SOTE-Soppa; hyödyt, haitat ja murinat

Juu, olisi edullista kun vanhukset kuolisivat äkkiä pois siellä 40 asteen kuumuudessa.

Thaimaassa kuumuuteen, tai Attendon lattialle hoitamattomuuteen... nää on näitä valintoja. /s

No, viimeksi kun siellä kävin niin oli mahdollista myös ilmastointilaitteen saaminen.
 
Ja jos vielä lakkauttaisi niitä reilun 7 viikon lomista kunta-alalla. Kyllä se 4 viikkoa riittä kuten yksityisellä sektorilla.
Kyllä tuossa joku perä on oltava, onneksi on utareiden tutkija Nerg vastuu virkamiehenä. Asiahan ei tietysti minulle kuulu mutta herättänen keskustelua arjen tasolla. Hoitoala on ihmisten kanssa toimimista. Jos tavoitteena on verojen maksu ulkomaille halvimmalla yrityksellä tai minimikulut kielitaidottomilla ulkolaisilla niin ei tuo voi muilla aloilla paremmin kuin vanhustenhoito alalla.
Tämä on mystinen ja suuren mittakaavan operaatio Sote..
 
Terveysalan yritykset vaativat sote-ulkoistuksia rajoittavien lakien purkamista
Rajoituslailla oli tarkoitus rauhoittaa tilanne sote- ja maakuntauudistuksen alla.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen (vas.), Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ja Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen. (KUVA: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA, MESUT TURAN / LEHTIKUVA)
Jarno Hartikainen HS
Julkaistu: 9.3. 18:00


KUNTIEN laajamittaisia sote-ulkoistuksia rajoittava lainsäädäntö pitäisi purkaa nyt, kun hallituksen sote-uudistus on kaatunut, vaativat sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat yritykset.

Ulkoistuksia sääntelevä rajoituslaki asetettiin, sillä hallitus halusi varmistaa, etteivät kuntien solmimat sopimukset sido tulevien maakuntien käsiä, kun ne tulevaisuudessa ottavat vastuulleen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)



MAINOS PÄÄTTYY

Lain mukaan sopimukseen pitää laittaa irtisanomisehto silloin, jos yritys ottaa hoitaakseen yli 30 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän sote-palveluista. Näin maakunnalla olisi oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta.

Laki on ollut voimassa vuodesta 2016. Sitä kiristettiin vielä vuonna 2017, kun Meri-Lapin kunnat solmivat Mehiläisen kanssa 15-vuotisen ison ulkoistussopimuksen, jonka ehtojen mukaan sopimuksen irtisanomisesta pitäisi maksaa Mehiläiselle 100 miljoonan euron korvaus. Viime vuoden lopulla rajoituslain voimassaoloa jatkettiin vuoden 2022 loppuun asti.

Sote- ja maakuntauudistus kaatuivat virallisesti perjantaina, kun pääministeri Juha Sipilä(kesk) pyysi hallituksen eroa.

PIHLAJALINNANtoimitusjohtaja Joni Aaltonensanoo, ettei rajoituksille enää ole perusteita.

”Laki tehtiin sitä varten, että kun maakunnat ottavat vastuun sote-palveluista, väliaikana rajoitetaan kuntien oikeutta päättää asioistaan. Kun malli pantiin vessasta alas, ei rajoituksille ole perusteita”, hän sanoo.

”Toisaalta lainsäädäntö kävi tarpeettomaksi, koska sellaista tahoa ei ole tulossa, joka voisi irtisanoa sopimuksen, jos se on rajoittamislain vastainen.”

Samaa mieltä on Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

”Nyt kun sote on kaatunut, on kaatunut myös pohja kuntien itsemääräämisoikeuteen puuttumiselta perustuslain vastaisesti. Rajoituslait tulee siis purkaa”, Järvenpää toteaa HS:lle sähköpostitse.

”Kunnilla täytyy olla myös vapaus päättää miten sosiaali- ja terveyspalvelunsa haluavat tuottaa ja järjestää. Kunnat ovat päättäjinä lähellä asiakkaita ja osaavat tehdä viisaita päätöksiä kuntalaisten parhaaksi, toisin kuin norsunluutornissa olevat keskushallinnon virkamiehet.”

Rajoituslain purkamista mutkistaa se, että Suomessa ei enää ole toimivaa hallitusta. Vanha hallitus jatkaa toimitusministeristönä, joka ei voi tehdä uusia lakiesityksiä. Uusi hallitus kootaan 14. huhtikuuta pidettävien eduskuntavaalien jälkeen.

