Suomalainen sotataito

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Wnaheck
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
SUOMALAINEN SOTATAITO.

Millä tasolla toimittaessa ollaan oikein suomalaisen sotataidon ydinosaamisalueella? Ryhmä, joukkue, komppania...prikaati, armeijakunta? Millä tasolla ollaan kv-vertailussa vahvimmillaan, jos pidetään oman maan puolustaminen ykkösenä silmänaloissa? Onko ketju käsitettävä niin, että heikoin lenkki määrää kokonaisuuden? Pitääkö hallita tietty tasapaino, joka ulottuu kaikille tasoille? Onko komentoketjun heikoin lenkki poliittinen päätöksenteko? Mutta pysytään taidon arvioimisessa, politiikkaa ja Natoa tähän tuskin kannattaa vetää. :rolleyes:
 
SUOMALAINEN SOTATAITO.
Millä tasolla toimittaessa ollaan oikein suomalaisen sotataidon ydinosaamisalueella? Ryhmä, joukkue, komppania...prikaati, armeijakunta? Millä tasolla ollaan kv-vertailussa vahvimmillaan, jos pidetään oman maan puolustaminen ykkösenä silmänaloissa? Onko ketju käsitettävä niin, että heikoin lenkki määrää kokonaisuuden? Pitääkö hallita tietty tasapaino, joka ulottuu kaikille tasoille? Onko komentoketjun heikoin lenkki poliittinen päätöksenteko? Mutta pysytään taidon arvioimisessa, politiikkaa ja Natoa tähän tuskin kannattaa vetää. :rolleyes:


Heitän oman arvioni soppaan.
Ryhmä- ja joukkuetason toiminnasta ollaan saatu vieme vuosina käytännön kokemusta Afganistanin operaatioista. Nämä kokemukset näkyvät nyt nykyisten joukkojen koulutuksessa, hiukan ehkä kalustossakin. Operaatioiden hyöty tietysti valuu varmasti jopa komppaniatasolle, mutta siitä ylöspäin kokemusta on ohuesti. Toki harjoitellaan, mutta harjoitukset ovat aina hiukan eriasia kuin oikeat operaatiot joissa johtajilla on vastuu alaistensa hengestä ja logistiikka joutuu oikeasti koville, puhumattakaan isojen joukkojen johtamisen haasteesta.
Suomalaisia upseereja on ollut seuraamassa Naton ja Yhdysvaltojen esikuntien toimintaa, toivottavasti noista on opittu toisten virheistä ja kehitetty myös tuota puolta. Toki näistä ei huudella samalla tavalla kuin jostain hankinnoista.
 
Esimerkkinä suomalaisten pataljoonatason kokemuksista kv-tehtävissä tuolla evl Mikko Kurkon havaintoja toimiessaan Libanonissa suomalais-irlantilaisen pataljoonan esikuntapäällikkönä 2013 – 2014.

Otteita:

”Väitänkin, että viimeistään vuonna 2001 Kosovon operaation päästyä täyteen "matkanopeuteensa", syntyi Suomeen laajaa osaamista tiettyjen KFOR-operaation tuolle ajalle tyypillisten komppania-pataljoonatason tehtävien toteuttamisesta ja kouluttamisesta. Kosovon arki tuotti koulutusorganisaatiollemme kyvyn selättää havaitut kansalliset puutteet joukkojenhallintatehtävissä sekä laajoissa etsintäoperaatioissa. Syntynyttä osaamista hyödynnettiin vuosituhannen alussa myös ns. "harmaan vaiheen" koulutuksessa. Kriisinhallintajoukon muuttuessa monikansalliseksi, keskiöön nousi lisäksi esikunnan ja pataljoonaa tukevien elementtien koulutus.

Afganistanin operaation luonteen muuttumisen myötä syntyi Suomeen samalla tavalla vankka osaaminen jalkaväen taistelija- ja ryhmätason toiminnasta ja sen koulutuksesta. Ensimmäisen useita taistelukosketuksia sisältäneen kesän (2009) jälkeen kokemuksia koottiin Porin prikaatissa esikuntapäällikön ohjauksessa hyvinkin järjestelmällisesti ja tuolloin päädyttiin siihen päätelmään, että kaikkein tärkeimmät opetettavat asiat olivat aseenkäsittelyyn (ei siis välttämättä niinkään perinteisesti korostettuun ampumiseen), pimeätoimintaan sekä taistelijaparikohtaiseen ensiapuun liittyvät taidot.”

”Syksyllä 2013 Libanonin rotaatiokoulutuksen aikana kävi ilmi, että koulutus painottui "Jalkaväkiyksikön yksittäisen sotilaan koulutukseen". Koulutuksen päättyessä marraskuun alussa päiväkirjaani kirjaamani johtopäätös oli, että koulutusorganisaatiomme oli lukuisten peräkkäisten organisaatiomuutosten, vielä useampien vuosien ja lähes lukemattomien rotaatiokoulutustapahtumien myötä samalla lähes poisoppinut sen, miten esikunta ja sen henkilöstö koulutetaan toimimaan esikuntana.”

