Berkshire Hathawayn legendaarinen yhtiökokous on ”hauskempi kuin stand-up-esitys ja opettavaisempi kuin yliopistoluento”.
”Sijoittaminen ja omistaminen on syvin tapa ymmärtää maailmaa.” HS Vision kolumnisti Esa Juntunen vieraili legendaarisessa Berkshire Hathawayn yhtiökokouksessa Yhdysvaltojen Omahassa.
Kuva: Ville Maali / HS
Esa Juntunen
11.5. 2:00
Ensimmäiset aasialaiset tosifanit ovat kokoontuneet areenan ovien eteen jo kahdelta aamuyöstä. Saavumme paikan päälle neljältä aamulla, ja kaikilla ovilla ihmismassat värjöttelevät tihkusateessa.
Tuntia myöhemmin väistyvä sade paljastaa takanamme olevan rakennuksen katolta tarkka-ampujien siluetit aamuaurinkoa vasten.
Tunnelma on kuin Denis Villeneuven elokuvasta tai ennen Taylor Swiftin konserttia. Suomalainen porukkamme ja yli 40 000 muuta ihmistä ympäri maailman ei kuitenkaan saapunut jonottamaan konserttia varten. Vaan Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen Nebraskan Omahaan kuuntelemaan 93-vuotiasta Warren Buffettia, maailman menestyneintä sijoittajaa.
Kun ovet lopulta aukeavat yli kolmen tunnin jonotuksen jälkeen, ihmismassa ryntää kohti areenaa, joka vetää 18 500 ihmistä. Loput käännytetään pois areenan ovelta. Saamme hyvät paikat, ja parinkymmenen metrin päässä Microsoftin perustaja Bill Gates ja Applen toimitusjohtaja Tim Cook käyvät tahoillaan intensiivisiä keskusteluja.
Tunnelma on jännittynyt ja hieman haikea. Kyseessä on ensimmäinen yhtiökokous, kun Buffett ei ole vastailemassa kysymyksiin yhdessä pitkäaikaisen bisneskumppaninsa Charlie Mungerin kanssa. Munger kuoli 99-vuotiaana vuoden 2023 lopussa.
Parhaimmillaan se on hauskempi kuin stand-up-esitys. Opettavaisempi kuin yliopistoluento.
Tapahtuma alkaakin koostevideolla Mungerin ja Buffettin kumppanuudesta. Silmiinpistävästi puhelimen valoja on videon aikana näkyvissä vähemmän kuin missään yleisötapahtumassa, jossa olen viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana käynyt. Ihmiset elävät aidosti hetkessä.
Tämän jälkeen käydään läpi Berkshire Hathawayn ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsaus. Sitten alkaa päätapahtuma: Viiden tunnin Q&A-sessio, jossa ihmiset ympäri maailmaa esittävät kysymyksiä Buffettille, Berkshiren tulevalle toimitusjohtajalle Greg Abelille sekä Berkshiren vakuutustoiminnasta vastaavalle Ajit Jainille.
Berkshiren Q&A-sessio on ainutlaatuinen instituutio. Parhaimmillaan se on hauskempi kuin stand-up-esitys. Opettavaisempi kuin yliopistoluento. Ja inspiroivampi kuin self-help-puhujat.
Rahoitusmaailmaa pidetään usein kylmien arvojen maailmana, mutta Berkshiren yhtiökokous todistaa toista. Sijoittamisella on musiikin kaltainen voima tuoda ihmisiä yhteen eri ikäluokista, kulttuureista ja taustoista. Kommunikointi täysin ventovieraiden ihmisten kanssa on välitöntä ja yhteisöllisyys käsinkosketeltavaa.
Puhutaan ilmastonmuutoksesta ja uusiutuviin energiamuotoihin siirtymisestä sekä niiden haasteista. Puhutaan sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Kaikkea tätä alleviivaa realistinen näkemys siitä, että muutos ei tapahdu sormia näpäyttämällä.
Kapitalismi pyörittää maailmaa, ja Berkshirellä on samaan aikaan sekä poikkeuksellinen valta että vastuu kaikille eri sidosryhmille, sijoittajista työntekijöihin ja aina paikallisiin yhteisöihin asti. Nykymaailmassa kukkiva asioiden mustavalkoisuus loistaa poissaolollaan.
Buffett nostaa esille Berkshiren osakkeenomistajien poikkeuksellisuuden. Buffettin tavoin he omistavat osakkeita vuosikymmeniä. Ja kun aika jättää, he lahjoittavat omistuksensa hyväntekeväisyyteen useammin kuin yhdenkään muun yhtiön osakkeenomistajat. Nämä hyväntekijät eivät halua monumentteja muistoksi hyväntekeväisyydestään.
Väliajalla näytetäänkin video Albert Einstein College of Medicinestä. Videossa oppilaat saavat tietää, että yliopistolle on lahjoitettu miljardin dollarin arvosta Berkshiren osakkeita 96-vuotiaan Ruth Gottesmanin toimesta. Buffett taas on testamentannut noin 140 miljardin dollarin omaisuudestaan yli 99 prosenttia hyväntekeväisyyteen.
Sanon monesti, että sijoittaminen on maailman yleissivistävin harrastus. Berkshiren yhtiökokous todisti tämän jälleen todeksi.
Sijoittamista pidetään virheellisesti numeroiden ja kurssikäyrien kyttäämisenä, jossa ainoa tarkoitus on tehdä rahaa. Pitkäjänteinen sijoittaminen ja omistaminen on kuitenkin syvin tapa ymmärtää maailmaa – ja muokata maailmaa askel kerrallaan juuri sen näköiseksi kuin itse haluaa.