KAIKKIAAN hallituksen sote-uudistuksen kaatuminen ei alan yritysten toimintaan vaikuta. Suomessa väki vanhenee ja kuntien rahapula jatkuu, joten yrityksien tarjoamille palveluille on kysyntää.

”Soten odottaminen ei ainakaan ole parantanut kuntataloutta. Kaksi kolmasosaa kunnista teki alijäämäisen tuloksen vuonna 2018”, Pihlajalinnan Aaltonen sanoo.

Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen arvioi, että moni kunta on ollut neljä viime vuotta odottavalla kannalla, kun valmistautuminen sote-uudistukseen on ollut käynnissä.

”Se energia kanavoituu nyt jonnekin muualle. Se tarkoittaa, että kunnat alkavat katsella, että kun sotea ei tule, niin millä tavalla me sitten viemme tätä eteenpäin.”

Tämä voi tarkoittaa lisääntyvää kysyntää yksityisiä palveluntuottajia kohtaan.

”Ongelmia ei ole neljässä vuodessa ratkaistu, vaan ne ovat päinvastoin pahentuneet. Siinä mielessä oletukseni on, että tulemme varmasti käymään paljon erityyppisiä keskusteluja”, Närhinen sanoo.

Mehiläisen Järvenpää arvioi, että soten kaatuminen voi johtaa kuntien ulkoistusten lisääntymiseen, mutta myös yksityisten terveysvakuutusten tai terveyssopimusten suosion kasvuun.

EDES sote-uudistukseen sisältyneen valinnanvapausesityksen kaatuminen ei yrityksiä juuri harmita. Aaltonen arvioi, että kunnat ja yritykset etsivät nyt uusia yhteistyön muotoja ja kokeilevat, mitä kaikkea nykylain puitteissa on mahdollista tehdä.

”Me haluamme voimakkaasti haastaa tätä järjestelmää.”

Mehiläisen Järvenpää muistuttaa, että yritys hoitaa jo nyt yli 200 000 suomalaisen terveyskeskuspalveluita kuntien kanssa tekemiensä sopimusten ansiosta. Päälle tulevat työterveysasiakkaat sekä perheet, jotka käyttävät lapsia pääasiassa yksityisellä lääkärillä.

”Mitään massiivista sote-uudistusta ei siis tarvita valinnanvapauden toteuttamiseen tai yksityisen palveluntuottajien osallistumiseen julkisissa palveluissa, se on mahdollista jo nykyisen lainsäädännön puitteissa.”

https://www.hs.fi/talous/art-2000006029893.html
 
Juu, olisi edullista kun vanhukset kuolisivat äkkiä pois siellä 40 asteen kuumuudessa.
Japanilaisilla on vanhustenkoteja Thaimaassa, suomalaisetkin voisivat perustaa oman? Osa henkilökunnasta Suomesta ja osa paikallisia. Vuoristossa ei ole kuumaa kuin päivällä, muuten on jopa kylmää.

http://www.riei.co.jp/en/business/projectasia.html

https://www.careresortchiangmai.com/index.php?viewID=2

"Our Staff

Our staff are predominantly Northern Thai people. This is an area a exceptionally strong family values and a conservative tradition. Northern Thai people have a natural respect for the elderly as part of their culture; they expect to care for the elderly and this provides the basis for an exceptional care ethic. It is not always easy to undertake the duties of caring for the elderly whilst remaining cheerful and friendly but, in the main, Northern Thai people seem to achieve it."

Kiireisellä Attendolla Afrikansarven mannekiinin hoidettavana vai tuo ylläoleva? Ei olisi vaikea valinta jos vain kielellisesti pärjää...
 
Himmel, suomeksi olkikruunu. Tarkoittaa myös taivasta tai paratiisia kertoo stt.
 
Kun alkuvuodesta on ryöpytetty ansaitusti yksityisen puolen laitoksia, ei meno mäytä olevan sen parempaa kunnallisessa laitoksessa.
Tietysti tässä voi kysyä, että jos ahneus oli syynä yksityisen riman alituksisssa, mikä tässä on ollut pontimena?
Yhtä kaikki mielestäni tämä todistaa uudistuksen tarpeellisuutta.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d3fc78a5-ebc9-4559-a203-0cb135c1a265

Tytär löysi isänsä kuolleena palvelutalosta - vainaja oli virunut lattialla jo viikkoja

Tänään klo 7:57
Järkyttävän löydön tehnyt tytär on jättänyt Oulun kaupungin työntekijöistä poliisille tutkintapyynnön. Hän epäilee heitä heitteillejätöstä.

