Sotahistoriallinen matkailu

Arkkitehtuuri on nähtävissä joka päivä, jos viitsii kaupungilla tallustella muutaman askeleen. Se tosin olisi liian helppoa, jos ei päästä repimään veronmaksajien rahoja moiseen älyttömyyteen. Ja 60 miljoonalla rakentaisi 5 asuinkerrostaloa, mutta päättäjät käyttävät ne mieluummin pytinkiin, jossa maksavia kävijöitä on vähemmän kuin kerrostalossa asukkaita.

Mitään hyvää ei tältä hallitukselta ollut odotettavissa, mutta ihan tällaista älyttömyyksien hintalappua ei sentään uskaltanut pelätä.
 
Off topic, sorry. Mutta tätä mieltä olen, nyky menosta.

Jos ministeriksi tunkee itseään ihminen jota jännittää puhuminen, niin pitäisikö ehkä vielä hieman miettiä mikä toimenkuva olisi paras, ehkä joku muu olisi se juttu kuin ministerin tehtävät.
 
YLE julkaisi vuonna 2014 sivuillaan "sodat kartalla". Valitettavasti tuota karttaa siellä ei enää näytä olevan. Tulipa sinne muutama kohde lisättyäkin. Vapaussodan aikaisia merkkejäkin löytyy maastosta muualtakin kuin vain rintamalinjojen läheisyydestä, sillä pienempiä kahakoita käytiin muuallakin.
Esim. Kuopiossa on Tulliportinkadun ja Puistokadun kulmauksessa olevassa kasarmissa vielä nähtävissä luotien iskemiä muistona paripäiväisestä taistelusta. Kivenheiton päässä olevan kasarmin seinässä on muistolaatta kertomassa rakennuksessa sijainneesta punavankileiristä.
 
Eräs silmiinpistävä asia näin sotahistorian ja itsenäisen Suomen kulttuurin ystävänä on ollut sankarihautojen heikko kunto. Vallankin makuullaan olevat kivet ovat monin paikoin niin kuluneita, että sankarivainajan nimestä ei meinaa saada lainkaan selvää.
On ajalle kuvaavaa, että arkkitehtimuseoon löytyy 60 miljoonaa euroa ja samaan aikaan itsenäisyyden pelastaneiden sankareiden muistomerkkien annetaan näivettyä. Lisäksi on selkeitä virheitä havaittavissa esim. kaatuneiden sotilasarvoissa. Ongelman laajuudesta ei ole tietoa, mutta varmuudella tiedän ainakin yhden ulvilalaisen alikersantin ja porilaisen korpraalin "menettäneen natsansa" matkalla Summasta kotikunnan multiin.
 
No Perkele. Viides peräkkäinen kesäinen kolmen hengen sotahistoriapainotteinen reissu sai suuntaviivansa.

Heinäkuun lopussa liikkeelle Rovaniemeltä kohti talvisodan Sallan suunnan taistelupaikkoja. Tällä(kin) kertaa päätimme pysytellä pelkästään kotimaan kamaralla, joten soluttautuminen Vanhaan Sallaan jää väliin. Pikkunätti reissu, kun siirtymiä ei tule satoja kilometrejä (aiempina vuosina Roi-Tankavaara, 2 x Roi-Suomussalmi ja Roi-Kuhmo). Nyt vain ratkaistaan, kierretäänkö Roi-Pelkosenniemi-Savukoski-Salla-Kemijärvi-Roi vai toisinpäin. Kaikkina aiempina vuosina sää on hellinyt, joten on jännä nähdä toimiiko taika vielä.
 
Tässäpä kotimainen sotahistoriallinen tutustumiskohde. Merikeskus Vellamon yhteyteen avautui äskettäin upouusi merihistoriallinen näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi. Kuvaa huippumodernilla näyttelytekniikalla kyseistä Ruotsin ja Venäjän laivastojen välistä yhteenottoa. Kävin tänään katsomassa. Tekninen toteutus oli hieno.


Hitto, minulla on huomenna mahdollisuus koukata tuonne....
 
Tuli koukattua Vellamossa tänään, hyvä esitys oli pyöreässä huoneessa, enkä arvannutkaa Kotkan olleen ennen Ruotsinsalmi. Niin ja näkyihän siinä vene huoneessa olleen pari vesitasoakin ja muutama kummallinen vene sekä seinällä erikoisia veneen moottoreita.
 
Tämä ilmestyi tänään:

Radio Kipinä podcast – Sotamuseo


Radio Kipinän kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa keskustellaan sotamuseosta ja sotahistoriasta.
Sotamuseon yleisölle avoimissa näyttelyissä Suomenlinnassa on esillä Suomen sota- ja asehistoriaan liittyviä esineitä ja kuvia.
Keskustelemassa sotamuseon johtaja Harri Huusko ja näyttelypäällikkö Lauri Haavisto.
 
Tässäpä kotimainen sotahistoriallinen tutustumiskohde. Merikeskus Vellamon yhteyteen avautui äskettäin upouusi merihistoriallinen näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi. Kuvaa huippumodernilla näyttelytekniikalla kyseistä Ruotsin ja Venäjän laivastojen välistä yhteenottoa. Kävin tänään katsomassa. Tekninen toteutus oli hieno.

Kiitoksia, tämä oli hyvä vinkki kesäksi!
 
Back
Top