Rinteen/Marin hallituksen politiikka ja siitä keskustelua.

Solidsnake

Kenraali
Onpa nähty sellainenkin tapaus että persaukiseksi itsensä määritellyt rakennusalan yrittelijä valitteli perjantaina rahojen olevan kerta kaikkiaan finito ja palkanmaksun siirtyvän yli viikonlopun. Kun samainen kaveri sitten maanantaina tuli kehuskelemaan samoille ukoille miten hienosti hänellä kulki viikonlopun Porsche-Cupissa tms. niin arvatenkin herran nenä kääntyi poskelle ja muutaman hampaan kiinnityskin taisi siinä samassa vähän löystyä. Muut duunarit ehtivät onneksi väliin ennen kuin tämä sydämistynyt ja ehkä äkkipikaisuuteenkin taipuvainen palkkansa odottelija ehti viimeistellä homman lähimmällä astalolla joka oli vissiin sorkkarauta. Joskus kannattaisi miettiä asetelmia ennen kuin avaa suunsa. Tai ainakin pitää riittävä etäisyys.
Oli itselläkin koolinginpätkä työpisteen nurkassa jossain vaiheessa työelämää, kun johtaja piti itseään nyrkkisankarina ja useamman kerran viikossa sanoi nukuttavansa meidät, mokoma paskahousu
 

Kaarne

Luutnantti
Rekrytoinnin kannalta pikkupaikkakunta voi olla ongelma. Duunarin voi olla mahdotonta löytää töitä paikkakunnalta konkan tai supitusten jälkeen.
Muillakin on vastaavia ongelmia:
 

Herman30

Greatest Leader
Ja kaksi vuotta myöhemmin....
 

hansai

Supreme Leader
Osa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista voi saada työluvan "jonon ohi" - hallitus selvittää lisää helpotuksia

Tänään klo 7:10

Poliittista päätöstä mahdollisista lain muutoksista ei ole saatu toistaiseksi tehtyä.

Osa turvapaikanhakijoista on työllistynyt Suomessa ollessaan ja hakenut työperusteista oleskelulupaa. Kuvassa turvapaikanhakijoita Torniossa 2015.
Osa turvapaikanhakijoista on työllistynyt Suomessa ollessaan ja hakenut työperusteista oleskelulupaa. Kuvassa turvapaikanhakijoita Torniossa 2015.

Osa turvapaikanhakijoista on työllistynyt Suomessa ollessaan ja hakenut työperusteista oleskelulupaa. Kuvassa turvapaikanhakijoita Torniossa 2015. MIRJA RINTALA

Hallitus linjasi hallitusohjelmassaan, että se ”kehittää lainsäädäntöä ja soveltamiskäytäntöä sen edistämiseksi, että työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat nykyistä joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella.”

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan tarkempia keinoja selvitetään parhaillaan sisäministeriössä.
– Tämänhetkisessä käytännössä on edelleen ongelmia joissain tilanteissa ja näihin etsimme ratkaisuja. Tavoitteena on löytää yhteiskunnan ja yksilön kannalta järkeviä, osallisuutta ja työntekoa edistäviä ratkaisuja, Ohisalo kertoo sähköpostitse Iltalehdelle.

Maahanmuuttovirasto (Migri) on lisännyt jo aiemmin joustoa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden työlupien saantiin. Joustavammat käytännöt ovat olleet Migrillä ja poliisilla käytössä ainakin vuodesta 2018 alkaen.

Migrillä on nyt käytäntö, jossa kielteisen päätöksen saaneelle turvapaikanhakijalle voidaan myöntää työntekijän oleskelulupa, mikäli hän on esittänyt Suomen viranomaisille aidon kansallisen passin ja hänellä on myönteinen TE-toimiston osapäätös.

Myönteinen osapäätös edellyttää muun muassa sitä, että työehdot ovat lainmukaiset ja saatavuusharkinta on tehty. Saatavuusharkinnassa arvioidaan, onko avoinna olevaan työpaikkaan kohtuullisessa ajassa saatavissa sopivaa työvoimaa EU- tai ETA-alueelta.

Jos passi on vanhentunut, eikä hakija ole voinut hankkia uutta kotimaan passia, Migri myöntää muukalaispassin rajoitetuksi ajaksi. Muukalaispassilla henkilö voi matkustaa lähimpään oman maan edustustoon hankkimaan uuden passin.

Henkilö ei ole saanut myöskään syyllistyä rikoksiin Suomessa eli oleskeluluvan yleisten edellytysten tulee täyttyä, kertoo tulosalueen johtaja Anna Hyppönen Migristä.

Jokaista tapausta ei ”jonon ohi”
Poliisi ja Migri tekevät yhteistyötä siinä, ettei työntekijän oleskelulupaa hakeneita, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita poistettaisi maasta ennen päätöksentekoa.
– Poliisi varmistaa ennen henkilön mahdollista maasta poistamista Migriltä, onko henkilöllä työperusteinen oleskelulupahakemus vireillä ja jos on, poliisi odottaa lopputulosta ennen maastapoistamista, kertoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio.

Työperusteisissa oleskeluluvissa on nyt melko pitkät käsittelyajat.

Työntekijän oleskeluluvan keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika (edustusto, TE-toimisto ja Migri) on yli 6,5 kuukautta, josta Migrin osuus on reilut kolme kuukautta.
– Välttämättä ei pystytä aina jokaista tapausta kiirehtimään ja ottamaan niin sanotusti jonon ohi.
Silloin käytännössä voi tapahtua, että työnteko pitää lopettaa ja sen saa aloittaa uudelleen, kun työntekijän oleskelulupa on myönnetty, Hyppönen kertoo.
– Kun poliisi ottaa yhteyttä ja lähtee valmistelemaan henkilön maastapoistamista, kyllä me pyrimme silloin tekemään päätöksen sillä tavalla, että asia olisi selvä siinä vaiheessa, Hyppönen jatkaa.
Sisäministeri Maria Ohisalo pitää joustavoittamiskeinojen selvittämistä tärkeänä.
Sisäministeri Maria Ohisalo pitää joustavoittamiskeinojen selvittämistä tärkeänä.

Sisäministeri Maria Ohisalo pitää joustavoittamiskeinojen selvittämistä tärkeänä. KIMMO BRANDT

Ohisalo: Kytkeytyy syrjäytymisen ehkäisemiseen
Viime vuonna Migri myönsi kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille 237 työntekijän oleskelulupaa.

Kielteisiä päätöksiä tehtiin 359, ja niissä kielteinen osapäätös oli syynä 260 tapauksessa.

Ministeri Ohisalon mukaan mahdolliset joustavoittamiskeinot ja lainsäädäntötarpeet selviävät sisäministeriössä käynnissä olevan selvityksen yhteydessä.
– Hallitusohjelmakirjauksen toteuttamisen edellyttämät toimet selvitetään mahdollisimman pian ja pannaan toimeen tämän hallituskauden aikana, Ohisalo sanoo.

Sisäministeri pitää ratkaisujen löytämistä tärkeänä.
– Kysymys kytkeytyy laajemmin syrjäytymisen ja varjoyhteiskunnan synnyn ehkäisemiseen.

Poliittista linjausta ei saatu
Turvapaikanhakijoilla on oikeus työskennellä Suomessa oleskelulupahakemuksensa käsittelyaikana.
Oikeus tehdä töitä Suomessa alkaa kolme kuukautta hakemuksen jättämisen jälkeen, jos hakijalla on tarvittavat asiakirjat kunnossa. Jos asiakirjoja ei ole, työt voi aloittaa kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä.

Kesäkuussa 2019 astui voimaan lakimuutos, jonka myötä kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan työnteko-oikeus lakkaa entistä aikaisemmin.

Nykyisin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen työnteko-oikeus päättyy päätöksen tultua täytäntöönpanokelpoiseksi eli kun turvapaikanhakija voidaan laillisesti poistaa maasta.

Ennen muutosta työnteko-oikeus päättyi vasta päätöksen tultua lainvoimaiseksi. Vuorion mukaan poliittista linjausta kyseisen lain mahdollisista muutoksista ei ole toistaiseksi saatu.

Sisäministeri Ohisalo muistuttaa, että lakimuutos on Juha Sipilän hallituksen (kesk) tekemä.
– Kysymys kesällä voimaantulleesta lakimuutoksesta käsitellään osana laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään, miten kyseessä olevaa hallitusohjelmakirjausta parhaiten toteutettaisiin.

Oppositiopuolue perussuomalaiset on vastustanut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työperusteisten oleskelulupien saamisen helpottamista. Myös kokoomus on tuonut esille huolta siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden joustavammat työluvat voisivat vaarantaa kielteisen turvapaikkapäätöksen merkityksen.

Ohisalo on aiemmin todennut, ettei nyt ole tarkoitus luoda mitään kiertoväylää järjestelmään.
– On kaikkien etu, että jos on kotiuduttu, tänne voidaan jäädä.

Kun on kuullut esimerkiksi yrittäjiltä, miten heille on työllistynyt paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet jossakin kohtaa kielteisen päätöksen, mutta ovat oppineet kieltä ja tulleet veronmaksajiksi ja luoneet ympärilleen sosiaalisia yhteisöjä, niin lienee tarkoituksenmukaista miettiä, voivatko nämä ihmiset saada oleskeluluvan tai työluvan työn perusteella, Ohisalo totesi syyskuussa IS:lle.

 

Woodsman

Ylipäällikkö
Ahaa, eli kuka tahansa Suomen monestako sadasta tuhannesta työttömästä olisi voinut pistää paperit vetämään.:cool:

No tottahan se on, että aloittelevan työntekijän on vaikea tuottaa työnantajalleen riittävästi -hyvää-, kyllä aloituspalkkojen on oltavakin joustavia. Jostain se on aloitettava. Varmaan pätee metallialoilla oikein hyvin, jäsen @Woodsman voi varmasti halutessaan tätä avata.

Ja kyllähän lähtökulma pitää olla edelleen se, että mieluummin huonolla palkalla duuniin kuin jäädä kärvöttelemään työkkäriliksalla kotio, sellaisesta elämästä ei pitkän päälle vaan tule mitään.

Ikäiseni forumin jäsenet varmaan muistavat, millaista palkkaa maksettiin esim. koululaisille kasarin alkupuolella....tai jollekin mehtämittamiehen apulaiselle jne. Ei niillä liksoilla herran huoneita rakennettu, mutta tehdä nyhrättiin vaan, kun paremmasta ei ollut tietoa tai ei ollut halua jäädä kotilorvintaan.
Tästä olen tainnut kirjoitella aiemminkin :)
Koneistajat tai sellaiset yksilöt joista on koneistajaksi ovat aikalailla suomenniemeltä kadoksissa. Syyt on varmasti monenmoiset, huono kuva mediassa on mielestäni se suurin. Palkkaus ei sinällään ole ollut koskaan ammattimiehen kohdalla ongelma, meidän tuotannossa kärkiosaajat nostavat vuoro- ja tuotantolisineen 18-19€ tuntipalkkoja. Se pitää aina ymmärtää noissa 1800€/kk tarinoissa, että jos otetaan uusi mies tehtaaseen töihin, oli sitten kokemusta/koulua/pystymetsästä niin aina siinä on x-aikaa kaverina tuollainen 18-19€/h mies/nainen opettamassa asioita. Kyllä se on edelleen niin, että kykyjen ja näyttöjen mukaan palkka pitää maksaa eikä puheiden.
Varsinais-Suomen alueella on yleensäkin huutava pula metallialan ihmisistä, tiedän että siellä on muutamat valveutuneet yrittäjät lähteneet tekemään sitä samaa kuin mekin: yläkoulusta saakka käytetään oppilaita tutustumassa yrityksiin, tarjotaan kesätöitä halukkaille, sponsoroidaan nuorten tapahtumia, sponsoroidaan ammatiopistoon lisäkoulutuksia jne. Ja se toimii, sillä tavoin saadaan nuoria työelämään ja töihin. Se on sitten se ja sama mitä joku liiton rahalla kortistossa makaava vanha änkyrä lehdissä huutelee, oma kokemus on se, että ammattimies jolla on -oikeasti- ammattitaito, elämän hallinta ja motivaatio kohdillaan saa töitä heti jos haluaa. Tällä hetkellä nämä kortistosta huutelijat ovat niitä jotka eivät ole huolehtineet noista kolmesta edellämainitusta. Rehellinen totuus on se, että me emme esimerkiksi pestaa sellaista kaveria joka on lökötellyt liiton rahalla sen maksimin ja herää nyt olevinaan "töihin", ei sellaista kuraperseestä työmieheksi ole, miksi ei kysynyt töitä heti kun jäi työttömäksi, silloin oltaisiin otettu mutta nyt tiedetään kaveri ihan rehellisesti laiskaksi, töitä meillä on kokoajan tarjolla.
 

inscout

Ylipäällikkö
Tästä olen tainnut kirjoitella aiemminkin :)
Koneistajat tai sellaiset yksilöt joista on koneistajaksi ovat aikalailla suomenniemeltä kadoksissa. Syyt on varmasti monenmoiset, huono kuva mediassa on mielestäni se suurin. Palkkaus ei sinällään ole ollut koskaan ammattimiehen kohdalla ongelma, meidän tuotannossa kärkiosaajat nostavat vuoro- ja tuotantolisineen 18-19€ tuntipalkkoja. Se pitää aina ymmärtää noissa 1800€/kk tarinoissa, että jos otetaan uusi mies tehtaaseen töihin, oli sitten kokemusta/koulua/pystymetsästä niin aina siinä on x-aikaa kaverina tuollainen 18-19€/h mies/nainen opettamassa asioita. Kyllä se on edelleen niin, että kykyjen ja näyttöjen mukaan palkka pitää maksaa eikä puheiden.
Varsinais-Suomen alueella on yleensäkin huutava pula metallialan ihmisistä, tiedän että siellä on muutamat valveutuneet yrittäjät lähteneet tekemään sitä samaa kuin mekin: yläkoulusta saakka käytetään oppilaita tutustumassa yrityksiin, tarjotaan kesätöitä halukkaille, sponsoroidaan nuorten tapahtumia, sponsoroidaan ammatiopistoon lisäkoulutuksia jne. Ja se toimii, sillä tavoin saadaan nuoria työelämään ja töihin. Se on sitten se ja sama mitä joku liiton rahalla kortistossa makaava vanha änkyrä lehdissä huutelee, oma kokemus on se, että ammattimies jolla on -oikeasti- ammattitaito, elämän hallinta ja motivaatio kohdillaan saa töitä heti jos haluaa. Tällä hetkellä nämä kortistosta huutelijat ovat niitä jotka eivät ole huolehtineet noista kolmesta edellämainitusta. Rehellinen totuus on se, että me emme esimerkiksi pestaa sellaista kaveria joka on lökötellyt liiton rahalla sen maksimin ja herää nyt olevinaan "töihin", ei sellaista kuraperseestä työmieheksi ole, miksi ei kysynyt töitä heti kun jäi työttömäksi, silloin oltaisiin otettu mutta nyt tiedetään kaveri ihan rehellisesti laiskaksi, töitä meillä on kokoajan tarjolla.
Jos puhutaan metallialasta kokonaisuutena niin kyllä ala saa katsoa myös hieman peiliin tässä asiassa. Korostan että puhun nyt laajasti metallista alana, en yksittäisistä yrityksistä tai jostain toimialan alasegmentistä joissa voi olla hyvinkin erilaisia tarinoita.

90-luvun lamasta lähtien metalliala on ollut äärimmäisen riskiherkkää. Pieninkin notkahdus tilauskirjassa on johtanut lomautuksiin ja irtisanomisiin. Koko ala traumatisoitui idänkaupan romahduksesta ja väitän, että tämä henkinen este on edelleen olemassa. Tosiasia on, että opiskelijoiden näkökulmasta metallialan koulutukseen meneminen 1990-2010 välillä oli varma menolippu pätkätöihin ja jatkuvaan työttömyysputkeen. Firmat oppivat joustamaan koko ajan työvoiman kanssa ja työntekijöiden ja firmojen keskinäinen sitoutuminen katosi.

Tämän takia myös monet työntekijät oppivat sen, että liiton raha oli ainoa "varma" tulonlähde. Duunarit alkoivat pelaamaan samaa peliä ja sitoutuminen firmaan ja työhön katosi monelta täysin. Sitä voi sanoa tyhmyydeksi ja velliperseilyksi mutta ei se täysin epäloogista ole. Ymmärrän kyllä toki, että se voi nyt osua duunaria omaan nilkkaan, mutta haluan vain sanoa, että asioilla on taustansa.

Mitä tulee alkupalkkoihin niin suomessa on moniin maihin verrattuna se ero, että meillä koulutusaika on monesti pidempi kuin keski-Euroopassa johon alaa monesti verrataan. Verrattuna esimerkiksi saksaan suomessa monien metallialojen koulutus kestää jopa 2-3 kertaa sen kuin saksassa. Saksassa ja keski-Euroopassa yleensä kisällitoiminta on paljon laajempaa historiallisista syistä kuin suomessa. On totta mitä @Woodsman sanoo puhuessaan siitä, että ammattimies joutuu suomessakin opettamaan uutta kaveria. Mutta monissa muissa maissa se jakso on paljon pidempi kuin suomessa.

Se keskustelu mikä meillä pitäisi käydä on, ylikoulutetaanko meillä ihmisiä ja pitäisikö tätä koulutusta siirtää enemmän firmoille saksan mallin mukaan. Alkupalkat voisivat silloin pudota, mutta ei se investointi olisi firmalle pienempi. Yhteiskunta voisi säästää kyllä sitten jonkun verran. Tämä on kuitenkin sen verran laaja kysymys että se vaatisi oman pohdintansa.

Lopuksi: Miten metallialan mies voi käyttää nimimerkkiä @Woodsman :)???
 

Woodsman

Ylipäällikkö
Jos puhutaan metallialasta kokonaisuutena niin kyllä ala saa katsoa myös hieman peiliin tässä asiassa. Korostan että puhun nyt laajasti metallista alana, en yksittäisistä yrityksistä tai jostain toimialan alasegmentistä joissa voi olla hyvinkin erilaisia tarinoita.

90-luvun lamasta lähtien metalliala on ollut äärimmäisen riskiherkkää. Pieninkin notkahdus tilauskirjassa on johtanut lomautuksiin ja irtisanomisiin. Koko ala traumatisoitui idänkaupan romahduksesta ja väitän, että tämä henkinen este on edelleen olemassa. Tosiasia on, että opiskelijoiden näkökulmasta metallialan koulutukseen meneminen 1990-2010 välillä oli varma menolippu pätkätöihin ja jatkuvaan työttömyysputkeen. Firmat oppivat joustamaan koko ajan työvoiman kanssa ja työntekijöiden ja firmojen keskinäinen sitoutuminen katosi.

Tämän takia myös monet työntekijät oppivat sen, että liiton raha oli ainoa "varma" tulonlähde. Duunarit alkoivat pelaamaan samaa peliä ja sitoutuminen firmaan ja työhön katosi monelta täysin. Sitä voi sanoa tyhmyydeksi ja velliperseilyksi mutta ei se täysin epäloogista ole. Ymmärrän kyllä toki, että se voi nyt osua duunaria omaan nilkkaan, mutta haluan vain sanoa, että asioilla on taustansa.

Mitä tulee alkupalkkoihin niin suomessa on moniin maihin verrattuna se ero, että meillä koulutusaika on monesti pidempi kuin keski-Euroopassa johon alaa monesti verrataan. Verrattuna esimerkiksi saksaan suomessa monien metallialojen koulutus kestää jopa 2-3 kertaa sen kuin saksassa. Saksassa ja keski-Euroopassa yleensä kisällitoiminta on paljon laajempaa historiallisista syistä kuin suomessa. On totta mitä @Woodsman sanoo puhuessaan siitä, että ammattimies joutuu suomessakin opettamaan uutta kaveria. Mutta monissa muissa maissa se jakso on paljon pidempi kuin suomessa.

Se keskustelu mikä meillä pitäisi käydä on, ylikoulutetaanko meillä ihmisiä ja pitäisikö tätä koulutusta siirtää enemmän firmoille saksan mallin mukaan. Alkupalkat voisivat silloin pudota, mutta ei se investointi olisi firmalle pienempi. Yhteiskunta voisi säästää kyllä sitten jonkun verran. Tämä on kuitenkin sen verran laaja kysymys että se vaatisi oman pohdintansa.

Lopuksi: Miten metallialan mies voi käyttää nimimerkkiä @Woodsman :)???
Aikalailla asia menee noin kuten kirjoitit. Ehkä jos 90-luvun laman voi tässä unohtaa, enemmän tuo 2008 tapahtunut tiputus on ihmisillä mielessä. Voin kertoa yhden tutun yrityksen kohtalon tuosta 2008 tapahtuneesta tiputuksesta: heillä oli tilauskirjat täynnä koneistettavaa kansainvälisille toimijoille, yhden viikon aikana tilaukset peruttiin. Ei silloin yrittäjällä ole muuta mahdollisuutta kuin lomauttaa, mistään et saa niin nopeasti korvaavaa työtä vaikka kuinka hartiavoimin tekisi hommia sen eteen. Tiedän itsekin se, että kuinka vetää melkein voimattomaksi se tilanne kun työt vain häipyy alta, asiakkailla ei ole tarvetta ostaa ja uusia asiakkaita on hidas saada ja nekin tulee vain myymällä puoli-ilmaiseksi.
Toki pitää muistaa, että isoilla yrityksillä on kassassa aina sitä puskuria millä voi mennä pikku dropin yli, mutta pienemmillä sitä ei ole. On turha kuvitella, että yrittäjät olisivat siinä kurimuksessa nostaneet itselleen maksi-osinkoja ja samaan aikaan potkineet porukkaa kortistoon. Ihan jo siitäkin syystä, että ei niitä ammattilaisia silloinkaan ollut tarjolla, hyvissä miehissä roikuttiin kiinni kynsin ja hampain, viimeiseen asti.

Saksalainen malli ammattikoulutuksessa on hyvin kiinnostava ja itseasiassa meidän yrityksessä se nähdään paljon parempana kuin tämä nykyinen kotimainen. Ja jos meiltä kysytään, niin olisimme milloin tahansa valmiita vaihtamaan siihen Saksan malliin. Toki tiedämme että kustannus olisi kovempi mutta toisaalta saisimme räätälöityä koulutuksen työntekijöille juurikin sellaiseksi kuin yrityksemme tarvitsee. Ja aina pitää muistaa, että työntekijöihin satsaaminen, niin koulutus/liikuntamahdollisuudet/virkistystoiminta, on ainakin meidän mielestä samankaltainen investointi yrityksen menestykseen kuin koneinvestoinnit.

Ai niin, tämän vuoden koulutussaldo meidän yrityksemme tuotannon työntekijöille 7pv tähän mennessä ja lisää on tulossa :)

Ja sitten askarruttava kysymys, miksi Woodsman :D Ehkä se nyt on sitten tuo vapaa-ajan viehtymys metsään
 
Viimeksi muokattu:

miikkaj

Kenraali
BAN
Ja jos meiltä kysytään, niin olisimme milloin tahansa valmiita vaihtamaan siihen Saksan malliin.
Enpä usko, että valtion puolesta kukaan tule moista utelemaan, vaikka heillä käpälät syyhyävät, että voisivat leikata kuluja (esim vaikkapa juuri tuosta koulutuksesta) ja tähän kulujen leikkaamiseen luonnollisesti liittyy jonkin sortin konsortion tahi muun vastaavan kiltatoiminnan aloittaminen. Ja enpä usko, että Saksan malli niinkään kiinnostava ole juurikin tuon maailmankaupan ailahtelevaisuuden takia yhdistettynä koulutuksen etupainotteisuuden takia, eli käytännössä firma(t) saavat pulittaa 10-15 donaa per nuppi ensimmäisestä vuodesta tai kahdesta ennen kuin siirtyy varsinaisten töiden pariin. Eiköhän tuohon jokin lainajärjestely onnistu mihinkä luonnollisesti veronmaksajat liittyvät ainakin takaajan ominaisuudessa.
 

kimmo.j

Respected Leader
Enpä usko, että valtion puolesta kukaan tule moista utelemaan, vaikka heillä käpälät syyhyävät, että voisivat leikata kuluja (esim vaikkapa juuri tuosta koulutuksesta) ja tähän kulujen leikkaamiseen luonnollisesti liittyy jonkin sortin konsortion tahi muun vastaavan kiltatoiminnan aloittaminen. Ja enpä usko, että Saksan malli niinkään kiinnostava ole juurikin tuon maailmankaupan ailahtelevaisuuden takia yhdistettynä koulutuksen etupainotteisuuden takia, eli käytännössä firma(t) saavat pulittaa 10-15 donaa per nuppi ensimmäisestä vuodesta tai kahdesta ennen kuin siirtyy varsinaisten töiden pariin. Eiköhän tuohon jokin lainajärjestely onnistu mihinkä luonnollisesti veronmaksajat liittyvät ainakin takaajan ominaisuudessa.
Kuten mainittu kustannukset huomioitu.
Toisaalta maksa saisi itse päättää mitä opettaa ja opiskelijaa ei rasitettaisi kaikella sillä mitä virkamiehet ovat keksineet ja keskityttäisiin asiaan. Niihin taitoihin joita tarvitaan tänään ja huomenna. Ei siihen mitä halutaan opettaa.
 

