Suomalainen sotataito

Uusimman Panssari-lehden lopussa hyvää pohdintaa panssarijoukkojen taktiikasta ja koulutuksesta.
 
Toki jos saat meitä muitakin sivistettyä niin olisi kiva

Mitä, eikö kaikki palstalaiset tilaa kyseistä lehteä?!?

Käykää kirjastoissa..

Puhdas PsvK/PsJK vs sekakomppania, ennen oli paremmin kun oli btr-50 suojajuokkue joka PsvK:ssa.

Siihen liittyen koulutuksen ahdasmielisyys, KPäälliköt nillittää jos ei ole täyttä komppaniaa, siksi piti kouluttaa vuorovuosin PsvK/PsJK, joille yhteistoiminta jäi tuntemattomaksi. Ihan kuin perustamisen, moottorimarssin tai ensimmäisen laukauksen jälkeen olisi komppanian vahvuus 100%...
 
Suluttaminen sujuu suomalaisilta

Suomalaiset taistelupioneerit osallistuvat Saber Strike 18 -harjoitukseen Virossa. Suomalaisten pioneerien erityisammattitaito ja kalusto kiinnostavat kansainvälisiä harjoituskumppaneita. Tästä syystä suomalaiset ovat haluttuja osallistujia kansainvälisiin harjoituksiin.
Tällä hetkellä erityisen kysyttyä suomalaisten pioneerien erityisosaamista on suluttaminen, ja tästä halutaan oppia.
Aiemmin Saber Strike -harjoituksiin on osallistunut Porin prikaatin pioneerijoukkoja. Nyt harjoitukseen ottaa osaa Karjalan prikaatin pioneerijoukkue.
Mutta mitä Suomi saa kansainvälisistä harjoituksista?


http://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suluttaminen-sujuu-suomalaiselta
 
kuinka Suomalainen varusmies koulutetaan ampumaan:

Miksi tämä on artikkelissa? Mua häiritsee tuo lippaasta kiinni pitäminen, ei tuo nojaaminen puuhun.

553f5c68-10a5-42e3-90be-9c722b60561a
 
Ampumataitoa pidetään yksittäisen taistelijan taidoista kenties merkittävimpänä. Tällä hetkellä sitä ei kuitenkaan ylläpidetä riittävästi.

Varusmiesten ampumataito heikkenee peruskoulutuskauden ja kotiutumistestien välissä.
Tämä on asia, jota Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja, eversti Vesa Nissinenpitää huolestuttavana asiana. Lähes kaikki oppivat puolustusvoimissa kyllä ampumaan, mutta perusampumataitoa pidetään Nissisen mukaan liian vähän yllä.

– Taistelija, joka luottaa itseensä ja välineisiinsä onnistuu todennäköisemmin paremmin kuin taidoistaan epävarma.
– Vähänkin kun harjoitellaan, niin tulokset yleensä nousevat nopeasti. Samalla toimintakyky ja itseluottamus kasvavat: taistelija voi luottaa välineeseensä, se toimii henkivakuutuksena taistelukentällä.

Nissinen nostaa esimerkiksi Norjan asevoimien elektroniset ammuntalaitteet.
– Ei tarvitse käydä tauluilla kertaakaan ja tulokset saapuvat automaattisesti henkilökohtaiselle näytölle. Saman tekee puolessa tunnissa mihin nyt menee tuntitolkulla aikaa, hän ruotii.

https://ruotuvaki.fi/-/harjoitus-tekisi-mestarin
 
Asiantuntijat: Näin Suomen puolustusta pitää kehittää - ”Isokaan karhu ei syö piikkisikaa”
Puolustuksen asiantuntijat arvioivat Suomi-areenassa, että Suomen on panostettava muun muassa yllätyksellisiin tilanteisiin varautumiseen.

Puolustuksen asiantuntijat arvioivat maanantaina Porin Suomi-areenassa, millaista puolustusta Suomi tarvitsee tulevaisuutta ja miten puolustusta tulisi kehittää.
Yllätyksellisiin tilanteisiin varautuminen on keskeinen osa Suomen puolustuksen kehittämistä, koska mahdollinen sota tai kriisi alkaisi yllätyksellä, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun professori Jyri Raitasalo.

