Chilit näemmä pitivät tästä kesästä ja nyt niitä on kilon verran pakastimessa. Mitäköhän noista voisi värkätä? On sen verran sekalaista tavaraa, että tulisuudet ovat täysi arvoitus. Jotain edellä mainittua sweetchili-tyylistä pikkelsiä on ollut mielessä, mutta riittäisi noista muuhunkin.
Pakastitko kokonaisena ? Osa kannattaa säästää ihan sellaisenaan, saa jänntystä ruuanlaittoon kun käyttää noita yksittäin. Sulaa leikkuulaudalla hyvin nopeasti siihen kuntoon, että voi silputa ja käyttää ruuan valmistuksessa.
Tuo yllämainittu sweet chili kastike on hyvä ketsupin korvike, sitä voi läträtä melkein mihin vain.
Pistetään nyt toinenkin ohje, jossa mittasuheet kohdillaan ja helppo varioida erilaisia kastikkeita:
20 kpl hyvän kokoisia chilejä (Habanero, Scotch Bonnet, Perus kaupan punainen chili, ...)
2 kpl paprikaa (väri oman maun mukaan)
2 dl silputtua sipulia (punasipulikin oikein hyvä)
6 - 10 kpl valkosipulin kynsiä
1 teelusikallinen öljyä
1 teelusikallinen suolaa
4,5 dl vettä
1 desi valkoviinietikkaa (tai punaviinietikkaa, tai 0,75 desiä tavallista etikkaa)
2 rkl sokeria
Kaikki kiinteät aineet, öljy ja suola pannulle sopivan pieneksi silputtuna, paistele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, jotta vähän pehmenee ja sipuli alkaa melkein saamaan väriä. Kaada vesi mukaan, keittele hiljalleen 20 - 30 min.
Anna jäähtyä jonkin aikaa ja kaada n. litran vetoiseen purnukkaan ja anna reippaasti sauvasekotinta. Lisää etikka ja sokeri. Anna lisää sauvasekoitinta. Purkita uunissa desinfioituihin purkkeihin. Lopputuotetta tulee n. 8 desiä.
Tästä on helppo lähteä tunaamaan omien mieltymysten suuntaan, vain mielikuvitus on rajana. Esim. paprikat voi korvata Jalapenoilla tai Pilttipurkillsella mangososetta (Piltti ensimaut, 99,9% mangoa).
Edit:
Ainiin, se pakollinen varoitus. Nasse päähän ja kämppään läpiveto kun keitellään chilejä.