Tytär ihmettelee miten isän ovella ainakin kolme kertaa käyneet hoitajat eivät tehneet mitään oven auki saamiseksi, vaikka saivat postiluukun kautta väliovenkin auki. (Arkistokuva, kuvan palvelutalo ei liity tapaukseen.) HELENA LAAKSO / PSA
– Kaikki me tulemme joskus vanhoiksi ja ehkä muutamme palvelutaloon luullen, että siellä on se turva aina olemassa, 48-vuotias nainen sanoo ääni särkyen.
Hän on vihainen ja ihmeissään isänsä kohtalosta. Seitsemänkymppinen isä löydettiin menehtyneenä oululaisessa palvelutalossa sijaitsevan asunnon lattialta pari viikkoa sitten, helmikuun lopussa.
Tytär kertoo nyt seikoista, joiden avulla voidaan päätellä, että isä on ollut kuolleena asunnossa jo useamman viikon – kenties jopa kuukauden. Viimeisin elonmerkki isästä on jälkeenpäin löytynyt tammikuun 27. päivä. Tuolloin hän oli käynyt ruokakaupassa ostoksilla.
Vaasassa asuva tytär kertoo ihmetelleensä miksei saa isäänsä yhteyttä puhelimella ja tulleensa lopulta itse hiihtolomaviikolla paikalle Ouluun selvittämään tilannetta.
– Hänellä oli diabetes ja vähän dementiaakin, joten olin huolissani. Joulun alla kävi jo kerran niin, etten saanut yhteyttä ja lopulta soitin poliisit tarkistamaan tilannetta. Kävi kuitenkin ilmi, että vanha puhelin oli hajonnut. Sitten ostettiin uusi älypuhelin, jonka käyttö oli hänelle vaikeaa, tytär kertoo.
Postivuori ja paha haju
Tytär kertoo ensin uskoneensa, että isä ei ole saanut puhelinta ladattua.Päästyään isän asunnolle Oulun Laanilaan hän totesi, ettei ovea avaa kukaan.Postiluukun avaamalla näki, että eteisessä oli valtava kasa postia.
– Luukusta tuleva haju oli karmea. Lisäksi näin, että sänky on tyhjä ja petauspatja oli valahtanut outoon asentoon, tytär kertoo.
Tyttären lähdettyä etsimään apua, hän sai yhdeltä naapurilta asukkaista huolehtivan hoivapalveluyhtiön numeron. Päivystysnumerossa ei kuitenkaan vastattu, useista yrityksistä huolimatta. Lopulta pihalle tuli hoivapalveluyhtiön auto, jota ajaneelta työntekijältä nainen sai toisen numeron yhtiöön. Selvisi, että isästä ei ollut mitään tietoa. Saman lopputuloksen toi myös soittokierros sairaalaan.
– Soittelin vaikka minne. Kukaan ei tiennyt hänestä mitään. Varsinaisia hoitajia ei myöskään saanut mistään kiinni, eikä heitä näkynyt, nainen kertoo.
Lopuksi hän soitti poliisille. Vähän ennen poliisien tuloa paikalle ilmestyi kuitenkin huoltoyhtiön auto. Tytär ei tiedä kuka huoltoyhtiöön oli soittanut.
Tämän jälkeen poliisit menivät huoltomiehen avustuksella asuntoon ja tekivät karmean löydön.
– Kaikista järkyttävintä oli, kun toinen poliisi sanoi, että isä on on virunut siellä niin pitkään, ettei kasvojen tunnistusta voida tehdä, nainen kertoo ääni jälleen itkuun sortuen.
Ovella oli käyty
Tyttären mukaan hoitajat olivat käyneet Oulun palvelusäätiön asunnossa yksinään asuneen isän ovella ainakin kolme kertaa helmikuussa. Viimeisin käynti oli tapahtunut kolmen hoitajan voimin vain pari päivää ennen tyttären saapumista paikalle. Ovella käyneistä hoitajista yksi kertoi tyttärelle, että he olivat jopa saaneet postiluukun kautta välioven auki.
– Jos väliovi saatu auki, niin postivuorta on ollut mahdoton olla näkemättä.Lisäksi hajua ei voinut olla huomaamatta. Miten on mahdollista, ettei kenellekään herännyt mitään kelloja soittamaan siitä, että pitäisi tehdä heti jotain, tytär kysyy vihaisena.
Tytär kertoo tehneensä hoitajista lopulta tutkintapyynnön poliisille. Hoitajien esimiehiltä hän ei ole vieläkään saanut vastauksia siihen miksi näin kävi tai edes, että millaisella sopimuksella isän luona olisi pitänyt käydä.
– Hoitajat itse vain sanoivat, etteivät saa mennä asuntoon ilman lupaa. Näinhän kyllä lukee hissin seinässäkin olevissa ohjeissa, nainen ihmettelee.
Tytär kertoo isän olleen periaatteessa hyväkuntoinen. Tämä kävi usein esimerkiksi kaupungilla syömässä tai kirjastossa. Palvelutalossa hän oli asunut vasta vuoden verran.
– Hän ei valittanut koskaan. Puhelimessa hän aina vakuutti olevansa hyvässä kunnossa.
Kuoleman jälkeen selvisi kuitenkin, että jo joulukuussa Oulun kaupungin työntekijä oli tehnyt haastattelun pohjalta arvion, jossa todettiin että isän tarvitsisi päästä pikaisesti laajennetun avun piiriin.