- Oma puolustuksemme pitää rakentaa sen varaan, että siedämme yllätyksiä, harhauttamista, valheellisten tietojen levittämistä ja että meidän johtamistoimintamme ja -yhteytemme eivät toimi ja meidän tilannekuvamme on vääristynyt.

Professori korostaa, että puolustusvoimissa tulee olla johtamis- ja toimintakulttuuri, joka kannustaa sotilaita aktiivisuuteen, aloitteellisuuteen ja päätöstentekokykyyn.Teknologiaan ei saa hänestä liikaa luottaa.
Keskustelussa nousi esiin Venäjän Krimin valtaus ja kuinka se vaikuttaa puolustuksen suunnitteluun ja kehittämiseen.Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessorin Katri Pynnöniemen mukaan on kliseistä puhua Venäjästä täysin ennakoimattomana.

- Totta kai tästä syntyy tietty toimintamalli, vaikka aina tulee yllätyksiä ja yllätyksiin tulee varautua, Pynnöniemi toteaa.

"Putin ei ole shakin pelaaja"

Raitasalo muistuttaa, että ennen Krimin valtausta Euroopassa oli totuttu ajattelemaan, että sotilaalliset kriisit Euroopassa ovat ohi. Nyt Raitasalon mukaan vinoutunut näkökulma on korjaantunut ja sotilaallisen kriisin mahdollisuus tiedostetaan ja niihin varaudutaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) arvioi, ettei Krimin valtaus ollut pitkään suunniteltu.

- Luulen, ettei Putin ollut ehtinyt sitä kovin pitkään suunnitella, vaan hän tarttui tilaisuuteen ja käytti sen hyväkseen. Usein puhutaan, että venäläiset ovat shakin pelaajia ja harkitsevat monet siirrot eteenpäin. Putin ei ole mielestäni perinteisessä, strategisessa mielessä shakin pelaaja, hän on judoka, aina kun näkee tilaisuuden, tarttuu siihen ja käyttää hyväkseen, Niinistö arvioi.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-ahohuomauttaa, että viime aikojen sotilaallisissa operaatioissa on ollut on hyvin erilaiset toimintatavat. Monipuoliseen varautumiseen on siis tarvetta.

- Krimin operaatio oli erikoisoperaatio, vihreistä miehistä käytetään Venäjällä nimitystä "kohteliaat ihmiset " eli strategiana oli mennä sinne, että älkää vahingoittako veljeskansaa ja pyrkikää tätä kautta luomaan luottamuksen ilmapiiri, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Sen sijaan esimerkiksi Syyriassa kyseessä on pitkälti ilma- ja merivoimaoperaatio, Ohra-aho muistuttaa.

39fb4ca21c4abde96f544f71ce2a98d7ac4a9163252107cc753f0ed3a8f4d070.jpg

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho ja Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnöniemi korostavat, että Suomen on varauduttava monipuolisiin uhkiin.TOMMI PARKKONEN

"Riittävän hankala pala"

Raitasalo pitää maanpuolustustahdon ja yleisen asevelvollisuuden merkitystä Suomelle tärkeänä tulevaisuudessakin, koska Suomella ei ole varaa rakentaa puolustustaan parhaimman teknologian varaan.

- Meille riittää se, että ollaan riittävän hankala pala sotilaallisesti mahdollisen hyökkääjän silmissä. Vanha sanonta siitä, että isokaan karhu ei syö piikkisikaa, on hyvä malli siitä, kun me ollaan riittävän pisteliäitä, meidän ei tarvitse olla kaikessa huippuja, Raitasalo katsoo.

Raitasalon mukaan Suomeen ei voida tehdä eurooppalaista ”lilliputtipuolustustusta”.

Puolustusministeri Niinistö pitää kansainvälistä yhteistyötä tärkeänä lisänä Suomen puolustukselle. Etenkin brittivetoinen Joint Expecditionary Force (JEF) -joukko on Niinistöstä lupaava. Britannian lisäksi mukana ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ja Hollanti.