”Esikuntaa oli johtanut operaation alusta alkaen irlantilainen majuri ja esikunta muodostunut kahdeksasta toimistosta normaalin kansainvälisen toimistojaon mukaisesti. Esikuntaan kuuluivat henkilöstö-, tiedustelu-, operatiivinen (sisältäen suunnittelun), huolto-, johtamisjärjestelmä-, koulutus-, talous- ja siviili-sotilasyhteistoimintatoimistot.”

”Aikaisempaa Irlannin johtamaa esikuntaa kuvasi toimistojen lähes täydellinen itseohjautuvuus ja operatiivista suunnittelua vapaa pudotus. Toimistojen välillä ei ollut muuta yhteistä kuin parakkien ohuet seinät. Toimistot olivat lisäksi jakautuneet sisäisesti irlantilaiseen ja suomalaiseen osaansa. Irlantilainen komentaja johti omien suullisten käskyjensä kautta suoraan operaatiokeskusta, joka johti edelleen ulos lähettäviä partioita. Tällä menettelyllä sekä esikuntapäällikkö, operaatiopäällikkö että koko esikunta ja yksiköiden päälliköt tehtiin lähes tarpeettomiksi. Käytännön junailuista vastasivat komppanioiden varapäälliköt ja aliupseeristo päälliköiden arvioidessa tilannetta etäämpänä. Jäin siihen käsitykseen, että irlantilaisten näkökulmasta menettely oli heille jollakin tavalla tyypillinen.”

”Kun marraskuun lopulla vastuuta viimein vaihdettiin, organisoin esikuntamme uudelleen. Esikunnalle synnytettiin esikuntaohje, jonka tärkein osuus eli "punainen lanka" oli sen päivittäinen ja viikoittainen taistelurytmi. Taistelurytmin muodostamisessa oli huomioitava ylemmälle johtoportaalle annettavien syötteiden edellyttämän aikataulun lisäksi kummankin maan kansalliset tarpeet. Pataljoonan esikunnan taistelurytmin ohjaamana käsiteltiin kaikki rutiininomaiset (ei-kiireelliset) asiat kun taas välitöntä reagointia vaativat operatiiviset asiat toteutettiin operaatiopäällikön ja hänen alaisensa operaatiokeskuksen johtamana. Operatiivisen toiminnan johtamisvastuuta siirrettiin paitsiossa olleille komppanioiden päälliköille.

Uuden esikuntaohjeen mukaiset esikuntaa yhdistävät kokoukset palvelivat toiminnan käynnistysvaiheessa ennen kaikkea suomalaisia, joille eri toimistojen rooli tai niiden välisen yhteistoiminnan merkitys ei aluksi ollut kovinkaan kirkas. Esikunnan irlantilaisten jäsenten panos osoittautui juuri tässä vaiheessa ratkaisevan tärkeäksi avuksi, sillä he olivat monin tavoin valmiimpia esikuntatyöhön kuin me suomalaiset. Vaikka pääosalle suomalaisista kansainvälisen esikunnan rakenne oli lähtökohtaisesti tuntematon, irlantilaiset olivat heti sinut pataljoonan uuden järjestelyn kanssa. Kirjoitin joulukuun alussa muistiin, että suomalaisten ilmiselvät käynnistysvaikeudet esikuntatyöskentelyssä johtunevat siitä, ettei Suomessa ole kahta samanlaista esikuntaa eikä vuosien tai vuosikymmentenkään esikuntapalvelus näin ollen automaattisesti edesauta selviytymistä jossain toisessa esikunnassa. Voi olla, että sellaisessa järjestelmässä, jonka esikunnat rakentuvat kaikilla tasoilla yhdelle ja samalle perusrakenteelle, on näennäisen raskautensa lisäksi etujakin. Todennäköisesti ainakin tarve mäkistartille uudessa esikuntatehtävässä vähenee kun rakenne on aina automaattisesti tuttu.”

”Pataljoonan uusi johtamisprosessi sai syötteensä komentajan johtoryhmältä, jonka jälkeen asia käsiteltiin esikunnan sisäisessä johtoryhmässä. Siinä asia pilkottiin toimistojen vastuiksi, jotka selvittivät asiaan liittyvät perusteet ja lausuttivat asian tarvittaessa asianmukaisella taholla. Kaikkein tärkeintä lausuntojen ottamisessa oli, että sillä varmistettaisiin operatiivisen toiminnan etusijaisuus kaikissa tilanteissa. Lopuksi käsiteltävä asia synkronoitiin kokonaisuudeksi, esiteltiin komentajalle päätöksentekoa varten ja seuraavassa johtoryhmässä komentaja kertoi joukoilleen tekemästään päätöksestä. Viimeisenä vaiheena esikunta pani käskyt toimeen. Samalla viikkorytmillä kulki suomalaisten (ja irlantilaisten) omat kansalliset johtamisprosessit mutta eri päivästä alkaen niin, että kansallinen päätöksenteko mahdollistaisi keskeisten syötteiden vaihtamisen pataljoonan prosessin ja suomalaisen kriisinhallintajoukon välillä. Jouluun 2013 mennessä sekä esikunnan että suomalaisen kontingentin voi katsoa saavuttaneen oman minimitavoitetasonsa johtamisprosessien sujuvuuden suhteen.

