Suomalainen talouspropaganda

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
https://m.verkkokauppa.com/fi/product/52246/fcnxg/Caterpillar-Cat-S50-4G-matkapuhelin-musta

Tuo työrautana. Tämä viesti kirjoitettu kotimaisella jolla EI voi rakentaa linkkiä tai lisätä hymiötä (tässä tapauksessa persiötä) mp-netin vastausviestiin.

No höh, linkkihän onnistui.

Joo, mutta miten saisi vielä näppäimillä! Netti saisi olla vaikka vähemmilläkin sovelluksilla.

Tuollainen "työrauta" mutta hiukan laajemmilla ominaisuuksilla olisi hitti:

https://m.verkkokauppa.com/fi/product/45633/frkjk/ZTE-R28-iskunkest-v-puhelin

Edit. Gotcha!!! Jos Nokia olisi ymmärtänyt tehdä suomenkieliselle käyttöjärjestelmälle Ija keskeisiin markkinamaihin) jotain tällaista, se olisi myynyt käytännön ammattiväelle paljon:

https://m.verkkokauppa.com/fi/product/19408/drsgj/Caterpillar-B100-matkapuhelin-musta
 
Viimeksi muokattu:
Vanhan toistoa mutta kenen leipä kapenee jos käytäisiin pekkaspäivätkin töissä ja pistettäisiin ne arkipyhät viikonlopulle.

Jokainen joka on jonkinlaista tuotantoa suunnitellut tai yrittänt toteuttaa tietää, kuinka nuo rassaavat.

Noista saadaan jo puolet tavoitellusta tuntimäärästä ja kenenkään olot ei oikeasti heikkene. Saavutetut edut blabla ja perseet penkkiin.

Sitten joku kertomaan rakennusliitolle että itse ovat vaatineet etelänaapurin miehet tänne töihin. Kannattaa aina ensimmäisenä ilmoittaa että sopiminen ei sitten kiinnosta
Tiedät varmaan että asiassahan on paljon muustakin kyse kuin esittämästäsi asiasta? Tämähän oliso ihan makee homma jos toimisi. Työntekijäpuoli luopuisi arkipyhistä. Pekkaspäivät maksetaan jo pois, tai sitten teet pidempää työviikkoa ansaitaksesi ne. Mutta mitä työnatajapuoli pystyisi lupaamaan? " Emme vähennä sentään niiin paljon "
No.. Niinku tiedät;)
 
akku kestää kuusi tuntia, jos vähän käyttää,päivän ja vähän toista täysin passiivisena
Mikähän puhelin sulla on? Vai onko iso joukko appeja syömässä virtaa?
Minun Samsung Note II;ssa kestää akku viikon jos kaikki toiminnot (paitsi itse soittotoiminto) ovat pois päältä ja ainoastan GSM-verko päällä eli täysin passiivina kuten kirjoitit. Datayhteyden kytken päälle vain kun tekee mieli mennä nettiin ja kun asia valmis niin suljen yhteyden. Sama GPS;n kanssa, päällä vain kun tarvii käyttää, muuten suljettu.
 
Mikähän puhelin sulla on? Vai onko iso joukko appeja syömässä virtaa?
Minun Samsung Note II;ssa kestää akku viikon jos kaikki toiminnot (paitsi itse soittotoiminto) ovat pois päältä ja ainoastan GSM-verko päällä eli täysin passiivina kuten kirjoitit. Datayhteyden kytken päälle vain kun tekee mieli mennä nettiin ja kun asia valmis niin suljen yhteyden. Sama GPS;n kanssa, päällä vain kun tarvii käyttää, muuten suljettu.

Samsung Trend II ja joo, siellä on usein sovelluksia auki taustalla. Nehän eivät todellakaan sulkeudu, vaikka puhelimella menee ns. perustilaan, ellei niitä sulje. Kiitos huomautuksesta. Mutta akku ei ole se suurin ongelma, koska siihen voin vaikuttaa. Kosketusnäytöt eivät oikein tajua, että olen elossa. Erityisesti oikean käden sormeni ovat saaneet pientä kohtelua, esim. etusormi ja peukalon ovat päistään uudelleen kymmenin tikein yhdistetty takaisin. Voi olla, että se vaikuttaa mutta yksikään pieni koekstusnäyttö ei oikein huomaa minua kunnolla. Toinen juttu on esimerkiksi kertausharjoituksissa kosteus, pöly ja tärinä. Jos saan näppäimet ja vaikka 400 tuntia valmiusaikaa ja 13 tuntia puheaikaa, se sopii elämänlaatuuni paljon paremmin. Otan vaikka ilman nettiä tarvittaessa, tosin tuo Caterpillar B100 on melko lähellä loistavaa yleispuhelinta ja näytti sisältävän kaikki modernin maailman kujeetkin ja suurimmaksi osaksi toivomani asiat.

