Spadehommat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja pstsika
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kun nyt laitoin tuonne yhdestä hupsutuksestani, laitan tähän ketjuun yhden reseptini:

Trippa Finta (eli firenzeläinen naudan valemahalaukku + tomaattikeitto

Tomaattikeitto/-kastike:
4 tomaattia paloiteltuna
1 purkki Mutti San Marzano -tomaatteja
Hyppysellinen Maldon-suolaa
Mustapippuria rouhittuna
Loraus Heinz Worcester-kastiketta
Loarus Poppamies Awesome Sauce -kastiketta
Muutama roiskaus Poppamies Aged Jalapeno -kastiketta
Tomaattipyreetä niin paljon kuin huvittaa

Tuo saa kiehua vähintää puoli tuntia, jota tomaattien lykopeenit irtoavat. Sitten sauvasekoittimella tohjoksi.

Sitä odotellessä valurautapannu tulille (valvotusti parvekkeella) Firedragonin alle, ja Trippan teko:

2 kanamunaa
2 rkl Parmigiano Reggiano -murua
Ripaus Maldon-suolaa
Rouhittua mustapippuria

Nuo sekaisin, kuumalle pannulle voita, ja paistoon. Kun on kypsää -> leikkuulaudalle, ja siinä suikaleiksi. Lautaselle, ja päälle aiempaa tomaattisoosia, sekä hiukan lisää juustomurua.
 
valemahalaukku
En ole koskaan nähnyt Suomessa..
Minä ostin pitkästä aikaa naudan kieltä. Keitän aamulla, yleensä osasta teen leikkeleitä, ja pakastan. Mutta nyt sain kuulla että pakastetussa keitetystä lihan rasvassa käynnisty joku hapetusprosessi. Joten pakko sitten syödä koko kielen, onneksi sain pienen. Rakastan kieltä, tattaria ja haudettua hapankaalia (haapankaali, sipuli, valkosilpuli, tomaatti, öljyä)
Ei kai se hapetu keitettynä jääkapissa muutama päivä?
Luin että parempi syödä keitetty lihaa leivän päällä kun makkaraa.
Tattaria ei saa keittää, huuhdotaan, lioitetaan vedessä 3 t ja annetaan kevyesti kiehahtaa. Silloin sitä tulee kaunisti irtonainen.
 
Viimeksi muokattu:
Pommiuutinen. Miten alentaa verenpainetta ravitsemuksen avulla. Edullisia elintarvikkeitä (!)
Maanpuolustushenkisen ihmisen täytyy olla terve, ja siksi tähän spadailun ketjuun tulee hyviä vinkkeja mitä pitää syödä ja miten ja mihin vaivaanMinun suosikkina on yksi ukrainalainen lääkäri ja ravitsemuksen asiantuntia, joka huolella käy läpi kunnon tieteellisia tutkimuksia ja elintarvikkeiden ravinnon vaikutus.
Ongelma pitää hoitaa ennen kun se päässyt pahaksi, ja useampi oikea elintarvike korvaa osan lääkkeestä, maksa pysyy paremmassa kunnossa, muistaen että lääkkeissä on aina sivuvaikutukset.
Hänellä on taulukot ihan grammoihin saakka, ja mikä tieteellinen aine vaikuttaa mihin yms.
Tämän päivän pommiuutinen avasi silmät verenpaineen laskemiseen.
Suklan valmistuksessa kaakaosta häviävät flavonoolit, siinä tapahtuu joku alkalisaatio prosessi, ja mitään hyvää ja arvokasta mitä raassa kaakaossa on..ei enää ole.
Kaakao pulveri on myös tehoton. Valmistuksessa tapahtuu alkalisaatio. Sen vaikutus vp alenemiseen on hyvin pieni, verrattuna esim.vihreään teehen. Mutta suklaassa on teobromiinia, n 30 g (250 mg) on ok teobromiinin saamiseen, ei yli. Teobromiini parantaa mieliala. Sama määrä teobromiinia on 3 tl kaakao pulverissa, jos juodaan kuuma kaakaota. Suklassa ja kaakaossa on myös kofeiinia, 400 mg kofeiinia vrk on ok terveille, mutta jos on korkea vp se on enimmäkseen 200 mg. eli 1 espresso kuppi.


