LM: Al-Holista palaaville naisille kaavailtu ohjelmaa, joka auttaa irti väkivaltaisesta ideologiasta
Tänään klo 6:16
Isis-naisille on suunniteltu tukitoimia mahdollisen Suomeen palaamisen varalta.
Al-Holin pakolaisleirillä on tiettävästi 10 suomalaista naista ja 30 heidän lastaan. AHMED MARDNLI
Syyriasta al-Holin leiriltä Suomeen mahdollisesti palaaville naisille on suunniteltu exit-ohjelmaa, kertoo Lännen media.
Exit-ohjelman tavoite on auttaa radikalisoituneita henkilöitä pääsemään irti väkivallasta ja väkivaltaisesta ajattelusta.
Ohjelmassa al-Holista palaaville naisille nimettäisiin mentorit, jotka keskustelisivat heidän kanssaan Isisin ideologiasta ja haastaisivat heidät ajattelemaan eri tavoilla.
– Hallitus varmaankin keskustelee siitä, pystytäänkö tällaiselle ohjelmalle antamaan rahoitus, kertoo kehittämispäällikkö
Tarja Mankkinen sisäministeriöstä Lännen Medialle.
Mankkinen arvioi tarvittavan rahoituksen olevan joitakin satoja tuhansia euroja. Ohjelmaan otettaisiin myös muita kuin Isis-naisia.
Suomessa exit-toiminta on ollut aiemmin käytössä sekä rikosseuraamuslaitoksella että keskusrikospoliisilla, jotka ovat auttaneet jäseniä irtautumaan rikollisjärjestöistä ja liivijengeistä.
– EU suosittelee, että jokaisessa maassa olisi tarjolla deradikalisoitumista tukevia ohjelmia, ja monessa maassa näitä jo on, sanoo Mankkinen.
Toistaiseksi naisten ja lasten noutamiseksi al-Holista ei ole tehty päätöstä, mutta esimerkiksi poliisi on kertonut varautuneensa leiriläisten paluuseen jo kuukausia.
Isis-leiriltä palaaviin kohdistuvista tukitoimista on keskusteltu viranomaisverkostossa, jossa on ollut edustajia esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriöstä, suojelupoliisista, keskusrikospoliisista ja sisäministeriöstä. Verkoston työ on pitkälti turvaluokiteltua eli salassa pidettävää. Tietoja on salattu yhä enemmän Isisin kalifaatin kaaduttua ja palaajien mahdollisen saapumisen Suomeen tultua yhä konkreettisemmaksi mahdollisuudeksi.
– Nyt kyse on paljon enemmän yksityisistä henkilöistä.
Viranomaisten on suojeltava heidän yksityisyyttään, perustelee Mankkinen.
Mankkinen pitää yksipuolisena keskustelua, jonka mukaan leirin suomalaiset palaavat maahan joko autettuina tai eivät lainkaan.
Hän muistuttaa, että suomalaisilla on lain mukaan oikeus palata Suomeen.
–
Vaihtoehtona on, että palaavat jotenkin autettuna ja heidät saadaan tukitoimien piiriin. Tai sitten he palaavat jossain vaiheessa (omatoimisesti) niin, ettei kukaan ehkä tiedä heidän palanneen. Se tarkoittaisi, etteivät he ole minkäänlaisten tukitoimien piirissä.
Sisäministeriössä on jo vuonna 2017 laadittu toimintamalli, joka ohjaa viranomaisia ja järjestöjä taistelualueilta palaavien integroinnissa. Mallin tavoitteena on vähentää palaaviin liittyvää väkivallan ja radikalisoitumisen riskiä.
Isis-naisille on suunniteltu tukitoimia mahdollisen Suomeen palaamisen varalta.
www.iltalehti.fi