Sotahistoriallinen matkailu

Aatun bunkkerin paikka, valtiopäivätalo, vakoilumuseo, Gestapomuseo, Berliinin muuri, Checkpoint Charlie, Spandaun vankila, Historiallinen museo, Brandenburg tor, Juutalaisten vainojen museo... Tässä näin alkuun, ai niin ja STASI museo!
 
Aatun bunkkerin paikka, valtiopäivätalo, vakoilumuseo, Gestapomuseo, Berliinin muuri, Checkpoint Charlie, Spandaun vankila, Historiallinen museo, Brandenburg tor, Juutalaisten vainojen museo... Tässä näin alkuun, ai niin ja STASI museo!

Tossa olikin osa jo tuttuja paikkoja. Kaupungista löytyisi myös liittoutuneiden museo Allierten Museum, joka esittelee USA:n, Britannian ja Ranskan joukkojen toimintaa Länsi-Berliinissä kylmän sodan vuosina.

 
Kun kävimme siellä, empäs huomannut tuota:unsure:
 
Pari-kolme päivää Naissaarella. Saa yhdisteltyä luontoretkeily ja vanhojen rannikkotykistöasemien bongaus. Itse olen ollut siellä pari kertaa ja pari yötä/kerta.
 
Ehdottomasti kannattaa!
Koko mantereella oleva linja on sopivan mittainen päiväretki. Opastuksen voi tilata ainoastaan entisöityyn bunkkeriin tai lehtijutun mukaan myös pidempään pätkään linjaa. Tietoja löytyy vaienneen Hangon Rintama-sivuston vanhoista arkistokopioista netissä. Hangon Rintamamuseo on uusittu mutta luonteeltaan se edelleen on nykyisin hyvin harvinaiseksi käynyt rompemuseo. Museon läheisyydestä löytyy etulinja, jossa on entistettyjä suomalaisten kenttälinnoitettuja asemia. Hangon kaupungin ulkopuolella on venäläisten 305 mm rautatietykkiasemista yksi ehjä sekä muutama osittain särjettynä jäljellä.
Hankoa kannattaa koluta,sieltä löytyy monenlaista,Russarön linnakkeelle pääsee myös ja Bengtsärin majakka on ehdoton käyntikohde,kannattaa ensin lukea tietysti saaren taistelusta,intti aikana tuli tetsattua vanhoissa juoksuhaudoissa Hankoniemellä..
 
Esimies käski alkaa suunnitella kesäloman pitämistä. N. 30 vuorokautta olisi tämän vuoden vuosilomakiintiö. Ajattelin linkittää koko hela hoidon tulevalle kesälle. Heittäkääs poijat joitain hyviä sotahistoriakohteita mitä alkaa suunnitella. Rajauksena Eurooppa. Itte ajattelin jo vähän Berliiniä. Upea kaupunki. 2013 lomalla tuli siellä jo käytyä. Luftwaffen museo oli hieno, mutta paljon jäi vielä näkemättä.

Pari mahdollista Berliinistä mitkä eivät ole kaikkein yleisimpiä:

Humboldthainin IT-torni. Ainoa jäljellä oleva kolmesta suuresta flak-tornista. Zoo ja Friedrichshain tuhottiin sodan jälkeen mutto tämä jäi suurimmaksi osaksi jäljelle. Etsi "The Berlin Underworld Association" (saksaksi Verein Berliner Untervelten). Järjestävät retkiä tornin sisään minkä lisäksi heiltä voi saada tietoa todella mielenkiintoisista maanalaisista kohteista ja retkistä niihin (esim. monet entiset pommisuojat joihin ei muuten ole asiaa)


Plötzenseen vankila. Täällä meni monelta hallinnon vastustajalta pää. Muun muassa monet 1944 salaliiton jäsenet killuivat täällä. Vaikuttava paikka. Muun muassa teloituspaikka hirsipuineen on museona.

Karlshorstin Saksa-Venäjä museo. Täällä allekirjoitettiin Saksan antautuminen 8.5 kun Reimsissä oli 7.5 kaikkien liittoutuneiden kanssa allekirjoitustilaisuus erikseen. Paljon näyttelyitä ja ainakin jokin vuosi sitten myös muutamia tankkeja. Ei ihan keskustassa (Zwieseler Strasse 4. Karlshorst)

Zeppelin ja Maybach 1-2. Zossen/Wynsdorfissa sijaitseva OKH:n ja OKW:n päämaja jossa suunniteltiin käytännössä koko Toinen Maailmansota Saksan puolelta. Sodan jälkeen 40000 Neuvostoliittolaista oli sijoitettuna tänne ja Zhukovin päämaja oli täällä myös. Täällä on sitten teräsbetonia näytillä oikein tosissaan. Myös kiinnostava Winkel-suoja. Alue oli suljettu alue yli 100 vuoden ajan koska se oli toiminnassa jo Preussin armeijan kasarmina 1900-alkaen. Iiiso paikka.
 
Lainaus Tikkakosken museon FB-sivulta:

Ilmavoimiin nimitettiin 19 Mannerheim-ristin ritaria, joista neljän kunniamerkit risteineen kuuluvat museon kokoelmiin: lentomestari Viljo Salmisen, lentomestari Ilmari Juutilaisen, luutnantti (myöhemmin kapteeni) Paavo Kahlan ja luutnantti (myöhemmin kapteeni) Lauri Äijön. Mannerheim-risti myönnettiin kahdesti Juutilaiselle, jolta esillä on ristin lisäksi kahta ristikkäin olevaa marsalkansauvaa esittävä solki.