Menehtynyt isä asui Oulun kaupungin omistaman Oulun palvelusäätiön vuokra-asunnossa. Laanilassa sijaitsevassa palvelutalossa ja sen naapuritalossa on noin 70 yksiötä vanhuksille.OULUN KAUPUNKI
Apua muillekin
Menehtynyt isä asui Oulun palvelusäätiöltä vuokratussa 25 neliön kokoisessa yksiössä Oulun Laanilassa sijaitsevassa palvelutalossa. Valtion tuella rakennettuihin vuokra-asuntoihin pitää hakea asumaan. Päästäkseen asumaan palvelutalon asuntoon, ei saa ylittää valtion määrittelemiä varallisuusrajoja.
Oulun palvelutalosäätiön verkkosivujen mukaan taloissa asutaan itsenäisesti ja ostetaan tarvittaessa ruoka- ja siivouspalveluja niissä toimivilta palvelukeskuksilta. Hoitohenkilökuntaa taloissa on paikalla vain päivisin.Palvelusäätiö tarkensi vielä keskiviikkona, että juuri kyseisessä talossa ei ole palvelukeskusta eikä ruoka- ja siivouspalveluita tai muuta toimintaa ole tarjolla.Säätiöllä ei myöskään ole tässä talossa hoitohenkilökuntaa.
Osalle taloissa asuvista vanhuksista Oulun kaupunki on määritellyt laajennetun palvelun. Tällöin vanhus saa apua päivittäiseen toimintaansa ja esimerkiksi ruoka tuodaan asuntoon.
Isänsä menettänyt tytär ihmettelee talon menoa. Hänen mukaansa vanhuksilta on muun muassa viety lähes kaikki virikkeet pois. Talossa käyvillä hoitajilla on puolestaan aivan liian kiire koko ajan.
Tytär sanoo käyneensä isän kuoleman jälkeen tämän asunnolla joka päivä, koska erilaisia kuolemaan liittyviä asioita piti hoitaa. Samalla hän tapasi muutamia naapuriasukkaita ja jutteli pitkään heidän kanssaan.
– Kuulin varsin järkyttäviä juttuja ja lupasin auttaa näitä vanhuksia. Mutta nyt täytyy ensin hoitaa isän kuolemaan liittyvät asiat. En voi kertoa heidän yksityisasioitaan julkisesti, mutta aion tehdä heidän puolestaan aikanaan tutkintapyynnöt poliisille, tytär sanoo.
Toinen kuolema äskettäin
Tytär kertoo esimerkkinä talon vanhusten tilanteesta yhden itse koetun tapauksen, jossa apua ei saatu millään paikalle.
– Yksi vanhus jäi ulos kun hän unohti avaimet toisen takin taskuun. Minulla ei ollut kiire, joten jäin auttamaan häntä ja soittelimme eri palvelunumeroihin. Oven auki saaminen kesti lopulta pari tuntia. Se on todella pitkä aika.
Tytär kertoo myös kuulleensa huoltoyhtiön työntekijältä, että edellisellä viikolla ennen hänen isänsä kuolemaa, oli yhdestä asunnosta löydetty myös vanhus kuolleena.
– Hän oli ollut siellä kaksi viikkoa kuolleena.
”Tärkeä selvittää”
Oulun kaupungin vanhustyön johtaja Anna Haverinen kertoo kuulleensa Laanilan palvelutalon kuolemantapauksesta. Hän kuitenkin kieltäytyy kommentoimasta asiaa tarkemmin.
– Koska tässä on yksittäisestä asiakkaasta kyse, niin en voi tietenkään kommentoida muuta kuin yleisellä tasolla asiaa, Haverinen sanoo.
Hän muistuttaa, että palvelutalossa asuvien kanssa tehdään erikseen palvelutarpeen kartoitus, mikäli tarvetta on ja siinä päätetään hoidon tasosta.
– Palvelutalo ei ole sinänsä mitään palvelua. Siellä asutaan joko vuokralla tai omistusasunnossa. Palvelut kunta järjestää sitten yksilöllisen tarpeen mukaan, hän sanoo.
Haverinen pitää hyvänä, että poliisi selvittää nyt tapahtumat. Hän ei ota kantaa toimivatko hoitajat kyseisessä tilanteessa väärin, koska eivät vieneet asiaa eteenpäin.
– Meille ei ole tullut tietojeni mukaan mitään yhteydenottoa (poliisilta). Mutta nyt on tosi tärkeää selvittää, että mitä on tapahtunut ja mitä asukkaan elämässä on tapahtunut.
Haverinen kertoo, ettei ole kuullut toisesta kuolemantapauksesta samassa talossa.
Hän ei myöskään ota kantaa menehtyneen miehen tyttären väitteisiin, että Laanilan palvelutalossa huolehdittaisiin asukkaista huonosti.
– Vaikea sanoa mikä on omaisen näkemys ja kokemus tai ketä asukkaita hän on kuullut. Periaatteessa kotihoito järjestetään aina palvelutarpeen perusteella, Haverinen sanoo.
(Muokattu juttua klo 13.42: Oulun Palvelusäätiö tarkensi, ettei kyseisessä talossa ole mainittua palvelukeskusta, eikä säätiöllä ole tässä talossa hoitohenkilökuntaa.)
MATTI TANNER
[email protected]
 
