Tätä ei haluttu julkisuuteen: Haavistolta yksityiskohtainen selvitys hallituspuolueille al-Holin tilanteesta – ”Ilmiselvää, että asia on poliittisesti tulenarka”
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) esikunta lähetti hallituspuolueille tällä viikolla yksityiskohtaisen selvityksen al-Holin tilanteesta.
Kuva: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA
Julkaistu: 5:54
Pekka Haavisto lähetti hallituskumppaneille ohjeet, miten pitää vastata hankaliin al-Hol -kysymyksiin.
ULKOMINISTERI Pekka Haaviston (vihr) esikunta lähetti hallituspuolueille tällä viikolla yksityiskohtaisen selvityksen al-Holin tilanteesta. Ilta-Sanomien näkemässä salaisessa asiakirjassa Haavisto ohjeistaa hallituskumppaneita, mitä heidän pitää vastata tulenarassa kysymyksessä.
Ilta-Sanomat on saanut useasta lähteestä varmistuksen siitä, että Haaviston esikunta lähetti viestin keskiviikkona.
Hallituspuolueille on ollut kiusallista, että puolueiden edustajat kertovat ristiriitaista tietoa al-Holin leiristä ja suomalaisten pelastusoperaatiosta.
Asiakirjan saatesanoissa todetaan, että uutisointi pyörii vauhdikkaasti vuotojen takia.
– On ilmiselvää, että asia on poliittisesti tulenarka.
Luottamuksellinen asiakirja on tarkoitettu hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käyttöön. Tekstissä korostetaan, että asiakirjaa sellaisenaan ei ole tarkoitettu julkisuuteen.
AL-HOL-KOHU lähti liikkeelle joulukuun alussa Ilta-Sanomien erikoistoimittajan Timo Haapalan kirjoituksesta.
Haapala kertoi mystisestä Operaatio Korpi -nimisestä suunnitelmasta, jossa Haavisto yritti junailla al-Holin leirillä olevat suomalaislapset Syyriasta Suomeen.
Kurdien vartioima al-Hol leiri syntyi, kun Isis menetti Syyriassa alueensa. Leirillä on suomalaisia Isis-taisteilijoiden perheenjäseniä.
Haapala paljasti, miten ulkoministeri Haavisto painosti ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista hoitamaan operaatiota. Tuominen ilmoitti ministerille, ettei hän vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia rikkovaa operaatiota.
Närkästynyt Haavisto syrjäytti Tuomisen ja pestasi erityisedustajan hoitamaan al-Holin operaatiota.
Suomen hallitus ei ole tehnyt al-Holin operaatiosta poliittista päätöstä. Ministerit ovat julkisuudessa esittäneet erilaisia näkemyksiä siitä, pitääkö leiriltä tuoda vain suomalaiset lapset vai pitääkö tuoda lasten lisäksi äidit.
Ulkoministeri Haaviston lähettämässä selvityksessä rummutetaan perusviestinä, että hallitus on iltakoulun yhteydessä 31.10. käynyt läpi ulkoministeriön toimintalinjan ja ulkoministerin erityisedustajan tehtävänkuvan.
– Erityisedustaja työskentelee asian parissa virkavastuulla, viestissä todetaan.
VIESTISSÄ esitetään mahdollisia kysymyksiä ja neuvotaan, miten niihin olisi hyvä vastata. Seuraavat kysymys-vastausparit ovat ohjeistuksesta.
Q: Onko vastuuta tietoisesti pyritty kaatamaan viranomaisten harteille, jotta hallitus ei joudu ottamaan asiaan julkisesti kantaa.
A: Ulkoministeri on antanut virkamiehille valmisteluohjeet iltakoulua varten ja nimittänyt väliaikaisen erityisedustajan. Toimintalinjaus on esitelty hallitukselle valtioneuvoston iltakoulun yhteydessä, viestissä kirjoitetaan.
Q: Onko olemassa suunnitelma lennättää ihmisiä charter-koneella lähiaikoina?
A: Ulkoministeri tietäisi tästä ensimmäisenä ja tällaista tietoa hänellä ei ole. Nyt on paljon ilmassa huhuja, joista jokaista emme voi kommentoida. Viranomaistoimintaan liittyvät asiat ovat myös ehdottoman luottamuksellisia.
Q: Ministerit Sanna Marin ja Katri Kulmuni ovat todenneet, ettei heillä ole riittävästi tietoa al-Holin tilanteesta, että voisivat ottaa asiaan kantaa. Miksi tietoa ei ole jaettu hallituksen kesken?
A: Ulkoministeriön toimintalinjaus on tuotu valtioneuvoston jäsenten tietoon iltakoulun yhteydessä. Tämä on kuitenkin yleisemmän tason toimintalinjaus. Mediassa käsitellyt nimettömistä lähteistä annetut kommentit esimerkiksi valmiusasioista eivät kuulu poliittisen tason käsittelyyn.
Q: Miten suhtaudutte eri suunnista esitettyihin vaatimuksiin avustaa vain lapsia eikä äitejä?
A: Turvallisuuskysymykset ja eri vaihtoehdot on tärkeä kartoittaa. Ratkaisut tekee virkavastuulla toimiva virkamies yksilöllisen harkinnan perusteella. Al-Holia hallinnoivien kurdiviranomaisten kanta on ollut, ettei perheitä voida rikkoa.
Q: Ulkoministeri totesi aiemmin, ettei mitään suunnitelmaa suomalaisten kotiuttamisesta ole. Nyt julkisuuteen on tullut lokakuussa UM:n laatima suunnitelma kaikkien suomalaisten kotiuttamisesta, jota muutettiin marraskuussa niin, että suomalaiset kotiutettaisiin erissä. Mistä tämä ristiriita johtuu?
A: Ulkoministeriön toimintalinjaus lähtee siitä, että asiassa tehdään yksilökohtainen harkinta jokaisen lapsen osalta. Tämä tapahtuu virkavastuulla ulkoministerin nimittämän väliaikaisen erityisedustajan toimesta – myös turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Ulkoministeriö ei pysty ottamaan kantaa eri viranomaisten tekemiin suunnitelmiin. Turkin hyökättyä lokakuun alussa oli mahdollista, että koko al-Holin leiri voisi purkautua. Myös tällaiseen tilanteeseen oli hyvä varautua.
KESÄLLÄ al-Holin leirillä oli Haaviston selvityksen mukaan yli 70 000 ihmistä. Leirillä on noin kymmenen suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan. Lapsista valtaosa on alle 5-vuotiaita.
Hallitus tekee maanantaina poliittisen linjauksen siitä, miten se aikoo suhtautua al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin lapsiin ja naisiin, kertoi MTV Uutiset perjantaina.
Tiistaina eduskunta käsittelee opposition välikysymystä leiriläisten mahdollisesta palauttamisesta sekä Haaviston toiminnasta asiassa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto on joutunut selittämään al-Hol-aikeita ja -puheita toistuvasti viime viikkoina.
Pekka Haavisto lähetti hallituskumppaneille ohjeet, miten pitää vastata hankaliin al-Hol -kysymyksiin.
www.is.fi