Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Pitää kattoa mitä löytyy. Otin oikein pikkujärkkärinkin mukaan, mutta en sitten viitsinytkään kulettaa sitä mukana vaan jätin autoon. Kuvat napsin iPadilla ja puhelimella. iPad olikin mainio kun on hyvä maastokarttaohjelma ja sitten sotapäiväkirjojen karttaluonnoksia screenshotteina muistissa sekä joitain valkattuja tekstejä.Lataa vaan lisää kuvia paikan päältä jos on
Käki kukkuu silti
Mahtoiko Siilasvuolla olla vähän kunniakysymyskin saada Luelahti puretuksi, kun Suomussalmellakin oli hyvin mennyt. Toisaalta on aika etova ajatus, että komentajan egon pönkittämiseksi olisi uhrattu (vähiä) joukkoja yrityksiin joista ennalta tiesi että se maksaa runsaasti verta.
Mutta asiassa on monta puolta, Luelahden esikuntineen kun olisi saanut kuitattua, olisi varmasti muiden mottien purkaminen ollut helpompaa ja väkeä niihin töihin riittänyt paremmin.
Toisaalta kevään tulo olisi tehnyt ryssien olon tukalammaksi, kun järvi ei olisi enää toiminut lentokenttänä. Mutta eipä suomalaisillakaan olisi kivaa ollut suolla asemissa, yritä siinä sitten edetä kun ei ole edes lunta mihin kaivautua.
Minä näistä mitään tiedä, mutta tällaisena kiikkustuolitaktikkona tuntuu vahvasti varustettujen vihollisen asemien valtausyritys, avoimen maaston yli ja ilman runsasta tykistöä, yksinkertaisesti typerältä.
Nimimerkillä Äyräpään kirkonmäki 5.3.-40 tuntui omassakin suvussa
Kuinka paljon painoi se että vähät suomalaiset ukot oli kiinni pitkin korpia ripoteltuna.
Haluttiinko nopea ratkaisu jotta omat ukot ei väsy ennen kuin apuvoimat tulee vapauttamaan motit.
Vai pellättiinkö että rauhassa alueet jää neuvostoliittolaisten haltuun, kun ovat sinne asti edenneet
Hybris.Katso liite: 15242 Katso liite: 15243
Helmikuun alkupäivinä Siilasvuolla oli ilmeisesti aivan väärää tietoa mottien miesvahvuudesta, mutta sodan loppuvaiheessa luulisi olleen jo tietoja riittävästi.
(Saunajärven itäinen motti n. 400 miestä, huoltoporukkaa...helppo nakki...juu ei.)
Tiedä sitten, myöhemmin siepatuista radioviesteistä sai sen kuvan, että miehistö on moteissa nääntymäisillään. Olisiko vaikuttanut asiaan sekin, että ajateltiin vastarinnan olevan heikkoa. Mitä se sitten ei ollutkaan ja silminnäkijöiden mukaan moteista poistuneet sotilaat olivatkin aivan hyvinvoivan näköisiä.
Luulen, että vimma mottien purkuun oli kuitenkin vain se, että tiedettiin Kuusijokilinjan ja Löytövaaran miespulassa lopulta murtuvan, minkä jälkeen olisi vetäydytty Saunasaari-kannas-Louhenjoki-tasalle asti ja siinä vaiheessa oltaisiinkin oltu kohta todellisessa kusessa.
No sekin kyllä. Kuten joku postaus aiemmin kirjoitin, mottivarustusten kimppuun käyminen avoimen maaston yli, ilman kunnollista tykistöä, oli mielestäni yksinkertaisesti typerää. Vaikka sotasaalistykistöä olikin, ei ollut riittävän raskasta eikä muutenkaan ammuksia kylvettäväksi asti. Ja niistäkin kului osa valevarustusten rikkomiseen.Hybris.