- Voi olla, että puolustusyhteistyö kehittyy alueelliseen suuntaan. JEF, jota Iso-Britannia johtaa, voisi olla yksi esimerkki tällaisesta maaryhmästä, joka ei sinänsä turvatakuita tarjoa ja kun kyse on samanmielisten maiden yhteisö, tämäntyyppinen yhteisö pystyy lähettämään nopeammin joukkoja, oli se sitten kyseessä sotilaallinen tai humaniritaaninen kriisi, Niinistö arvioi.

Niinistö: Jalkaväkimiinat "oivallinen lisä"

Puolustusministerin mukaan sodanajan joukkojen määrän supistaminen noin kolmanneksella viime vaalikaudella oli suuri virhe. Tällä vaalikaudella sodanajan joukkoja kasvatettiin 50 000 sotilaalla eli 280 000:een. Myös puolustusmateriaalihankintoihin on varattu lisärahoitusta, mitä Niinistö pitää tärkeänä Suomen puolustuksen tason kannalta.

Ilma- ja merivoimien valmius on Niinistön mukaan kohtuullisella tasolla, mutta maavoimissa on tapahtunut "vaivihkaa siirtyminen koulutusorganisaatioksi". Parannusta maavoimien valmiuteen on kuitenkin saatu aikaan, puolustusministeri toteaa.

Jalkaväkimiinat kieltävää Ottawan sopimusta, johon Suomi liittyi vuonna 2011, puolustusministeri pitää ”rauhanajan hölmön tölväisynä”. Jalkaväkimiinojen suorituskykyä korvaavia järjestelmiä on pyritty kehittämään nykyisellä hallituskaudella, mutta Niinistön mukaan se ei riitä.

- On selvää, vaikka kaikki nämä korvaavat suorituskyvyt saadaan käyttöön, pelotteen osalta jää silti melkoinen aukko Suomen puolustukseen. Siinä mielessä jalkaväkimiinat, putki- ja sakaramiinat, olisivat oivallinen lisä puolustusaseena. Ne ovat halpoja, kotimaisia ja tehokkaita, niitä hyökkääjä pelkää, Niinistö toteaa Iltalehdelle.

837272ab8d502cd6f8400a3d05c0f8c43ad5f093005f4d5da31853e20940eabc.jpg

Puolustusministeri Jussi Niinistö haluaisi jalkaväkimiinat takaisin.TOMMI PARKKONEN

"Ei laukalle trendien perässä"
Raitasalo korostaa, että puolustuksen kehittämisessä on huomioitava ennen kaikkea pitkän aikavälin logiikka eli muutokset ovat pääasiassa hitaita. Raitasalo muistuttaa, että Itä-Ukrainassa ja Syyriassa käydään taisteluita 20-50 vuotta vanhoilla aseilla.

- Uusia asejärjestelmiä kyllä käytetään, mutta ne ovat pääasiassa demonstraatioita, niitä näytetään, kokeillaan ja testataan, mutta valtava massamainen tuho tulee hyvin perinteisillä raketinheittimillä, jotka on valmistettu jo Neuvostoliiton aikana.
Professorin mukaan Suomen tulee huomioida puolustuksen kehittämisessään se, että tulevaisuudessakin sota on väkivaltapitoista - huolimatta siitä, että viime vuosina esiin on nostettu esimerkiksi informaatio-, kyber- ja hybridisodankäynnin roolia. Professori katsoo, ettei Suomessa kannattaisi lähteä ”laukalle uusien trendien perässä”.

- Sanoisin, että näissä on osittain hypetyksen makua. Kun puolustusta kehitetään, keskeinen lähtökohta on se, että varaudutaan väkivaltaisen kriisin ratkaisuun, Raitasalo korostaa.

HANNA GRÅSTEN [email protected]
 
– Ei tarvitse käydä tauluilla kertaakaan ja tulokset saapuvat automaattisesti henkilökohtaiselle näytölle. Saman tekee puolessa tunnissa mihin nyt menee tuntitolkulla aikaa, hän ruotii.

https://ruotuvaki.fi/-/harjoitus-tekisi-mestarin
Kun Ruotsissa melkein kaikki miehet kävi intin, niin siellä oli b-miehet, joita siellä kutsuttiin nimellä "malaj" hoitamassa taulut. Sitten kun määrää vähennettiin, siellä oli vähän aikaa palkattua siviilihenkilöstöä hoitamassa tauluja. Ei ole enään kun ei ole rahaa budjetissa.
 
