Spadehommat

Nokkosia lykkää taas. On syöty nokkoslettuja, nokkoskeittoa ja pizzaa. Keitto on parasta, erityisen parasta kun voi kerätä munat, lypsää vuohen, kerätä nokkoset ja yhdistää ne, kaupasta haettava osuus jää miellyttävän pieneksi. Tänään oli nokkos-vuohenmaitofetapizzaa. Aika jees.
A234912D-9664-4D13-BC8C-38539CF988A7.jpeg
 
Nokkosia lykkää taas. On syöty nokkoslettuja, nokkoskeittoa ja pizzaa. Keitto on parasta, erityisen parasta kun voi kerätä munat, lypsää vuohen, kerätä nokkoset ja yhdistää ne, kaupasta haettava osuus jää miellyttävän pieneksi. Tänään oli nokkos-vuohenmaitofetapizzaa. Aika jees.
Katso liite: 40175
Olisit nyt sotkenut vielä jotain maukasta kotieläintä kunnolla sekaan jossakin muodossa. Luulisi hyvän pizzan siten paranevan vielä entisestään.
Itse kun en ole oppinut ymmärtämään lihattomien pizzojen tarkoitusta, mutta myönnän kyllä olevani sillä tapaa hieman rajoittunut.
Minä kun laitan tai laitatutan yleensä kahta tai toisinaan jopa kolmeakin eri lihaa yhteen pizzaan.
 
Onkos kukaan koskaan keittänyt laardia silavasta?
Meinaan notta kokeilla ja kaikki vinkit olisi tervetullutta niiltä jotka sen ovat tehneet.
Kyllä mulla on asiat suunnilleer reilassa päässä miten tehdään mutta aina ovat vinkit ja ehdotukset tervetulleita.
 
03746939-BBFA-4C61-9FE8-AEB8EC8F3836.jpegMihin elokuvaan liittyy tämä lippis?
Lippiksen sain äsken tuliaisena kyseisen leffan teemaravintolasta.
 
Forrest Gump, tietenkin.
Se tumma kaveri, Bubba, joka kuolee Vietnamissa piti ostaa katkarapulaiva ja Forrestin kanssa alkaa kalastaa katkarapuja.
screen-shot-2015-08-13-at-5-48-18-pm.png
 
Epätavallisesta syystä epätavallisempi lounas.

Perheen kouluikäiset kasasivat eilen tiiligrillin. Ei ehditty käyttää sitä eilen joten tänään.

Vaimelin tekemää perunamuusia ja lasten tekemiä suussa narskuvia rakuunaporkkanoita (aurinkokuivattujen tomskuugeleiden öljyssä ja muutama sellainen mukana) lämpimänä mukaan pihalle. Lasten leikkaamia, nuijimia ja maustamia possun sisä- ja ulkofileitä ja makkaraa varuille. Grilliin hiiliä kun en uskaltanut olttaa puuta. Vähän jotain juustoja, leipää, maissia ja muuta sitäsuntätä sekä ruokajuomat (meillä vain alkoholitonta tai hyvin lähellä sitä).

Jokainen sai valkata ja grillata itse mitä halusi muusin ja porkkanoiden mukaan.

Jos oikein ymmärsin, niin syömässä olleet tykkäsivät.

(Toki jouduin valvomaan vähän päältä, näyttämään esimerkkisuoritukset ja ripottelemaan rakuunat haudutusastiaan sekä päätin grillin koon, muodon ja paikan, mutta ei se oo lasten vika että isä tunkee penskojen puuhiin.)
 
Forrest Gump, tietenkin.
Se tumma kaveri, Bubba, joka kuolee Vietnamissa piti ostaa katkarapulaiva ja Forrestin kanssa alkaa kalastaa katkarapuja.
screen-shot-2015-08-13-at-5-48-18-pm.png
SORRY jäänyt kokonaan katsomatta vastauksia. Yksi parhaista elokuvista. En ole tuossa ravintolassa käynyt mutta joskus toivottavasti pääsen testaamaan.
 
