Voittajana ei aina selviä nopein tai vahvin, vaan sopeutuvaisin, sanoo Elisan Asko Känsälä – hänen oppinsa olivat keskeisiä, kun Suomesta tehtiin rajattoman mobiilidatan maa
KULUTTAJIEN kannalta Känsälän merkittävin teko lienee Elisan vuonna 2014 tekemä päätös siirtyä kuukausilaskutuksessa rajattomaan dataan ja siihen, että liittymän hinnoittelun perusteena oli datansiirron nopeus. Perustana oli yhtäältä Känsälän Yhdysvalloissa Columbia Business Schoolissa omaksuma ajatus siitä, että nopein ja vahvin ei aina selviä luonnossa eikä liiketoiminnassa voittajana. Voittajana selviää se, joka sopeutuu parhaiten uuteen tilanteeseen.
”Kun erilaiset whatsappit ynnä muut alkoivat ilmestyä, totesimme vastustamisen sijaan että sehän on hieno asia, että sms-viestit ja puhe vähenevät. Kun meiltä kysyttiin, että ettekö pelkää, vastasimme positiivisella spinnillä että mehän tykätään.”
Tuolloin teleyhtiöt saivat paljon rahaa puhelinlaskuista ja tekstiviesteistä, ja tämän viestinnän siirtyminen ”ilmaiseksi” laajakaistapalveluihin koettiin usein uhkana, joka syö liikevaihtoa.
KÄNSÄLÄ kertoo valmentaneensa Elisan johdossa tätä näkökulman vaihdostaktiikkaa. Sen sijaan, että puolustetaan vanhaa mallia, valitaankin ”hyökkäysmoodi”, jolla vallataan markkinaa uudessa pelitilanteessa.
”Voittajan näkökulma markkinaan on se, että joku siellä voittaa, ja miksi se emme olisi me. Siinä ajattelussa ei ole sitä pelkoelementtiä”, hän sanoo.
”Uskon vahvasti, että jos ajattelee oikein, toiminta tulee perässä.”
ELISA oli tiettävästi ensimmäinen teleoperaattori maailmassa, joka tarjosi kiinteähintaista mobiilidataa. Nopeuteen sidottu rajaton tiedonsiirtohinnoittelu oli Elisan mukaan muualla harvinaisuus, joka Suomen lisäksi oli käytössä vain Sveitsissä. Tosin viime vuosina hinnoittelumallia on nähty joissakin muissa maissa. Mobiilidataan siirtymistä hidasti se, että maksettujen datamäärien täyttyminen esti mobiilipalvelujen sujuvan käytön. Sovellusten käyttöä varottiin, kun esimerkiksi mökillä ei voinut katsoa elokuvakanavia tai urheilua mobiilisti datamäärien täyttyessä.
”Nyt suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa.”
”Taisi olla vielä viime keväänä kun sanottiin, että Suomi käyttää enemmän dataa kuin Saksa”, liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö
Harri Pursiainen kuvaa rajattoman mobiilidatan merkitystä.
Hänen mukaansa monen suomalaisen on rajattoman datan yleistymisen takia vaikea edes käsittää sitä, että ulkomailla elokuvia tai esimerkiksi Netflixiä ei voi vapaasti katsoa läppäreistä.
Mitä vapaampaa datan käyttö on, sitä paremmin se ruokkii ihmisiä käyttämään sovelluksia, Pursiainen selittää. HPY:n osuustodistuksen viimeinen myyntihinta tammikuuhun 1998 saakka oli 5 500 markkaa. Sillä sai 150 Elisan osaketta. Hinta oli siis 6,17 euroa per osake. Nyt Elisan osake maksaa noin 50 euroa kappale.