Tai sitten pidän kahta: konttoripuhelinta ja eräpuhelinta. Äkkiäkö se sim-kortti liikkuu tai ottaa varasimin.

Idea oli kuitenkin tämä talousaihe, eli miksi Nokia meni jälkijunassa muiden onnistuneesti valloittamille markkinoille ja hylkäsi käytännönläheiset arkityön tekijät, mutta ilmeisesti se oli ajan henki. Puhelin- ja sovellusvalmistajien mielenkiinto kohdistuu nyt massoihin, jotka luovuttavat itsestään kaiken mahdollisen tiedon palvelujen tarjoajille. Nämä sitten myyvät dataa eteenpäin mainostajille. Alan miehet kertovat, että nouseva juttu on kodinkoneiden naittaminen älypuhelimelle, jota he kutsuvat leikkisästi "elämän kaukosäätimeksi". Kun jääkaappi tyhjenee, Google tuuttaa nähtäväksesi makkaramainoksen. Kun älyauton kumi lenksattaa, Matin Rengas lähestyy kuskia juuri oikealla hetkellä.

1990-luvulla kehitystä veivät ne, joiden mielestä oli tarpeen saada parempia ja tehokkaampia laitteita. Nyt suuntaa näyttävät markkinamiehet, ja koska pelit ja vehkeet maksavat vähemmän tai eivät mitään, kuluttajien odotetaan luopuvan yksityisyydestään sekä kiimaisesti vastaanottavan "kohdennettuja sisältöjä".

Maailma ei muutu, vaan ihmisille luodaan tarpeita, joita he eivät oikeasti tarvitse. Ja harva valmistaja täyttää todelliset tarpeet. Ainakin minun.

Jos olisin Salossa työttömäksi joutuva ja minulla olisi osaamista ja kontaktit, tekisin osuuskunnan tai osakeyhtiön ja porukoille starttirahat käteen ja tekemään jotain tällaista:

Caterpillar B100 on yksi markkinoiden kestävimmistä puhelimista. Puhelin kestää tiputuksen jopa 1.8 m korkeudesta, upotuksen veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajan sekä pakkasta -25°C asti. Puhelimen isoja näppäimiä on helppo käyttää hansikkaat kädessä ja puhelimen akku kestää erinomaisesti. Puhelin onkin loogisin valinta ihmiselle, joka hakee kestävää peruspuhelinta erinomaisella akunkestolla ilman mitään turhia ominaisuuksia.

  • GSM-taajuudet: 850/900/1800/1900
  • 3G-taajuudet: 850/1900
  • Käyttöjärjestelmä: MTK Nucleus (v2.1)
  • Näyttö: 2.2" 240x320 resoluutio
  • Prosessori: Media Tek MT6276W
  • Kamera: 3 mpxl, video
  • Muisti: 128 MB sisäinen massamuisti, 64 MB RAM, microSDHC-muistikorttipaikka (32GB max.)
  • Sisäänrakennettu GPS-vastaanotin (tukee A-GPS)
  • Bluetooth 2.0, 3,5mm kuuloke liitäntä, microUSB v2.0, 3G (384 Kbps / 384 Kbps)
  • IP67 luokitus (vesitiivis 1m, 30min), käyttälämpötila -25°C .. 55°C
  • Akku: 1150 mAh, puheaika jopa 10 h, valmiusaika jopa 23 vrk
  • Mitat: koko 125 x 69,5 x 14,95mm, 170g
 
Viimeksi muokattu:
Kosketusnäytöt eivät oikein tajua, että olen elossa. yksikään pieni koekstusnäyttö ei oikein huomaa minua kunnolla.
Yksi valintakriteeri miksi otin Note-puhelimen oli että siinä on mukana stylus-kynä. En tykkää naputella sormin kosketusnäytöä ja sitäpaitsi styluksella toiminta on tarkempaa vaikka onkin pienet sormet.
 
