SUOMESSA on tuhansia ihmisiä, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Osa heistä on saattanut olla Suomessa jo vuosia ja on löytänyt työpaikan.
Nyt sisäministeriössä pohditaan, mitä näiden ihmisten kanssa pitäisi tehdä.
Hallituksen tahto on, että kielteisen turvapaikkapäätöksen vastaanottaneet voivat saada nykyistä joustavammin oleskeluluvan työn perusteella.
Niin on sovittu hallitusohjelmassa.
Käytännössä asia ei ole juuri edennyt. Viime kesänä voimaan tulleet ulkomaalaislain kiristykset päinvastoin rajoittivat turvapaikanhakijoiden työntekoa. Nykyään työnteko-oikeus esimerkiksi katkeaa karenssin ajaksi silloin, jos ihminen jättää uusintahakemuksen.
Sisäministeriötä johtaa vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo. Vihreät painottavat maahanmuuttopolitiikassa ihmisoikeuksia ja inhimillisiä tekijöitä.
Se on aiheuttanut kitkaa sisäministeriössä, jossa on perinteisesti nähty maahanmuutto etenkin sisäiseen turvallisuuteen liittyvänä asiana.
Virkamiesten tehtävä on tietysti edistää hallituksen ja ministerin linjauksia, kunhan lakeja noudatetaan. Se on kansanvallan ajatus.
Todellisuudessa virkamiesten näkemykset voivat vaikuttaa siihen, miten ponnekkaasti eri hankkeita edistetään tai ratkaisuja haetaan.
Viime hallitusneuvotteluissa päätettiin siirtää työperäisen maahanmuuton käsittely vuoden alusta alkaen työ- ja elinkeinoministeriöön. Maahanmuuttovirasto (Migri) ja yleiset oleskelulupiin liittyvät asiat pysyvät silti yhä sisäministeriön vastuulla.
Sisäministeriössä on aiemmin katsottu, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pitää lähtökohtaisesti poistua maasta. Jos työlupien saamista helpotetaan, sen pelätään lisäävän Suomen vetovoimaa ja houkuttelevan lisää turvapaikanhakijoita.
Uhkakuvissa ihmiset tulevat hakemaan Suomesta turvapaikkaa, vaikka oikeasti heidän tarkoituksensa on jäädä maahan työluvalla.
Järjestelmän väärinkäytöstä ovat kantaneet huolta etenkin perussuomalaiset.
Sisäministerin ajamat hallitusohjelman kirjaukset eivät edenneet ministeriön maahanmuutto-osastolla moneen kuukauteen, sanovat asiaa tuntevat ihmiset HS:lle. Sekä työperäisten oleskelulupien helpottaminen että kysymys muukalaispasseista näytti jumittavan paikallaan.
Monilla turvapaikanhakijoilla ei ole Suomen viranomaisille kelpaavaa passia, ja niinpä he eivät voi saada työperäistä oleskelulupaa. Muukalaispassi voidaan myöntää ulkomaalaiselle, joka ei voi saada passia kotimaastaan. Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan myönnä muukalaispasseja työperusteisia oleskelulupia varten, jos ihmisen henkilöllisyyttä ei ole voitu todistaa. Niinpä moni on umpikujassa.
Asioiden hidas eteneminen on turhauttanut sisäministeri Ohisaloa.
Ohisalon kabinetista toimitettiin syksyllä maahanmuutto-osastolle ministerin prioriteettilista ja
painotettiin, että sitä pitää edistää.
Ohisalon esikunta on toistuvasti keskustellut ministeriön maahanmuutto-osaston ja poliisiosaston kanssa myös turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta. Viranomaisia on vaadittu varmistumaan siitä, että palautettavien henkilöiden kohdalla ei rikota palautuskieltoa. Siis että ketään ei palauteta maahan, jossa heitä uhkaa hengenvaara tai esimerkiksi kidutus.
Sisäministeri Ohisalo ei halunnut kommentoida asiaa tätä juttua varten.
Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja
Jorma Vuorio ei koe, että maahanmuutto-osasto olisi ollut millään tapaa ministerin kanssa eri linjoilla. Ratkaisuja on hänen mukaansa etsitty ”hyvässä yhteishengessä alusta saakka”.
Mitä tulee muukalaispasseihin, Vuorio sanoo, että laki ei salli passin myöntämistä niille, joiden henkilöyttä ei voida varmistaa. Maahanmuuttovirasto myöntää kuitenkin tilapäisiä muukalaispasseja niille, joiden passi on vanhentunut. Se auttaa joitakin, vaikka ei ratkaise niiden tilannetta, joilla ei ole passia ollut alun perinkään.
Työperäisten oleskelulupien helpottaminen muilla tavoin vaatisi Vuorion mukaan lakimuutoksia, eikä hallitus ole sopinut sellaisista.
Hän sanoo myös, että sisäministeriö ei voi ohjata Maahanmuuttovirastoa muuten kuin lainsäädäntöä muuttamalla.
Ohisalo esikuntineen on kuitenkin muistuttanut Maahanmuuttovirastoa toistuvasti siitä, että silloin kun harkinnanvaraa on, viraston pitäisi noudattaa tulkinnoissaan hallitusohjelman henkeä.
..
Tehdas tarvitsi työntekijöitä Pohjois-Pohjanmaalla. Pitkien etsintöjen jälkeen löytyi irakilaisia ja afganistanilaisia metallimiehiä. Hallitus haluaa helpottaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden työlupia, mutta sisäministeriössä asia on edennyt hitaasti.
www.hs.fi