Julkisella sote-sektorilla viimeisen 10 vuotta työskennelleenä voin kertoa koko järjestelmän olevan kaatumassa. Julkista terveydenhuoltoa ei ole enää olemassa sellaisenaan, kun suurin osa meistä sen ymmärtää ja syöksyä on vielä paljon jäljellä. Yksittäistä pääsyytä ei ole, mutta tässäkin ketjussa on hyvää pohdintaa: epäonnistunut sote-uudistus, heikko yleinen resurssointi ja vähäisten resurssien epätarkoituksenmukainen allokointi, samanaikainen väestörakenteen muutos ja palveluiden kysynnän kasvu, toiminta- ja johtamiskulttuuri, kankea byrokratia ja paksu hallinto, korruptioon laskettava nepotismi, valtakamppailut jne. Koska suurin osa työikäisistä hoitaa perusterveydenhuoltonsa työterveydessä tai yksityisellä, ei päättäjillä ja suurella osaa äänestäjäkunnasta ole ensikäden kokemusta julkisten sote-palveluiden tilasta.
Kentällä kaikki tämä näkyy jatkuvana siiloutumisena ja sisäisenä tappeluna resursseista, huonona työilmapiirinä, puuttuvina kollegoina ja heikkoina palveluina. On masentavaa lukea palveluiden käyttäjien mielipidekirjoituksia siitä, ettei apua saa, ennen kuin tilanteet ovat kriisiytyneet, jos silloinkaan. Potilaita pallotellaan ja vastuuta vältellään. Asiakkaille tämä tulee edelleen jollain tasolla yllätyksenä, mutta työntekijälle tämä on arkipäivää. Tilanne on pahentunut huomattavasti viimeisen kolmen vuoden aikana, eikä se tätäkään ennen ollut hyvä. Graaveimmat esimerkit ovat vakavasti sairaat potilaat, jotka sote-limboon päädyttyään eivät ole saaneet ajoissa apua ja tämän vuoksi aikaisemmin korjattavissa oleva vaiva, on päässyt etenemään.
Ne työntekijät, jotka pystyvät, uudelleen kouluttautuvat ja vaihtavat alaa/työnantajaa yksityiselle. Allekirjoittanut mukaan luettuna. Karkeasti yleistettynä julkiselle jäävät eläkeikää lähestyvät ja ne, ketkä eivät syystä tai toisesta koe voivansa vaihtaa alaa. Tulevaisuudessa julkisen soten tilanne heikkenee vielä massiivisesti palvelukasvun tarpeen, leikkausten ja työntekijäkadon vuoksi.