Pakkasesta 700 g sikanautaa ja se mikroon sulatusteholla
- puolijäinen klöntti pannulle ja ripotellaan merisuolaa sen päälle tottuneesti
- jauhelihan näyttäessä kypsältä otetaan koronavarastosta purkillinen Lidlin tomaattijotakin ja kaadetaan se jauhelihan sekaan
- seoksen lämmitessä haetaan lavuaarissa olevassa sihdissä valuneet pakastemansikat (marinoituneet omassa liemessäään emännän kakunteon jäljiltä joitakin päiviä) ja kaadetaan pannulle
- jääkaapista löytyy vielä pari puolikasta salsapurkkia, jotka tyhjennetään laatutestin jälkeen pannulle
- pannulle annetaan se mitä liedestä lähtee irti koko ajan
- jääkaapista löytyy vielä puolikas sulatejuustorasia, jonka ikää tiedustellaan vaimolta. Makutestin jälkeen pannulle
- ruuan kiehuessa mukavasti säädän sen väriä ja suolapitoisuutta vielä soyupilla ja lihalieminesteellä.
- annan ruuan jäähtyä ja vetäytyä ennen nauttimista
- hihkaisen vaimolle syönni aikana mansikan ja jauhelihan toimivan
 
Simppeli grilli-/nuotiomättö:
- Broilerin paistileikkeitä tarvittavan monta pakettia.
- Leikkaa leikkeet 3-5 osaan, riippuen leikkeen koosta. Reilun kokoisia paloja on kuitenkin tarkoitus tehdä. Halutessasi voi tietysti käyttää esim. valmista filesuikaletta, mutta minusta tuo paistileike on erittäin hyvä pala. Ja onnistuu varmasti possulakin.
- Kuumenna parila-/muurikkapannu/paistinpannu/mikä vaan metallilevy. Itse käytän muurikkapannua ja lämmitän puulla.
- Kun pannu on kuuma (helppo tapa testata on laittaa pannulle vettä, kun se kiehuu, on pannu kuuma), laita reilusti rasvaa ja sitten broilerinkappaleet.
- Paista kananpaloja. Voit halutessasi lisätä esim. sipulia ja/tai valkosipulia.
- Kun kanat ovat ruskistuneet, kaada pannulle reippaasti soijakastiketta. Pyörittele paloja kiehuvassa soijassa, joka karamellisoituu kanojen pintaan. Voit halutessasi maustaa myös muilla mausteilla.
- Katso, että pannu on kuuma ja polttoainetta riittää, sillä lämpöä tarvitaan.
- Kippaa kanojen päälle tarvittava määrä pakastekeittojuureksia. Esim. 1-2 pussia.
- Pyörittele juureksia pannulla, kunnes ovat kypsiä. Voit halutessasi lisätä rasvaa.
- Nosta sapuska lautaselle ja pistele ääntä kohti.
 