Kun alkuvuodesta on ryöpytetty ansaitusti yksityisen puolen laitoksia, ei meno mäytä olevan sen parempaa kunnallisessa laitoksessa.
Tietysti tässä voi kysyä, että jos ahneus oli syynä yksityisen riman alituksisssa, mikä tässä on ollut pontimena?
Yhtä kaikki mielestäni tämä todistaa uudistuksen tarpeellisuutta.

Olet varmaan ns. alan mies ja osaat vastata: miten ihmeessä oikeasti voidaan -uudistaa- oikeastaan mitään? Valvontaresurssia lisäämällä? Ikäihmiset kuolevat tasaisesti joka tapauksessa, se on varmaa kuin vanhan kuolema. Ko. papan palvelupakettiin ei tainnut kuulua muuta kuin asuminen, eipä ne hoitsut silloin laukkaa asunnossa vahingossakaan.

Liian monta kertaa käy niin, että -palvelupakettia- ei lunasteta, koska se maksaa. Ja ikävästi sanottuna: myös mammojen ja pappojen lapset ovat usein yllättävän -nuukia-, kun laaditaan pakettia. Kyllä se pappa pärjää, onhan se aika virkeä.....jääpähän rahaa...ööö, muuhunkin....

Jos taas on niin, että asuntoon on kurkittu ja nuuhkittu, eikä se ole johtanut muuhun kuin käsien nosteluun.....toisaalta kuolema oli varmasti jo korjannut papan.

Kyllä monta kertaa huomaa, että jopa ikäihmisen kuoleman edessä ollaan aika ulapalla. Jotain on syytettävä, kun vanhus kuolee, taikakeinoa ei löydy ostarin hyllyltä, eikä edes osamaksulla saa jatkoa. Miten väärin!

Laillasi en minäkään usko, että vain yksityinen puoli prakaa, pah, on hyvää yksityistä hoitoa ja on huonoa...sama pätee kunnallisiinkin.
 
Olet varmaan ns. alan mies ja osaat vastata: miten ihmeessä oikeasti voidaan -uudistaa- oikeastaan mitään? Valvontaresurssia lisäämällä? Ikäihmiset kuolevat tasaisesti joka tapauksessa, se on varmaa kuin vanhan kuolema. Ko. papan palvelupakettiin ei tainnut kuulua muuta kuin asuminen, eipä ne hoitsut silloin laukkaa asunnossa vahingossakaan.

