Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Puolustusministeri Haglund USA:ssa

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Taitolaji, 23.01.2014.

 1. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusministeri Haglund osuu naulan kantaa todetessaan, että
  Suomen pysymisessä Naton ulkopuolella ei ole kyse laskelmista, vaikka niitäkin on tehty. "Syyt ovat historiallisia, poliittisia ja osittain tunteisiin pohjautuvia". Tämän osoittavat todeksi myös monet näille sivustoille laitetu kirjoitukset.


  Puolustusministeri Haglund ei tilannut Naton kultakorttia  Puolustusministeri korosti USA:ssa Suomen tarvetta puolustusyhteistyöhön
  23.1.2014 19:53 28

  [​IMG]

  Tuomas Niskakangas

  Helsingin Sanomat

  Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
  [​IMG]
  Puolustusministeri Carl Haglund.

  Puolustusministeri Carl Haglund sanoi torstaina Washingtonissa, että Suomi on halukas tiivistämään yhteistyötä puolustusliitto Naton kanssa.

  "Tämä on tärkeää, ja työskentelemme sen parissa aktiivisesti", Haglund sanoi yhdysvaltalaisessa Atlantic Council -tutkimuslaitoksessa puolustusalan yhdysvaltalaisille asiantuntijoille.

  Suomi lukeutuu Naton läheisimpiin eurooppalaisiin kumppanimaihin yhdessä muun muassa Ruotsin ja Itävallan kanssa. Chicagon Nato-huippukokouksessa vuonna 2012 tehtiin suunnitelmia joidenkin Naton kumppanimaiden yhteistyön tiivistämisestä, eräänlaisesta Naton "kultakortista".

  Suunnitelmat ovat jumiutuneet, mutta niihin odotetaan palattavan syyskuun Nato-huippukokouksessa Walesissa.

  "Ei kultakorttia tai platinakorttia varmaan tule, mutta yleinen näkemys on, että monet kumppanimaat antavat tärkeän panoksen Naton työhön", Haglund sanoi.

  "Meidän pitää huolehtia, että jotkut yhteistyön ulkopuolelle jäävät maat eivät koe sitä vihamieliseksi", Haglund sanoi.

  Haglund sanoi, että turvallisuusyhteistyö on ainoa tie eteenpäin. Suomessa tarve yhteistyöhön on lisääntynyt puolustusmäärärahojen leikkausten takia.

  Pohjoismaat ovat lisänneet keskinäistä yhteistyötään Nordefco-yhteistyöelimen puitteissa.

  Haglundin mukaan Nordefcon toiminta on ollut menestyksellistä, kun taas Naton toiminta Euroopassa ei sitä ole ollut.

  "28 maata tekemässä asioita yhdessä on ehkä liikaa", Haglund sanoi.

  Haglundilta kysyttiin, miten Suomi tällä hetkellä laskee mahdollisen Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja.

  Ministerin mukaan Suomen pysymisessä Naton ulkopuolella ei ole kyse laskelmista, vaikka niitäkin on tehty.

  "Syyt ovat historiallisia, poliittisia ja osittain tunteisiin pohjautuvia", Haglund sanoi.

  Haglund muistutti siitä, että Ruotsissa mielipiteet Nato-jäsenyydestä ovat viime aikoina muuttuneet selvästi myönteisemmiksi.

  "Nämä asiat voivat muuttua, mutta siinä ei ole kyse hyötylaskelmista", Haglund sanoi.

  Haglundin ohjelmassa myöhemmin torstaina oli tapaaminen Yhdysvaltojen puolustusministerin Chuck Hagelin kanssa.
   
 2. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Hagel ja Haglund suunnittelivat Suomelle tiiviimpää Nato-roolia

  Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusministerit keskustelivat torstaina Washingtonissa
  hs 24.1.2014 7:37 62

  [​IMG]
  Yhdysvaltojen puolustusministeri Chuck Hagel.

  Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusministerit keskustelivat torstaina Washingtonissa Suomen Nato-kumppanuuden syventämisestä.

  "Nato-kumppanuuden kehittäminen on meidän maanpuolustuksen kannalta erittäin keskeinen asia", Suomen puolustusministeri Carl Haglund sanoi HS:lle tavattuaan Yhdysvaltojen puolustusministerin Chuck Hagelin.

  "Se on vain tosiasia, että meidän maanpuolustus perustuu pitkälti Nato-standardeihin ja yhteistyö Naton kanssa on tärkeää uskottavan suorituskyvyn ylläpitämiseksi", Haglund sanoi.

