Coffee Man
Respected Leader
Uuden Suomen vanha juttu:
Kari Suomalaisen Helsingin Sanomiin piirtämät piirrokset aiheuttivat vuosikymmenien saatossa monenlaisia reaktioita lukijoissa. Visavuoren Kari-paviljonkiin kerätty näyttely ”Kielletyt kuvat” esittelee 30 valikoitua piirrosta, jotka ovat saaneet aikaan joko negatiivista tai positiivista kohua.
Näyttelyn kansainvälisesti tunnetuimpia kuvia ovat ”Volgan lautturit (1958)” ja ”Satu porkkanasta (1966)”, jotka olivat aikoinaan lähellä laukaista jopa kansainvälisen kriisin. Presidentti Kekkonen pyysi Neuvostoliitolta anteeksi lautturikuvaa – tosin viitaten epämääräisesti ”maamme piirtäjiin ja pakinoitsijoihin”. Kari varmisti seuraavan aamun piirroksessaan, että kaikki ymmärsivät puheen tarkoittaneen nimenomaan häntä: ”Ketähän kumman pilapiirtäjää presidentti puheessaan mahtoi tarkoittaa?”, kysyy Karin omakuva, pieni musta ukko.
Kari piirsi ”Volgan lautturit” –kuvan vuonna 1958 Lontoossa pidettyyn ”Suuri haaste”-nimiseen kansainväliseen poliittisten piirrosten näyttelyyn. Kari nousi kuvan myötä näyttelyn yhdeksi kohutuimmista taiteilijoista 24 eri maan pilapiirtäjien joukosta. Kuva levisi lukemattomien lehtien palstoille ympäri Eurooppaa ja erityisesti Amerikkaa, missä ei voitu uskoa, että suomalainen pilapiirtäjä uskaltaa piirtää mitään piirroksen kaltaista. Kari kutsuttiinkin seuraavana vuonna Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, missä hän vastaanotti useita piirrospalkintoja tuotannostaan.
”Volgan lauttureista” suunniteltiin puolitosissaan suunnatonta, noin 20 metriä pitkää ja neljän kerroksen korkuista kuvasuurennosta YK:n päärakennuksen vastapäätä sijaitsevan toimistorakennuksen seinään.
Karin 42 vuotta kestänyt ura Helsingin Sanomissa päättyi 1990-luvun alussa erimielisyyteen lehden johdon kanssa somaliaiheisen kuvan julkaisemisesta.
http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/36729-tasta-suomalaiskuvasta-nousi-jattikohu-1958
Kari Suomalainen oli rohkea mies vaikka toki sukupuu antoi mukavasti selkänojaa mikä ei ollut tuohon aikaan ollenkaan merkityksetön asia.
Jos minulta kysytään niin Sleeppareiden Takaisin Karjalaan oli rohkein veto mitä suomalaisissa kultuuripiireissä neukkusaappaan alla tapahtui ja tuo levy ilmestyi juuri silloin kun suomettuminen oli pahimmillaan.
Vierivät kivet ei sammaloidu...
Nimeä vähän rukattiin kun levy-yhtiön lakimiehet olivat sitä mieltä että häkki heilahtaa niin orkesterille kun lakimiehillekin jos levyn nimeksi tulee Karjala Takaisin. Kun ottaa olosuhteet huomioon niin kyllä minä tuon anteeksi annan ja annan anteeksi myös ne Leningrad Cowboysien Red Army hommelit kun silloin aika oli ihan toinen...hyvin erilainen kun 70-luvulla ja hyvin erilainen kun nykyään.
Viimeksi muokattu: