Suomalainen talouspropaganda

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Syö sinäkin sieniä.



Jenni neuvoo asiantuntevasti, miten Suomi saadaan nousuun. Hän varmaan tarkoittaa sitä, että varakkaiden pitää siirtää 5 miljoonaa ylittävä osa omaisuudestaan Suomesta ulkomaille. Yritykset ovat tehneet niin jo kauan sitten. Suutarin lapsilla ei ole kenkiä.
Oikeastihan Jenni suunnittelee ryöstöä. Hän sanoo, että nuo rahat tulee antaa yhteiskunnalle, mutta tarkoittaa , että hän haluaa päättää mitä muiden rahoilla tehdään. Rahat menisivät hänen taskuunsa.
Sitä tuo kommunismi on.
 
Oikeastihan Jenni suunnittelee ryöstöä. Hän sanoo, että nuo rahat tulee antaa yhteiskunnalle, mutta tarkoittaa , että hän haluaa päättää mitä muiden rahoilla tehdään. Rahat menisivät hänen taskuunsa.
Sitä tuo kommunismi on.
Äkkiähän se summa tuosta muuttuisi. Nyt se on viisi, mutta nopeasti neljä. Kolmen kohdalla toivotaan etteivät muuta maasta ja samaan aikaan ihmetellään innovointi/investointi haluttomuutta. Hetken päästä se on satatuhatta ja sitten mietitään mikä meni pieleen, todetaan että kaikki, mutta siinä vaiheessa se on yks lysti vaikka sosialisoidaan loputkin varat...
 
Minusta politiikassa on mukana paljon niitä joiden tärkein motiivi on päättää muiden rahoista ja elämästä.
Niin, ja suuressa määrin määritelmän mukaisesti.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista - ennen kaikkea lakien säätämistä ja verovaroista päättämistä.

Klassinen liberaali kai korostaisi ylimmän vallan haltijan velvollisuutta yksilönvapauksien suojelijana.
 
Niin, ja suuressa määrin määritelmän mukaisesti.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista - ennen kaikkea lakien säätämistä ja verovaroista päättämistä.

Klassinen liberaali kai korostaisi ylimmän vallan haltijan velvollisuutta yksilönvapauksien suojelijana.
Jotkut ajattelevat niin että kansalaiset voivat osasta asioista päättää omalta kohdaltaan ihan itse. Valtion ei tarvi tulla säätämään joka asiaa.
 
Minusta politiikassa on mukana paljon niitä joiden tärkein motiivi on päättää muiden rahoista ja elämästä.
Näille on olemassa aivan oma nimensä - Sosialistit.

Tottakai yhteiskunnassa tarvitaan säännöt (=lait) ja jonkinlainen hallinto. Hallintoon eli vallankäyttöön on aikojen kuluessa löytynyt monenlaisia vaihtoisia malleja..ja aina silloin tällöin on jouduttu oikein tappelemaan siitä kuka ja kuinka parhaiten johdetaan yhteiskuntaa.

Suomessa on pärjätty kohtalaisen hyvin punakapinan jälkeisellä hallintomallilla,.vaikka meitä on ajoittain varsin kovalla kädellä koetettu saada mukaan työläisten paratiisiin = sosialismiin ja kommunismiin.
- nykyinen hallinto on muuttanut taktiikkaa ja suomalaisia ahdistellaan verososialismiin...
- siis, valtio (=yhteiskunnan hallinto) ei omista tuotantovälineitä vaan ottaa itselleen verottamalla työstä, tuotannosta, kaupasta jne. syntyvän lisäarvon. = verosorialistinen hallintomalli.

Tottakai yhteiskunnan täytyy kerätä veroja mutta siinä tulisi ymmärtää järjelliset rajat.. Jos yhteiskunta kuluttaa (=jakaa) enemmän kuin kykenee tienaanaan sitä ei voi verotuksella kompensoida..
- käy juuri niin kuin nykyisen hallituksen taloudenhoidossa..otetaan velkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi (velka on siirrettyä verotusta)

Juuri tämä on suomalaista verososialismia..
 
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan, eli ts. seinähullujen päiväkirjaa selailin.

Poimin tähän sivunumeroita kiinnostaviin kohtiin. Ei missään järjestyksessä tai muutakaan.