Tiedät varmaan että asiassahan on paljon muustakin kyse kuin esittämästäsi asiasta? Tämähän oliso ihan makee homma jos toimisi. Työntekijäpuoli luopuisi arkipyhistä. Pekkaspäivät maksetaan jo pois, tai sitten teet pidempää työviikkoa ansaitaksesi ne. Mutta mitä työnatajapuoli pystyisi lupaamaan? " Emme vähennä sentään niiin paljon "
No.. Niinku tiedät;)
Joo, painetaan päälle vaan. Kyllä työnantajalta lisää saadaan ja jos ei saada niin pistetään perseet penkkiin. Ja jos menee kanttuvei niin sitten menee.
 
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305970925868

Valtio leikkaa, mutta Suomen kilpailukykyä kehutaan – Miten se on mahdollista?
ULKOMAAT 17.7.2015 11:53 Päivitetty: 18.7.2015 12:16
1305811024584

KOLUMNI
Taneli Heikka
Kirjoittaja on toimittaja ja väitöskirjaa tekevä vieraileva tutkija American Universityssa, Washington DC:ssä.

Heleijaa! Leipäjonoissa iloitaan. Suomi on jälleen maailman innovatiivisin maa! Maailman talousfoorumin heinäkuussa julkaistussa raportissa kerrotaan myös se, että Suomi on maailman neljänneksi kilpailukykyisin talous.

Kuinka tulos on mahdollinen? Suomen valtio leikkaa miljardikaupalla hyvinvointimenoissa, koska työntekijät ja yritykset eivät enää tahkoa riittävästi verotuloja.

Suomi on loistanut erilaisissa innovatiivisuuden ja kilpailukyvyn vertailuissa koko 2000-luvun. Noin puolet siitä ajasta – finanssikriisistä 2008 lähtien – Suomen talous on ollut käytännössä pysähdyksissä. Romahdus on dramaattinen. Talouden nobelisti ja kolumnisti Paul Krugman kirjoitti vastikään, että ellei Kreikan kriisi veisi kaikkea huomiotamme, maailma puhuisi Suomen talouden ’eeppisestä katastrofista’ (New York Times 3.7.2015).

Innovatiivisuuden ja kilpailukyvyn mittareita käytettiin Nokian menestyksen hurjimpina vuosina perustelemaan sitä, että Suomen ei tarvitse tehdä rakenteellisia muutoksia esimerkiksi työttömyysturvaan, verotukseen tai yrittäjyyden kannustimiin. Hyvin menee, mutta menköön! Innovaatiorahat käytettiin tukemaan vakiintuneita, usein taantuvia teollisuuden aloja ympäri maata. Se miellytti kaikkia, joilla oli käsi kansan taskussa: sekä kokoomusta lähellä olevia suuryrityksiä, keskustan hajasijoitusaktivisteja ja vasemmiston ay-kaadereita. Konsensuskatastrofin ainekset olivat kasassa.

Suomesta tuli superinnovaattori, jossa talous ei kasva eikä tuottavuus nouse. Tutkimusten kuolleeseen kulmaan oli jäänyt jotain, joka teki tyhjäksi innovaatioiden mallioppilaan ansiot.

Tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota Suomen innovaatiomyyttiin. Professori Elias Carayannis George Washington Universitystä ja johtaja David Campbell Global Democracy Ranking -tutkimusprojektista ovat kehittäneet innovaatioihin ja kilpailukykyyn uutta lähestymistapaa, joka voi paljastaa uutta myös Suomesta.

Perinteisesti ajatellaan, että innovaatioiden synnylle keskeistä on yritysten, tieteen ja hallinnon vuorovaikutus. Se onkin tärkeää. Carayannis ja Campbell tuovat tähän kolmikkoon lisäksi joukon "pehmeitä" elementtejä: taiteen, kulttuurin, demokratian laadun, moniarvoisuuden, median, kansalaisyhteiskunnan ja ekologisen ympäristön. Ne muodostavat aluskasvillisuuden, josta uudet ajatukset, toimintatavat, palvelut ja tuotteet itävät.

Carayannis on väitöskirjani sivuohjaaja, ja suunnittelen herrojen kanssa liiketoimintaa, joten ajatteluni on varmasti hieman puolueellista. Mutta ideat voivat olla tarkastelun väärtejä. Esimerkiksi Campbellin ajatus demokraattisesta vastuusta innovatiivisen yhteiskunnan ehtona osuu Suomeen kipeästi.

