ESIPUHE
Panssarivaunut ja panssarijoukot mullistivat sodankäynnin toisessa maailmansodassa. Niiden asema oli keskeinen lähes kaikilla sotatoimialueilla. Maailmanpalon jälkeisinä vuosikymmeninä suurvallat valmistautuivat juuri panssarijoukoin Keski-Euroopassa käytävään kolmanteen maailmansotaan. Kylmän sodan päättyminen 1990-luvun alussa johti näkemyksiin, joiden mukaan sodan kuva oli muuttunut pysyvästi. Murros oli merkittävä. Asevoimien varustamisen painopiste siirtyi kevyesti varustettuihin joukkoihin, joita valmistauduttiin käyttämään Euroopan ulkopuolella. Panssareille ja raskaasti mekanisoiduille joukoille povattiin loppua. Vaan toisin kävi. Panssarit ovat palanneet.
Suomessa panssarijoukkoja on aina ollut vähän. Paikalliset erityisolosuhteet ja vähäiset resurssit ovat paljolti ohjanneet panssarijoukkojen kehittämistä. Panssarijoukkojen tehtävät ovat kuitenkin säilyneet lähes muuttumattomina. Ne ovat olleet läpi historiansa osa ylijohdon reservejä: missä ratkaisu, siellä panssarit.
Tämän tutkimuksen tekeminen ei olisi ollut mahdollista ilman apua. Kiitokset kuuluvat monille. Haluan ensiksi kiittää professori Vesa Tynkkystä mahdollisuudesta osallistua hänen johtamaansa tutkimusprojektiin. Kirjahan on vain osa laajempaa aselajihistorioiden sarjaa. Vesalla on riittänyt aikaa keskustella aiheesta ja pitkämielisyyttä odottaa virkatyön ohessa laadittua käsikirjoitusta.
Minulla oli mahdollisuus haastatella muutamia panssarijoukoissa pitkään palvelleita upseereita. Kumarrus Jukka Pennaselle, Pekka Toverille ja Kari Nisulalle tarjoamastanne avusta. Niin ikään Panssarimuseon ja Esa Muikun kautta sain käyttööni aineistoa, jota ei muualla ole – suuri kiitos.
Minulla oli ilo haastatella myös Pekka Kantakoskea hänen kotonaan Hauholla. Keskusteluidemme lisäksi Pekka antoi käyttööni ainutlaatuista kirjallista materiaalia. Kiitokseni eivät enää tavoita Pekkaa, joka siirtyi ajasta ikuisuuteen vain muutamia viikkoja sitten, mutta osuvin tapa muistaa pitkän linjan panssariupseeria lienee hänen kädenjälkensä ikuistaminen käsillä olevan tutkimuksen sivuille.
Kirjan kuvitus ei olisi onnistunut ilman Sotamuseon ja Johanna Palokankaan apua. Apunne oli korvaamatonta. Älyn valon ajoittain himmentyessä minulla ollut mahdollisuus jakaa tuskaani tutkijakollegojen kanssa. Komentajakapteeni, dosentti Juuso Säämänen, joka on poikkeuksellisen monipuolinen ollakseen meriupseeri, on joutunut jakamaan kymmeniä tunteja tutkimustuskaa kanssani. Päämajan historian kanssa painiskeleva apulaisprofessori Mikko Karjalainen on ollut mainiona vertaistukena, on sitten kyse ollut sodan ajan Panssaridivisioonan käytöstä tai viitteiden määrästä.
Suomen kielen kauneus on sen yksinkertaisuudessa. Häkellyn kerta toisensa jälkeen kielenhuoltajani Sara Hännikäisen korjausehdotuksista. Esittämäni kömpelö lauserakenne muuttuu hänen käsittelyssään yksiselitteisen suoraviivaiseksi kuin nuoliammuksen lentorata. Haluan kiittää Suomen parasta sotilaskielen huoltajaa saamastani avusta ja tuesta. Toivon, että vuosia jatkunut yhteistyömme jatkuu myös tulevaisuudessa.
Viimeinen kiitos kuuluu Suomen Marsalkka Mannerheimin Sotatieteelliselle Rahastolle, joka on luonut taloudelliset edellytykset käsillä olevalle tutkimukselle. Suomen marsalkan nimeä kantava rahasto tukee monipuolisesti sotatieteellistä tutkimusta ja luo osaltaan edellytyksiä pitkäjänteiselle tutkimukselle. Omistan kirjan 100 vuotta täyttäville panssarivaunujoukoille.
Helsingissä 15. syyskuuta 2019 Petteri Jouko