Miehellä vp alenee punajuurimehulla, jos jaksaa puristaa, sitä tarvitaan hyvin vähän, naisten kohdalla se ei edes toimi. Miksi näin, ei kerrottu. Vp alenee nitriittien ansiosta. Mehun vaikutus kestää n.8 t. Voi tietenkin raastaa raaka punajuurta..helpompaa ja kuitut samalla.
Musta kumina! Nigella. Voi sitä tehdää teen. Mutta itse otan hyppysellinen n. teenlusikan kärjestä ja pureskelen. Se on hyvä myös yskään ja immuniteetille. Siinä on timohinoonia. Voi ostaa mustakuminaöljyä, 1 tl päivässä.
(Täydennetään...)
 
Viimeksi muokattu:
@Maidan teen punajuurimehua joskus itse kylmäpuristamalla, joskus ostan kaupasta Biotta-brändin valmista mehua. Jos puristan itse, syön toki mehusta jäävän mössön jonkin ruoan lisukkeena, koska en heitä mitään haaskuun. Punajuurella on paljon muitakin (mahdollisia) terveysvaikutuksia, kuin verenpaineen säätely. Sanon "mahdollisia", koska vaikutukset menevät enemmän perinnelääkinnän aihealueelle. Ja sellaiset keskustelut kuuluvat johonkin muuhun ketjuun.
 
@Maidan teen punajuurimehua joskus itse kylmäpuristamalla, joskus ostan kaupasta Biotta-brändin valmista mehua. Jos puristan itse, syön toki mehusta jäävän mössön jonkin ruoan lisukkeena, koska en heitä mitään haaskuun. Punajuurella on paljon muitakin (mahdollisia) terveysvaikutuksia, kuin verenpaineen säätely. Sanon "mahdollisia", koska vaikutukset menevät enemmän perinnelääkinnän aihealueelle. Ja sellaiset keskustelut kuuluvat johonkin muuhun ketjuun.
Biotalla oli mehu, jota tehtiin fermentoitumalla, Briossi, tai sen tapainen nimi , se oli tosi hyvä, ja sitten se hävisi. Paras ja terveellisiin! Ne ovat kalliit Biotan mehut..mutta yhtä vihannesta tämä ravinto asiantuntia ei suosittele jostain syystä, sellerin varsia. Otan selvä, mitä siinä on.
Kieli on keitetty, kutistunut aika lailla.
Kielessä on paljon kolesteroolia, mutta en kai kuole jos syön sen kerran 3:ssa kuukaudessa.

Edit.
Se oli Breuss:
1757693298222.webp
 
Tässä on kieli, nyljetty hyvin lämpöisenä, käsittelyn aikana leikulauta suojan hedelmäpussilla, kohta menee takaisin keittoliemeen, saa jäähtyä rauhassa koko illan, sitten teen leikeleitä, Jännä joskus se kutistuu ihan pieneksi, tämä kutistui normaalisti. Hyvä makuinen..mä tunnen sen jo..
1757699136256.webp
 
@Maidan hyvin kypsytetty kieli on varmasti hyvää. Itse ostan kerran kuussa naudan maksaa, ja syön parina päivänä.
Maksa syön seuraavalla kerralla, keitän sitäkin. Keittäminen on katsi tapaa, ei roiskeita, ei käryä, voi olla terveellisrmpikin.
Mikä lisuke teet maksalle?
 