Suomalainen poliittinen järjestelmä toimii niin, että vaaleissa ei koskaan äänestetä tulevan hallituksen linjasta. Puolueet eivät yleensä myöskään kerro, kenen kanssa ne suostuvat hallitukseen, ja millaista politiikkaa ne tekevät.

Hallituksen hajoaminen kesken kauden on käytännössä ollut mahdotonta. Kansa voi esimerkiksi äänestää valtaan puolueen, joka vannoo, ettei tue Kreikkaa mutta tukee Kreikkaa ja jatkaa hallituksessa. Campbellin mainitsema politiikan vastuu kansalaisia ja ympäristöä kohtaan on Suomessa heikko.

Voisiko suomalaisen innovaatioparadoksin syitä etsiä demokratian laadusta ja kansalaisyhteiskunnan alennustilasta?

Innovaatioiden synty on mysteeri. Se pakenee mittareita. Mutta jos anturit viritetään vielä nykyistä herkemmiksi, pinnan alta alkaa kenties paljastua.

Voisiko suurimmaksi vahvuudeksemme luulemamme asia, suomalainen konsensusdemokratia, olla yksi innovaatioromahduksen tekijä?

Suomi on viime vuosikymmenet elänyt samanlaisessa tilanteessa kuin kreikkalaiset nyt; on samantekevää, mitä kansa äänestää, koska eliitti on jo valinnut voittajat. Pikkuhiljaa se nujertaa vahvimmankin kansan kyvyn uudistua.

Kirjoittaja on on Yhdysvalloissa, Washington DC:ssä asuva toimittaja ja yrittäjä, joka tekee väitöskirjaa digitalisaatiosta ja demokratiasta.
 
Siirsin tämän suurituloisuuskeskustelun tänne, koska se liittyy tämän otsikkoon enemmän kuin EU-keskusteluun.

Joku tuon kokemani epäsuhdan on selitettävä silti. Suomessa tienataan joko huonosti ja täällä on vaan liian vähän palkansaajia on tietty päteviä selityksiä.

Suomessa tienataan globaalisesti katsoen oikein hyvin. Jopa eurooppalaisessa vertailussa ja ostovoima huomioiden (sivu 23) Suomi on aika hyviin sijoittunut. Joo, on niitä paremmin ansaitseviakin maita, mutta jos katsot maailmanhistoriaa tai globaalia tilannetta, niin se, että on "keskimääräinen suomalainen kokopäivätyöntekijä" tarkoittaa uskomatonta materiaalista hyvinvointia.

Desiilit jaettaneen kaikkien tulojen mukaan eikö? Eikö tuloihin kuulukin tällöin kaikkien ihmisten kaikki tulot eli sosiaalietuudet, eläkkeet jne? Tällöin desiilit eivät kuvaa palkansaajien ja pääomatulojen saajien desiilisuhdetta.

Jep, se lainaamani Tilastokeskuksen tilasto sisälsi kaikki tulonsaajat, myös esim. eläkeläiset, jotka luonnnollisesti yleensä ansaitsevat vähemmän kuin palkkatyöläiset.

Se mitä haen, mutta mitä en kyennyt ehkä muotoilemaan oli se, olen tästä pahoillani, kuinka paljon töissä käyvät palkansaajat ja pääomatuloja saavat tienaavat vuodessa. Siis puhekielellä ns. "oikeissa" töissä käyvät luonnolliset henkilöt saavat. Tällaista bruttopalkkataulukkoa hain henkilökohtaisesti enkä asuntokunnittain.

No, tuo on tietenkin eräänlainen rajaus, mutta jos puhutaan käsitteistä "pienituloinen", "keskituloinen" ja "suurituloinen", niin minusta on hieman keinotekoista se, että sieltä tuloasteikon peräpäästä pudotetaan porukkaa pois. No, suomalaisten kokopäivätyöntekijöiden mediaanipalkka on jotain hieman vajaat 3000€/kk. Tuosta tulee siis jotain 35000€ vuodessa. Miten paljon tuota enemmän pitäisi hankkia, jotta henkilön voisi laskea suurituloiseksi? Jos käytettäisiin samanlaista määritelmää kuin se mainitsemasi köyhyysraja, eli 60% alle mediaanitulon, niin olisiko suuripalkkainen sellainen, joka on 60% yli tuon mediaanipalkan, eli siitä tulee suunnilleen se 50 000€.

