Muistan, miten penskana oli vaan pyhäinpäivä. Se oli tylsä ja merkityksetön pyhä. Vähän samankaltainen turha päivä kuin helatorstai tai helluntai. Joka vuosi ne tarkistaa, että miksikäs niitä vietettiin mutta sitä en muista seuraavana vuotena. Noiden päivien lähinnä toivoi menevän äkkiä pois kun oli turhaan rikkonaisia viikkoja sekottamassa työelämää tai kaupat kiinni. Nyt vietetään lapsiperheissä halloweeniä, halusi sitä sedät mp.netissä tai ei. Tämänkin esimerkin voi nähdä kahdella tavalla: Kuin Laamanator. Tai, jos nyt ei toivottuna niin ainakin melko yhdentekevänä, kulttuurivaikutuksena Suomeen. Maailma muuttuu ja se mikä oli ennen tärkeää ja merkityksellistä muuttuu. Munkin mielestä on ihan kiva, että on ystävänpäivä.
Muistanpa senkin, kuinka jouluaattona suunnilleen ainoa katsottava lastenohjelma oli Samu Sirkan joulutervehdys. Kattelihan niitä DDRstä peräisin olevia savianimaatioitakin ihan mielellään kun niiltä kahdelta TV-kanavalta ei silloin hyvään Kekkosen aikaan muuta tullut. Ei ollut turhaa kaupallista kotkotusta.
Sitä on vähän vaikea ymmärtää, miksi modernissa yhteiskunnassa joku julistaen kaipaa paatoksellista ja harrasta vanhoillisuutta: "Suomalaisessa kulttuurissa vainaja on läheinen, näkymätön todistaja, jolle katetaan lautanen ja lämmitetään sauna". Kuinka moni oikeasti kattaa vainajalle, näkymättömälle todistajalle, lautasen?
Täällä ei määritellä modernia suomalaisuutta. Se on sikäli vähän kummaa kun samat herrat ovat usein liikkeellä "tavan tallaaja ja kansa kyllä tietää"-asenteella niin nyt ollaan niin vietävän "oma puhdas kulttuuriperimä"-elitistejä ja hymähdellään blondeille, kaupallisuudelle ja pinnallisuudelle. On kyl vähän ikävä asenne suhtautua noin ylimielisesti tavallisiin suomalaisiin lapsiperheisiin. Pipoa vois päästää vähemmän kireälle.
Nyt kun toi kiitospäivä otettiin esiin, niin Black Friday on erittäin hyvä esimerkki. Tiedän kyllä etukäteen mitä mieltä ootte, ei tarvii sanoa. Vaikuttamisen motiivi on taatusti kaupallinen, mutta se nyt vaan tapahtuu yleislänsimaailmallisesti. Ei siihen voi edes vaikuttaa millään. Miksi edes pitäisi? Black Friday on amerikassa vuoden suurin ostospäivä. Kun tämä alerieha on nyt myös nettikaupoissa, niin siihen kilpailun nimissä vastataan myös pohjolassa. Milläs estät? Miten kauan sit pitää olla esim. tuota vastaan ja vastustaa?
Suomen asema kielenä, kansakuntana tai kulttuurina ei ole uhattu lännestä ja jos sille joku uhka on, se tulee idästä. Se on näet silleen, että Hollywood hurmaa meidät ja Kreml yrittää pakottaa meitä. Hurmattavaksi tullaan vapaaehtoista tietä ja silloin se on sallittu pelikeino. Lännen valta ja ylivertaisuus piilee juuri siinä, että sen ylivalta ei tule pyssynpiipusta.
Sitä halutaan. Japani on hyvä esimerkki, miten se oli miehitetty sodan jälkeen, on edelleen, ja kuinka amerikkalaisten kulttuurivaikutus näkyy. Siitä huolimatta Japani on oma kulttuurinsa ja totta on, että aika monta juttua meni sen sileän tien. Samurai-perinne oli tavallaan siisti, mutta kun mietti mihin saakka siinä hurmahenkisyydessä mentiin, niin ei se nyt niin siistiä ollu. Silti, Japani on massiivisesta kulttuurivaikuttamisesta, jopa -väkivallasta voisi sanoa, säilyttänyt paljon omaa, kunhan se ei ole suoraan militaristista. Ja sitäkin haudotaan ja on haudottu pinnan alla tietyissä
piireissä.
Ranskalaiset kuten monet muutkin dubbasivat elokuvat kun pelkäsivät kansallisen identiteetin ja kielen asemaa. Suomi ei. Hävisikö Suomi vai voitti kun ei lähtenyt tähän dubbauspelleilyyn? Jazzin piti pilata ihmisten 20-luvulla, Rock-musiikki oli pilaamassa nuorisoa 50-luvulla, 80-luvulla tietokonepelien piti tehdä lapsista väkivaltaisia kun 90-luvulla housen piti tehdä heistä narkkareita. Rap tekee nyt nuorisosta gangstereita. Samaa turhaa taivastelua tää juhlapyhien muuttumisen päivittely on. Maailma vaan muuttuu mutta siihen miten itse suhtautuu voi vaikuttaa. Aito avarakatseisuus noista asenteista puuttuu ja se on aika tuomitseva ja jyrkkä. Miksiköhän?
Tossa on teille ehtaa tavaraa, eikä mitään läpikaupallista krääsän sävyttämää jenkkihapatusta:
www.karhunkansa.fi