Liian monta kertaa käy niin, että -palvelupakettia- ei lunasteta, koska se maksaa. Ja ikävästi sanottuna: myös mammojen ja pappojen lapset ovat usein yllättävän -nuukia-, kun laaditaan pakettia. Kyllä se pappa pärjää, onhan se aika virkeä.....jääpähän rahaa...ööö, muuhunkin....

Jos taas on niin, että asuntoon on kurkittu ja nuuhkittu, eikä se ole johtanut muuhun kuin käsien nosteluun.....toisaalta kuolema oli varmasti jo korjannut papan.

Kyllä monta kertaa huomaa, että jopa ikäihmisen kuoleman edessä ollaan aika ulapalla. Jotain on syytettävä, kun vanhus kuolee, taikakeinoa ei löydy ostarin hyllyltä, eikä edes osamaksulla saa jatkoa. Miten väärin!

Laillasi en minäkään usko, että vain yksityinen puoli prakaa, pah, on hyvää yksityistä hoitoa ja on huonoa...sama pätee kunnallisiinkin.

Järjestelmää on rakennettu pitkälti muiden kuin potilaiden etuja ajatellen. Nyt potilas on tehtaan pakollinen paha, jota lähinnä siedetään. Hoitajien koulutuksesta päättävät virkamiehet ovat kaikkea muuta kuin selvillä siitä millaisiin haasteisiin hoitajat joutuvat tänään, huomisesta puhumattakaan, joten koulutus on tietysti maailman parasta.

Järjestelmää ei korjata pienillä liikeillä. Vaaditaan uusia toimintamalleja järjestämiseen, riittävä uhka tuntuvasta sanktiosta sekä omistajalle/johtajille/hoitohenkilöstölle ja todellista valvontaa, myös sinne kuntapuolelle. Nykyinen valvonta on lähinnä vitsi ja keskittyy suurelta osin epäolennaisuuksiin. Tosin nyt on kuulunut kertomuksia Valviiran yllätystarkastuksista yksityisiin hoivalaitoksiin, positiivista. Kunnallinen toimija valvoo taas itseään. Koska ongelmia on monella tasolla vaaditaan iso remppa. Kilpailu eri toimijoiden välillä luo luonnollista kilvoittelua tuotantokustannuksissa ja laadussa varsinkin kun tehdään kunnon sopimukset ja seuranta. Tästä on ihan hyviä esimerkkejä. Nyt laitoksille on hyvin vähän kannustimia kilvoittelulle. Paitsi yksityisen puolen euro.

Mitä tulee vanhan ihmisen kuolemaan, kyllä maailman luonnollisin asia, eikä aina edes pahasta, vaan joskus odotettu vapauttaja kivuista ja kärsimyksestä.
Oleellista kuitenkin on, että ihminen ei kyennyt selkeästi pitämään huolta itsestään ja kun tytär tuli paikalle(tarinan esimmäisellä kerralla) ei hoitohenkilökunta ollut asiasta kiinnostunut, elikä myöskään asia muuttunut. Potilaan kuolema ei ehkä ollut hoitajien vika, mutta se että raato makaa kämpässään ilman, että kukaan huomaa, on hiukan heikko suoritus.

Ongelma kaikessa uudistamisessa on virkamieskunnan huoli omaista eduista ja työpaikoista. Ja ylipäätään Suomalaisen yhteiskunnan heikko kyky muutoskyky.
Kun SOTE:a alettiin työstämään, alueellisesta ideoinnitia/kehittämistä varten koottiin työryhmä, ylläri pylläri jäsenten työnantaja oli HUS ja lopputulos oli hiukan hallinnoltaan kasvatettu HUS.
Rehellisyyden nimissä on toki myönnettävä, että yksityinen puoli lobbaa omaa asiaansa.
 
Kun alkuvuodesta on ryöpytetty ansaitusti yksityisen puolen laitoksia, ei meno mäytä olevan sen parempaa kunnallisessa laitoksessa.
Tietysti tässä voi kysyä, että jos ahneus oli syynä yksityisen riman alituksisssa, mikä tässä on ollut pontimena?
Yhtä kaikki mielestäni tämä todistaa uudistuksen tarpeellisuutta.
.fi

Tämä nyt ei ollut mikään "laitos". Pikemminkin hyväkuntoisille vanhuksille tarkoitettu normaali vuokra-asunto johon voi ostaa joitain palveluja. Tälläisissä paikoissahan vanhus asuu ihan normaalisti itsenäisesti mutta siinä kiinteistössä tai lähistöllä voi olla joitain palveluja/toimintaa järjestetty.
Tämäkin asunto oli vielä säätiön eikä julkinen. Paikalla käyneet hoitajat oli ilmeisesti julkisen sektorin kotihoitajia.