Kymmennysosien koot riippuvat siitä, että joukossa on niin suuri osa työttömiä, opiskelijoita, eläkeläisiä, äityis- ja vanhempainrahan saajia sekä muita edunsaajia. Tällöin desiilien tulorajatkin riippuvat kokonaisuudesta koska kokonaisuudessa on mukana iso joukko etuuksien saajia painamassa desiilirajoja alaspäin. Tämä lienee selittävä tekijä?

Niinpä, mutta kai noidenkin ihmisten pitää jotenkin elättää itsensä. Suurin osa ns. pienituloisista on juuri noihin ryhmiin kuuluvia.

Se mikä mua nyppii tuossa on se, että ylimmässä tulodesiilissä ollaan liian pienillä palkoilla. Vähän päälle 50k€ saava ei ole suurituloinen. Se on retroriikkaa.

Niin, toistaiseksi sinä et ole antanut määritelmää sille, mitä suurituloinen sitten oikein on. Enkä ymmärrä, mikä tuossa on retoriikkaa. Kysyn uudestaan, onko suurituloisuudessa jokin negatiivinen konnotaatio, vai miksi siihen ryhmään kuulumisessa olisi jotai pahaa?

Kuinka lie palkansaajista jos etuuksien saajat siivottaisiin pois? Pahoittelen sekaannusta, oletin virheellisesti sanan "tulo" viittaavaan ns. oikeisiin tuloihin, mutta en avustuksiin kuten opintotuki jne. Mutta tulohan sekin tietenkin on.

Niinpä. Ihmisten toimeentulon kannalta oleellista on se, paljonko sinne pankkitilille kuukaudessa kolahtaa, eikä niinkään se, mikä sen rahan lähde on.

Kertokoon nyt mistä kertoo, sovitaan nyt vaikka siitä, että en vaan osaa. Mutta voitko linkittää?

Linkki oli jo edellisessä postauksessa. Pannaan se nyt vielä tähän uudestaan: https://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.html

En tietenkään pidä. Mutta suurituloinen 50k€ saava on oksymoroni. Epäilen tämän olevan tarkoituksellista ja sitä motivoi poliittiset perusteet. Se on osaltaan yleisen mielipiteen ohjaamista. Noin yleisesti ottaen sanat kuten suurituloinen ja hyvätuloinen kun sisältävät todella voimakkaat arvolataukset. Esim. "suurituloista on oikein verottaa ankarasti."

Ja nyt oletan sitten, että sinusta 50 000€ ansaitsevaa ei siis ole oikein verottaa ankarasti. Onko jotain ryhmää (vaikkapa yli 100 000€ ansaitsevia, joita on 1.5% tulonsaajista) sitten oikein verottaa ankarasti? Jos ei, niin sitten sanoisin, ettei kyse ole arvolatauksien erossa sen suhteen, että mihin suurituloisen raja vedetään, vaan ylipäänsä sen suhteen, onko ankarasti verottaminen koskaan oikein.

Mitä verotuken ankaruuteen tulee, niin minun omat arvoni ovat sellaiset, että minusta on oikein, että "rikkaita" verotetaan ankarasti, jotta kaikille voidaan taata tietyt peruspalvelut, kuten turvallisuus, perutoimeentulo, terveydenhoito ja koulutus. Ja kuten jo kirjotin, rikas voi minusta tässä kontekstissa olla 50 000€ ansaitseva yksinasuja, muttei mitenkään välttämättä yksin koko lapsiperhettä elättävä 50 000€ ansaitseva. Perusongelma on minusta siis koko tuloveron ajatus. Pelkästään se, että siirryttäisiin kulutuksen verottamiseen ja tehtäisiin tämä progressiivisesti (perustuloa käyttäen tämä olisi mahdollista), olisi tilannetta mahdollista parantaa suhteellisen helposti. Ongelmana olisi tietenkin se, että kulutusverojen kiertäminen on yleensä helpompaa kuin tuloverojen, minkä vuoksi touhu pitäisi toteuttaa vähintään EU:n tasolla. Joka tapauksessa tämä korjaisi jossain määrin esim. sen ongelman, että yksin 50 000€:n palkalla perhettä elättävää verotetaan nykyisin rankemmin kuin kahta 25 000€ ansaitsijaa, vaikka siis kummankin kotitalouden bruttotulot ovat samat. Jos tuo kulutusveron toteuttaminen olisi mahdotonta, niin jo se tekisi minusta touhusta reilumman, että verotusyksikkö olisi kotitalous, ei yksilö (kuten se on tukisysteemeissä).