Tässä on tekoälyn vastaus pakastetusta keitetystä lihasta. Ehkä v 2023 jälkeen tuli jotain uutta, kun tekoäly vähän jäljessä..
Pikkasen sitkeäksi se menee, mutta maku on hyvä, kun on kiire, niin hyvä laittaa lusukkeeksi tattaria, tai vaikka pastaa, ja lämmitä kieltä pannulla, se maistuu raaan valkosipulin ja suolakurkun kanssa ihan leivälläkin.
Keitetyn lihan pakastamista ei suositella tietyissä tilanteissa, mutta tämä johtuu enemmän koostumuksen ja maun muutoksista kuin suorasta vaikutuksesta terveyteen tai kolesteroliin. Tässä kuitenkin tarkka selvitys aiheesta:

### 1. **Ravinteiden ja koostumuksen muuttuminen**
Keitetyn lihan pakastaminen ja sen jälkeen sulattaminen voi vaikuttaa lihan rakenteeseen ja makuun. Lihan proteiineissa voi tapahtua muutoksia, ja sen rakenne voi muuttua helposti kuivemmaksi ja sitkeämmäksi sulatuksen jälkeen. Ruokailun nautinnollisuuteen tämä voi vaikuttaa, mutta terveydelliset vaikutukset eivät ole merkittäviä.

### 2. **Rasvojen hapettuminen (oksidaatio)**
Kun liha keitetään ja pakastetaan, sen rasvat voivat altistua hapettumiselle. Tämä tarkoittaa, että avatut rasvamolekyylit reagoivat hapen kanssa ja muodostavat epäsuotuisia yhdisteitä, kuten aldehydejä ja ketoneja. Rasvojen hapettuminen voi vaikuttaa ruokaan maku- ja hajuvioilla, mutta vaikutus terveydelle on edelleen epäselvä, eikä ole suoria todisteita siitä, että tämä vaikuttaisi haitallisesti veren kolesteroliin. Jotkut asiantuntijat kuitenkin suosittelevat tuoreutta ruokavaliossa, koska hapettuneet rasvat eivät ole ravitsemuksellisesti optimaalisia.

### 3. **Kolesteroliin liittyvät väitteet**
Joidenkin väitteiden mukaan rasvojen hapettuminen pakastus- ja sulatusprosessissa voisi vaikuttaa kehon mahdollisuuksiin käsitellä kolesterolia. Tästä ei kuitenkaan ole vahvaa tieteellistä näyttöä. Kolesterolin imeytymiseen ja tasapainoon vaikuttavat pääosin ruokavalion kokonaisuus, kuten tyydyttyneiden rasvojen määrä ja kuidun saanti, eikä yksittäisten ruokien käsittelymenetelmät.

### 4. **Suositukset käytännön syistä**
Keitetyn lihan pakastamista ei siis tarvitse vältellä pelkästään kolesterolin vuoksi, mutta on suositeltavaa säilyttää liha oikein ja käyttää pakastettu ruoka kohtuullisen ajan kuluessa. Tämä vähentää rasvojen hapettumista ja ruokahävikin syntymistä. Lisäksi joidenkin asiantuntijoiden mielestä on yleensä paras pakastaa liha raakana ja valmistaa se vasta sulatuksen jälkeen laadun säilyttämiseksi.

---

Yhteenvetona voidaan todeta, että lihaa voi turvallisesti pakastaa myös keitettynä, kunhan se tehdään oikein. Haitalliset terveysvaikutukset, kuten kolesteroliin liittyvät huolet, eivät ole keskeisiä tai tieteellisesti vahvasti tuettuja.
 