Woodsman

Ylipäällikkö
Kuten mainittu kustannukset huomioitu.
Toisaalta maksa saisi itse päättää mitä opettaa ja opiskelijaa ei rasitettaisi kaikella sillä mitä virkamiehet ovat keksineet ja keskityttäisiin asiaan. Niihin taitoihin joita tarvitaan tänään ja huomenna. Ei siihen mitä halutaan opettaa.
Jujuna on juurikin se, että maksetaan mitä itse halutetaan opetettavan. Käytännössä meidän kalusto on sellaista, että ei millään oppilaitoksella ole sellaisia koneita tai ohjelmistoja. Tällä hetkellä nuorille taotaan oppilaitoksissa puolivillaisesti päähän eilispäivän teknologiaa kun pitäisi katsoa jo pitkälle tulevaisuuteen.
 

miikkaj

Kenraali
BAN
Kuten mainittu kustannukset huomioitu.
Toisaalta maksa saisi itse päättää mitä opettaa ja opiskelijaa ei rasitettaisi kaikella sillä mitä virkamiehet ovat keksineet ja keskityttäisiin asiaan. Niihin taitoihin joita tarvitaan tänään ja huomenna. Ei siihen mitä halutaan opettaa.
Mutta kustannuksiahan ei todellisuudessa ole huomioitu. Sama kuin Talvivaaran pojat väittävät olevansa itse vastuullisuuden perikuvia vaikka firman parkkipaikka sijaitse sulfaattilammikon alla. Itse olen nähnyt tätä kädenvääntöä "virkamiesten keksinnöistä ja itse ashiaan keksittymisestä" sekä yritysten kanssa (konsultointia) että julkisella (yliopistot) puolella. Uskon että kun sie kun oot sen verran fiksu sälli niin varmasti pystyt pinnistämään pari skenaariota käytännön ongelmista kun kourallinen firmoja tekevät jonkin sortin konsortion/syndikaatin koulutusohjelmasta yrityksien tarpeisiin yrityksien omasta näkövinkkelistä? Tämähän ei ole missään muotoa uutta huttua, samaa tauhkaa on harrastettu iät ja ajat ja silti samoihin onkelmiin törmätään. Jeesataan sen verran, että näistä käytännön ongelmista päästään taas lähtöpisteen pariin eli koko koulutus pitäisi ulkoistaa.
 

Rannari

Greatest Leader
Jujuna on juurikin se, että maksetaan mitä itse halutetaan opetettavan. Käytännössä meidän kalusto on sellaista, että ei millään oppilaitoksella ole sellaisia koneita tai ohjelmistoja. Tällä hetkellä nuorille taotaan oppilaitoksissa puolivillaisesti päähän eilispäivän teknologiaa kun pitäisi katsoa jo pitkälle tulevaisuuteen.
Siinäpä ne ammatillisen koulutuksen ongelmat ovat että opiskellaan liikaa yleissivistäviä aineita ja toisaalta opetus ei ole ajan tasalla. Sikäli kuin opetusta yleensä järjestetään eikä vain notkuta koulun kirjoilla.

Paljonkin suppeampi oppimäärä riittäisi monelle hyvin kunhan se kohdistuisi työelämän näkövinkkelistä järkeviin asioihin ja ihan oikeasti mahdollistaisi työllistymisen. Monikin firma panostaisi tuollaiseen koulutukseen mielellään. Monessa ammatissa tarvittaisiin hyvää ja suppea-alaista osaamista kun amiksessa saa ohuelti yleissivistystä ja ohjaamatonta työharjoittelua.