Kuitenkin julkisessa keskustelussa suurituloisuus on monille sama kuin varakas tai rikas. Vaikka kyseessä on täysin eri asia. Itsekin sekoilen käsitteiden kanssa.

Niin, minä olen koittanut tässä tehdä sanoille eroa. Eikö parempi olisi koittaa saada tätä sanojen eron merkitystä lyötyä läpi sen sijaan, että hakkaa päätä tuohon suurituloisen määritelmän seinään?

Esim. näin se diskurssi pysyy yllä. Siksi kaikki palkansaajat ihmettelevät, "miten voin olla suurituloinen tai hyvätuloinen" kun todellisuudessa he voivat olla, perheen koosta ja asuinpaikasta riippuen, jopa ahtaalla.

Niin, avainsanana tuo perheen koko ja asuinpaikka. Vanha sanonta rikastumiseen liittyen on "ei ne suuret tulot, vaan pienet menot", joka pätee tähänkin ihan hyvin. Hyvätuloisella voi olla rahat tiukalla, jos on sovittanut kulutuksensa liian korkealle. Yleensä tämä tapahtuu ottamalla liian suuri asuntolaina. Ja siis vielä kerran, jos perheessä on vain yksi ansaitsija, niin hän voi olla henkilönä suurituloinen, vaikka perhe kokonaisuutena ei sitä olekaan. Jos on kyse kahden 50 000€ ansaitsevan perheestä, niin silloin sanoisin, että taloudenpidossa on jotain vialla, jos on edelleen ahtaalla. Eikö sinusta?

Mielestäni: jos on suurituloinen, tällöin on oltava myös suuret tulot.

Samaa mieltä. Mutta pidä mielessä, että suuret henkilökohtaiset tulot eivät vielä tarkoita suuria kotitalouden tuloja, eikä etenkään suurta määrää vapaasti kulutettavissa olevaa rahaa.

Sellaiset tulot joilla ei voi ostaa tavanomaisia elämisen piiriin kuuluvia asioita kuten keskikokoista kämppää ja uutta autoa eikä elellä mukavasti eivät myöskään voi olla suuria. Pointti on, että joku tuossa nyt mättää. Suuret tulot ovat suhteessa hintoihin ja ostovoimaan.

Hmm, jos kotitalous, joka kuuluu tulojensa suhteen siihen ylimpään desiiliin, johon @krd :n postaaman tilaston mukaan pääsee jonkun verran yli 100 000€:n bruttotuloilla, ei pysty noita hankkimaan, niin olen varsin kummissani, vaikka kyse olisi kohtuullisen kokoisesta perheestäkin. Sama juttu sen yksin asuvan 50 000€ ansaitsevan kohdalla. Etkö sinä pitäisi vaikkapa 87 000€ (tämä oli annettu siinä krd:n tilastossa) yhteensä palkkatuloina ansaitsevaa perhettä suurituloisena? Miten paljon kotitalouden tulojen pitäisi olla, jotta sitä voisi pitää suurituloisena?

On se surkeaa, että Suomessa suurituloinenkin voi olla viittä vaille persaukinen...

No, voi voi, maailma on täynnä miljonäärejäkin, jotka ovat panneet kaiken menemään ja jääneet pennittömiksi. Tulojen suuruus ei takaa sitä, ettei joudu persaukiseksi.

Samalla tavalla suurituloinen ei merkitse suuria tuloja tai erittäin hyvää toimeentuloa.

Se tarkoittaa vain, että 90% kansasta tulee toimeen alemmilla tuloilla. Siis työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset mukaan luettuina.

No, kyllä suurituloinen tarkoittaa suuria tuloja. Siinähän nuo kaksi sanaa on yhdessä. Tietenkään tuolle ei ole absoluuttista määritelmää, mutta kyllä minusta suhteellinen suurituloisuus nyt jostain kertoo jotain. Eikö sinusta?

Mielestäni ei ole olennaista mitä sanaa nyt käytetään vaan se, että sellaiset palkkatulot, mitkä ovat ns. "tavallisia", esim. 50000 euroa vuodessa, ei tulisi puhua suurituloisena.

