Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan hallituksen uuden tasa-arvo-ohjelman kantavana näkökulmana on intersektionaalinen feminismi.
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo tviittasi hallituksen uudesta tasa-arvo-ohjelmasta torstaina. TOMMI PARKKONEN
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo iloitsi torstaina Twitterissä hallituksessa sovitusta tasa-arvo-ohjelmasta.
– Hallituksessa päätettiin uudesta tasa-arvo-ohjelmasta. Kunnianhimon taso nousee aiempiin hallituksiin verrattuna ja kantavana näkökulmana on nyt eri syrjinnän muodot tunnistava intersektionaalinen #feminismi, Ohisalo kirjoitti.
– Aika nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi!
506 ihmistä puhuu tästä
Tviitin mukana jakamassaan blogikirjoituksessa Ohisalo avaa tarkemmin tasa-arvo-ohjelmaa sekä monille vierasta termiä intersektionaalisuus.
– Ohjelman ohjaava pääajatus on intersektionaalisuus, eli tarkastelutapa, jossa huomioidaan yksilön yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttavat moninaiset taustatekijät. Niitä ovat esimerkiksi sukupuoli, sosioekonominen tausta, asuinpaikka, alkuperä, perhetausta, koulutus, ikä, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.Intersektionaalisuuden avulla tunnistetaan syrjivät rakenteet, jotka voivat olla usein päällekkäisiä ja toisiaan läpileikkaavia.
Ohisalo kehuu tasa-arvo-ohjelman olevan pitkälti vihreiden ansiota.
– Meidän hallituksessa päättämämme tasa-arvo-ohjelma on yksi niistä monista paikoista, joissa vihreä kädenjälki todella näkyy.
”Tasa-arvo hyvällä tolalla”
Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho intoutui jakamaan Ohisalon tviittiä saatesanoilla ”Hei kepulaiset! Tulkaa pois sieltä! Ei siellä voi olla”.
240 ihmistä puhuu tästä
Sekä Halla-ahon että Ohisalon kuten myös monien muiden tasa-arvo-ohjelmaa koskeneiden tviittien yhteydessä ihmetellään, miten hallituksella on aikaa ja varaa keskittyä intersektionaaliseen feminismiin, kun Suomessa on akuutti koronavirus- ja talouskriisi sekä nouseva työttömyys.
– Ehkä ei kannattaisi liikaa käyttää aikaa sellaisten asioiden korjaamiseen, jotka eivät ole rikki. Sukupuolten välinen tasa-arvo on varsin hyvällä tolalla Suomessa millä tahansa mittarilla ja mihin tahansa maahan verrattuna, Halla-aho sanoo Iltalehdelle.
– En lähtisi hallituksessa suurentelemaan tämän asian merkitystä juuri Suomessa ja juuri tällä hetkellä, suhteessa moniin muihin asioihin.
Halla-aho ylipäätään ihmettelee juuri intersektionaalisen feminismin nostamisen isoon rooliin.
– Hallituksen tasa-arvo-ohjelman kantavana voimana on sisäministeri Ohisalon mukaan intersektionaalinen feminismi, joka ei ole mikään tasa-arvoliike, vaan se pikemminkin pyrkii lietsomaan eripuraa erilaisten synnynnäisiin ominaisuuksien perustuvien tai niiden perusteella määriteltävien ryhmien välille, ja luomaan kasti- ja luokkajärjestelmiä, jossa ihmisen oikeudet perustuvat siihen minkälaiseen ryhmään hän sattuu syntymään. Tämä ei oikein vastaa meidän käsitystämme tasa-arvosta.
”Noudatetaan lainsäädäntöä”
Oppositiossa istuvien kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on samoilla linjoilla Halla-ahon kanssa.
– Meillä on lainsäädännössä määritelty tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimike.Mielestäni on hyvä, että noudatamme lainsäädäntöämme, Essayah toteaa.
– Tasa-arvolla tarkoitetaan miehen ja naisen välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuudella kaikkien ihmisryhmien yhdenvertaisuutta. Nämä määritelmät laissa ovat hyviä.
Essayah toivoisi hallituksen pistävän tällä hetkellä kaiken tarmonsa ajankohtaisiin ongelmiin kuten koronavirukseen ja talouteen.
– Tässä on tämän hallituksen toiminnassa paljon sellaista, missä voi miettiä, että onko juuri nyt näiden asioiden keskellä aika lähteä viemään tämäntyyppisiä hankkeita eteenpäin.
”Korona ei voi pysäyttää”
Hallituspuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson seisoo vakaasti intersektionaalisen tasa-arvo-ohjelman takana keskellä koronakriisiäkin.
– Olemme pitäneet hallituksessa tärkeänä, että korona ei voi pysäyttää kaikkia normaaleja päätöksentekoprosesseja - emme voi jättää kaiken muun tekemättä ja keskittyä puhtaasti koronaan.
Anderssonin mukaan tasa-arvo-ohjelmaa on tehty hallituskauden alusta saakka.
– Linjaukset löytyvät hallitusohjelmasta ja on hyvä, että sitä on saatu eteenpäin koronasta huolimatta - aivan kuten vaikkapa soten ja oppivelvollisuuden osalta.
Andersson myöntää, että Ohisalon käyttämä termi ”intersektionaalinen feminismi” saattaa olla monille vaikea ymmärtää.
– Jos on vaikeita käsitteitä, ne pitää ehdottomasti avata - politiikassa pitää aina pyrkiä selkokielisyyteen.
– Köyhä mies ei ole samassa asemassa kuin rikas mies, maahanmuuttajataustainen nainen saattaa törmätä monenlaisiin sellaisiin ongelmiin mihin Li Andersson ei, Andersson selventää intersektionaalisuuden käsitettä.
”Elonmerkki hallituksesta”
Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo löytää intersektionaalisesta tasa-arvo-ohjelmasta kaksi hyvää puolta.
– Olen tasa-arvon vahva puolestapuhuja ja kannattaja, ja haluan, että Suomea rakennetaan koko ajan tasa-arvoisemmaksi maaksi, jossa ketään ei syrjitä vaikkapa taustansa tai uskontonsa perusteella. Sikäli kun ohjelma vastaa siihen, se on varmasti oikealla asialla.
Orpo sanoo sen olevan myös elonmerkki hallituksesta.
– Kun näen kovin vähän, mitä hallitus tekee tällä hetkellä, niin onhan tämä elonmerkki, että he tekevät jotain asioita. Hallitus ei tuo tällä hetkellä lakiesityksiä, rakenteellisia uudistuksia tai työllisyystoimia, vaan on keskittynyt rahan jakamiseen, Orpo luettelee tuttuun tapaan.