Niin ammatillisen koulutuksen kuin AMK-uudistuksenkin puolella on valitettavasti otettu yritysten kannalta valtavia taka-askelia. Niin tekijöille kuin teknikoillekin olisi edelleen tarvetta eikä kouluista tule kumpiakaan.
 

kolomaittis

Alikersantti
Rekrytoinnin kannalta pikkupaikkakunta voi olla ongelma. Duunarin voi olla mahdotonta löytää töitä paikkakunnalta konkan tai supitusten jälkeen.
Muillakin on vastaavia ongelmia:
No tuo autotehtaan rekryt on ihan oma lukunsa. Paljon sinne ollaan ottamassa porukkaa töihin ihan "nälkäpalkalla" , se harjoittelujakso kestää jotain puolivuotta.
Ei tiedotusvälineissä mikään taho ole julkaissut tätä perinpohjaisesti mistä siellä kiikastaa, sitä vaihtuvuutta henkilöstöstä ei kerrota vaan aina kerrotaan miten paljon rekrytoidaan uusia tyntekijöitä.
Itsekkin olin 80 luvun lopussa tuolla töissä (jopa 6-vuotta) palkat ihan ok silloin mutta samoja merkkejä oli jo silloin näkyvissä loppuvaiheessa.
 

Oho

Eversti
Osa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista voi saada työluvan "jonon ohi" - hallitus selvittää lisää helpotuksia
Niin se on paha saa aina palkkansa mutta yksikään hyvä teko ei saa jäädä rankaisematta.....

Tommosilla tempuilla sitä muuten lisätään Suomen houkutteluvuutta maailmalla liikkuvan ei pelkästään potentiaalisen vaan todellisen työvoiman keskuudessa.....
 

inscout

Ylipäällikkö
Siinäpä ne ammatillisen koulutuksen ongelmat ovat että opiskellaan liikaa yleissivistäviä aineita ja toisaalta opetus ei ole ajan tasalla. Sikäli kuin opetusta yleensä järjestetään eikä vain notkuta koulun kirjoilla.

Paljonkin suppeampi oppimäärä riittäisi monelle hyvin kunhan se kohdistuisi työelämän näkövinkkelistä järkeviin asioihin ja ihan oikeasti mahdollistaisi työllistymisen. Monikin firma panostaisi tuollaiseen koulutukseen mielellään. Monessa ammatissa tarvittaisiin hyvää ja suppea-alaista osaamista kun amiksessa saa ohuelti yleissivistystä ja ohjaamatonta työharjoittelua.

Niin ammatillisen koulutuksen kuin AMK-uudistuksenkin puolella on valitettavasti otettu yritysten kannalta valtavia taka-askelia. Niin tekijöille kuin teknikoillekin olisi edelleen tarvetta eikä kouluista tule kumpiakaan.
Tuon voit vaikka toistaa! Varsinkin AMK on hulluuden huipentuma. Kaverit, jotka ensisijaisesti eivät halunneet liikaa teoriaa ja halusivat Opistoon eikä Yliopistoon pistettiin opiskelemaan... teoriaa. Ja monesti aiheista jotka eivät välttämättä liity mitenkään alkuperäiseen kiinnostuksen aiheeseen.

Ja perusteena oli että "70% väestöstä halutaan korkeakoulutetuiksi". Nyt sitten monet ammatit jotka olivat ennen lyhyemmällä linjalla kestävät kauemmin opiskella ja mitään hyötyä ei käytännön työssä tuosta ole.

Puolustukseksi sanottakoon, että ei vika ollut vain virkamiehissä ja poliitikoissa. Kyllä niitä opiskelija-aktiiveitakin riitti jotka tuota huusivat vuosia. Uskoivat näetsen saavansa kovempaa liksaa kun on "korkeakoulututkinto". Kaipa joku saikin.
 

Rannari

Greatest Leader
Puolustukseksi sanottakoon, että ei vika ollut vain virkamiehissä ja poliitikoissa. Kyllä niitä opiskelija-aktiiveitakin riitti jotka tuota huusivat vuosia. Uskoivat näetsen saavansa kovempaa liksaa kun on "korkeakoulututkinto". Kaipa joku saikin.
Osaaminen joka tapauksessa romahti. Oman kokemuksen mukaan insinööri(AMK) ei koulusta tullessaan tyypillisesti pärjää osaamisessa ja valmiuksissa sen paremmin entisaikojen insinööreille kuin teknikoillekaan. Ennen ei kaikki ollut paremmin mutta tämä asia oli. Raaimmin tämä on ilmeisesti iskenyt rakennusalalle mutta näkyy muuallakin. Virkoja hakiessa AMK on varmaan kova juttu. Melkoinen aivopieru koko uudistus.
 
Top