Silakkaliike

Tässä kun nyt puolitoista jaksoa katsonut sarjasta Koiviston elämäntarinasta niin huvittavaa että ajatus SDP;stä hallituksessa 50-luvulla oli yhtä mahdoton kuin demarien ajatus Persuista hallituksessa tänäpäivänä.

50-luvun SDP oli kyllä aivan eri pulju kuin nykyinen. Sen ajan SDP:tä äänestäisin ilomielin. :D
 
Jyrki Lehtolan kolumni: Silakka, vähärasvainen parvikala
Kuvituskuva


Jaa
Julkaistu: 8:08
Silakkaliike on uuden vuosikymmenen merkittävä joukkoliike. Se on Liike Nyt Vittu Bloggaan Sut, jossa yksilöllisen ajattelun korvaa reaktiivinen samanmielisyys, ja jossa muutos alkaa pienillä teoilla, kirjoittaa Jyrki Lehtola kolumnissaan.


”Tylsää! Mulla ei oo mitään tekemistä!” kaikui pitkin Suomea joulupyhien aikaan.


Äidin ruoat oli käyty syömässä; Tinderissä maleksittu; Jessikka Aron kirjan kannesta otettu ja julkaistu kuva; katsottu 40 tuntia tv-sarjoja; Tinderin profiilikuvaa vaihdettu ja taisteltu vaaroja vastaan kutsumalla toimittaja Timo Haapalaa ”setämieheksi”.


Voimathan tuollainen vie, ja silti jotain puuttuu.


Siksi aikuiset alkoivat kutsua itseään joulunpyhinä Varsinais-Suomen maakuntakaloiksi, silakoiksi, merkkinä sille, että makoilevat historian oikealla puolen (plus rasismi on ikävä asia!).


SILAKKALIIKE on uuden vuosikymmenen merkittävä joukkoliike. Se on Liike Nyt Vittu Bloggaan Sut, jossa yksilöllisen ajattelun korvaa reaktiivinen samanmielisyys, ja jossa muutos alkaa pienillä teoilla. Silakkaliikkeelle tuo pieni teko on se, kun silakaksi itseään kutsuva ihminen etsii globaalin viihdetuottajan valikoimasta kuvan kalasta, joka ei ole silakka ja osallistuu rasismin vastaiseen taisteluun klikkaamalla kalaa, joka ei ole silakka.

Silakkaliikkeellä on jo yli 20 000 Facebook-jäsentä, eikä Silakkaliikettä kannata mitätöidä sillä, että joskus ihmiselämä on niin surullista, että sitä piristää vain silakaksi muuttuminen, sillä silakat aikovat tehdä muutakin kuin vain näprätä puhelimiaan.



Silakkaliike on uuden ajan sohvajoukko-osasto sotimassa vääränlaisia ihmisiä vastaan.

Helmikuun ensimmäinen päivä ne kokoontuvat tapaamaan toisiaan (plus vastustamaan rasismia!) Senaatintorille. Päivä on lauantai, mikä on merkittävä päänavaus sille, että myös talvisin voi Suomessa yhdistää yhteiskunnallisen osallistumisen rakkauden ja nousuhumalan etsimiseen (plus rasismin vastustamiseen!).


Ennen rasismin vastustamista on kuitenkin paljon tehtävää.


SILAKAT ovat pieniä kaloja, joilla on suuret ongelmat. Näitä ovat Silakkaryhmän FB-sivuilla mm. seuraavat:

”Nauruhymiö”, joka ei kerro hyvästä mielestä, vaan on ”vakiintunut äärioikeistolaisten pilkkamuoto”, ja siksi naureskelijat ovatkin ”hapansilakoita”, eikä ole ”mitään syytä miks näitä tarvis pitää jäsenenä”.


Ihmiset, jotka eivät haluakaan olla silakoita, ja siksi sellaiset saisivat poistua Silakkaliikkeestä suu supussa, kritisoimatta, ettei syntyisi vääränlaista kuvaa Silakkaliikkeestä.


Facebookin Yrittäjälinja -sivusto, joka on niin ”oikeistolaista kuraa”, että silakoiden olisi syytä ”vähän kalanhajua sinne levittää”.


