Pitänee vähän humauttaa...
Jospa sitä oppia on tullut oikein reilustikin? Talebansissi käyttää "uudistettua taistelutapaa" pyrkiessään aiheuttamaan vastustajalle tappioita, mutta ei edes aio tai kykene pitämään kohteita. Näin hitihatimaiden sissit ovat aina toimineet, että sikäli homma on tuttua jo Indokiinasta ja Algeriasta.
Mitähän muuta opimme poliitikoiden vastuusta? Hehän miettivät lopultakin aina vain yhtä asiaa: valitaanko heidät uudelleen.
Suomessa Afganistanin sodan siviiliuhrien määrä ei ole herättänyt yhtä voimakasta julkista keskustelua kuin muualla Euroopassa. Erityisesti Saksan ja Hollannin politiikkaan sodan siviiliuhrien lukumäärä on vaikuttanut radikaalisti synnyttäen poliittisia skandaaleja. Euroopassa useat poliitikot ja sotilasjohtajat ovat joutuneet eroamaan tehtävistään Afganistanin sodan siviiliuhrien vuoksi. Mutta uskotteko, että poliitikkomme ovat seuranneet Saksaa aika tiiviisti? Luottamuspulan vuoksi joutivat eroamaan
työministeri, Saksan puolustusvoimien komentaja, kansliapäällikkö ja lopuksi vielä kömpelön lausunnon takia presidentti.
Historiaa paksukalloisille veljilleni:
Yhdysvaltain sota Afganistanissa alkoi lokakuussa
ilmaiskuilla, joiden vaikutuksia talebaneihin Kabulissa, Kandaharissa ja Jalalabadissa arvuutellaan vieläkin, mutta YK:n arvion mukaan 20 000 siviiliä kuoli. Suurin osa kuitenkin sen vuoksi, että poistuivat kodeistaan ja kuolivat nälkään ja tauteihin paetessaan Pakistaniin ja Iraniin. 4000 siviiliä kuoli hyökkäyksen asevaikutuksesta suoraan. Vuoden 2001 lopulla Yhdysvallat myönsi tämän.
Maaoperaatio alkoi. Vielä vuoteen 2007 mennessä Yhdysvallat oli saanut hengiltä siviilejä ja "talipaaneja" sikin sokin, mutta vähemmän huteja maaoperaation avulla. Samalla omat tappiot olivat jopa raskaita. Kun ajattelee nykyistä evakuointikykyä, suojia ja lääkintähuoltoa, näitä tappioita voi pitää huomattavina. Mitähän ne olisivat olleet 1960-luvulla! Osama ja ykköstalipaanit olivat vielä hengissä ja joivat minttuteetä Kalashnikovit sylissä.
Tämä ajankohta (2001-2007) oli vähän hankala meikäläisille poliitikoille. 2007 aikana alkoivat puntit tasoittua, mutta NATO johti edelleen murhajaisia. Taliban-liike syyllistyi vuoden aikana Afganistanissa
useisiin sotarikoksiin ja siviilien tappamiseen. Erityisesti siviilejä tappavat talebanien itsemurhaiskut, sieppaukset ja murhat, jotka kohdistuvat mm. naisaktivisteihin, terveydenhuollon työntekijöihin ja uskonnollisiin johtajiin. Vuonna 2007 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana NATO:n, Yhdysvaltojen ja Afganistanin hallituksen joukot olivat kuitenkin tappaneet enemmän siviilejä kuin taleban-kapinalliset, mistä Washington Postkin huolestui yhdessä Human Right Watchin ja Amnestyn kanssa.
Yritä siinä nyt skandinaavisen sosiaalitanttavaltion ulkoasiainvaliokunnassa antaa actionhenkisille lisää köyttä.
YK:n tarkkailijat alkoivat korvamerkitä ruumiita. Arvion mukaan taliban-kapinalliset tappoivat vuoden 2008 aikana 800 siviiliä. Yhdysvaltojen ilmaiskut ja Afganistanin hallituksen joukot tappoivat 580 siviiliä. Käänne oli tapahtunut! Jippii. Seitsemän vuotta siihen meni ja aika helkkarinmoinen kasa raatoja, mutta nyt poliitikko saattoi huoahtaa: olimme hyvisten joukossa. Ehkä. Vuosi 2009 oli kaikkein verisin siviileille. Talibanin piikkiin saatiin 53% siviiliuhreista. Meni tiukaksi, koska juuri tuona vuonna Yhdysvallat aloitti melko mittavat ilmaiskut "terroristialueille". Vaan olipa uudistetun ikivanhan taistelutavan talibankin liikeellä omine epäsovinnnaisine menetelmineen.
Siviiliuhrien määrän pelättiin käännyttävän tavalliset afganistanilaiset NATO:n johtamia ISAF-joukkoja vastaan. YK-tarkkailijat arvioivat ettei konfliktiin löydetä ratkaisua elleivät siviilien kuolemat vähene radikaalisti. Barack Obama määräsi 30 000:n miehen lisäjoukon vuonna 2010 ja päätti kääntää asetelmat. Vuoden lopulla neljännes siviiliuhreista oli Yhdysvaltojen johtaman liittouman tappamia. Ne vähenivät
edellisiin vuosiin verrattuna 30%.
Talibanin taktiikka toimi osittain. Niiden itsemurhaiskuaktiviteetti oli suoraan verrannollinen ilmaiskujen siviiliuhreihin. Kun ilmaiskut vähenivät, vähenivät itsemurhaiskut. Obama sai raportin kännyyynsä instituutilta National Bureau of Economic Research. Varmaan sanoi: No shit, Sherlock!
Norjassa on Verdens Gang-lehden mukaan kova vastustus (Nato-maa) vuoden 2010 paljastusten jälkeen. Myös Ruotsissa eräs tarkka-ampuja levitti juttua, jonka mukaan hänelle amerikkalaisohje oli, että kaikki epäilyttävät piti ampua oli akka tai lapsi. Ruotsissa mietitään porukan pois vetämistä - itse asiassa Suomessa on varmaan vähiten vastustusta.
Mitä tulee kokemuksiin... Olen todella kerettiläinen. Kansainvälisen keskuksen ainoa anti suomalaiselle perustaistelijalle on ollut se, että köpötellään keskellä pihaa aseen perä enemmän vatsan kuin olkapään puolella ja miten lipas vaihdetaan ennen sen tyhjenemistä sormi liipaisimella ja kohteeseen osoittaen.
Miinoitteet olivat muuten Jugoslaviassa ilkeämpiä ja joku serbi tai kroaatti kyllä ihan sotilas verrattuna noihin tienvarsipommeja kyhääviin unikonvartijoihin. En minä usko, että Afganistanista tarvitsee seisokkia saada tai luulla, että siinä on meidän sotamme malli.