  Suunnitelmat Suomen ja joidenkin muiden Naton kumppanimaiden yhteistyön tiivistämiseksi tehtiin Chicagon Nato-huippukokouksessa vuonna 2012. Chicagossa alettiin puhua eräänlaisesta Naton "kultakortista", jonka parhaina pidetyt kumppanimaat voisivat saada. Käytännössä kyse on siitä, että Naton kumppanimaissa tehtäisiin eroa siipeilijöiden ja tuottavien kumppanien välille.

  Haglundin mukaan varsinaista "kultakorttia tai platinakorttia ei varmaan tule", mutta Suomi ja Ruotsi kuuluvat "tuottaviin jäseniin", joiden asemaa Naton kumppaneina voitaisiin vahvistaa.

  Suunnitelmat ovat polkeneet Chicagon jälkeen paikallaan, mutta niihin on tarkoitus palata syyskuun Nato-huippukokouksessa Walesin Cardiffissa.

  Haglund sanoi, että Yhdysvallat tukee Suomen ja Ruotsin kumppanuuksien tiivistämistä. Kaikki Nato-maat eivät ole vielä löytäneet yhteistä linjaa kumppanuuksien kehittämisestä.

  "Tärkeintä on, että Cardiffiin mennessä Nato-maiden keskuudessa löytyy ratkaisu siitä, millä tavalla avainkumppaneita pidetään mukana", Haglund sanoi.

  Haglundin mukaan Yhdysvallat ei painosta Suomea Naton jäseneksi. Jäsenyydestä ei edes keskusteltu Hagelin kanssa torstaina.

  "Periaatteellisella tasolla heille olisi varmasti tervetullutta, jos Suomi ja Ruotsi liittyisivät Natoon. Mutta se, että emme ole jäseniä, ei ole estänyt kahdenvälisen yhteistyömme parantamista", Haglund sanoi.

  Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi, että Yhdysvallat toimii puolustuspolitiikassaan käytännöllisesti. Yhdysvalloille tärkeämpiä ovat hyvät tulokset kuin se, kenen nimi on missäkin jäsenluettelossa.

  Tähän viittaavat muun muassa Yhdysvaltojen ja Suomen asekaupat. Vuonna 2012 Yhdysvallat myi Suomelle "amerikkalaisen puolustuksen kruununjalokiviä" eli Jassm-ohjuksia, joita on Suomen lisäksi vain parilla muulla maalla.

  "Amerikkalaiset ajattelevat, että kaupasta on hyötyä Suomen puolustamiselle. Silloin siitä on hyötyä myös Natolle ja Yhdysvalloille, vaikka Suomi ei ole Naton jäsen", Salonius-Pasternak sanoi.

  Salonius-Pasternakin mukaan yhdysvaltalaisten Hornetien valinta Suomen ilmavoimien hävittäjäksi on luonnostaan tiivistänyt Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyötä.

  "Lienee ilmiselvää kaikille, että Suomen ja USA:n yhteistyö on paljon vahvempaa sen takia", Salonius-Pasternak sanoi.

  Torstaina Haglund kertoi, että puolustusvoimat ostaa Yhdysvalloilta Stinger-ilmatorjuntaohjuksia, joilla korvataan käytöstä poistuvia venäläisiä ohjuksia.

  Uusien hävittäjien hankinta on osumassa seuraavan hallituksen päätettäväksi. Tärkeät kumppanuudet voivat painaa silloin vaakakupissa.

  "Kun ilmavoimat alkaa koelentää eri vaihtoehtoja, olisi outoa, jos se olisi vain tekninen päätös eikä myös puolustuspoliittinen päätös", Salonius-Pasternak sanoi.
   
 3. Mainos 4. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,657
  Tykkäykset:
  4,141
  Pisteet:
  1,286
  Kuulostaa siltä että aika paljon "pysyviä" valintoja on jo tehty... Toisaalta usan ja naton suuntaanhan suhteita on koko ajan voimakkaasti haluttu luoda. Paljon voimakkaammin mitä itään.. Ottamatta kantaa onko se oikein tai väärin, hyvä tai huono.

  Tuo vaatisikin vähän perusteluja... Miten nato kumppanuuden kehittäminen on meidän maanpuolustuksen kannalta erittäin keskeinen asia? Mehän emme kuitenkaan ole naton jäsen.. Miten siis maanpuolustus hyötyisi asiasta "erittäin paljon"...
  Valintoja nämäkin, on tehty poliittinen päätös että kaikki kalusto halutaan nato standardien mukaiseksi. Nato ei tätä vaadi

  Tuo oikeastaan kiteyttää jo hyvin paljon mitä tulee seuraanvaan hävittäjä hankintaa. Asia halutaan politisoida ja valinnan suhteen ollaan ollaan jo pitkällä.

  Mielenkiintoista olisikin tietää onko ketään muuta edes halunnut noita ostaa...
   
 5. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,659
  Tykkäykset:
  2,618
  Pisteet:
  1,286
  Ainakin Australia, Etelä-Korea ja Puola.
   
 6. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,657
  Tykkäykset:
  4,141
  Pisteet:
  1,286
  Lähinnä meinasin että onkohan monikin saanut kielteisen myyntipäätöksen joka noita olisi ostaa halunnut...
   
 7. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,280
  Tykkäykset:
  6,462
  Pisteet:
  1,286
  Siis meidän lisäksi? Ei tule mieleen, mutta kulissien takana saattaa olla menossa vaikka mitä.

  Mutta heitän tähän väliin sen, että jotenkin en usko, että jenkit alkaisivat sabotoimaan mitään hankintaa vain siksi, että heillä on oma tuote samassa kilpailussa mukana. Meinaan, että maailmalla on niin monta hävittäjä kauppaa meneillään nytkin ja meidän kauppa ei ole missään tapauksessa sieltä tärkeimmästä päästä.
   
 8. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,659
  Tykkäykset:
  2,618
  Pisteet:
  1,286
  Etelä-Korea. tosin sitähän ei tiedä monessako tapauksessa tarjouspyyntö on tullut hylsynä takaisin kulissien takana.
   
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,656
  Tykkäykset:
  23,267
  Pisteet:
  1,286
  No olenhan minä yrittänyt sitä sanoa: vaihtoehtoja on olevinaan tosi paljon. Tosiasiassa niitä on yksi. Ihan sama juttu kuin Hornet-kaupan aikaankin, otetaan se, joka myydään. Älkää olko lapsellisia, näissä jutuissa jyllää politiikka kaiken ohi. Ihan kaiken.
   
 10. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,659
  Tykkäykset:
  2,618
  Pisteet:
  1,286
  No selitäppä sitten miten F-18 päihitti F-16 koneen poliittisilla syillä?
   
 11. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,656
  Tykkäykset:
  23,267
  Pisteet:
  1,286
  Siksi, että amerikkalaiset halusivat ko. yhtiön toimittavan ko. koneen Suomeen. Lukekaa nyt vaikka tuon Palsternakin kirjoitus, ihan samaa hän pamisee: politiikka ja moni muu asia menee silkan "valinnan" edelle. En jaksa enää. Luuletteko tosiaan, että tuo homma on silkkaa shoppailua, jossa valitaan hyllystä juttu, joka sattuu tuntumaan kaikkein fantsuimmalta?
   
 12. Museo

  Museo Majuri

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,462
  Tykkäykset:
  535
  Pisteet:
  156
  Ainakin Saudit, Arabiemiraattit, Turkki ja Etelä-Korea ovat päätyneet tässä viime vuosina vaihtoehtoiseen ohjukseen syystä tai toisesta...

  Se mitä minä tuossa aloitusviestissä muuten vierastan on että siinä annetaan ymmärtää että "historialliset, poliittiset ja osittain tunteisiin pohjautuvat" perustelut olisivat jotenkin huonoja tai halveksuttavia. Itse taas arvostan niitä enemmän kuin jotain mukamas kylmän rationaaliseen harkintaan pohjautuvia pseudoperusteluja, jotka ovat oman kokemukseni perusteella oikeasti yleensä ihan yhtä "historiallisia, poliittisia ja osittain tunteisiin pohjautuvia", vain naamioidummassa muodossa.
   
  Samses, Tähystäjä ja yrjö tykkäsivät tästä.
 13. sherlokki

  sherlokki Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2013
  Viestejä:
  969
  Tykkäykset:
  203
  Pisteet:
  76
  Joku sentään joka hiffaa asian laidan.
   
