Nyt löytyi uusi yhteys: Ravinnosta saatu koliiniyhdiste voi pienentää dementiariskiä – parhaita lähteitä liha ja kananmuna
29.12.201914:30
TERVEYDENHUOLTOTYÖELÄMÄLIFESTYLE
Ravinnosta saatava koliiniyhdiste yhteydessä pienempään dementian riskiin, paljastivat Itä-Suomen yliopiston tutkijat.
Jääkaapin aarteita. Dementiariskiä pienentävää fosfatidyylikoliinia saa erityisesti kananmunasta ja lihasta. TUULI LINDGREN
Lukuaika noin 2 min
Itä-Suomen yliopiston tutkijat löysivät uuden yhteyden ravinnon ja dementiariskin välillä.
American Journal of Clinical Nutrition-tiedelehdessä viime viikolla julkaistussa
tutkimuksessaan he havaitsivat ensimmäistä kertaa, että koliiniyhdiste fosfatidyylikoliinin saanti ravinnosta oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan, eikä siinä kaikki.
Koliiniyhdisteen nauttimisen havaittiin olevan myös yhteydessä parempaan suoriutumiseen tiedonkäsittelytoimintoja mittaavissa testeissä.
Fosfatidyylikoliinia saatiin varsinkin kananmunasta ja lihasta.
Koliini on elimistölle välttämätön ravintoaine, joka esiintyy ruoassa useimmiten erilaisina yhdisteinä. Sitä tarvitaan muun muassa hermoston välittäjäaineen, asetyylikoliinin, valmistamiseen.
Aiemmissa tutkimuksissa koliinin saannin on havaittu olevan yhteydessä tiedonkäsittelykykyyn. Riittävällä koliinin saannilla saattaa siis olla merkitystä tiedonkäsittelykyvyn heikentymisen ja Alzheimerin taudin ehkäisyssä.
Koliinia käytetäänkin nykyisin varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon tarkoitetussa ravintovalmisteessa.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa dementiaan sairastumisen riski oli eniten fosfatidyylikoliinia ruoasta saaneilla miehillä reilun neljänneksen (28 prosenttia) pienempi sitä vähiten saaneisiin miehiin verrattuna.
Eniten fosfatidyylikoliinia ruokavaliosta saaneet miehet myös pärjäsivät muistia ja kielellistä sujuvuutta mittaavissa testeissä paremmin kuin sitä vähiten saaneet.
Nämä havainnot ovat merkittäviä, sillä dementiaan johtanut muistisairaus on yli 50 miljoonalla ihmisellä maailmassa, ja määrä nousee väestön ikääntyessä. Tuoreella tutkimustuloksella saattaa olla merkitystä dementian ehkäisyssä.
”Kyse on kuitenkin vasta yhdestä havainnoivasta tutkimuksesta, joten johtopäätösten suhteen kannattaa olla varovainen ennen riittäviä lisätutkimuksia, väitöskirjatutkija”, ravitsemusterapeutti TtM
Maija Ylilauri muistuttaa Itä-Suomen yliopiston
tiedotteessa.
EDIT: Tämä näin tiedoksi ituhipeille