Spadehommat

Kalakukon teko-ohje 1800-luvulta. Laulettuna. Loistavasta ruotsalaisesta huumorielokuvasta Pablo Picasson elämä.

 
En nyt erityisesti tykkää sokerimunkeista mutten kartakkaan.
Asia on niin että nämä olivat pakastettuja ja jos on sokeria pinnassa niin se sulaa tahmaksi kun munkki sulaa.
Enkä viitsinyt sokeroida jälkeenpäin kun siis en erityisesti välitä sokeripinnoitetuista munkeista.

Lapsuudesta muistan ainakin kerran kun söin sokerimunkkia tumput kädessä ettei sotkisi käsiä sokeriin.
 
Onko täällä paljon lasagnen ystäviä?

Oma reseptini (3 annosta á ~700 kcal) menee osapuilleen seuraavasti:

Jauhelihakastike:

500 g paseerattua tomaattia
200-250 g naudan ulko-/sisä-/paahtopaistista itse jauhettua jauhelihaa (tietääpä, mitä syö)
~25 grammaa voita
~10 grammaa Santa Marian jauhelihamaustetta

Laitetaan pannu lämpenemään ja voi sulamaan. Voin kupliessa lisätään jauheliha pannuun ja pienennetään lämpötila kakkoselle-kolmoselle huolehtien riittävästä sekoituksesta. Jauhelihan kypsyttyä lisätään jauhelihamauste, sekoitetaan ja lisätään paseerattu tomaatti. Tomaattipurkin voi myös huuhdella pienellä määrällä vettä, jotta kaikki tulee hyödynnettyä. Kohotetaan lämpötilaa, kunnes jauhelihakastike alkaa kiehua ja katkaistaan lämpö.

Valkokastike:

75 g voita
2 rkl maissitärkkelystä
5 dl kevytmaitoa
75 g juustoraastetta (Valio Arkijuusto toimii hyvin)

Sulatetaan voi korkeassa kattilassa kolmosella. Lisätään maissitärkkelys voisulaan. Lisätään maito, sekoitetaan säännöllisesti ja odotetaan kastikkeen tihentymistä. Kun kastike tihenee, lisätään juustoraaste ja sekoitetaan edelleen, kunnes kastike on tasaista ja hieman paksua.

Kokoonpano:

~250 g lasagnelevyjä
75 g juustoraastetta

Tilavuudeltaan n. 2 l pyöreän tai suorakulmaisen Uunikokki-vuoan pohjalle levitetään jauhelihakastiketta. Päälle asetetaan kaksi raakaa lasagnelevyä. Näiden päälle asetetaan kerros valkokastiketta. Samalla kaavalla jatketaan, kunnes ollaan huipulla, jolloin valkokastikkeen päälle levitetään vielä yksi kerros jauhelihakastiketta ja sen jälkeen juustoraaste. Paistetaan uunissa 175 asteessa keskitasolla n. 45 minuuttia ja annetaan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Bon appetit! :coffee:
 
En nyt erityisesti tykkää sokerimunkeista mutten kartakkaan.
Asia on niin että nämä olivat pakastettuja ja jos on sokeria pinnassa niin se sulaa tahmaksi kun munkki sulaa.
Enkä viitsinyt sokeroida jälkeenpäin kun siis en erityisesti välitä sokeripinnoitetuista munkeista.

Lapsuudesta muistan ainakin kerran kun söin sokerimunkkia tumput kädessä ettei sotkisi käsiä sokeriin.

Terve, Kari! ;)
 
Olin klossina sellaisessa paikassa töissä, missä meitä oli kolme kaveria, jotka emme saaneet lähteä kahville yhtä aikaa. Kerran isäntä tuli valittamaan, että olimme poikenneet sovituista säännöistä. Me tietysti kysymysmerkkinä, että "Mistäs tiedät?"
"Teillä on joka jannulla sokeria korvissanne."
Me tietysti aloimme käsillämme huiskuttamaan sokeria pois ja johtajaa nauratti.
Ei riitä että osaa valehdella hyvin, jos kehonkieli pettää.
 
Eilen kokeilin uudenlaista munakkaan tapaista sössöä.

Leikkasin chorizosta ohuita siivuja. Paistoin niitä. Kun olivat sopivasti kypsyneitä, heittelin pannulle pari kananmunaa. Ja pakkohan kokonaisuutta oli täydentää sinihomejuustolla ja jalopenoilla.

Tuoksui ja näytti niin hyvälle, että päätin valokuvata annoksen. Sitä ennen maistoin sitä kuitenkin ihan pikkuriikkisen.

Kuvassa siis mun chorizo-homari-jalopenomunakkaani. Niin kuin huomaatte, niin yhdestä reunasta on maistettu vähäsen.

Chorizo-munakas-2628.jpg
 
Eilen kokeilin uudenlaista munakkaan tapaista sössöä.

