Kotimaa 29.2.2016 klo 9:36 | päivitetty 29.2.2016 klo 9:44
Kenraali lakimuutoshankkeesta: Reservistä kertausharjoituksiin välittömästi?
Asevelvollisuuslakia ja kertausharjoitukseen määräämistä halutaan muuttaa: tarvittaessa kertausharjoitukseen voisi määrätä välittömästi, eikä siitä tällöin voisi saada vapautusta. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Suomen sotilaallista tilannetta arvioivat puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (vas) ja puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg puhuivat maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingin Säätytalolla maanantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg puhuivat maanantaiaamuna valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa.
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg kertoi omassa tervehdyksessään kurssilaisille asevelvollisuuslain muuttamisen valmistelun aloittamisesta.
Kenraali Lindbergin mukaan lainsäädännön muutosten tarkastelun tarve johtuu muuttuneesta turvallisuusympäristöstä.
Mikäli muutokset tulevat voimaan, puolustusvoimain komentaja voisi määrätä sotilaalliseen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen välittömästi, silloin kun päätös koskisi enintään 25 000 asevelvollista.
Ehdotuksen mukaan sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen liittyvästä kertausharjoituksesta ei voisi hakea vapautusta.
Lisäksi kertausharjoitusten yhteenlasketut enimmäisajat eivät koskisi niitä kertausharjoituksia, joilla mahdollistetaan sotilaallisen valmiuden joustava kohottaminen.
Niinistö: Itärajan vuotaminen on hybridisodankäynnin keino
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan puolustusvalmiuden ylläpitämisessä on uusia haasteita. Parin viime vuoden aikana on puhuttu paljon hybridisodankäynnistä.
Niinistö määrittelee termin siten, että perinteisen sodankäynnin menetelmien rinnalla käytetään laajaa kirjoa muita vaikuttamisen menetelmiä. Esimerkeiksi tällaisista keinoista hän nimeää taloudellisen ja poliittisen painostuksen, kyberhyökkäykset ja kansalaismielipiteen muokkauksen järjestelmällisillä informaatio-operaatioilla. Samaan kategoriaan hän lisää myös pakolaisvirtojen ohjailun.
– Emme ole hybridisodankäynnin kohteena. Se on liioittelua, emme me sodassa ole, vaikka tiettyjä hybridivaikuttamisen keinoja on kyllä tunnistettavissa myös Suomessa, toteaa Niinistö puheessaan.
Niinistö jatkaa, että itärajan vuotamiseen on saatava poliittinen ratkaisu Venäjän kanssa.
"Kansainvälistä yhteistyötä Suomen lähtökohdista"
Maanpuolustuksen toimivuuteen kuuluu yleinen asevelvollisuus, osaava reservi ja vahva maanpuolustustahto, listaa Niinistö. Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka tekee kansainvälistä yhteistyötä.
Puolustusministeri Niinistö ilmaisi puheessaan tyytyväisyytensä Suomen harjoitusmahdollisuuksiin kansainvälisten kumppaneiden kanssa.
– Yhdessä kumppaniemme kanssa voimme harjoitella asioita, joihin meillä omin voimin ei olisi mahdollisuutta, sanoo Niinistö.
Niinistö korosti, että Suomi osallistuu kansainväliseen harjoitustoimintaan aina omista lähtökohdistaan.
Jokainen kansainvälinen harjoitus harkitaan tapauskohtaisesti erikseen. Osallistumisessa ratkaisevaa on se, parantaako kyseinen harjoitus Suomen turvallisuutta ja puolustuskykyä.
– On turha luulla, että kukaan tulisi Suomeen harjoittelemaan, ellemme sitä itse haluaisi, painottaa Niinistö.
http://yle.fi/uutiset/kenraali_laki...harjoituksiin_valittomasti/8706989?origin=rss