Oma ”myötätuntouupumus”, koska jos silakka ei nosta omaa häntäänsä, ei sitä nosta kukaan muukaan.


Silakkaliike on uuden ajan sohvajoukko-osasto sotimassa vääränlaisia ihmisiä vastaan; niitä, jotka ”ei täytä silakan kriteereitä”, ja merkittävä piste evoluutiossa saavutettiinkin, kun meni nukkumaan ihmisenä, heräsi silakkana ja alkoi arvottaa muita ihmisiä sen mukaan, että tosi paskoja silakoiksi.


Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Jyrki Lehtola

 
Silakkaliikkeen fb sivulta...

Fasismi nykyään
Sodan- ja fasisminvastainen työ (SFT ) järjesti 23.10. Helsingissä keskustelutilaisuuden nykyfasismista. Tilaisuudessa pohdittiin kahta ajankohtaista kysymystä – miten fasismi ilmenee nyky-yhteiskunnassa ja miten voimme vaikuttaa kehityksen kulkuun.

Alustavan puheenvuoron käytti oikeustieteen tohtori Kalevi Hölttä.

Puheenvuorossa nousivat esille fasismiin liittyvät perusasiat, mitä fasismi on, mitä fasismi ei ole, fasismin kehityssuuntia Suomessa ja miten fasismia voidaan vastustaa. Alla otteita Höltän puheenvuorosta.

Mitä fasismi on

Fasismi on nykyään usein vain haukkumasana, jolla leimataan milloin mistäkin mielipiteestä.

Pitävää määritelmää ei ole kyetty esittämään. Fasismi yhdistetään yleensä historiallisena ilmiöstä natsi-Saksaan ja rasismiin, vaikka fasismiin ei alun perin kuulunutkaan rasismi.

TKS1318-Mussolini-ja-Hitler-105.jpg

Euroopassa merkittävin fasistijärjestelmä oli Italia 1920-luvulla, ja se oli esimerkkinä Suomen IKL:lle ja Lapuan Liikkeelle. Kuvassa Italian Benito Mussolini tekee roomalaisen tervehdyksen Adolf Hitlerin vieressä.

Fasismi on tarkasteltavissa erikseen järjestelmänä ja ideologiana. Järjestelmänä fasismi on esiintynyt lukuisissa maissa. Alkuperämaaksi on mainittu Ranska 1830 porvarillisen vallankumouksen jälkeen, vaikka se alkuaan lienee kotoisin yli 2000 vuoden takaa Roomasta tai sitten Etelä-Amerikasta.

Euroopassa merkittävin fasistijärjestelmä oli Italia 1920-luvulta, ja se oli esimerkkinä Suomen IKL:lle ja Lapuan Liikkeelle. Fasistijärjestelmälle oli olennaista:
– totalitaarinen valtio, joka valvoo kaikkea.

– luokkaristiriitojen kieltäminen; valtio oli niiden yläpuolinen sovittelija yhteiseksi hyväksi.

– ”kolmikanta”, jopa parlamentin korvaaminen korporaatioilla; todellisuudessa kapitalistien määräysvalta.

– pakkojäsenyys ammattiliitoissa, työtaistelujen kieltäminen; työnantajat ja -tekijät samassa liitossa.

Fasismilla oli Italiassa alusta alkaen tehtävänä kommunistien nujertaminen väkivallalla, johon valtio ei puuttunut. Saksassa mukaan tuli rotuerottelu, jota alun perin Italiassa ei ollut, vaan esim. juutalaisia oli mukana fasistipuolueessa. Saksan fasismi oli äärimmillään tuhoamisleirejä.

Fasistijärjestelmää toteutettiin Italian ja Saksan lisäksi mm. Espanjassa, Romaniassa, Unkarissa, Virossa ja muissa Baltian maissa sekä Suomessa 1930-luvulla.

Fasismi on ideologiana vaikea määritellä, koska fasismia on esiintynyt erilaisena eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa. Sen tunnistettavia piirteitä ovat kuuliaisuus esivallalle, yksityisomistus, kansallistunne mm. taiteessa, taipumus uskontoon (ei kuitenkaan juutalaisuuteen tai islamiin) ja myöhemmissä muodoissa rotuhygienia.