7-vuotiaan tyttären kanssa värkättiin tänään:
-Kuori paljon pottuja. Jos esim. 4-henkinen perhe syö normaalisti 8 perunaa, kuori nyt 16. Laita kuoritut potut kattilaan, jossa on kylmää vettä. (Jos haluat nopeuttaa hommaa/hifistellä, paloittele perunat suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi.)
-Kun perunat on kuorittu, kaata kylmä vesi pois kattilasta. Laske uutta, kylmää vettä tilalle. Näin pääse eroon tärkkelyksestä, jota irtoaa kuorituista perunoista. Uutta vettä kattilaan niin, että kuoritut perunat jäävät pinnan alle.
-Nosta kattila hellalle ja väännä levy täysille. Nakkaa sekaan 1-2 lihaliemikuutiota tai ripottele reilusti suolaa.
-Nosta paistinpannu hellalle ja väännä levy täysille. Paistinpannulle kannattaa laittaa vähän vettä. Väännä uuni ylä-/tasalämmölle n. 225-200 -asteeseen.
-Kun paistinpannu on kuuma (=vesi kiehuu) laita sopivasti jauhelihaa ruskistumaan. 400g paketti on ihan jees 2-6 henkilölle, riippuen syöjien koosta. Jos haluat voit nakata pilkottua sipulia seuraksi.
-Ruskista jauheliha (ja mahdollinen sipuli). Loppuvaiheessa voit maustaa makusi mukaisesti. Yksinkertaisin tapa on pirskotella niskaan soijakastiketta ja ripotella mustapippurirouhetta. Sitten pannu pois levyltä.
-Kun potut ovat kypsiä (kokeile haarukalla), kaada vesi pois. Voit halutessasi jättää lirauksen keitinnestettä kattilan pohjalle.
-Valmista perunamuusi (yksinkertaisin tapa on laittaa vatkaimet vatkaimeen ja painella niillä potut mössöksi, jonka jälkeen laitetaan reilusti voita/oivariinia sekä loraus maitoa/kermaa ja vatkataan tasaiseksi massaksi ja makutestin jälkeen lisätään puuttuvaa ainesosaa/vatkataan). Muusi voi olla vähän jämäkkää.
-Yhdistä jauheliha ja perunamuusi ja laita uuninkestävään astiaan. Mitä kuumempi uuni, sen lyhyempi paistoaika, koska tarkoitus on vain saada kuori pintaan. Siispä ei kantta astiaan.
- Päätä itse, milloin on valmista. Puolituntia on aika hyvä laskennallinen aika.
 
Peruna on perusherkku, sanotaan usein. Karppaajille se on tietysti sokeripommi, vaarallinen kuin kranaatti, mutta tällainen vanha työmies on tottunut torjumaan sen avulla nälänhädän jo vuosisatojen ajan.

Yksi suosikeistani on suolakokonaiset. Ne sopivat kevyen kalan kanssa eli tilanteissa, jolloin ei tule suolaista käristystä tai karjalanpataa suoraan potun päälle.

Kuoritaan perunat ja jätetään kokonaisiksi. Keitetään. Kun kypsiä, laitetaan nopeasti reilu nokare voita ja puoli kourallista merisuolaa kattilaan. Kansi päällä varovasti heilutellaan muutaman kerran ja jätetään pariksi minuutiksi tekeytymään. Saahan siihen muutakin laittaa, mitä nyt penkistä löytyy, persiljaa tai ruohosipulia vaikka.
 
@EK
Tuota jauhelihamuusilaatikkoa kutsutaan tänäpäivänä "lapskois"-nimellä. Se on moderni versio lapskoussista.

Eräänä päivänä sain ahaa-elämyksen kun katsoin erästä youtube-kanavaa, siinä tehtiin se alkuperäinen versio 1700-luvulta.

 
^ Olen tätä syönyt koko ikäni, hyvää on, vaikka näyttääkin vauvanruualta. On kuin lihakeitosta olisi keitetty ylimääräinen vesi pois.
Lantun kanssa pitää olla varovainen, ettei tule liikaa.Voisulan ja etikkapunajuurien kanssa tietenkin.

  • Labskaus (saksa)
  • Lapskojs (ruotsi)
  • Lobscouse (englanti)
  • Lapskoussi (suomi)
Raumalla lapskoussista on jo muodostunut käsite ja sitä voidaan nauttia niin arjessa kuin juhlassa.

Reseptejä yhtä monta
kuin kokkejakin

Lapskoussireseptejä on melkein yhtä monta kuin kokkejakin. Perusraaka-aineita ovat naudan- ja porsaanliha sekä peruna ja juurekset. Lapskoussin mehevä maku on peräisin raaka-aineiden pitkästä kypsytysajasta. Perusmausteina käytetään suolaa ja pippuria. Lapskoussiannoksen kruunaavat voisula sekä suolakurkku- ja punajuuriviipaleet.


 
Back
Top