53, 196-200, 203

192-193: Kaupungistuminen loppuu ja maaseutu kääntyy kasvuun. Pandemiat ovat tulleet jäädäkseen, ja kaupungistumisen hidastaminen/kääntäminen tarjoaa sille ratkaisun (s.186) Kepu on päässyt vauhtiin. Jossain kohdassa oli puhetta, kuinka kaupungistuminen ei ole ekologisesti kestävä malli, koska kaupungit kuluttavat suuresti raaka-aineita, jotka eivät ole ilmastolle hyväksi.

Kaikkialla puhutaan ekologisesti kestävästä kasvusta ja yhteiskunnasta, mutta sivulla 203 pudotetaan ydinase: kestävä luonnonvarojen käyttö tarkoittaa, että kulutus pudotetaan vähintään kymmenesosaan nykyisestä.


-----

Oma kommentti: julkaisu on hyvä ikkuna hullujen pään sisälle. Näille pandemia ei ole uhka ja katastrofi, vaan mahdollisuus yrittää muuttaa yhteiskunta ja talous aivan toisenlaiseksi. Silmiinpistävää on myös se, että valiokunnan oksennuksessa, tuleva järisyttävä talousromahdus on tosiasia, ja rivien välistä sitä jopa toivotaan - hieman erilainen näkemys kuin hallituksella.

Oma veikkaus: jos lähellekään näillä askelmerkeillä mennään, niin Suomella on edessään iso katastrofi. Suunnitelmatalous 2.0 ja noilla luonnonvarojen kulutuksella kivikausi.
 
Viimeksi muokattu:
Oma veikkaus: jos lähellekään näillä askelmerkeillä mennään, niin Suomella on edessään iso katastrofi. Suunnitelmatalous 2.0 ja noilla luonnonvarojen kulutuksella kivikausi.

Katastrofi, siitä olen samaa mieltä. Joillekin se tulee taas yllätyksenä, että me luiskahdamme hetkessä kohti itää kun ilmaston varjolla, Sitran öyhötyksen ohjaamana, kosketaan autoihin, asumiseen ja olemassaoloon. Ennenkin on maailmassa isoja kansanjoukkoja kusetettu ja suututettu. Sen seurauksena suunta on muuttunut muttei välttämättä yhtään sen parempaan suuntaan.
 
Hyysäri yllättää positiivisesti:

https://www.hs.fi/visio/art-2000010408913.html

Kerrankin sellainen maailmanparannusjuttu, missä maailmaa parannetaan ihan omalla rahalla eikä käsi syvällä jonkun toisen taskussa!

Berkshire Hathawayn legendaarinen yhtiökokous on ”hauskempi kuin stand-up-esitys ja opettavaisempi kuin yliopistoluento”.​

”Sijoittaminen ja omistaminen on syvin tapa ymmärtää maailmaa.” HS Vision kolumnisti Esa Juntunen vieraili legendaarisessa Berkshire Hathawayn yhtiökokouksessa Yhdysvaltojen Omahassa.

Kuva: Ville Maali / HS

Esa Juntunen
11.5. 2:00

Ensimmäiset aasialaiset tosifanit ovat kokoontuneet areenan ovien eteen jo kahdelta aamuyöstä. Saavumme paikan päälle neljältä aamulla, ja kaikilla ovilla ihmismassat värjöttelevät tihkusateessa.

Tuntia myöhemmin väistyvä sade paljastaa takanamme olevan rakennuksen katolta tarkka-ampujien siluetit aamuaurinkoa vasten.

Tunnelma on kuin Denis Villeneuven elokuvasta tai ennen Taylor Swiftin konserttia. Suomalainen porukkamme ja yli 40 000 muuta ihmistä ympäri maailman ei kuitenkaan saapunut jonottamaan konserttia varten. Vaan Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen Nebraskan Omahaan kuuntelemaan 93-vuotiasta Warren Buffettia, maailman menestyneintä sijoittajaa.