Ei voi mitenkään verrata näihin tehostetun asumisen yksikköihin joissa asukkaat tarvivat jatkuvasti hoitoa/palvelua.


Sitä voi toki ihmetellä miksei paikalla käynyt kotihoito ymmärtänyt että jokin on vialla siellä käydessään.
 
Tämä nyt ei ollut mikään "laitos". Pikemminkin hyväkuntoisille vanhuksille tarkoitettu normaali vuokra-asunto johon voi ostaa joitain palveluja. Tälläisissä paikoissahan vanhus asuu ihan normaalisti itsenäisesti mutta siinä kiinteistössä tai lähistöllä voi olla joitain palveluja/toimintaa järjestetty.
Tämäkin asunto oli vielä säätiön eikä julkinen. Paikalla käyneet hoitajat oli ilmeisesti julkisen sektorin kotihoitajia.

Ei voi mitenkään verrata näihin tehostetun asumisen yksikköihin joissa asukkaat tarvivat jatkuvasti hoitoa/palvelua.


Sitä voi toki ihmetellä miksei paikalla käynyt kotihoito ymmärtänyt että jokin on vialla siellä käydessään.

Potilas on kaksi viikkoa "kateissa" ja se ei kummastuttanut ketään.
Ei silti tietenkään vika ei voi olla kunnallisessa toiminnassa.

Tämähän on ihan sama kuin todettaisiin, että on ihan normaalia, että jatkuvaa hoivaa tarvitseva vanhus kuolee, sillä että se tapahtuu yksityisessä hoivakodissa ei ole mitään merkitystä.
 
Tämähän on ihan sama kuin todettaisiin, että on ihan normaalia, että jatkuvaa hoivaa tarvitseva vanhus kuolee, sillä että se tapahtuu yksityisessä hoivakodissa ei ole mitään merkitystä.

No ei se ole helppoa täällä Brexit helvetissäkään. NHS kusee kypällä. Oma lääkäri keksi että he pääsevät potilaasta eroon 34 vuoden jälkeen löytämällä porsaanreijän ja potkimalla ulos pratiikasta.

Olin tänään tarkistamassa paperitöitä vaimon vammaiskorvauksille, ja huomasin että pratiikka oli laittanut hänet End-of-Life suunnitelman alle. Uusi lääkäri mokailee uskomattomasti väittämällä mulle että pitkä aikainen krooninen kipupotilas ei tarvitse kipulääkkeitä ja nyt joutuu tuskaileen viidennellä siitä normaali määrästä.

Vitutus ja stressi on kasvattanut ison kyrsän keskellä ottaa. Tekisi mieli pakata vaimo koneeseen ja palata kotomaahan tuskailemaan muiden kanssa. Mutta en usko että maasta maahan siirtyminen terminaalipotilaan kanssa on ideaalia.

Tiedostan että tällä yli kymmenen vuoden lähi- tai omaishoitaja kokemuksella voi olla jotakin arvoa nykyajan suomessa, varsinkin kun olen mies ja niitä ihmisiä ei ole montaa. Toisaalta thaimaasta saa niitä hoitajia, ja ne osaa hommansa, mitä olen niitä tarkaillut jo useita vuosia.
 
No ei se ole helppoa täällä Brexit helvetissäkään. NHS kusee kypällä. Oma lääkäri keksi että he pääsevät potilaasta eroon 34 vuoden jälkeen löytämällä porsaanreijän ja potkimalla ulos pratiikasta.

Olin tänään tarkistamassa paperitöitä vaimon vammaiskorvauksille, ja huomasin että pratiikka oli laittanut hänet End-of-Life suunnitelman alle. Uusi lääkäri mokailee uskomattomasti väittämällä mulle että pitkä aikainen krooninen kipupotilas ei tarvitse kipulääkkeitä ja nyt joutuu tuskaileen viidennellä siitä normaali määrästä.

Vitutus ja stressi on kasvattanut ison kyrsän keskellä ottaa. Tekisi mieli pakata vaimo koneeseen ja palata kotomaahan tuskailemaan muiden kanssa. Mutta en usko että maasta maahan siirtyminen terminaalipotilaan kanssa on ideaalia.