Sivumennen sanoen pataljoonan ja Suomen kontingentin puhuttelukäytäntö palvelivat suomalaisia laajemminkin arjen elämiseen ja olemiseen liittyvissä asioissa. Meillä on korostunut tarve informoida toisiamme rutiiniasioista. Meille kahvitauot pitää käskeä jos halutaan, että ne pidetään silloin kun kahvi on tippunut. Irlantilaiset marssivat robottimaisesti kahvitauolle niin koti- kuin ulkomaillakin aina ja iankaikkisesti tasan kello 10.00 lähes tilanteesta riippumatta ja vaikkei aikataulua missään luekaan. Näin on aina ollut (vrt. lauantaisauna), eikä asiasta tarvita minkäänlaista normia. Nostamani esimerkki voi vaikuttaa sattumanvaraiselta mutta havaintojeni perusteella väitän, että ammattiarmeijan sisäisten ohjeiden tarve on meihin verrattuna yleisesti ottaen kadehdittavan vähäinen.”

”Esikuntatyössä yksittäisen upseerin oleellisimmaksi taidoksi muodostuivat sosiaalisuus, kielitaito ja tehtävän edellyttämä ammattitaito, tässä nimenomaisessa järjestyksessä.

Kirjoitin ylös, että taitavinkaan ihminen ei saa mitään aikaiseksi, jos hän pitää ajatuksensa itsellään. Suu on saatava auki vaikka hohtimilla. Sitten kun suu on jotenkin saatu auki, sieltä tulevan puheen olisi monikansallisessa toimintaympäristössä oltava mieluusti englantia. Lopuksi siinä englannissa pitäisi vielä olla joku tolkku. Kaikki kommunikointi tapahtuu tässä järjestyksessä ja siksi parhaastakaan asiantuntijasta ei ole välttämättä hyötyä kokonaisuudelle, jos hän pitää kynttiläänsä jo synnynnäisesti vakan alla tai jollei hän pysty kertomaan mielipiteestään kenellekään muulle.”

”Huhti-toukokuuta leimasi seuraavan rotaation koulutuksen valmistelu, jota suunniteltiinkin esikunnassa ankarasti. Lyhyesti voi todeta, että ainoaksi suureksi muutostarpeeksi aikaisempaan nähden näimme esikunnan kouluttamisen täydellisen uudistamisen.”

”Havaintoni yleistäen on, ettei jääkäripataljoonan hyökkäystä kannata lähteä toteuttamaan ilman maastontiedustelua. Varsinainen koulutus onnistui näillä järjestelyillä nyt esikunnankin osalta erinomaisesti ja uusi rotaatio sai merkittävästi paremman lähdön omaan reissuunsa kuin oma rotaatiomme. Samalla organisaatiomme sai taas langan päästä kiinni ja nyt esikunnankin koulutus sujuu taas aivan kuin Kosovon aikaisista opeista ei olisi mitään taukoa koskaan ollutkaan.”

”Johtovaltiovastuunoton aikana Libanonissa palvelleet suomalaiset upseerit saivat kriisinhallintakokemuksestaan uskoakseni paljon sellaista oppia, joka liittyy tavalla tai toisella meille upseereille elintärkeään johtamiseen. Irlantilaisten kanssa oli silmiä avartavaa palvella ja heiltä oppi paljon, jos vaan halusi ottaa opin vastaan. Omasta näkökulmastani heidän toiminnassaan korostui ennen kaikkea organisaation toimiva kolmijako (upseerit, aliupseerit ja miehistö) sekä operatiivisen toiminnan selvä etusijaisuus (Operational primacy) kokonaistoiminnan ohjauksessa.”

”Mielestäni kriisinhallintatehtävistä on hyötyä monella eri tasolla ja tavalla. Jos olisin itse asettamassa valintakriteereitä puolustusvoimien henkilöstölle erilaisiin tehtäviin, asettaisin kokemuksieni jälkeen kriisinhallintapalveluksen keskeiseksi ehdoksi paljon nykyistä laajemmin eri tehtäville kotimaassakin. Missään muussa tehtävässä kun ei rauhan aikana, ainakaan maavoimissa, pysty testaamaan omaa johtamiskykyään tai menetelmiemme toimivuutta yhtä perusteellisesti. Yksilön oppimista pitää kuitenkin tavoitella rationaalisesti.

Ei ole henkilön itsensä eikä varsinkaan joukon etu, että upseeri aloittaa kriisinhallintakokemuksiensa kartuttamisen liian vaativasta tehtävästä. Siitä ei jää muuta käteen kuin rimakauhu ja yleisölle paha mieli.”
 
Tuli eilen lainattua kirjastosta "Maanpuolustusta vai strategisia virheitä Pekka Kantokoski".