Fasismi on ”äärimmäistä kapitalismia” siinä mielessä, että pääomalle turvataan täydet oikeudet lisäarvon anastamiseen työstä.

Mitä fasismi ei ole

Fasismi ei ole:
– maahanmuuttokriittisyyttä, mikä on sinänsä neutraali asenne,

– yhtä kuin äärioikeistolaisuutta; oikeisto liittyy pääomavaltaan, joka kriisioloissa voi tarvita fasismia apulaiseksi.

– katupoikia, kuten Odin´s soldiers (vieraan vallan kieltä); ovat vain sivuilmiö ilman yhteyttä suurpääomaan ja valtion hallintoon eli ilmiö, jota suurpääoma lähinnä naureskelee.

Vasemmisto on mennyt halpaan, kun se määrittelee äärioikeiston vain suhteessa maahanmuuttoon eikä olennaiseen eli työväenluokan alistamiseen. Nyt vaaditaan yhdessä Kokoomuksen ja RKP:n kanssa vapaata maahanmuuttoa kaikilla perusteilla (myös vapaata työvoiman tuontia maahan – tosin ei jostain erikoisesta syystä Venäjältä). Jopa EU:n vastaisuus on pyritty leimaamaan fasismiksi.

Fasistisia kehityssuuntia Suomessa

Suomessa on edetty 1980-luvun lopulta suuntaan, missä on nähtävissä fasistisia piirteitä:
– poliisin valtuudet, salaiset pakkokeinot (v. 1992–2013 lisätty säännöksiä yli 60-kertaisesti).

– Suojelupoliisin (Supo) voimavaroja on lisätty jatkuvasti, Supo äärioikeiston hallinnassa.
– reservipoliisi aseenkäyttöoikeuksilla, aikaisemmin täydennyspoliisi ”liikenteenohjaukseen”.

– poliisin Jouha-joukot (joukkojen hallinta).

– poliisin ja armeijan yhteistyö on lisääntynyt, mm. Paraisten teatteri (Airiston Helmi), Pertunmaa (Kuortin ABC-aseman piirittäminen).
– julkisen tilan militarisointi; armeijan läsnäolon ”normalisointi”, tarpeettomat ”veteraanikeräykset”.
– uutena muotona poliisin aseelliset yölliset harjoitukset.
– tiedustelulaki, jopa perustuslakia venyttäen; poliisille ja armeijalle oikeus urkkia kaikkea tietoa ilman rikosepäilyä.

Perustuslain 10 § lisäys, jota vain kourallinen kansanedustajia vastusti.
– median yksipuolisuus, ns. yksityisoikeudellinen sensuuri, virkakielto toisinajattelijoille.
– sosiaaliturvan leikkaaminen, armeijan ja poliisin määrärahojen lisääminen.
– työrauhavelvollisuuden tiukentaminen; nyt jopa poliittinen työtaisteluvapaus vaarassa.
– kaikenlaisen valvonnan ja rikostutkinnan valikoiva keskittyminen entistä enemmän puheeseen; todellinen vaara demokraattiselle oikeusvaltiolle.

Miten fasismi on vastustettavissa
Fasismin vastaisessa toiminnassa pitää ensin tunnistaa oikea fasismi, joka soluttautuu hallintoon ja lainsäädäntöön.

Räyhääminen ja pullojen heittely ei palvele asiaa. Vihapuhe ja aiheeton eri mieltä olevien nimittely palvelee vain vastapuolta, samoin sananvapauden rajoittaminen yli sen, mitä rikoslaissa on säädetty.

Miksi osa vasemmiston edustajista muuten on niin innokas vaatimaan sananvapauden rajoittamista?

Kiellot kohdistuvat hyvin pian vasemmistoon itseensä, koska se on tai pitäisi olla järjestelmän muuttamisen kannalla eli on ”demokraattisen valtion” vastustaja.

Nykytilanteessa pitäisi muistaa 1930-luvun ”kiihotuslait”, tasavallan suojelulaki ym., joilla vasemmistojärjestöjä lakkautettiin tuhatmäärin ja mielipiteen vuoksi tuomittiin vankilaan jo ennen vuotta 1939 noin 1500 vasemmistolaista.