Ok, miten määrittelet "tavalliset" palkkatulot? Jos kokopäivätyöntekijöiden mediaanipalkka on jotain 35000€ vuodessa, niin kyllä tuo aika selvästi on sen yläpuolella. Lisäksi sanoisin sen, että osa ihmisten välttämättömistä kuluista on sellaisia, että ne ovat kaikilla samat, minkä vuoksi lisätulot siellä tuloasteikon yläpäässä menevät suunnilleen kokonaan vapaasti käytettävissä oleviin tuloihin. Näin voin ainakin omalta osaltani sanoa. Jos tuloni nousisivat vaikkapa 10 000€:lla, niin tuosta tuskin menisi lainkaan asumiseen, ruokaan ja vaatteisiin, vaan suunnilleen kaikki olisi käytettävissä kaikenlaiseen "kivaan".

Koska se antaa väärän kuvan todellisuudesta ja koko sana kärsii inflaation. Suurituloinen tässä kontekstissa tarkoittaa superrikasta (kuluu myös ylimpään desiiliin) ja tiukoilla olevaa keskiluokkaista perhettä. Sana ei kuvaa vallitsevaa todellisuutta. Björn Wahlroosin ja perheellisen helsinkiläisen virkamiehen arki on tyystin erilaista. Molemmat ovat "suurituloisia". Siten sana ei tarkoita todellisuudessa oikeastaan mitään, mutta sitä käytetään kuin se tarkoittaisi jotakin. Se tässä ärsyttää.

En tiedä, mistä kontekstista nyt puhut. Suurituloinen ei ainakaan minun kontekstissani tarkoita vain Björn Wahlroosia, vaan hänen kaltaisilleen oikeampi sana on juuri tuo "superrikas" tai se top 1%. Perheestä vs. yksineläjä kirjoitin jo.

Mikään noista ei kuitenkaan muuta suhtautumistani varsinaiseen asiaan. Lehdistö ja ns. kansa puhuu edelleen kuitenkin suurituloisesta varakkaan ja rikkaan synonyymina ja niputtaa joukon mielikuvatasolla samaksi ryhmäksi. 50000€ vuodessa saava perheellinen ei esim. voi ostaa uutta saksalaista autoa ellei tingi perheensä menoista, asumisesta jne.

Onko nyt uudella saksalaisella autolla ajaminen sitten se suurituloisen määritelmä? Paljonkos se Golf nyt maksaakaan?

No, ehkä meissä on eroa. Minulle uudella autolla ajaminen ei ole mikään erityinen tavoite elintasoni suhteen.
 
Perjantaina viimeistä päivää Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettiläänä viettäneen Bruce Oreckin parhaat muistot Suomesta liittyvät mökkeihin ja saunomiseen.
Iltalehti tapasi suomalaisille kuuden vuoden aikana tutuksi tulleen suurlähettilään perjantaina, hänen viimeisenä työpäivänään.

- Voisimme mennä ylös parvekkeelle, josta on presidentti Niinistön mukaan Helsingin parhaat näköalat, Oreck ehdottaa.

Näköalat ovat kieltämättä upeat. Suurlähettiläällä on mukanaan koiransa, valkoinen isovillakoira Deckard.

- Hän ei ole koira, vaan diplomaatti, Oreck vitsailee.

Kuuden vuoden aikana Oreck on useasti eri haastatteluissa ottanut kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja puhunut erityisesti talouselämästä. Niin hän tekee tälläkin kertaa.

- Suomen talouden heikkoudet ovat itsestään selviä. Perinteinen teollisuus, jonka mukana Suomi on kasvanut ja johon Suomi on nojannut, on murroksessa, eikä sitä pysty estämään, Oreck sanoo.

Hän korostaa, että muuttuvassa maailmassa tulee jatkuvasti uudenlaisia mahdollisuuksia, uusia keksintöjä ja uusia tapoja harjoittaa liiketoimintaa.

- Joskus parhaat tilaisuudet tulevat silloin, kun ollaan murroksessa, kun on joutuu miettimään, onko jokin asia pakko tehdä niin kuin se on aina ennenkin tehty, vai olisiko vaihtoehtoisia, parempia ratkaisuja.

Oreck näkee Suomen roikkuvan liian tiukasti kiinni menneessä ja nykyisessä, kun pitäisi katsoa tulevaan.