Kun ovet lopulta aukeavat yli kolmen tunnin jonotuksen jälkeen, ihmismassa ryntää kohti areenaa, joka vetää 18 500 ihmistä. Loput käännytetään pois areenan ovelta. Saamme hyvät paikat, ja parinkymmenen metrin päässä Microsoftin perustaja Bill Gates ja Applen toimitusjohtaja Tim Cook käyvät tahoillaan intensiivisiä keskusteluja.
Tunnelma on jännittynyt ja hieman haikea. Kyseessä on ensimmäinen yhtiökokous, kun Buffett ei ole vastailemassa kysymyksiin yhdessä pitkäaikaisen bisneskumppaninsa Charlie Mungerin kanssa. Munger kuoli 99-vuotiaana vuoden 2023 lopussa.

Parhaimmillaan se on hauskempi kuin stand-up-esitys. Opettavaisempi kuin yliopistoluento.

Tapahtuma alkaakin koostevideolla Mungerin ja Buffettin kumppanuudesta. Silmiinpistävästi puhelimen valoja on videon aikana näkyvissä vähemmän kuin missään yleisötapahtumassa, jossa olen viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana käynyt. Ihmiset elävät aidosti hetkessä.

Tämän jälkeen käydään läpi Berkshire Hathawayn ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsaus. Sitten alkaa päätapahtuma: Viiden tunnin Q&A-sessio, jossa ihmiset ympäri maailmaa esittävät kysymyksiä Buffettille, Berkshiren tulevalle toimitusjohtajalle Greg Abelille sekä Berkshiren vakuutustoiminnasta vastaavalle Ajit Jainille.

Berkshiren Q&A-sessio on ainutlaatuinen instituutio. Parhaimmillaan se on hauskempi kuin stand-up-esitys. Opettavaisempi kuin yliopistoluento. Ja inspiroivampi kuin self-help-puhujat.

Rahoitusmaailmaa pidetään usein kylmien arvojen maailmana, mutta Berkshiren yhtiökokous todistaa toista. Sijoittamisella on musiikin kaltainen voima tuoda ihmisiä yhteen eri ikäluokista, kulttuureista ja taustoista. Kommunikointi täysin ventovieraiden ihmisten kanssa on välitöntä ja yhteisöllisyys käsinkosketeltavaa.

Puhutaan ilmastonmuutoksesta ja uusiutuviin energiamuotoihin siirtymisestä sekä niiden haasteista. Puhutaan sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Kaikkea tätä alleviivaa realistinen näkemys siitä, että muutos ei tapahdu sormia näpäyttämällä.

Kapitalismi pyörittää maailmaa, ja Berkshirellä on samaan aikaan sekä poikkeuksellinen valta että vastuu kaikille eri sidosryhmille, sijoittajista työntekijöihin ja aina paikallisiin yhteisöihin asti. Nykymaailmassa kukkiva asioiden mustavalkoisuus loistaa poissaolollaan.

Buffett nostaa esille Berkshiren osakkeenomistajien poikkeuksellisuuden. Buffettin tavoin he omistavat osakkeita vuosikymmeniä. Ja kun aika jättää, he lahjoittavat omistuksensa hyväntekeväisyyteen useammin kuin yhdenkään muun yhtiön osakkeenomistajat. Nämä hyväntekijät eivät halua monumentteja muistoksi hyväntekeväisyydestään.

Väliajalla näytetäänkin video Albert Einstein College of Medicinestä. Videossa oppilaat saavat tietää, että yliopistolle on lahjoitettu miljardin dollarin arvosta Berkshiren osakkeita 96-vuotiaan Ruth Gottesmanin toimesta. Buffett taas on testamentannut noin 140 miljardin dollarin omaisuudestaan yli 99 prosenttia hyväntekeväisyyteen.

Sanon monesti, että sijoittaminen on maailman yleissivistävin harrastus. Berkshiren yhtiökokous todisti tämän jälleen todeksi.

Sijoittamista pidetään virheellisesti numeroiden ja kurssikäyrien kyttäämisenä, jossa ainoa tarkoitus on tehdä rahaa. Pitkäjänteinen sijoittaminen ja omistaminen on kuitenkin syvin tapa ymmärtää maailmaa – ja muokata maailmaa askel kerrallaan juuri sen näköiseksi kuin itse haluaa.

