7-vuotiaan tyttären kanssa värkättiin tänään:
-Kuori paljon pottuja. Jos esim. 4-henkinen perhe syö normaalisti 8 perunaa, kuori nyt 16. Laita kuoritut potut kattilaan, jossa on kylmää vettä. (Jos haluat nopeuttaa hommaa/hifistellä, paloittele perunat suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi.)
-Kun perunat on kuorittu, kaata kylmä vesi pois kattilasta. Laske uutta, kylmää vettä tilalle. Näin pääse eroon tärkkelyksestä, jota irtoaa kuorituista perunoista. Uutta vettä kattilaan niin, että kuoritut perunat jäävät pinnan alle.
-Nosta kattila hellalle ja väännä levy täysille. Nakkaa sekaan 1-2 lihaliemikuutiota tai ripottele reilusti suolaa.
-Nosta paistinpannu hellalle ja väännä levy täysille. Paistinpannulle kannattaa laittaa vähän vettä. Väännä uuni ylä-/tasalämmölle n. 225-200 -asteeseen.
-Kun paistinpannu on kuuma (=vesi kiehuu) laita sopivasti jauhelihaa ruskistumaan. 400g paketti on ihan jees 2-6 henkilölle, riippuen syöjien koosta. Jos haluat voit nakata pilkottua sipulia seuraksi.
-Ruskista jauheliha (ja mahdollinen sipuli). Loppuvaiheessa voit maustaa makusi mukaisesti. Yksinkertaisin tapa on pirskotella niskaan soijakastiketta ja ripotella mustapippurirouhetta. Sitten pannu pois levyltä.
-Kun potut ovat kypsiä (kokeile haarukalla), kaada vesi pois. Voit halutessasi jättää lirauksen keitinnestettä kattilan pohjalle.
-Valmista perunamuusi (yksinkertaisin tapa on laittaa vatkaimet vatkaimeen ja painella niillä potut mössöksi, jonka jälkeen laitetaan reilusti voita/oivariinia sekä loraus maitoa/kermaa ja vatkataan tasaiseksi massaksi ja makutestin jälkeen lisätään puuttuvaa ainesosaa/vatkataan). Muusi voi olla vähän jämäkkää.
-Yhdistä jauheliha ja perunamuusi ja laita uuninkestävään astiaan. Mitä kuumempi uuni, sen lyhyempi paistoaika, koska tarkoitus on vain saada kuori pintaan. Siispä ei kantta astiaan.
- Päätä itse, milloin on valmista. Puolituntia on aika hyvä laskennallinen aika.