Jussi Niinistö kuuluttaa takaisin jalkaväkimiinoja (mielestäni ihan validein argumentein) tämän päiväisessä bloggauksessaan Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi. Miinoittaminen on mielestäni ollut yksi kotimaiselle sodankäynnille hyvinkin ominainen piirre (vaikka sitä toki kaikkialla harjoitetaankin).

Lähde: http://jussiniinisto.fi/index.php/2018/07/irti-ottawan-sopimuksesta/

"Irti Ottawan sopimuksesta

16.7.2018 Jussi Niinistö Jätä kommentti


Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen 2011 oli rauhanajan ”hölmön tölväys”. Liittymällä sopimukseen Suomen sotilaalliseen puolustukseen tehtiin aukko, joka ei auta ketään muuta kuin kimppuumme hyökkäävää vihollista. Maailman maista suurin osa on liittynyt sopimukseen, mutta sen ulkopuolella ovat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat, Intia ja Israel.
Ottawan sopimuksen mukaisesti Suomessa on rikoslailla tehty rangaistavaksi henkilömiinojen kehittäminen, valmistaminen, varastointi, kuljetus ja käyttö. Sopimus kieltää mm. tähystämättöminä käytettävät miinat (kuten vanhat sakara- ja putkimiinat) sekä henkilömiinojen käyttämisen muutoin kuin suoran näkökontaktin tapahtuvan laukaisun perusteella. Sopimus kieltää miinojen laukaisun esimerkiksi lennokkitähysteisesti.
Nykyisen hallituksen ohjelmaan ei saatu yrityksestäni huolimatta Ottawan sopimuksesta irtautumista. Siihen kirjattiin, että Suomi kehittää korvaavia Ottawan sopimuksen mukaisia asejärjestelmiä. Tästä esimerkki on julkisuudessakin mainittu ”hyppykaveri”.
Korvaavat asejärjestelmät ovat tärkeitä, ja kehitystyö jatkuu, mutta ne eivät kokonaan poista sotilaalliseen puolustukseen syntynyttä aukkoa. Ne toimivat laastarina, mutta kattavaa miinakauhua ne eivät palauta. Jalkaväkimiinat ovat edullisia ja kotimaisia puolustusaseita, jotka ovat maastossamme hyvin tehokkaita.
Ensi keväänä Suomessa on eduskuntavaalit ja siksi nyt on oikea aika käydä keskustelua, jotta seuraavan eduskunnan aikana Suomi irtaantuu Ottawan sopimuksesta ja palauttaa miinakauhun takaisin sotilaallisen suorituskyvyn keinovalikoimaan.
Sopimuksesta irtaannutaan ilmoittamalla siitä YK:lle kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Jos sota syttyy irtisanomisaikana, jatkuu miinakielto sodan loppuun saakka. Mitä vikkelämmin ilmoitus tehdään, sitä nopeammin Suomen sotilaallinen puolustuskyky vahvistuu.
Itse en ole neljättä vuotta maailmalla puolustusministerinä kulkeneena havainnut sellaista palautetta, että Ottawan sopimuksesta irtaantuminen aiheuttaisi meille minkäänlaista mainehaittaa. Päinvastoin kunnioitusta herättää se, että sotilasliittoon kuulumaton Suomi vastaa itsenäisesti valtioalueensa puolustuksesta ja tekee sen kaikin käytettävissään olevin keinoin."
 
Jalkaväkitaistelija pelkää miinoja siitä ei pääse yli eikä ympäri. Jos hänen ei tarvitse peätä niitä, on hän toiminnassaan tehokkaampi ja käskyt tulee helpommin toteutettua.
 
Jalkaväkitaistelija pelkää miinoja siitä ei pääse yli eikä ympäri. Jos hänen ei tarvitse peätä niitä, on hän toiminnassaan tehokkaampi ja käskyt tulee helpommin toteutettua.

Tuleeko A2 kävellen rajan yli?
 
Back
Top