Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
The leader of the Tigray region of Ethiopia has claimed responsibility for rocket strikes on the airport in neighbouring Eritrea’s capital, Asmara, in a move that ratcheted up fears of a wider conflict in the Horn of Africa.
Multiple rockets struck on Saturday night the capital, diplomats said, though communication restrictions in Tigray and Eritrea made the reports difficult to verify.
Earlier this month, the Ethiopian prime minister, Abiy Ahmed, ordered military operations in Tigray in a dramatic escalation of a long-running feud with the region’s ruling party, the Tigray People’s Liberation Front (TPLF).
Leaders of Tigray in Ethiopia’s north on Saturday claimed responsibility for rocket attacks on two airports in a nearby region and threatened to strike neighbouring Eritrea, raising concerns that the escalating conflict could spread across national borders.
The attacks – and threats of more – fuelled concern that a conflict Ethiopian prime minister Abiy Ahmed vowed would be quick and contained could instead snowball and destabilise the broader Horn of Africa region.
Etiopian, joka on siis liittovaltio, entisessä "SKDL":ssä kaikki valta oli Meles Zenawi-vainaan jäljiltä Tigrayn (jonka populaatio on 5% koko maasta) valtapuolueella TPLF:llä. Hallinto oli mallia 'poltetaan opposition johtajia vankiselleihinsä'. Erityisesti oromot saivat nenään.
Abiye oromo-taustaisena (perhe on muslimi-kristitty) nousi valtaan jolloin TPLF lähti litomaan Addiksesta. Noita tuli todistetusti Suomeenkin asti. Eritrean Afwerkillä on kanaa kynimättä (ja myös myös toisin päin) TPLF:n kanssa jo Etiopian edellisen sisällissodan (Mengistun Derg-hallinto) jäljiltä. Tappelivat kuitenkin samalla puolella. Samanlaista erilaista maolaisuuttakummatkin...
Siinä se tosi raa'alla siveltimellä pääpiirteissään.
Kiitos yhteenvedosta. Kuulostaa aika perus Afrikkarähinältä. Akronyymit tappelevat keskenään ja siviilit teurastetaan järjettömän uhon huumassa.
Eli, jos ymmärsin oikein Etiopia ja Eritrea eivät ole tässä täysillä mukana, vaan molempien sisällä olevat pullistelijat ovat nyt "toisella kierroksella"?
Ei tuo kyllä ihan perus-ole, toki niitäkin piirteitä on. Kuten sanottu, Etiopia on liittovaltio ja valtavien etnisten ristiriitojen keskellä. Tavallaan Abiyella ei todellakaan ole varaa antaa Tigrayn pullikoida koska lumipallo.Siltähän tuo vaikuttaa, että perus "vallan-rahan-tilan uudelleenjako" -setti olisi meneillään. Mitä taas tulee siviileihin, niin siellä teurastus on neuvottelu ("joko saitte tarpeeksi, vai neuvotellaanko lisää?").
Oman mausteensa soppaan tuo se, että Etiopian armeijan iskukykyisimmät osat ovat etnisyydeltään, tadaa, tigraytä. Siksi esim. Etelä-Sudanista on ilmeisesti kysytty vähän "keihäänkärkeä".
Siellä on raportteja joiden mukaan liittovaltion puolelta olisi piippuja/putkia käännetty 180-astetta.Näin olen ymmärtänyt. Siinä on hallinnolla oma seikkailunsa, että saa lojaliteetin säilymään. Yleensä lojaliteetti ostetaan rahalla.....tai puhtaasti luvataan ryöstösaalista.
Tässä tapauksessa veikkaan mahdollisuutta ryöstää, jos niikseen tulee.