Tuntuu vähän siltä että kirjoittajan olisi pitänyt saada kehittää kaikki Suomen puolustuksessa kesä -44 jälkeen
 
Tommi Kangasmaalta hyvä ja analyyttinen kirjoitus sodankäynnin uudesta muodosta:

http://tommikangasmaa.puheenvuoro.u...entiteetiton-sodankaynti-non-identity-warfare

Identiteetitön sodankäynti (Non-Identity Warfare)


Odysseuksen tarinassa kyklooppi piti vankinaan Odysseusta ja hänen miehiään. Kyklooppi söi kaksi miehistön jäsentä joka päivä. Viekas Odysseus päätti lahjoa kykloopin viinillä ja saikin häneltä lupauksen säästää Odysseus viimeiseksi. Kyklooppi kysyi lahjan antajan nimeä, johon Odysseus vastasi: ”Nimeni on Ei kukaan”. Kun Odysseus viimein puhkaisi kykloopin silmän yöllä ja pakeni, ei kyklooppi kyennyt nimeämään hyökkääjää. ”Kuka sinut sokaisi?” kysyivät toiset kykloopit. ”Ei kukaan”, vastasi sokea kyklooppi. Muut kykloopit pitivät sokeaa hulluna, eivätkä välittäneet asiasta. Ovela Odysseus oli saavuttanut sen, minkä halusi.

”Ei kukaan” on viime aikoina tullut sodankäynnin uudeksi muodoksi. ”Ei kukaan” hyökkäsi Krimille ja ”Ei kukaan” löytyy nykyään läntisten asevoimien uhkakuvista. Identiteetittömät taistelijat, joista jokainen tietää, mistä he tulevat ja keitä he ovat, mutta silti varmoja todisteita on vaikea tuottaa. Vaikka todisteista löytyisi, niin siitä huolimatta ”Ei kukaan” kieltää nimensä ja kotimaansa. On syntynyt uusi sodankäynnin muoto, jota kutsun nimellä ”Identiteetitön sodankäynti” tai englanniksi ”Non-Identity Warfare”.

Sotataidon ajattelijat ympäri maailmaa mallintavat tällä hetkellä identiteettömän sodankäynnin vaikutuksia. Jotkut heistä kutsuvat kokonaisuutta hybridisodankäynnin nimellä. Toiset kieltävät kyseisen termin ja toteavat kaiken jo nähdyksi. Hybridisodankäynnin termiin nuivasti suhtautuvien mukaan sodankäyntiin ei ole tuotu sellaisia elementtejä, joita ei olisi jo nähty. On kuitenkin vaikea kieltää, etteikö sodankäyntiin olisi ilmestynyt merkittävä, uusi ulottuvuus. Ensimmäinen kolonna, joka edustaa informaatiosodankäynnin kovinta ydintä - identiteetitön sodankäynti.

Edustan itse näkemystä, jonka mukaan sodankäynti muuttuu ja siihen tulee aina uusia elementtejä ja toisenlaisia sovelluksia. Odysseuksen tarinaa lukuunottamatta on vaikea löytää esimerkkejä järjestäytyneistä sotajoukoista, jotka eivät omaa mitään identiteettiä; kansallista, heimollista tai aatteellista. Odysseus on innoittanut uusia informaatiosodankäynnin ajattelijoita ja he ovat yhdistäneet kreikkalaista tarustoa itämaisen sodankäynnin epäsuoriin menetelmiin. Vaikutukset ovat ehkä yllättäneet jopa suunnittelijatkin toimivuudellaan.

Jos tarkastellaan Krimin esimerkkiä, voidaan havaita, että identiteetittömyys vaikuttaa ratkaisevasti puolustuksen perusfundamentteihin. Jos hyökkääjä ei ole hyökkääjä, vaan vain joku joka tuli rajan yli, onko meillä sotaa? Jos hyökkääjällä ei ole kansalaisuutta, tunnuksia tai tavoitteita, voidaanko heidät väkivaltaisesti poistaa? Tosiasiassa kaikki tietävät, kenen kansalaisia maahan tunkeutuneet joukot ovat. Voimakeinot maahantunkeutunutta joukkoa kohtaan ovat aina myös voimakeinoja jonkun maan kansalaisia kohtaan. Onko kyseessä tilanteen eskaloiminen omin toimin, jolloin vastustaja voi perustella omia voimatoimiaan? Löytyykö hyökkääjälle identiteetti silloin, kun se joutuu aggression ja voimankäytön kohteeksi? Puolustajan poliittiselle johdolle jätetään aina mahdollisuus valita rauhanomainen tie ja välttää tilanteen eskaloimista. Hyökkääjä on ottanut kansallisen päätöksenteon panttivangikseen ja saavuttanut ensimmäisen tavoitteensa laukaustakaan ampumatta - ilman tappioita.

Identiteetittömän sodankäynnin perusperiaate on suoraan johdettu Sun-Tzun ajattelusta. Länsimaisen, clausewitziläisen voimankäytön rinnalle on sovellettu periaate, joka johtaa tavoitteeseen psykologisen vaikuttamisen kautta. Länsimaisen demokratian ytimessä on valuvirhe, johon identiteetitön sodankäynti iskee surutta. Siihen valuvirheeseen sisältyy pakonomainen tarve todistaa hyökkääjän identiteetti, tunnistaa vastustajan toimenpiteet aggressioksi, halu välttää eskalaatiota sekä viime kädessä saada oikeutus puolustustaisteluun. Identiteetitön hyökkääjä pakottaa puolustajan hyökkääjäksi, hämärtää länsimaisen oikeuskäsityksen ja musertaa poliittisen päätöksenteon valheiden ja harhautuksen verkkoon.