Tiedostan että tällä yli kymmenen vuoden lähi- tai omaishoitaja kokemuksella voi olla jotakin arvoa nykyajan suomessa, varsinkin kun olen mies ja niitä ihmisiä ei ole montaa. Toisaalta thaimaasta saa niitä hoitajia, ja ne osaa hommansa, mitä olen niitä tarkaillut jo useita vuosia.

Uskon kokemuksiasi.
Käsittämätöntä perseilyä tuollainen, kyllähän tuollaisista päätöksistä tulisi keskustella potilaan kanssa ja samaan aikaan ei kyllä vähennetä kipulääkkeitä.

Voimia.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Kävelin uuden lääkärin vastaanotolle ja pyysin niitä ensin printaan mulle kokoelman vaimon historiasta. Respa katto mua hiljaa ja arvasi että jotakin on pielessä. Hän kysyi vahvistusta, ja kun lainasin hänellä kännyn kilautettuani potilaalle, hän printtasi 12 sivua tiivistettyä todistetta. Päätin päivän sanomalla, "Would you make doctor T to call his patient and explain her why he has reduced her opioids so much that she is now in tears?"

Respa häkeltyi, viuhtoi käsiään ja sitten kysyi multa, "What should I do?"

Vastasin, "I know it's a terrible message for you to deliver, but that is your job, and tell him that I've already contacted medical negligence lawyers!"

Kävelin sen jälkeen ulos sanomatta sanaakaan.

Yllä on esimerkki social engineeristä practical tilanteessa. Mun puolella on tosi helpotus että olen aviomies ja omaishoitaja. Ei mulla muuta.
 
Viimeksi muokattu:
Taas säädetään oikein kunnolla.
Henriksonille terveisiä että Vaasa ei suinkaan ole kaikkien vaalipiiriläisten oma sairaala.
Itse en meinaa äänestää ketään joka puolsi tuota.

Vaikka kyllä mä jo tiedän kuinka täs käy. RKP saa oman päivystys sairaalan ja alueen keskeinen paikka jää ilman. Kielipolitiikka vie järjeltä voiton.



Eduskunta kohahti, kun tulos tuli taululle: Yksi ääni kaatoi Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen

OPPOSITIO olisi halunnut hyväksyä kansalaisaloitteen, mikä olisi tarkoittanut, että Vaasan keskussairaala olisi saanut vaasalaisten kaipaaman laajan ympärivuorokautisen päivystyksen.

Opposition riveissä laajan päivystyksen puolesta äänestivät myös perussuomalaiset, jotka eivät yleensä ole kantaneet huolta ruotsin kielen asemasta. Siitä Vaasan sairaalan asemassa on pohjimmiltaan kyse.

Äänestyksen jälkeen Vaasan puolesta äänestäneet Rkp:n edustajat parveilivat eduskunnan valtiosalissa ja tarkistivat äänestyskartasta, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonpaheksui Vaasan vaalipiiristä kotoisin olevia keskustalaisia ja sinisiä, jotka äänestivät sairaalan laajaa päivystystä vastaan.

He pettivät oman sairaalansa”, Henriksson sanoi.


MYÖS valiokunta suosittelee mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, mutta Rkp:n Veronica Rehn-Kivi esitti torstain täysistunnossa vastalauseen ja vaati kansalaisaloitteen hyväksymistä.

Eduskunta nimesi vuonna 2016 kaksitoista laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa. Vaasa ei päässyt joukkoon, vaan Pohjanmaalla tämän statuksen sai Seinäjoen keskussairaala.

Rkp ja alueen ruotsinkieliset asukkaat ovat olleet huolissaan siitä, saako Seinäjoen sairaalassa palvelua myös ruotsin kielellä. Vaasan laajasta päivystyksestä tehty kansalaisaloite keräsi 67 000 allekirjoittajaa.

Hylkäämisestä huolimatta sosiaali- ja terveysvaliokunta toivoo, että hallitus tarkastelee vielä Vaasan keskussairaalan asemaa laajan päivystyksen sairaalana osana sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta. Toivomus menee seuraavalle hallitukselle.
 
Kuka yllättyi.

Soten piti tuoda säästöjä, mutta tulossa on miljardien lisäkustannukset – keskituloiselle voi rysähtää 1 800 euroa lisäveroa​

Soteuudistuksen markkinoitiin tuovan säästöjä, kun toimijoiden määrä vähenee ja palveluntarjoajilla on leveämmät hartiat. Kustannukset ovat nousemassa rajusti. Veronmaksajien keskusliitto pelkää, että lasku lankeaa veronmaksajille.

 
Back
Top