Leikkasin chorizosta ohuita siivuja. Paistoin niitä. Kun olivat sopivasti kypsyneitä, heittelin pannulle pari kananmunaa. Ja pakkohan kokonaisuutta oli täydentää sinihomejuustolla ja jalopenoilla.

Tuoksui ja näytti niin hyvälle, että päätin valokuvata annoksen. Sitä ennen maistoin sitä kuitenkin ihan pikkuriikkisen.

Kuvassa siis mun chorizo-homari-jalopenomunakkaani. Niin kuin huomaatte, niin yhdestä reunasta on maistettu vähäsen.

Katso liite: 39818
Onhan siinä vielä biitti kuvan oikeassa laidassa, mutta en saa oikein käsitystä siitä, on ehkä liian pieni.:)
 
Kermainen broileripasta (yksi annos)

-2 dl Penne-pastaa
-1 dl Ruokakermaa
-2-3 Broilerin sisäfilettä
-Voita paistamiseen
-Maustamiseen timjamia, suolaa ja parmesaani-juustoraastetta

Laitetaan pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaisesti, omassa tapauksessani n. 9 minuuttia. Paistetaan voissa broilerin sisäfileet kolmosella n. 5 minuuttia per puoli. Valutetaan keittovesi pastakattilasta ja lasketaan levyn lämpötila kolmoselle. Leikataan broilerin sisäfileet pieniksi, kuutiomaisiksi paloiksi ja lisätään pastan joukkoon kattilaan. Lisätään kattilaan ruokakerma sekä hyppysellinen suolaa ja timjamia, sekoitetaan ja katkaistaan lämpö ruokakerman alkaessa kiehua. Sekoitetaan vielä kerran ja annostellaan lautaselle koristellen annos parmesaanilla.

Tätä herkkua on luvassa jälleen myöhemmin tänään. :)
 
Kermainen broileripasta (yksi annos)

-2 dl Penne-pastaa
-1 dl Ruokakermaa
-2-3 Broilerin sisäfilettä
-Voita paistamiseen
-Maustamiseen timjamia, suolaa ja parmesaani-juustoraastetta

Laitetaan pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaisesti, omassa tapauksessani n. 9 minuuttia. Paistetaan voissa broilerin sisäfileet kolmosella n. 5 minuuttia per puoli. Valutetaan keittovesi pastakattilasta ja lasketaan levyn lämpötila kolmoselle. Leikataan broilerin sisäfileet pieniksi, kuutiomaisiksi paloiksi ja lisätään pastan joukkoon kattilaan. Lisätään kattilaan ruokakerma sekä hyppysellinen suolaa ja timjamia, sekoitetaan ja katkaistaan lämpö ruokakerman alkaessa kiehua. Sekoitetaan vielä kerran ja annostellaan lautaselle koristellen annos parmesaanilla.

Tätä herkkua on luvassa jälleen myöhemmin tänään. :)
Lisäisin yhden teelusikallisen sitruunamehua, ja puoli tl hunajaa... toimivat kanan ja timjamin kanssa erinomaisesti. Jollei sitruunaa satu olemaan himassa, vajaa teelusikallinen etikkaa (kaikki käyvät, paitsi väkiviina-)
 
Lisäisin yhden teelusikallisen sitruunamehua, ja puoli tl hunajaa... toimivat kanan ja timjamin kanssa erinomaisesti. Jollei sitruunaa satu olemaan himassa, vajaa teelusikallinen etikkaa (kaikki käyvät, paitsi väkiviina-)

Vaikka hunajamarinoitu broileri on sinänsä hyvää, joko riisin ja mustaherukkahillon kera tai paneroituna, niin hunaja ja kerma eivät siitäkään huolimatta kuulu yhteen. Tavoitteena on kuitenkin suolainen eikä makea. :) Sitruunamehun voin hyväksyä happamuuden ja raikkauden tuojana, tiputin sitä jokusen tipan sisäfileiden päälle paistovaiheessa eikä se ainakaan kokonaisuutta pahentanut.

Resepti on vielä kehitysvaiheessa, omat tekokerrat voi toistaiseksi laskea yhden käden sormilla mutta tästä on kyllä tulossa osa ruokalistaa. Erityisesti yrttipuolella kannattaa kokeilla muutakin. Yrteistä rosmariini tuntuu sopivan vähintään yhtä hyvin tai ehkä paremminkin kuin timjami, vaikka olenkin pitänyt rosmariinia lähinnä lammasruokien mausteena.

Minä olisi vatkannut kerman sekaan pari munaa. Saa kastikkeen hiukan paksummaksi.

Tuo on yksi lähestymistapa. Toinen ja yksinkertaisempi voisi olla ruokakerman korvaaminen pienemmällä määrällä kuohukermaa.
 
Back
Top