Pitkäjänteinen sijoittaminen ja omistaminen on kuitenkin syvin tapa ymmärtää maailmaa – ja muokata maailmaa askel kerrallaan juuri sen näköiseksi kuin itse haluaa. Aamen.
 
Viimeksi muokattu:
Taas saa lukea tohtorin pähkähulluja ajatuksia hesarista.

Suomen kokonaisverotus ei ole enää progressiivista

Tästä on hyvä jatkaa täydennyksin aiheista, joita korotuksen valmistelussa ei ole käsitelty. Jo kauan on ollut tiedossa, että arvonlisävero kumoaa tuloverotuksen progressiivisuuden. Ollakseni varma, tarkistin asian tuoreimpien Tilastokeskuksen tilastojen perusteella.

Arvonlisäveron osuus tuloista alenee tulojen noustessa. Tämä johtuu siitä, että mitä suuremmat ovat tulot, sitä pienempi osa niistä kulutetaan. Kuluttamaton osa tuloista on arvonlisä- ja valmisteverovapaata. Suuriin tuloihin on tällä tavoin järjestynyt verovapaus. Tällainen vero on progressiivisen vastakohtana regressiivinen, eli mitä pienemmät tulot, sitä suurempi verojen osuus.


Tässä on siis määritelty sanoja uusiksi, kuten verovapaus ja regressiivinen vero.

Regressiivisyydellä ei enää viitatakaan yhteen verolajiin vaan kokonaisverotukseen. Ja sitten kokonaisverotuksen regressiivisyyden perusteella väitetään tätä yhtä verolajia regressiiviseksi. Kokonaisverotus sekään ei tässä tietenkään huomioi kun tarkoituksella tuloverot ja alv:n.

Verovapaus ei tarkoitakaan, noh verovapautta, vaan sitä että et osta tuotteita ja maksa alvia vaan pistät säästöön... josta sitten aikanaan maksat alvia korkeampaa pääomatuloveroa myydessä ja alvit jos ostat jotain ja vielä reilusti korkeampaa veroa jos ostat jotain kivaa (kuten auton).

Onko yllätys, että kirjoittaja on kommunisti?
 
Onko yllätys, että kirjoittaja on kommunisti?
Tiainen kiinnostui marxismista 1960-luvun lopussa Vietnamin sodan vastaisen liikehdinnän myötä. Yliopistoon mentyään hän liittyi Akateemiseen sosialistiseuraan ja hieman myöhemmin (1971) Suomen kommunistiseen puolueeseen, Viiskulman osastoon.[1] Hän lukeutui SKP:n sisäiseen oppositioon eli taistolaisiin.[8] Tiaisella oli luottamustehtäviä puolueen paikallis- ja piirijärjestöissä.[1] Kun oppositio erotettiin puolueesta, Tiainen valittiin SKP:n järjestöjen keskuskomitean varajäseneksi keväällä 1986,[9] mutta hän ei toiminut puolueessa.lähde? Vuonna 1988 Tiainen oli perustamassa Kommunistista työväenpuoluetta[1].

 
Mä olen edelleen sitä mieltä SUOMALAINEN insinööri on fiksu ja aikaansa edellä kansainvälisellä tasolla
kun saa ajatuksensa ilmoille oikeaan aikaan. Tästä aiheesta toivon järkevää, realistista keskustelua.
 
Mä olen edelleen sitä mieltä SUOMALAINEN insinööri on fiksu ja aikaansa edellä kansainvälisellä tasolla
kun saa ajatuksensa ilmoille oikeaan aikaan. Tästä aiheesta toivon järkevää, realistista keskustelua.

En usko vedyn pelastavan Suomea. Siitä riippumatta, kuinka merkittäväksi vety muodostuu eri käyttötarkoituksissa, on ongelmana sen kuljetus. Miksi tuottaa täällä ja laivata Saksaan, jos sen voisi yhtä hyvin tuottaa paikallisesti? Just nyt meillä on tietysti halvempaa sähköä kuin Saksassa, mutta se tuskin on pysyvä tilanne. Aurinkopaneelia ja tuulimyllyä joka niemeen ja notkelmaan kun rakentaa vuosikymmenen tai pari, niin Saksassakin riittää energiaa ihan omasta takaa - myös vedyn tuotantoon.
 
Back
Top