Oletko mestoilla?Viitteitä siitä, että Shiren kaupunki ja myös Aksum ovat liittovaltion joukkojen hallussa. TPLF siirtymässä yhä ylemmäs ylängölle. Kuten huomataan, nuo ovat Mekellestä luoteeseen, pihtiliike... Asiasta tekee ernomaisen ttumaisen se, että Shiressä on tuhansia Eritrean hallintoa paenneita jotka nyt ovat jäämässä vieraalla maalla varmaankin lopulta Eritrean joukkojen haltuun. Siellä on kotimaassa vettä ja leipää (hyvällä säkällä) luvassa pitkäksi aikaa. Realistisesti siellä on luvassa gulag-tyylin kuolema jossain Assabin lähellä aavikolla. Ainakin yksi tuttu nainen (ei lapsenlikka) saapui tuonne pari kuukautta sitten... Toivottavasti on päässyt alta pois (epätodennäköistä, Sudaniin on tuolta pitkä matka ja rintama on ollut välissä).
Katso liite: 45408
En onneksi. Eikä ole kukaan perheenjäsenkään. Vielä asemissa olevilta tutuilta saadaan infoa tipoittain, joskin aika luurankomiehistöillä Asmarassa NGO:t tällä hetkellä vetävät. Länkkäreiltä paremmin, tiimien eritrealaisten jäsenten täytyy olla varovaisempia jutuissaan.Oletko mestoilla?
Pannaas nyt kylmästi:En onneksi. Eikä ole kukaan perheenjäsenkään. Vielä asemissa olevilta tutuilta saadaan infoa tipoittain, joskin aika luurankomiehistöillä Asmarassa NGO:t tällä hetkellä vetävät. Länkkäreiltä paremmin, tiimien eritrealaisten jäsenten täytyy olla varovaisempia jutuissaan.
Etiopiassa on arviolta miljoona-puolitoista eritrealaista, jotka ovat lähteneet Afwerkia karkuun. Nyt ei heille kyllä taida hyvä heilua. Siellä on tällä hetkellä noilla pakolaisleireillä varmaan melko meininki päällä, Eritrean armeijan lootatessa ja etiopialaisten listiessä tigrinyaa puhuvia siviileitä (näin siis hevosmiesten STT:n mukaan). Tuolla voidaan nähdä jonkinmoinen Ruanda.
On on. Tässä nimenomaisessa tapauksessa kyse on Etiopian kasassa pysymisestä, vanhan despotian rankaisemisesta (tuolla(kaan) ei historiallisesti ole häviäjän ollut kiva olla), Eritrean PFDJ:n ja TPLF:n ikiaikaisesta vihasta toisiaan kohtaan, Eritrean hallinnon vallassapysymisestä ja sitä kautta: Etiopian paluusta Punaisen Meren rannalle. Ensimmäinen ja viimeinen tärkeimpinä. Kaikki muu on sitten bonusta kaikille osapuolille.Pannaas nyt kylmästi:
Etiopian väestönkasvu on hurjaa. Suuruusluokka on nykyisin jossain 110 miljoonan paikkeilla ja enimmäkseen nuorta väkeä. Ruokahuolto läähättää koko ajan kasvun perässä. Vallan, tilan, rahan ja ravinnon hallinnasta näissä konflikteissa on aina kysymys. Paljonko lie Etiopian hallinnolla tarkoitus nitistää "turhaa" väestöä naapuriklaanista jää nähtäväksi.
International aid workers who have left Ethiopia’s Tigray region in recent days have described a chaotic and dynamic situation with large numbers on the move to avoid fighting, choking roads already full of military vehicles.
Federal troops are involved in a massive offensive aimed at removing the Tigray People’s Liberation Front from power in the northern region, and intensifying rhetoric from both sides has reinforced fears of a long and bloody conflict.
One aid worker, who spoke to the Guardian on condition of anonymity, said: “There are thousands of people trying to get away from the fighting, and the local administration is trying to house them in schools and public buildings, or disperse them into villages or wherever they might have relatives.”
Others described a recruitment drive in Tigray, with veterans re-enlisting and “widespread mobilisation”.
“There is a strong nationalistic fervour among the Tigrayans so I don’t think the Tigrayans are just going to yield. There is a big ethnic element here that is clearly escalating,” said a second aid worker.