Identiteetittömyys edustaa informaatiosodankäynnin huippua. Sen muodot eivät ole sattumaa. Identiteetittömyys yhdistää psykologiset operaatiot ja harhautuksen vaikutukseksi, joka on myrkkyä länsimaiselle ajattelulle. Sitä vastaan on taisteltava yksinkertaisilla ja nopeilla päätöksillä, joiden taustalla ovat vahvat moraaliset perusteet.

Miten sitten identiteetittömään sodankäyntiin voi vastata? Miten voi välttää kietoutumasta valheiden verkkoon, voimankäytön rajoituksiin, eskalaation pelkoon ja päätöksenteon hitauteen? Miten voi oikeuttaa voimankäyttönsä vihollista vastaan, joka ei taistele ja joka on ”Ei kukaan”?

Vain suurella kertomuksella. Suomen puolustuksen suuri kertomus on kaikkien suomalaisten puolustaminen, koko maassa, aina ja kaikkialla. Suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden tarina. Jos poliittinen johto ja puolustusvoimat ei kykene lunastamaan tätä lupausta, ei ole enää taistelutahtoa eikä luottamusta.

Identiteetittömyyden haaste on torjuttava täysin. Suomen suvereniteetti on loukkaamaton. Meille ei tulisi olla merkitystä sillä, onko hyökkääjä tunnukseton, jos se on tullut aseistettuna. Meitä ei tulisi kiinnostaa, onko maahantunkeutuja tullut ”rauhan aikein”. Suuressa kertomuksessamme jokainen rajan yli omin luvin tullut aseistettu joukko palautetaan rajan taakse takaisin - vaikka väkisin. Meillä on siihen oikeus ja velvollisuus. Meidän ei tarvitse todistaa heidän kansallisuuttaan, aikeitaan tai tavoitteitaan. Me toteutamme oikeuttamme päättää rajoistamme ja lain velvoitetta puolustaa kaikkia suomalaisia koko Suomessa. Identiteetittömyyden kieroa ja epäeettistä sodankäynnin muotoa vastaan pitää aina puolustautua päättäväisesti, omaan oikeutukseen luottaen. Ilman tätä päättäväisyyttä sota on hävitty laukaustakaan ampumatta.
 
Voiko kv tehtävistä suoraan apinoida "osaamista" kotomaan puolustusta silmälläpitäen? Luulis että rauhanturvaaminen eroaa melkoisen paljon täydestä sodasta....
 
Voiko kv tehtävistä suoraan apinoida "osaamista" kotomaan puolustusta silmälläpitäen? Luulis että rauhanturvaaminen eroaa melkoisen paljon täydestä sodasta....
Joihinkin asioihin voi, joihinkin ei. Toki riippuu paljon siitäkin, minkälaisissa operaatioissa olemme mukana.
Paljon on kuitenkin hyödyllistä tietoa ja kokemusta saatu aika laajalla skaalalla. Pitää muistaa, että operaatioita on ollut monenlaisia ja niissäkin suomalaisten osallistuminen on ollut hyvin erilaisia tehtäviä käsittävää. Erikoisjoukkotehtävistä monikansallisten esikuntien erilaisiin tehtäviin.
 
Voiko kv tehtävistä suoraan apinoida "osaamista" kotomaan puolustusta silmälläpitäen? Luulis että rauhanturvaaminen eroaa melkoisen paljon täydestä sodasta....

Minä ainakin opin 14 kk:n keikalla joukon johtamisesta ja lopuksi esikuntatoiminnasta enemmän kuin koskaan missään muualla.
 
Voisiko venäläisestä sotataidosta ottaa jotain opiksi? Nykyään haetaan yhteistyön kautta paljon oppia läntisiltä kumppaneilta, ja toivottavasti saadaankin arvokasta ja meidän erityisolosuhteisiin soveltuvaa oppia. Mutta voisiko venäläisiltä oppia jotain? Venäläiset taitavat kyetä keskittämään voimaa melko röyhkeän brutaalisti. Entä suomalaiset?

Kaikki ideat kelpaa, oli ne todellista out-of-box ajattelua ala Charly tai sitten niitä tylsempiä "ei sieltä mitään hyvää tule" juttuja.
 
Voisiko venäläisestä sotataidosta ottaa jotain opiksi? Nykyään haetaan yhteistyön kautta paljon oppia läntisiltä kumppaneilta, ja toivottavasti saadaankin arvokasta ja meidän erityisolosuhteisiin soveltuvaa oppia. Mutta voisiko venäläisiltä oppia jotain? Venäläiset taitavat kyetä keskittämään voimaa melko röyhkeän brutaalisti. Entä suomalaiset?

Kaikki ideat kelpaa, oli ne todellista out-of-box ajattelua ala Charly tai sitten niitä tylsempiä "ei sieltä mitään hyvää tule" juttuja.