Työkansan Sanomat 13/2018

 
Silakkaliikkeen fb sivulta...

Fasismi nykyään
Sodan- ja fasisminvastainen työ (SFT ) järjesti 23.10. Helsingissä keskustelutilaisuuden nykyfasismista. Tilaisuudessa pohdittiin kahta ajankohtaista kysymystä – miten fasismi ilmenee nyky-yhteiskunnassa ja miten voimme vaikuttaa kehityksen kulkuun.

Alustavan puheenvuoron käytti oikeustieteen tohtori Kalevi Hölttä.

Puheenvuorossa nousivat esille fasismiin liittyvät perusasiat, mitä fasismi on, mitä fasismi ei ole, fasismin kehityssuuntia Suomessa ja miten fasismia voidaan vastustaa. Alla otteita Höltän puheenvuorosta.

Mitä fasismi on

Fasismi on nykyään usein vain haukkumasana, jolla leimataan milloin mistäkin mielipiteestä.

Pitävää määritelmää ei ole kyetty esittämään. Fasismi yhdistetään yleensä historiallisena ilmiöstä natsi-Saksaan ja rasismiin, vaikka fasismiin ei alun perin kuulunutkaan rasismi.

TKS1318-Mussolini-ja-Hitler-105.jpg

Euroopassa merkittävin fasistijärjestelmä oli Italia 1920-luvulla, ja se oli esimerkkinä Suomen IKL:lle ja Lapuan Liikkeelle. Kuvassa Italian Benito Mussolini tekee roomalaisen tervehdyksen Adolf Hitlerin vieressä.

Fasismi on tarkasteltavissa erikseen järjestelmänä ja ideologiana. Järjestelmänä fasismi on esiintynyt lukuisissa maissa. Alkuperämaaksi on mainittu Ranska 1830 porvarillisen vallankumouksen jälkeen, vaikka se alkuaan lienee kotoisin yli 2000 vuoden takaa Roomasta tai sitten Etelä-Amerikasta.

Euroopassa merkittävin fasistijärjestelmä oli Italia 1920-luvulta, ja se oli esimerkkinä Suomen IKL:lle ja Lapuan Liikkeelle. Fasistijärjestelmälle oli olennaista:
– totalitaarinen valtio, joka valvoo kaikkea.

– luokkaristiriitojen kieltäminen; valtio oli niiden yläpuolinen sovittelija yhteiseksi hyväksi.

– ”kolmikanta”, jopa parlamentin korvaaminen korporaatioilla; todellisuudessa kapitalistien määräysvalta.

– pakkojäsenyys ammattiliitoissa, työtaistelujen kieltäminen; työnantajat ja -tekijät samassa liitossa.

Fasismilla oli Italiassa alusta alkaen tehtävänä kommunistien nujertaminen väkivallalla, johon valtio ei puuttunut. Saksassa mukaan tuli rotuerottelu, jota alun perin Italiassa ei ollut, vaan esim. juutalaisia oli mukana fasistipuolueessa. Saksan fasismi oli äärimmillään tuhoamisleirejä.

Fasistijärjestelmää toteutettiin Italian ja Saksan lisäksi mm. Espanjassa, Romaniassa, Unkarissa, Virossa ja muissa Baltian maissa sekä Suomessa 1930-luvulla.

Fasismi on ideologiana vaikea määritellä, koska fasismia on esiintynyt erilaisena eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa. Sen tunnistettavia piirteitä ovat kuuliaisuus esivallalle, yksityisomistus, kansallistunne mm. taiteessa, taipumus uskontoon (ei kuitenkaan juutalaisuuteen tai islamiin) ja myöhemmissä muodoissa rotuhygienia.

Fasismi on ”äärimmäistä kapitalismia” siinä mielessä, että pääomalle turvataan täydet oikeudet lisäarvon anastamiseen työstä.

Mitä fasismi ei ole

Fasismi ei ole:
– maahanmuuttokriittisyyttä, mikä on sinänsä neutraali asenne,

– yhtä kuin äärioikeistolaisuutta; oikeisto liittyy pääomavaltaan, joka kriisioloissa voi tarvita fasismia apulaiseksi.

