Ja on myös todennut ettei huostaanottoa voida suorittaa ulkomailla, vaan sekä lapsi että aikuinen on saatava suomeen ennen kuin huostaanotosta voidaan päättää. Ongelmaksi tässä muodostuu lähivanhemman vankeus.
Mitenkähän, jos Thaimaan tsunamissa olisi ollut lomakohteessa joku 6 vuotias suomen kansalainen, jonka molemmat vanhemmat (suomen kansalaisia) katosivat tsunamissa, eikä löydy mistään. Kuolleeksi julistaminen ilman ruumiiksi vie jopa kymmeniä vuosia tähänastisen oikeuskäytännön perusteella. Oletko siis sitä mieltä että kyseinen 6 vuotias pitäisi jättää suomen lain mukaan evakuoimatta, vai sitä mieltä että oikeuskanslerin mielestä pitäisi jättää suomenlain mukaan evakuoimatta (koska huostaanotosta ei ilman vanhempien saamista suomeen voida päätää)?
Vai olisko ehkä sittenkin mahdollista evakuoida ja suorittaa tuo "huostaanotto" sitten suomessa vaikka jollain muulla nimikkeellä, olkoonpa se sitten kiireellinen sijoitus taikka jotain muuta?
Jos vastaus on että olisi ehkä jotenkin laillista hoitaa, niin oliskohan mahdoloista sitten hoitaa samalla perusteella, nimikkeellä ja juridiikalla näitä Al-holin tapauksiakin, jos vaan siihen löytyisi halua?
Jos vastauksesi on kaikkiin kohtiin ei, niin voidaan vaan todeta että joko et kannata kokonaismaanpuolustusta, tai sitten et ole ymmärtänyt sen olennaisinta tavoitetta, eli suomen kansalaisten edun ajaminen.
Haaviston rikosten osalta ongelmana on virkamiehen tehtävien estäminen. Käytännössä poliitikko säätää lain jonka virkamies toteuttaa. Tässä tapauksessa haavisto on suoraan itsevaltaisesti toteuttanut poliittista kantaansa demokraattisen järjestelmän ohitse.
Eduskunta säätää lakeja, valtioneuvoston tehtävä ei ole sama, eikä myöskään ainoastaan lakien valmistelemiseen liittyvää toimintaa, vaan myös ministeriöiden johtamista, ja siten julkisen vallan käyttämistä.
Minä en kuitenkaan ole Haaviston puolustaja enkä syyttäjä, niitä tilanteita varten löytyy mm ministerivastuulaki. Sieltä voi katsoa keiden henkilöiden tulisi toimia ja miten, jos ministeri tekisi rikoksen.
Lasten hakeminen Al-holista ei ole poliittinen kanta, vaan juridinen, josta oikeuskansleri, sisäministeri, ja "syrjäytetty" virkamies, eli Pasi Tuomisto ovat julkisen tiedon perusteella yksimielisiä. Käsittääkseni kaikki muutkin asiaan perehtyneet jotka ovat asian kanssa jotenkin tekemisessä ovat myös tuosta samaa mieltä. Se ei tietenkään kata kaikkia poliitikkoja, mutta heillehän ei kuulu se miten lakia toteutetaan, vaan lain säätäminen osana eduskuntaa. Toiminnan
jälkeen tapahtuvaa valvontaa voivat toki asianomaiset valiokunnat suorittaa.