Varmasti voi ja pitääkin. Jos venäläiset ovat joillain osa-alueilla taitavia, niin ei osaaminen tuntematonta ole. Ymmärtääkseni amerikkalaiset ovat pirullisen hyvin hajulla venäläistempuista. Voiman keskittäminen on nähtävästi muuttunut vähän toisenlaiseksi silloin, kun halutaan jymäyttää toista osapuolta. Kohteen yhteiskuntaan ja rakenteisiin vaikutetaan ns. syvyydessä, isketään mieliin ja asenteisiin jo hyvissä ajoin, valmistellaan eräänlaista mattoa, mille tulla tepastelemaan. Sota on lopultakin ymmärrettävä laajemmin kuin mitä se on ollut aiemmin. Loputtomana kymenä hyökyvien panssarilauttojen odottelu ei ole tätä päivää. Sekin on mahdollista, mutta sitä pienempien temppujen esiintyminen on pirusti todennäköisempää.
 
Heitän oman arvioni soppaan.
Ryhmä- ja joukkuetason toiminnasta ollaan saatu vieme vuosina käytännön kokemusta Afganistanin operaatioista. Nämä kokemukset näkyvät nyt nykyisten joukkojen koulutuksessa, hiukan ehkä kalustossakin. Operaatioiden hyöty tietysti valuu varmasti jopa komppaniatasolle, mutta siitä ylöspäin kokemusta on ohuesti. Toki harjoitellaan, mutta harjoitukset ovat aina hiukan eriasia kuin oikeat operaatiot joissa johtajilla on vastuu alaistensa hengestä ja logistiikka joutuu oikeasti koville, puhumattakaan isojen joukkojen johtamisen haasteesta.
Suomalaisia upseereja on ollut seuraamassa Naton ja Yhdysvaltojen esikuntien toimintaa, toivottavasti noista on opittu toisten virheistä ja kehitetty myös tuota puolta. Toki näistä ei huudella samalla tavalla kuin jostain hankinnoista.
Mä huutelen kans hiukan tähän väliin. Varmaan totta, että ryhmä- ja joukkuetason toiminnasta on saatu lisää kokemusta RAUHANTURVA-operatsuuneissa, eli miten niissä toimitaan ja millä kalustolla, mutta jos baikkali kysyi SOTATAIDOSTA, niin siitä meillä on viimeisimmät kokemukset yli 70v. takaa.

Sotataidon tasosta ei voi sanoa muuta kuin mutu-arvioita, koska emme käy sotaa missään eikä millään rintamalla. Rauhanturva-operaatio ja sodankäynti, kaksi eri asiaa.
 
Mä huutelen kans hiukan tähän väliin. Varmaan totta, että ryhmä- ja joukkuetason toiminnasta on saatu lisää kokemusta RAUHANTURVA-operatsuuneissa, eli miten niissä toimitaan ja millä kalustolla, mutta jos baikkali kysyi SOTATAIDOSTA, niin siitä meillä on viimeisimmät kokemukset yli 70v. takaa.

Sotataidon tasosta ei voi sanoa muuta kuin mutu-arvioita, koska emme käy sotaa missään eikä millään rintamalla. Rauhanturva-operaatio ja sodankäynti, kaksi eri asiaa.

Näkökulmastahan se sotataito on kiinni.
Rauhanturva termi on enemmän sisäpoliittiseen käyttöön tarkoitettu kuin todellisuuden kanssa yhtäpitävä termi. Toki siis perinteisiä rauhanturva operaatioitakin on ollut ja on edelleen, mutta vaikka julkisuudessa asiasta ei pidetä melua, löytyy myös vähemmän perinteisiä operaatioita. Näissä on sitten ilmeisesti tehty jotain jota PV ei halua kauheasti mainostaa julkisuudessa. Puhun erkkareiden komennuksista A-maahan ja tv-ohjelmassa jossa PV:n henkilöstö väisteli toimittajan kysymyksiä onko vihollista kohti ammuttu ja onko vihollinen kärsinyt tappioita.

Ihan saman luokan kokemuksesta ei tietysti ole kysymys kuin viittamastasi IIWW antama laaja ja kokonaisvaltainen kokemus. Siihen verrattaessa olemme neitsyt opettaa nussimista tasolla.
 
Jos venäläiset ovat joillain osa-alueilla taitavia, niin ei osaaminen tuntematonta ole.

Vastustajan tunteminen on aina tärkeää. Metsään mennään jos kuvitellaan, että Venäjän asevoimat on jonkinlainen miniatyyriversio vuoden 1988 puna-armeijasta. Sotatieteellinen tutkimus ja kehittäminen ei loppunut neuvostoliiton hajoamiseen, vaan kokoonpanoja, taktiikkaa ja strategiaa on kehitetty kokoajan. Rintamakokemusta on saatu kahdesta Tsetsenian sodasta, Georgiasta ja Ukrainasta. Voimakkaita kehityskohteita ovat olleet prikaatit, noin pataljoonan kokoiset taisteluosastot ja jalkaväki kokonaisuudessaan.