– katupoikia, kuten Odin´s soldiers (vieraan vallan kieltä); ovat vain sivuilmiö ilman yhteyttä suurpääomaan ja valtion hallintoon eli ilmiö, jota suurpääoma lähinnä naureskelee.

Vasemmisto on mennyt halpaan, kun se määrittelee äärioikeiston vain suhteessa maahanmuuttoon eikä olennaiseen eli työväenluokan alistamiseen. Nyt vaaditaan yhdessä Kokoomuksen ja RKP:n kanssa vapaata maahanmuuttoa kaikilla perusteilla (myös vapaata työvoiman tuontia maahan – tosin ei jostain erikoisesta syystä Venäjältä). Jopa EU:n vastaisuus on pyritty leimaamaan fasismiksi.

Fasistisia kehityssuuntia Suomessa

Suomessa on edetty 1980-luvun lopulta suuntaan, missä on nähtävissä fasistisia piirteitä:
– poliisin valtuudet, salaiset pakkokeinot (v. 1992–2013 lisätty säännöksiä yli 60-kertaisesti).

– Suojelupoliisin (Supo) voimavaroja on lisätty jatkuvasti, Supo äärioikeiston hallinnassa.
– reservipoliisi aseenkäyttöoikeuksilla, aikaisemmin täydennyspoliisi ”liikenteenohjaukseen”.

– poliisin Jouha-joukot (joukkojen hallinta).

– poliisin ja armeijan yhteistyö on lisääntynyt, mm. Paraisten teatteri (Airiston Helmi), Pertunmaa (Kuortin ABC-aseman piirittäminen).
– julkisen tilan militarisointi; armeijan läsnäolon ”normalisointi”, tarpeettomat ”veteraanikeräykset”.
– uutena muotona poliisin aseelliset yölliset harjoitukset.
– tiedustelulaki, jopa perustuslakia venyttäen; poliisille ja armeijalle oikeus urkkia kaikkea tietoa ilman rikosepäilyä.

Perustuslain 10 § lisäys, jota vain kourallinen kansanedustajia vastusti.
– median yksipuolisuus, ns. yksityisoikeudellinen sensuuri, virkakielto toisinajattelijoille.
– sosiaaliturvan leikkaaminen, armeijan ja poliisin määrärahojen lisääminen.
– työrauhavelvollisuuden tiukentaminen; nyt jopa poliittinen työtaisteluvapaus vaarassa.
– kaikenlaisen valvonnan ja rikostutkinnan valikoiva keskittyminen entistä enemmän puheeseen; todellinen vaara demokraattiselle oikeusvaltiolle.

Miten fasismi on vastustettavissa
Fasismin vastaisessa toiminnassa pitää ensin tunnistaa oikea fasismi, joka soluttautuu hallintoon ja lainsäädäntöön.

Räyhääminen ja pullojen heittely ei palvele asiaa. Vihapuhe ja aiheeton eri mieltä olevien nimittely palvelee vain vastapuolta, samoin sananvapauden rajoittaminen yli sen, mitä rikoslaissa on säädetty.

Miksi osa vasemmiston edustajista muuten on niin innokas vaatimaan sananvapauden rajoittamista?

Kiellot kohdistuvat hyvin pian vasemmistoon itseensä, koska se on tai pitäisi olla järjestelmän muuttamisen kannalla eli on ”demokraattisen valtion” vastustaja.

Nykytilanteessa pitäisi muistaa 1930-luvun ”kiihotuslait”, tasavallan suojelulaki ym., joilla vasemmistojärjestöjä lakkautettiin tuhatmäärin ja mielipiteen vuoksi tuomittiin vankilaan jo ennen vuotta 1939 noin 1500 vasemmistolaista.

Työkansan Sanomat 13/2018

No voi VMP
 
En kyllä muista milloin olisin viimeksi syönyt silakkaa. Peruskoulun silakkalaatikko ehken...ja sitäkin välteltiin kuin kuolemaa.

Eikös se ole ollut turkistarhojen rehuna?
 