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,656
  Tykkäykset:
  23,267
  Pisteet:
  1,286
  Jep. Ja yhtä lailla nuo Nato-myönteisetkin kantaa ottavat lappavat "historiallisista ja poliittisista, saatika tunteisiin pohjautuvista" perusteluista käyteaineen omalle asenteelleen. Molempi osapuoli siis käyttää samaa käyteainetta, samoja lähteitä, näkökulma vain muuntuu erilaiseksi. Ja molemmat osapuolet virheellisesti, otaksuvat toisen osapuolen olevan vailla ymmärrystä. Hassua. Minuun vaikutti tässä reilu pari vuotta sitten eräs tapaus erittäin paljon, niin paljon, että tuolloinen Nato-kantani muuttui. Tähän palaan vielä.
   
 16. sherlokki

  sherlokki Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2013
  Viestejä:
  969
  Tykkäykset:
  203
  Pisteet:
  76
  On se kanta samassa ajassa muuttunut täälläkin. Lähinnä sen takia itselläni, että on asioista enemmän tietoinen. Venäjän ainut uhka on Naton laajentuminen ja sen huomasivat Georgia ja kohta Ukraina, josta Venäjä ottaa voiton lännestä lyhyen ajan sisään jo kolmannen kerran.
   
 17. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,659
  Tykkäykset:
  2,618
  Pisteet:
  1,286
  En, mutta luuletko oikeasti että General Dynamics ei halunnut sopimusta tai että Kongressi olisi pyörtänyt vientiluvan F-16 hävittäjälle ja vielä tämän valinnan jälkeen?
  Politiikka kyllä vaikutti siihen että Boeing pystyi tekemään hyvän tarjouksen mutta ilmavoimien oli loppu vaiheessa oikeasti puntaroitava kahta eri konetta ja jos Super Hornetin tuotantolinja pysyy tarpeeksi pitkään auki niin lähtevät varmasti tarjouskilpailuun mukaan.
   
  yrjö tykkäsi tästä.
 18. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,657
  Tykkäykset:
  4,141
  Pisteet:
  1,286
  Voi olla mutta kyllä super hornet on sitä verta vanha kone että ei ole mitään järkeä sitä alkaa hankkimaan...
   
 19. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,659
  Tykkäykset:
  2,618
  Pisteet:
  1,286
  En tiedä. Kongressi ei olisi antanut rahoitusta tuotantolinjan auki pitämiseen toistaiseksi jos Hornet olisi hanurista ja F-35 projektissa ei olisi ongelmia.
  Jenkeillä nyt käytössä oleva malli olisi edelleen riittävä tunnistuslentoihin, lähi-ilmatukeen, koiratappeluun ja ampumaan pidemmän kantaman ohjuksia. Ja F-18 Growler varustettuna tutkahakeutuvilla ohjuksilla aiheuttaisi edelleen harmaita hiuksia vastapuolelle. Kalliimman koneen hankinta ei välttämättä tule niin kalliiksi jos lisäksi taloudellisempi kone toimii työhevosena. Lisäksi kysymys on paljonko Super Hornetin päivitys paranti tämän suorituskykyä.
  F-4 Phantom on mitä 60 vuotta vanha malli? mutta päivitetyt versiot ovat edelleen operatiivisessa käytössä. Saksalaisetkin luopuivat noista vasta viime vuonna.
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2014
 20. Slammer

  Slammer Eversti

  Liittynyt:
  17.07.2013
  Viestejä:
  1,739
  Tykkäykset:
  1,542
  Pisteet:
  316
  Kannattaa kuitenkin muistaa, että Palsternakka jakaa kuitenkin pohjimmiltaan omia tulkintojaan asioista eikä hänen tulkintojaan tule pitää perusteluina omille tulkinnoilleen.

  Minä en jaksa enää sitä, että tulet vähän joka ketjuun julistamaan miten Suomella oli vain yksi vaihtoehto, heittelet "älkää olko lapsellisia" ja "miettikää nyt vähän" -tyylisiä lausuntoja ja sitten kuitenkin kieltäydyt kategorisesti mistään konkreettisesta keskustelusta sen suhteen mihin tulkintasi perustuvat.
   
 21. sherlokki

  sherlokki Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2013
  Viestejä:
  969
  Tykkäykset:
  203
  Pisteet:
  76
  Ei liian mustavalkoinen saa olla saati yhden linjan mies, aina on olemassa vaihtoehto.
   
 22. sherlokki

  sherlokki Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2013
  Viestejä:
  969
  Tykkäykset:
  203
  Pisteet:
  76
  Tällä hetkellä taitaa olla kyllä päivityksineen tuo Super Hornet kyllä paras vaihtoehto, ns. day1 kone.
   

Jaa tämä sivu