Kohteen yhteiskuntaan ja rakenteisiin vaikutetaan ns. syvyydessä, isketään mieliin ja asenteisiin jo hyvissä ajoin, valmistellaan eräänlaista mattoa, mille tulla tepastelemaan. Sota on lopultakin ymmärrettävä laajemmin kuin mitä se on ollut aiemmin. Loputtomana kymenä hyökyvien panssarilauttojen odottelu ei ole tätä päivää. Sekin on mahdollista, mutta sitä pienempien temppujen esiintyminen on pirusti todennäköisempää.

Kehtaan väittää, että psykologisessa sodankäynnissä venäläiset ovat edelläkävijöitä ja ehdottomasti siellä kärkikaartissa. Eikä tuo osaaminen on ole tyhjästä syntynyt vaan se pohjaa neuvostoaikana syntyneeseen tutkimuslaitosten verkostoon jotka ovat tuottaneet tutkimustietoa läntisistä kulttuureista ja kehitelleet sopivia työtapoja heikkouksien hyväksikäyttämiseen. Käytännön kokemuksia operaatiosta on saatu paljon sekä kylmän sodan aikana kaikilta mantereilta että myös neuvostoliiton hajoamisprosessista.

On myös todettava, että kylmän sodan asetelma on kääntynyt näissä asioissa lähes päälaelleen. Länsimaat näyttävät toistavan idän virheet sekä lähi-idässä että Afganistanissa. Yritykset juurruttaa vieras yhteiskuntajärjestelmä epäonnistuvat lähes aina. Venäläiset taas itse käyttäytyvät kuin rajaseudun uudisraivaajat 1800-luvun lopun lännessä. He tuntevat "intiaanit" mutta sopimusten noudattaminen on tarkoitusmukaisuuteen liittyvä kysymys, opportunismi kukoistaa ja ainoa periaate on venäjän vallan ja voiman levittäminen. Ei ole väliä miten edetään kunhan edetään ja voittajahan sen historian kirjoittaa?
 
Niin, Venäjällä näyttää olevan kykyä uudistua ja muokata toimintatapojaan. Mielikuva venäläisestä sotataidosta voi taas olla jotain ihan muuta, esimerkiksi sellaista että se olisi kaavoihin kangistunutta. Ehkäpä uutta venäläistä sotataitoa, tai osaa siitä, voisi kuvailla on nopeasti reagoivaksi, luovaksi ja olosuhteisiin hyvin adaptoituvaksi. Entistä useampaan tilanteeseen löytyy siihen parhaiten sopiva työkalu?
 
Näkökulmastahan se sotataito on kiinni.
Rauhanturva termi on enemmän sisäpoliittiseen käyttöön tarkoitettu kuin todellisuuden kanssa yhtäpitävä termi. Toki siis perinteisiä rauhanturva operaatioitakin on ollut ja on edelleen, mutta vaikka julkisuudessa asiasta ei pidetä melua, löytyy myös vähemmän perinteisiä operaatioita. Näissä on sitten ilmeisesti tehty jotain jota PV ei halua kauheasti mainostaa julkisuudessa. Puhun erkkareiden komennuksista A-maahan ja tv-ohjelmassa jossa PV:n henkilöstö väisteli toimittajan kysymyksiä onko vihollista kohti ammuttu ja onko vihollinen kärsinyt tappioita.

Ihan saman luokan kokemuksesta ei tietysti ole kysymys kuin viittamastasi IIWW antama laaja ja kokonaisvaltainen kokemus. Siihen verrattaessa olemme neitsyt opettaa nussimista tasolla.


Niin suomi opettelee sotimaan kuin suurvalta sotii ”terroristeja vastaan”.
Hienoa että on saatu ampua joku Talibani jossain kaukana.
Ja ollaan oltu amerikkalaisen korpraalin kanssa samassa Jeepissä.

Kyllä naapuri nyt kalpenee näistä opeistta.



Jos oppia haetaan ulkomailta niin ketkä osaavat taistella suurvaltaa vastaan, vuosien kokemuksella?
 

Niin suomi opettelee sotimaan kuin suurvalta sotii ”terroristeja vastaan”.
Hienoa että on saatu ampua joku Talibani jossain kaukana.
Ja ollaan oltu amerikkalaisen korpraalin kanssa samassa Jeepissä.

Kyllä naapuri nyt kalpenee näistä opeistta.



Jos oppia haetaan ulkomailta niin ketkä osaavat taistella suurvaltaa vastaan, vuosien kokemuksella?
Mehän emme tiedä mitä operaatioita erkkarit ovat A-maassa tehneet, mutta sotakokemus on aina oikeaa kokemusta, vaikka se olisi poliittisesti epäilyttävää/herkkää/väärää/oikeaa/ jotain muuta. Se ihmisten ampuminen ei ole ihan niin helppo homma tämän päivän ihmiselle, joten asiasta kannattaa hankkia kokemuksia, ettei tarvitse olla internetin, tai vanhojen sotamuistelmien varassa.
Kevyen jalkaväen kokemuksia on saatu niin paljon, että se on jo muuttanut koulutusta ja ehkä vaikuttanut varustuksen kehittämiseen. Tässä keskustelussa on esitetty muiden toimesta myös esikuntatyöskentelyn ja johtamisen kehittyneen ulkomaan kokemusten kautta, varmaan, mutta en osaa sitä arvioida.