Arvostan kyllä Jessikka Aroa venäläisen verkkovaikuttamisen tutkijana ja Putinin Trollit on erinomainen kirja laadukkaine viitteineen siltä alalta. Hänen journalistista työtään ja sen tasoa on ainakaan tällaisen ei-journalistin, mutta paljon lukevan korkeakoulututkinnon omaavan helppo pitää laadukkaana. Kavahdan edellisestä huolimatta viitatun kaltaista heittäytymistä silakkaliikkeeseen kovasti, vaikka ymmärrän hyvin että siellä niissä punavihreissä silakoissa on paljon maalipintaa venäläisten tukemalle informaatiokampanjalle, koska sitä tehdään täällä erilaisten "maahanmuuttokriittisten" kanavien kautta joille silakat on ykkös verkkohäirinnän kohde. Itse en pysty menemään mihinkään silakkaliikkeeseen mukaan, olen luonteeltani enemmän hauki joka syö parvikaloja aamupalaksi ja muutenkin kavahdan sitä että tuossa päätyy rivisilakkana äkkiä jonkun sellaisen informaatiovaikuttamisen alle mikä on vain verhottu rasisminvastaisuuden alle. Sillä informaatio-operaatiolta, poliittiselta ja kotimaiselta sellaiselta, tämä kotimainen italialaisilta matkittu silakka liike minun nenään tuoksahtaa. Tätä ei vastenmielisyyttä ei vähennä liikkeen harrastama mielikuvien maalailu natseista enkä pitkälinjaisena oikeistolaispolitiikan kannattajana voi antaa narua sellaiselle liikkeelle jonka osin peiteltynä maalina koen itse arvoineni olevani vaikka rasismia vastustankin. Se että olen rasisminvastustaja ei tarkoita muuten mitenkään myötämielistä esimerkiksi pakolaisten maahanottamiselle. Itse näen ainoastaan työperäisessä maahanmuutossa järjellistä mielekkyyttä minkään maiden välillä, itsekin pari kertaa sellaisena töiden ja koulutuksen perässä maailmalla olleena.
 
Viimeksi muokattu:
Itseäni yököttää lähinnä se asenne, että kaikki heidän mielikuvissaan natseiksi ja/tai rasisteiksi tunnistetut ihmiset gulagille vaan.

En usko että Stalinin Neuvostoliitossakaan joutui niin helposti leiritetyksi kuin mistä nämä silakat haaveilevat.
 
Arvostan kyllä Jessikka Aroa venäläisen verkkovaikuttamisen tutkijana ja Putinin Trollit on erinomainen kirja laadukkaine viitteineen siltä alalta. Hänen journalistista työtään ja sen tasoa on ainakaan tällaisen ei-journalistin, mutta paljon lukevan korkeakoulututkinnon omaavan helppo pitää laadukkaana. Kavahdan edellisestä huolimatta viitatun kaltaista heittäytymistä silakkaliikkeeseen kovasti, vaikka ymmärrän hyvin että siellä niissä punavihreissä silakoissa on paljon maalipintaa venäläisten tukemalle informaatiokampanjalle

Olen yrittänyt ajatella niin että Arot ovat sittenkin vaan tutustumassa mahorkkasilakkaliikkeeseen juuri sen vuoksi että saavat materiaaliaa seuraavaan kirjaansa. Jos niin ei ole, vaan ovat tuollaista toiminta tukemassa niin en tykkää yhtään, en yhtään. Koska silloin taitaa olla niin että kukas muu se Putinin trollit tunnistaa kuin se joka on itsekin jonkinlainen trolli..

Joitakin minä taas arvostan:
Saara Jantunen @saara_ilo Dec 28
Replying to @PirreHytonen @Dimmu141 and 2 others
On tyypillistä, että polarisoituneessa keskustelussa käydään niiden kimppuun, jotka kieltäytyvät liittymästä riiteleviin osapuoliin. Siksi "tolkun ihminen" aiheutti porun.

Tuntuu siltä että silakat ovat yrittäneet saada parveensa monenlaista ihmistä, mutta kun on puoluepoliittinen (ja/tai itärajan takaa) alulle laitettu liike niin todellakaan ei enää mene kaikissa läpi...

Niin tympeää, väkeä jotka kirjoittavat siitä miten ovat huolestuneet trolleista sekä informaatiovaikuttamisesta, siitä miten riidellään - ja ovat itse liikkeessä jonka päätavoite on nähtävästi riitelyn edistäminen ja trollaus
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top