Tässä viimeisen vuorokauden aikana olen miettinyt ilmapuolustusta ja siihen tehtyjä panostuksia tällä vuosituhannella. Entäpä jos ratkaisut ovat olleet vääriä?
Tiedämme kaikki ilmatorjunnan menestyksen Jugoslaviassa. Samoin käsitämme, ettei Bolidella/Stingerillä/what-ever ammuta korkealla lentäviä laitteita.
Vaan entäpä jos meillä olisi tuplasti suuremmat ilmavoimat kuin nykyisin? Tämä olisi ollut tehtävissä varsin kohtuullisella hinnalla. Hollanti ja Belgia myivät modernisoituja F-16 hävittäjiä pilkkahintaan, puhutaan jopa alle viidestä miljoonasta eurosta per hävittäjä, keskimäärin alle kymmenestä. Laskeskelin, että Hollannista on mennyt 36 MLU:n läpikäynyttä konetta Chileen ja 21 Jordaniaan. Belgia näyttäisi myyneen Jordaniaan 25 konetta. Yhteensä koneita on siis myyty 82 kpl.
Jos mennään rahoitukseen, koneiden keskimääräinen hinta näyttäisi asettuvan jonnekin 6-8 miljooonan euron tietämiin. Tämä perstuntumalta, en kaivanut laskinta, koska hintatiedot vaihtelevat eri lähteissä ja pitäisi huomioida inflaatio sekä valuuttakurssien heittelyt. Oletetaan siten hinnaksi per kone 7 miljoonaa euroa. 82 konetta yksinään olisivat siis maksaneet 574 milj. euroa. Lienee kohtuullista lisätä päälle runsas nelisen sataa miljoonaa euroa, koska oletettavasti haluaisimme kouluttaa koneille myös lentäjät ja mekaanikot, hankkia tarvittavan huoltovälineistön ja luoda logistiikkajärjestelmän. Koneiden hankinnan kokonaishinnaksi olisi näin muodostunut miljardi euroa. Tämän päälle tarvittaisiin luonnollisesti aseita, joihin olisi varmaankin hyvä varata luokkaa 600-800 miljoonaa euroa rahaa.
Käyttökulut tuolle kokonaisuudelle olisivat luultavasti jotakuinkin samaa luokkaa kuin Horneteilla. Yhtä Hornetia kohti on lennetty vuodessa se n. 150 tuntia, ja lentotunnin hinta on muistaakseni ollut 8 000 euron tienoilla. Yksimoottorisen F-16:n lentotunnin hinta on oletettavasti halvempi, olkoonkin myytyjen koneiden olevan 1980-luvulla valmistettuja, ehkä 7 000 euroa tunnilta. Ylläpitokulut "uusille" koneille olisivat siis olleet n. 82*150*7000=86 100 000 euroa vuodessa. Ehkä sata miljoonaa tai aavistuksen yli, jos mukaan lasketaan kasvanut Hawkin käyttötarve.
Ei paha, jos 1,6-1,8 miljardilla olisi voinut yli kaksinkertaistaa nykyisen konemäärämme. Tietysti puolustusvoimat olisivat joutuneet leikkaamaan turhista ydintoiminnoistaan, jotta koneet olisi saatu myös pidettyä ilmassa, mutta kyllä tuo n. 100 miljoonaa vuodessa olisi haluttaessa kyetty kaivamaan esiin. Olkoonkin, että F-16AM/BM on oletettavasti suorituskyvyltään hieman heikompi kuin päivitetty C/D-mallin Hornet, lähinnä tutkansa takia. Myydyissä koneissa jäljellä olleita tunteja ei tietääkseni ole julkaistu tarkalleen, mutta epämääräisempien lähteiden mukaan rungot olivat jossakin n. 3500-4000 tunnin kieppeillä, eli noin puolivälissä elinkaartaan. Siten koneilla olisi varmaankin päästy jonnekin 2020-luvun puoliväliin.
Tällainen pervo fantasia tänään...