Mitä tulee sen amerikkalaisen korpraalin kanssa samassa jeepissä istumiseen. Hänellä saattaa ole helpostikkin hyvin paljon kokemusta sotimisesta verrattuna keskiverto suomalaiseen sotilaaseen, joten ajatusten vaihto on voinut olla hedelmällistä. Talebaanien ongelma on, ettei tuo johtamismallia oikein toimi meillä länsimaalaisilla. Se kun perustuu heimo- ja sukulaissiteisiin enemmän kuin organisoituun puolustusvoimiin.

En ole väittänyt vihollisemme, Venäjän kalpenevan joukkojemme nykyisistä kokemuksista, mutta tuskin ne arvostaisivat kotimaassa nyhjäämistäkään.
Kysymys Ottovillelle lopuksi. Mikä olisi omasta mielestäsi parempi vaihtoehto kokemuksen kartuttamiseksi?
 
Älkää nyt yliarvioiko sentään Venäjän trolliarmeijoiden yms. vaikutuskykyä. Tottakai se vaikuttaa, jos kohteessa on sille ekologinen lokeronsa. Suomessa on tähän saakka lähinnä Tri Jantunen uskaltautunut nimeämään niitä vaikutusvaltaisia pampuntekeleitä, joilla on joku ketunhäntä kainalossa suhteessa venäläiseen propagandaan. Hän nimesi selkeästi henkilöitä, jotka ovat toimineet hmmm, erikoisesti, jos kansallinen etu pidetään silmänaloissa. Kiistatta propagandasodan on sovittava nykyaikaisenkin sodan määritelmien sisälle. Mutta loppu viimein sotataito on sitä, että sodan jonkun osapuolen sotilaat ovat taistelukentällä voitto pistimenkärjessä roikkuen.
 
Niin, Venäjällä näyttää olevan kykyä uudistua ja muokata toimintatapojaan. Mielikuva venäläisestä sotataidosta voi taas olla jotain ihan muuta, esimerkiksi sellaista että se olisi kaavoihin kangistunutta. Ehkäpä uutta venäläistä sotataitoa, tai osaa siitä, voisi kuvailla on nopeasti reagoivaksi, luovaksi ja olosuhteisiin hyvin adaptoituvaksi. Entistä useampaan tilanteeseen löytyy siihen parhaiten sopiva työkalu?

Ainakin tähän suuntaan on menty ja tuloksiakin on saavutettu. Mutta eiköhän tässäkin sentään pysytä Telluksen kaikille asevoimille tyypillisessä 40-prosenttisessa onnistumisessa. :rolleyes: Asevoimat kautta maailman ovat tehokkaita asettamaan järjettömän ylimitoitettuja tavoitteita. Ja vaikka vajaa puolet näköjään saavutetaan melkein joka tapauksessa, tämä ei muutu. Näennäistehoja esitellään ja oimiloidaan. Mutta tässä kohtaa on huomattava, että kaikki asevoimat kunnostautuvat samalla tavalla.

Sotataito on harvinaisen mielenkiintoinen aihe ja mielipiteiden runsaudesta tuskin on pulaa. Kaikkein karheinta on se, että vasta taisteluiden ollessa käynnissä tuo taito aletaan punnita. Sota paljastaa hyvin raakalla tavalla taidot tai niiden puuttumisen.
 
Mä huutelen kans hiukan tähän väliin. Varmaan totta, että ryhmä- ja joukkuetason toiminnasta on saatu lisää kokemusta RAUHANTURVA-operatsuuneissa, eli miten niissä toimitaan ja millä kalustolla, mutta jos baikkali kysyi SOTATAIDOSTA, niin siitä meillä on viimeisimmät kokemukset yli 70v. takaa.

Sotataidon tasosta ei voi sanoa muuta kuin mutu-arvioita, koska emme käy sotaa missään eikä millään rintamalla. Rauhanturva-operaatio ja sodankäynti, kaksi eri asiaa.

Sanoisin että ryhmä- ja joukkuetasolla on nimenomaan saatu kokemuksia taistelutilanteista, osin aika kovistakin. Ei kovin isolle joukolle, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Sotataidosta on saatu kokemuksia sen kautta, että on ollut upseereita kovia operaatioita johtavissa esikunnissa etenkin Afganistanissa. Toki vain osa opeista on sovellettavissa kotimaan puolustukseen, mutta jotain on varmasti jäänyt käteen mm ilmavoimien, lennokkien ja helikopterien käytöstä taisteluosastojen tukena.
Kannattamuistaa että operaatioiden kirjo on tänä päivänä suuri. Kaikkea auringonottokeikoista operaatioihin, joissa tulta tulee vastaan tämän tästäkin. Pääesikunnan tiedoitteista ei saa minkäänlaista kuvaa siitä mitä tiukemmissa yhteenotoissa on tapahtunut.
 
Back
Top