Museo
Kenraali
Kapiainen kirjoitti:Jos muistelee edellisen laman jälkeistä säästökautta, eli 90-luvun puolivälin paikkeilla olleita aikoja, niin kyllä silloin kovin vähissä oli muutamia vuosia harjoitusvuorokaudet niin varusmies- kuin reserviläiskoulutuksenkin osalta. Kalustohankintojen suhteen DDR-kaupat paikkoivat tilannetta mukavasti, mutta harjoitukset olivat kyllä hyvin tiukassa jonkin aikaa.
Nyt säästötarve lienee selvästi suurempi kuin tuolloin joten..
Pitääkö humanistin oikeasti muistuttaa upseerille, että leikkaukset ovat luonteeltaan joko lyhyellä aikavälillä tai pitkällä aikavälillä vaikuttavia. Jos pitää säästää nopeasti ja keplotella muutaman huonon vuoden yli niin tehdään lyhyen aikavälin toimenpiteitä kuten jäädytetään hankintoja, luovutaan investoinneista, priorisoidaan ja yllätys, yllätys myös vähennetään henkilöstömenoja. Nämä keinot ovat luonteeltaan lyhytaikaisia koska ne luovat kustannuspaineita myöhemmin.
Jos pitää oikeasti leikata menoja pitkällä aikavälillä on toimintaa mietittävä vähän laaja-alaisemmin ihan vaan siitä syystä että silloin eivät mitkään poppaskonstit auta koska parempia aikoja ei yksinkertaisesti ole näköpiirissä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa kaikkien prosessien kuvaamista, kehittämistä ja uusia toimintamalleja, hankintojen tehostamista, toiminnan keskittämistä siltä osin kun se on järkevää, kumppanuuksia, parempaa kustannuslaskentaa, uuden tekniikan käyttöönottoa ja sen sellaista. Tiivistettynä jatkossa on tultava vähemmällä toimeen tai tehtävä vähemmän.