Vähemmistössä ollaan ja mylly saa pyöriä, kun on mm. tällaisia luotettavia tätejä valiokunnan puheenjohtajana. Sovita nyt sitten aivossa nämä kaksi informaatiota yhteen, kyllä se ponnistuksin jotenkin onnistuu, mutta mutta... Saas nähdä mitä tapahtuu jos Suomen eduskunnassakin on laillisuusperiaatteen noudattajat vähemmistössä. Onneksi hallitus tulee hajoamaan omaan mahdottomuuteensa syksyllä kun tätä paskakasaa pöyhitään ja tuloo uudet vaalit.
INFO 1:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006579923.html
Perustuslakivaliokunnan Ojala-Niemelä: Huippukokouksessa kaikki meni vaadittuun suuntaan
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd).
Julkaistu: 15:57
Jättimäisessä elpymispaketissa avustusten osuus pieneni ja jäsenmaiden enimmäisvastuita rajattiin, kuten valiokunta Ojala-Niemelän mukaan edellyttikin.
PÄÄMINISTERI Sanna Marinin (sd) ja muiden EU-maiden johtajien neuvottelema sopu 750 miljardin euron elpymispaketista saa hyväksyvän vastaanoton perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta Johanna Ojala-Niemelältä (sd).
INFO 2: Valiokunnan lausunto PeVL 16/2020 vp 20
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/L...pDD_cc5k3jOQB74QiQD0Gq0TwEM4Y8Y1SewbQonqB0Zgc
"Valiokunnan kannanotot
Perustuslakivaliokunnan lausunnon merkitys EU-asioissa
...
Perustuslaki on hierarkkisesti ylimmänasteinen kansallisen oikeusjärjestyksen säädös. Se luo perustan muulle oikeusjärjestykselle (ks. myös HE 1/1998 vp, s. 34/I).
Eduskunnan valiokuntien ja täysistunnon tulee ottaa asianmukaisesti huomioon perustuslakivaliokunnan valtiosääntöoikeudelliset huomautukset (ks. myös HE 1/1998 vp, s. 126/I). Perustuslain 96 §:n mukaan suuri valiokunta tai ulkoasiainvaliokunta voi tarvittaessa antaa ehdotuksesta lausunnon valtioneuvostolle.
Perustuslakivaliokunnan mielestä on selvää, että mainitut valiokunnat ovat osana eduskuntakäsittelyä velvollisia ottamaan perustuslakivaliokunnan valtiosääntöiset huomautukset asianmukaisesti huomioon myös perustuslain 96 ja 97 §:n mukaisessa menettelyssä.
...
Perustuslakivaliokunnan mielestä on siten ollut selvää, että valtioneuvosto on perustuslain 2 §:n 3 momentissa julkisen vallan käytön lakiperustaisuuden ja julkisen toiminnan lakisidonnaisuudesta säädetyn johdosta sidottu perustuslakiin myös EU-sääntelyn valmistelussa. Perustuslain 74 §:ssä perustuslakivaliokunnalle säädetystä valtiosääntöisestä tehtävästä johtuu, että mikäli perustuslakivaliokunta on perustellusti asettunut tietylle kannalle perustuslain tulkinnassa, ei vastakkaista kantaa voida pitää ainakaan selvänä ja riidattomana (ks. myös HE 1/1998 vp, s. 164). Valtioneuvosto ei siten voi toimia EU-lainsäädännön valmistelussa vastoin perustuslakivaliokunnan ilmaisemaa selvää ja ehdotonta valtiosääntöoikeudellista kantaa.
Velvollisuus ottaa valiokunnan kannanmuodostus asianmukaisesti huomioon on luonteeltaan oikeudellinen velvollisuus. Perustuslakivaliokunta on perustuslainmukaisuuden ensisijainen tulkitsija, ja perustuslainmukaisuutta koskevat kannanotot sitovat niin eduskunnan muita valiokuntia kuin valtioneuvostoa (ks. myös PeVP 43/2020 vp, § 8). "
"VALIOKUNNAN LAUSUNTO
Perustuslakivaliokunta ilmoittaa,
että EU:n elpymissuunnitelmaan liittyvän sääntelyn valmistelussa otetaan huomioon lausunnossa mainitut valtiosääntöoikeudelliset huomiot ja
että valtioneuvoston ei tule asian käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä.
Helsingissä 12.6.2020"
(Valiokunnan lausunto PeVL 16/2020 vp 20)