Paistan maksaviipaleet nopeasti voissa valurautapannulla tuoreen rosmariinin kanssa. Lisäksi Maldon-suolaa, ja rouhittua mustapippuria mausteeksi. Ainoa lisuke on puolukkahillo tai puolukkasurvos.
Erinomainen yhdistelmä, puolukka on ehdoton, ja voi tuo esiin maku ja armit. Mikä leipä syöt sen kanssa? Mun täytyy ostaa valurautapannu. en omistanut pitkään..lämmitätkö sitä ihan kuumaksi? Roiskuuko pahasti?
Aina kun paistanut maksa tefloonipannulla, tuli vaikka mitä. Ja sitten kun syönyt paistettua maksa survokseen, kaipan ihan hitusen peruunamuusia, siis ihan minimaalinen määrä. Sellaisesta puolikkaasta perunasta. Pikkasen sivelyn. Mutta hapajuuren leivottu speltti käy.
Herra @Fremen kertonut täällä michelin ravintoloiden salaisuudesta mitä tulee voi käyttöön 😊
 
Erinomainen yhdistelmä, puolukka on ehdoton, ja voi tuo esiin maku ja armit. Mikä leipä syöt sen kanssa? Mun täytyy ostaa valurautapannu. en omistanut pitkään..lämmitätkö sitä ihan kuumaksi? Roiskuuko pahasti?
Aina kun paistanut maksa tefloonipannulla, tuli vaikka mitä. Ja sitten kun syönyt paistettua maksa survokseen, kaipan ihan hitusen peruunamuusia, siis ihan minimaalinen määrä. Sellaisesta puolikkaasta perunasta. Pikkasen sivelyn. Mutta hapajuuren leivottu speltti käy.
Herra @Fremen kertonut täällä michelin ravintoloiden salaisuudesta mitä tulee voi käyttöön 😊
Maksapihvit paistetaan mieluiten parilapannulla.
 
Nyt K-kaupassa oli kunnon suolakurkut, Myrttisen valkosipuli suolakurkut, uutta satoa. Tuoksu - fermentoitu,fantastinen..kieltä varten ostanut, parempaa lisukettaa siihen en keksi..taattatin lisäksi, tykkään kovasti sitä. On luetteloitu 4 terveellisintä viljaa, yksi on taattari.
1757779352031.webp
 
Viimeksi muokattu:
Erinomainen yhdistelmä, puolukka on ehdoton, ja voi tuo esiin maku ja armit. Mikä leipä syöt sen kanssa? Mun täytyy ostaa valurautapannu. en omistanut pitkään..lämmitätkö sitä ihan kuumaksi? Roiskuuko pahasti?
Aina kun paistanut maksa tefloonipannulla, tuli vaikka mitä. Ja sitten kun syönyt paistettua maksa survokseen, kaipan ihan hitusen peruunamuusia, siis ihan minimaalinen määrä. Sellaisesta puolikkaasta perunasta. Pikkasen sivelyn. Mutta hapajuuren leivottu speltti käy.
Herra @Fremen kertonut täällä michelin ravintoloiden salaisuudesta mitä tulee voi käyttöön 😊
Valurautapannu kuumaksi, ja lyhyt paistaminen kummaltakin puolelta. Maksa saa jäädä sisältä mielestäni vähän roseeksi. Läpikypsästä tulee vähän sitkeää. Leipää en syö maksan kanssa, mutta leivon silloin tällöin kaurasämpylöitä, tai rieskoja/jotain vastaavia.

Maksa ei paistaessani roisku, kun paistan tuoreena, en siis pakasteena. Tampereen kauppahallista olen tähän mennessä saanut ostettua tuoretta maksaa - eikä ole edes kallista, koska 500g maksaa siivutettuna kustantaa 5 Euroa.
 
Mummon uunittama kokonainen hirvenmaksa oli kyllä parasta leivänpäällistä mitä olen syönyt.
Kuulostaa herkulliselta. Sain kerran syödä kummipojan isoveljen ampumasta "mehtosta" tehtyä riistapataa, ja oli parasta pataruokaa, mitä ikinä olen syönyt.

Kun aiemmin mainitsin "Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat"-kirjan, niin hyllystäni löytyy myös "Satakuntalainen keittokirja". Pitää tutustua tarkemmin molempiin.
 
Back
Top