Nykynäkökulmasta se tietenkin typerää. Silloin ei ollut samoja tietoja kuin nyt. Eli et ole väärässä, mutta silloin suomalaisten nopeaan voittoon uskovat luulivat (käytettävissä olevien tietojen pohjalta) olevansa oikeassa. Tämä ei kuitenkaan ollut pelkästään ylempien komentajien asenne, vaan myös joukoilla/rivimiehillä oli melkoinen itseluottamus/-varmuus. Esim. pidettiin jotenkin nolona/häpeällisenä, että piti käydä pyytämässä pioneereilta lisää räjähdysainetta majoituskorsun tuhoamiseen, kun ensimmäisen paukun jälkeen korsusta alkoi kuulua haitarinsoittoa ja laulua.No sekin kyllä. Kuten joku postaus aiemmin kirjoitin, mottivarustusten kimppuun käyminen avoimen maaston yli, ilman kunnollista tykistöä, oli mielestäni yksinkertaisesti typerää. Vaikka sotasaalistykistöä olikin, ei ollut riittävän raskasta eikä muutenkaan ammuksia kylvettäväksi asti. Ja niistäkin kului osa valevarustusten rikkomiseen.
Mutta kuinka olisi käynyt, jos Löytövaara olisi murtunut ja puolustuslinja olisi siirtynyt Saunasaaren tasalle, takana motit ja edessä idästä tulevat joukot, joilla huolto pelaa?
Ja kuinka olisi käynyt, jos moteissa olleet ryssät olisivat olleet aktiivisempia? Sen kuvan on saanut, että istuivat moteissaan odottelemassa päiviä parempia. Dolinilaisia tuhoamaan irrotettiin väkeä paljonkin, jolloin mottien vartiointi oli heikkoa. Paha sieltä tietysti on mihinkään korpeen lähteä, mutta jos yhteydet ja yhteistyö hiihtojoukkojen kanssa olisi pelannut, olisivat voineet saada aikaan vaikka mitä.
Ei liene ollut kuitenkaan se alkuperäinen tehtävänkuva, vaan olosuhteiden pakosta muotoutunut strategia? Järki toki siinäkin. Hakanen kirjassaan ihmetteli juurikin sitä, että kun eivät lähettäneet partioita koettelemaan, millainen vastus oli 12.-15.2. ympärillä, kun apua piti olla tulossa.Motitettujen tehtävä oli sitoa suomalaisia. Helpointa se oli tietenkin toteuttaa kököttämällä niissä moteissa.
Sotapäiväkirjojen selostuksista olen kyllä saanut päinvastaisen kuvan. "Miehet hyvinvoivan näköisiä, mutta hevoset tavattoman kulmikkaita." (Eli luurankoja)Missä määrin olisi sitten ollut resursseja liikkuvampaan sodankäytiin? Veikkaan, että yhteyksien katkettua Siilasvuon hyökkäyksen jälkeen, mottien tilanne elin- ja muiden tarvikkeiden suhteen oli sellainen, ettei liikuntasodankäyntiin ollut paljon mahdollisuuksia. Kun neuvostojoukot peräytyivät rajan taakse sodan päätyttyä, ne havaintojen mukaan olivat erittäin heikossa kunnossa.
Ei liene ollut kuitenkaan se alkuperäinen tehtävänkuva, vaan olosuhteiden pakosta muotoutunut strategia? Järki toki siinäkin. Hakanen kirjassaan ihmetteli juurikin sitä, että kun eivät lähettäneet partioita koettelemaan, millainen vastus oli 12.-15.2. ympärillä, kun apua piti olla tulossa.
Sotapäiväkirjojen selostuksista olen kyllä saanut päinvastaisen kuvan. "Miehet hyvinvoivan näköisiä, mutta hevoset tavattoman kulmikkaita." (Eli luurankoja)
Katso liite: 15242 Katso liite: 15243
Helmikuun alkupäivinä Siilasvuolla oli ilmeisesti aivan väärää tietoa mottien miesvahvuudesta, mutta sodan loppuvaiheessa luulisi olleen jo tietoja riittävästi.
(Saunajärven itäinen motti n. 400 miestä, huoltoporukkaa...helppo nakki...juu ei.)
Tiedä sitten, myöhemmin siepatuista radioviesteistä sai sen kuvan, että miehistö on moteissa nääntymäisillään. Olisiko vaikuttanut asiaan sekin, että ajateltiin vastarinnan olevan heikkoa. Mitä se sitten ei ollutkaan ja silminnäkijöiden mukaan moteista poistuneet sotilaat olivatkin aivan hyvinvoivan näköisiä.
