Einomies1
Respected Leader
Kuten jo sanoin, suven tärkein päämäärä on tiedustella ja seurata vihollisen sukellusveneitä. Vasta tämän jälkeen tulevat muut tehtävät. Suomella ei myöskään ole yhtäkään kopteria, jossa on dipattava sonar tai edes sonarheitteitä. Ollaan siis tässä oman aluskaluston varassa ja vieraan ilma-avun. Toki kiinteä kuuntelulaitteisto auttaa paljon suojaamaan rannikkovesiä."Meri on laaja noita dippejä tehdä". Niin on. Mutta ei niitä tarvitse tehdä kuin alle 10 km päässä saattueen keskipisteestä. Se riittää hyvin. Sonarin havaintoetäisyys voi olla kymmeniä kilometrejä. Helikopteri on todella tehokas väline tässä pelissä. Toinen on saattueen liikehdintä. Sukellusveneellä (kun niitä vastapuolella on se 2 kpl) on jo sinällään käynyt aivan peikkomainen tuuri, jos se on yleensäkään päässyt saattueen läheisyyteen. Mutkittelulla saattue pakottaa sukellusveneen itsensä liikehtimään suurella nopeudella päästäkseen ampuma-asemaan, silloin se on meluisa. Ei kopterien tarvitse olla koko ajan ilmassa. Jokainen voi laatia matemaattisen mallin, kuinka tiheästi niiden on lennettävä taatakseen vaikka 80% suojan. Loput hoitaa sitten partioveneet suorittamalla kuuntelua vuorotellen.
Joo, en, mutta kaikella kunnioituksella toinen maailmansota on aika kaukana nykypäivästä ja erilaisista kyvykkyyksistä. Vähän sama kuin vertailisit ilmasodankäynnin taktiikkaa silloin ja nyt. Eikö mikään ole muuttunut? Matemaattiset analyysit riippuvat aika paljon siitä että minkälaisia parametrejä käyttää. Pitäisi siis tietää sensorien havintoetäisyyksiä tarkkaan, vastustajan taktiikkaa, veneiden ominaisuuksia eli muutakin kuin laskea suhteellisia tappiolukuja ja pelkistettyjä todennäköisyyksiä. Aina voi laskea jä päätellä jotain, mutta kaikkea kaavat eivät kerro.Muuten kyllä huomaa, ettet tiedä merisotataktiikasta paljonkaan. Itämeren koko ei vaikuta millään tavoin saattuetaktiikan käyttökelpoisuuteen. Toisen maailmansodan aikaan liikenne Itämerellä koottiin saattueisiin niin kuin kaikkialla muuallakin. Matemaattinen mallinnus todistaa aivan yksiselitteisesti, että se on vähiten tappioita tuottava tapa hoitaa meriliikenne sotatilanteessa. En viitsi tässä alkaa käymään sitä osaa tarkemmin eikä siitä juuri kukaan muutenkaan saisi mitään irti. Ehkä jotakin lähteitä löytyy, jos jotakuta kiinnostaa.
Ne saattueet havaitaan jokatapauksessa paremmin ilmasta ja pinnanalta kuin yksittäiset alukset ja ilmahyökkäys on tietysti edelleen tehokkain ja nopein tapa hoitaa asia. Ei siihen yksittäistä sukellusvenettä laiteta torpedoilla hortoilemaan. Jos vaikuttaa halutaan turvallisesti niin miinoitus etukäteen on tehokkaampi keino.
Ei vielä, mutta tulevaisuudessa tilanne voi muuttua. En jaa sinun yltiöpäisyytäsi Venäjän kykyjen vähättelyssä. Vaarallisin asia on aliarvioida vihollisensa ja sitä virhettä en ainakaan tee.Ei kyllä kannata paljon olla huolissaan Venäjän sukellusveneistä Nato-merellä.
Aika paljon vaikuttaa vuodenaika tuohon äänen kulkuun, kuten Gotlandin kippari sanoo.
The Kiel institute expects Russia to add one to three submarines in the coming years, to bring its Baltic submarine total to four, along with its fleet of around six modern warships. Its capabilities at Kaliningrad also include medium-range ballistic missiles.
Linden says the Gotland's crew can sometimes hear Russia's vessels. The range of sound travel varies partly depending on the seasons. In winter, he said, you can hear as far as the island of Oeland – just a bit further than the distance between London and Birmingham in the UK.
"You can lie outside Stockholm and hear the chain rattling on Oeland's northern buoy," Linden said. "In the summer you can hear maybe 3,000 meters."
"If you count all the forces, with Germany in the lead and Sweden and Finland coming on board, all those have really shifted the balance in the Baltic Sea quite significantly," said Nick Childs, Senior Fellow for Naval Forces and Maritime Security at the International Institute for Strategic Studies.
"It would make it very difficult for the Russian Baltic Sea fleet to operate in a free way," he said. "But it could ... still pose challenges for NATO."
https://www.reuters.com/world/europe/natos-new-north-fresh-chances-contain-moscow-2023-07-03/