Aikaisemmin kunniamerkkejä risteineen on säilytetty turvallisuussyistä kassakaapissa, eivätkä ne ole olleet yleisön nähtävillä kuin erikoistilaisuuksissa. Nyt museo on yhdessä Mannerheim-ristin ritarien säätiön kanssa hankkinut erikoisvitriinin, jonka ansiosta kunniamerkit ja Mannerheim-ristit ovat pysyvästi esillä perusnäyttelyssä.

marski1.jpg

marski2.jpg
 
Nurnbergiin menossa viikon päästä. Piti mennä messuille, mutta messujärjestäjä perui tänään koko homman, tai pikemminkin siirsi sitä hamaan tulevaisuuteen. No, kaikki maksettuna niin mentävä on. Zeppelinfeld nähtävä, mutta varmasti paljon muutakin, vinkkejä?
 
Viimeksi muokattu:
Kun nyt tauti jyllää joka puolella, niin ajattelinpa kirjoittaa että nyt jos koskaan on oikea aika tukea mm. sotahistoriallisia museoita. Väki ei liiku ja lipputuloja ei tule. Sangen moni alan toimija on yksityinen ja rahoituspohja voi olla kapea. Tilavuokrat ja henkilökunnan palkat on maksettava. Niinpä nyt on hyvä aika osoittaa tukea näille historia-alan ihmisille, jotka vaalivat tätä kulttuuriperintöä jälkipolville. Tukea voi vaikka tekemällä ostoksia museoiden nettikaupoista.

Laitoin eilen illalla tilaukseen Ruotsin panssarimuseolta pari tosi mielenkiintoista dvd-dokkaria. Näissä esitellään yksityiskohtaisesti Ruotsin puolustusvoimien kylmän sodan aikaista kalustoa.

dvd.jpg

dvd2.jpg
 
Bovingtonin panssarimuseo on yleisöltä kiinni, joten ovat järjestäneet opastuksia Youtubeen. Tässä aika tuhti tietopaketti panssarivaunujen kehityksestä Britanniassa ekan maailmansodan aikaan.

 
Meikäläisellä olisi kolmen viikon kesäloma heinäkuussa. Laitoin loput lomapäivät (pari viikkoa) elo-syyskuun vaihteeseen. Ideana vähän se, että jos tuolloin alkusyksystä jo pääsisi reissaamaan. Olen ajatellut Pohjois-Ruotsia. Bodenin seudulla olisi nähtävää.



Eli teemana kylmä sota Pohjois-Ruotsissa. Muistanko oikein että @baikal oli käynyt tuollapäin ?
 
Työkaverin kanssa oli äsken puhetta että tehtäisiin syksyllä parin päivän reissu Pietariin. Sillä edellytyksellä että matkustusrajoitteita ei ole. Käyntikohteina Tykistömuseo ja Laivastomuseo.
 
Työkaverin kanssa oli äsken puhetta että tehtäisiin syksyllä parin päivän reissu Pietariin. Sillä edellytyksellä että matkustusrajoitteita ei ole. Käyntikohteina Tykistömuseo ja Laivastomuseo.

Laivastomuseo on kuulemma upea. Nähnyt vain livestreamia / youtube pätkää siitä, mutta kaikki ovat kehuneet.
 
Eli teemana kylmä sota Pohjois-Ruotsissa. Muistanko oikein että @baikal oli käynyt tuollapäin ?

Kyllä muistat oikein. Käymisen arvoinen en sano paikka vaan alue. Siellä tulee mieleen ajatus -Ruotsin Maginot-linjasta-. Kun olin siellä, niin aika avoimesti selitettiin, että jo kasarille tultaessa rakenteet olisivat palvelleet johtamisen, viestin ja huollon tukikohtina mahdollisessa sodassa. Tykistöstä joku kysyi oppaana toimineelta swe evp:lta, kantomatkoista jne. ja opas sanoi, että Drakeneilla ja Viggeneillä oli riittävä kantomatka. :cool:

Meillä oli joku kartta, johon oli merkitty linnoitusalueelta itään sijaitsevia kohteita. Käytiin ainakin yhdellä tähystyspaikalla ja se ei ollut rakennettu pressuista ja havuista. :cool: Ja jos en muista väärin, niin it-asemia oli myös alueelta itään.

Siellä oli muuten myös paperiversioita kylmän sodan doktriineista, aika yleistä kerrontaa, ei mitään ihmeellistä. Kyllähän sillä käynnillä tajusi mikä merkitys Ilmavoimilla oli Ruotsin puolustussuunnitelmissa.
 
Pari virtuaalikierrosta.

USMC:n upea museo. Nuo 1:1 mittakaavan äänitehosteilla toteutetut dioraamat ovat upeita.


Kielestä ei ymmärrä mitään mutta tässä Puolan panssarimuseo joka sijaitsee Poznanissa.

 
Hallitus sorvasi tässä ihan äsken lisäbudjettia.

Kuten tiedämme, ei Suomen sotahistoriallisten museoiden asema ole kehuttava. Rahoitusta ei ole kuin nimeksi. Ja nyt hallitus päätti osoittaa näistä uusista korona-tukirahoista/velasta 60 milj € Helsingin keskustaan perustettavaan design- ja arkkitehtuurimuseoon, jos nyt oikein ymmärsin.

Jos näin on, niin tämä osoittaa taas kerran, että päättäjille vain pääkaupunki on tärkeä. Uusi museo tarvitsee jatkossa takuuvarmasti valtion tukea toimiakseen. Ja mistähän se vuotuinen tuki on poissa? Muuallakin Suomessa on museoita, varsinkin sotahistoriallisia museoita. Monet niistä ovat kärsineet takuuvarmasti taloudellisia menetyksiä koronan vuoksi. Ovat jo vuosia tarvinneet kipeästi lisää tilaa, mutta valtio ei ole korvaansa loksauttanut.
 
Back
Top