Luulen, että vimma mottien purkuun oli kuitenkin vain se, että tiedettiin Kuusijokilinjan ja Löytövaaran miespulassa lopulta murtuvan, minkä jälkeen olisi vetäydytty Saunasaari-kannas-Louhenjoki-tasalle asti ja siinä vaiheessa oltaisiinkin oltu kohta todellisessa kusessa.
KOTIMAA
Yli 10 000 historiakohdetta julkaistu retkeilijöiden iloksi Retkikartta.fi-palvelussa
ARNO RYDMAN
http://www.retkikartta.fi/
Retkikartta.fi-palvelun avulla voi valtion metsissä suunnata esimerkiksi Suomen varhaisimpien asuttajien jäljille tai tutustua sotahistoriaan.
Metsähallitus on julkaissut suositussa Retkikartta.fi-palvelussa valtion monikäyttömetsien kulttuuriperintöinventointihankkeessa kartoitetut yli 10 000 historiakohdetta.
Perhe ulkoilee Espoossa.
(Lehtikuva/Aku Häyrynen)
Inventoinnista on myös tehty kirja, joka johdattaa lukijansa metsien kätköissä olevan kulttuuriperinnön jäljille.
Metsähallituksen ylläpitämästä maksuttomasta Retkikartta.fi-palvelusta löytyvät suojelualueiden nähtävyyskohteiden lisäksi nyt myös metsätalouskäytössä olevien monikäyttömetsien historiakohteet.
– Haluamme tuoda aineistoja yhä helpommin kaikkien saataville. Retkikartta.fi-palvelu tarjoaa tähän erinomaisen alustan ja siirsimme sinne keväällä tiedot niin valtion monikäyttömetsistä kuin luonto- ja kulttuurikohteista, kertoo tiedonsiirtoprojektin projektipäällikkö Ulla Lehtonen Metsähallituksen Metsätalous Oy:stä.
Retkikartta.fi-palvelun avulla voi valtion metsissä suunnata esimerkiksi Suomen varhaisimpien asuttajien jäljille tai tutustua sotahistoriaan.
– Retkikohteita löytyy palvelusta kaikentasoisille retkeilijöille. Osa kohteista on helposti saavutettavissa ja osa taas sijaitsee soilla, vaaroilla tai metsissä, jonne ei johda tietä tai polkua, Lehtonen toteaa tiedotteessaan.
Karttapalvelussa julkaistuista kohteista noin 4 000 on muinaismuistolailla suojeltuja muinaisjäännöksiä, kuten asuin- ja hautapaikkoja sekä tervahautoja ja hiilimiiluja.
Loput kohteista on pääosin 1900-luvulle ajoittuvia kulttuuriperintökohteita, kuten uitto- ja metsätyökämppiä, poroerotusaitoja, teitä ja polkuja sekä sotahistoriallisia kohteita.
Retkiopas tutustuttaa metsien kulttuuriperintöön
Metsien kulttuuriperintöön voi Retkikartta.fi-palvelun lisäksi tutustua inventoinnin aineistoon perustuvan Metsien kätköissä -kirjan sivuilla.
– Kirja kertoo entisajan ihmisten elämästä metsiimme jääneiden merkkien kautta. Se vie lukijansa esimerkiksi erämiesten ja tukkijätkien jäljille ja tutustuttaa vanhoihin uskomuksiin, sanoo kirjan kirjoittaja, kulttuuriperintöinventointihankkeessa projektipäällikkönä työskennellyt arkeologi Jouni Taivainen.
Retkikartta.fi-palvelusta löytyvät historiakohteiden lisäksi Metsähallituksen suojelu- ja retkeilyalueet sekä metsästys- ja kalastuskohteet. Palvelu toimii nettiselaimella ja mobiililaitteilla.
Monikäyttömetsien historiakohteet löytyvät nähtävyyskohteet-karttatason alta historialliset nähtävyydet -tasolta.
Mielestäni tutustumisen arvoinen paikka Jatkosota näyttely 1941-1944 Raatteentien päässä, täällä pääsee jopa hypistelemään muutamia esineitä.
Katso liite: 15671 Katso liite: 15671 Katso liite: 15672 Katso liite: 15673 Katso liite: 15674
Ps. Yksi kuva on väärinpäin, sorry siitä.
Siellä on myös hyvää kirjallista materiaalia, jonka selailuun olisi voinut käyttää aikaa vaikka koko päivän.Ikarus kirjoitti:Talvisota museo Kuhmo.