- Teillä on kiintymys sääntöihin. Säännöt on aina kirjoitettu tiettynä aikana, mutta asiat vierivät eteenpäin nopeasti. Voisimme vaikka tunnin ajan luetella sääntöjä, jotka eivät enää käy järkeen, vaikka ne olisivat joskus ennen olleet ihan käypiä, Oreck kritisoi.

Hänen mukaansa Suomessa tulisi pohtia kriittisesti sääntelyn määrää.
- Se ei tarkoita oikeasti tärkeistä asioista luopumista.


Bruce Oreck ja isovillakoira Deckard. – Hän ei ole koira, vaan diplomaatti, Oreck vitsailee.
Suomi ja Venäjä

Oreck toteaa Suomen ja Venäjän suhteen olevan monimutkainen, kuten se on aina ollut, ja siteeraa presidentti J.K. Paasikiveä:
- Maantieteelle ette voi mitään, Venäjä on teidän naapurinne ja tulee olemaan teidän naapurinne.
Hän myöntää, että Suomella on Venäjä-suhteessa sellaisia haasteita, joita esimerkiksi muilla EU-mailla ei ole.
- Suomi on ollut hyvä EU:n jäsenmaa ja tukenut sanktioita, mutta sen lisäksi teillä on omat erityiset olosuhteenne. Te joudutte päivittäin ajattelemaan myös liiketoimintaa ja turvallisuutta, eri tavalla kuin muut maat.
Suurlähettiläs ei halua ottaa kantaa Venäjän viimeaikaisiin toimiin esimerkiksi Ukrainassa tai asevarusteluun.
- Jos mennään Venäjä-politiikkaan, niin valkoinen talo linjaa siitä. Minä olen vain Suomen-suurlähettiläs, Oreck toteaa.

Kreikan kriisi
Oreck tekee selväksi, ettei Yhdysvalloissakaan iloita Kreikan velkaongelmista ja niiden seurauksista Euroopan unionille.
- Kysymys on siitä, että jos on valittavana huono vaihtoehto ja huonoin vaihtoehto, täytyy mennä huonolla vaihtoehdolla.

Hän huomauttaa, että Kreikan täydellisen romahtamisen seuraukset tulisivat paljon kalliimmaksi kuin maan velkaongelman hoitaminen.
- Näemme mitä tapahtuu talouden romahtaessa. Voimme katsoa tapahtumia Lähi-idässä, yhteiskunnallisen järjestyksen täydellisen romahtamisen seurauksena siellä on pelkkää kaaosta.

Lähes kuusi vuotta suurlähettiläänä Suomessa on jättänyt Oreckille mitä erilaisempia muistoja. Yksi asia on kuitenkin jäänyt mieleen ylitse muiden.

- Kun olen saanut kunnian tulla jonkun luokse, yleensä mökille maaseudulle ja saanut mennä saunomaan, sellaiseen todella salaiseen saunaan, ne hetket ovat upeita muistoja, jokainen niistä, suurlähettiläs hymyilee.
 
Suomessa tienataan globaalisesti katsoen oikein hyvin. Jopa eurooppalaisessa vertailussa ja ostovoima huomioiden (sivu 23) Suomi on aika hyviin sijoittunut. Joo, on niitä paremmin ansaitseviakin maita, mutta jos katsot maailmanhistoriaa tai globaalia tilannetta, niin se, että on "keskimääräinen suomalainen kokopäivätyöntekijä" tarkoittaa uskomatonta materiaalista hyvinvointia.

Globaalisti katsoen löytyy maita joissa ei ole toimivaa yhteiskuntaa lainkaan. Joitakin maita taas hallitaan fundamentalistiuskonnollisten oppien mukaan joissa tytöt eivät käy koulua, on diktatuureja ja valtioita joissa ei ole koko aikuisväestön kattavaa lukutaitoa. Olisikin käsittämättömän nolo tulos, jos maailmanhistoriallisesti ja globaalisti katsoen ei pärjättäisi... Globaalisti ja maailmanhistoriaan verrattuna katsoen esim. Suomen tasa-arvo-ongelma maanpuolustuksessa on häviävän pieni, ihmisoikeuksissahan Suomi on globaalisti hyvällä mallilla ja varsinkin jos verrataan maailman historiaan. Emmehän me sitäkään niin perustele, miten asiat olivat joskus maailmanhistoriassa.

Suomea tarkastellaan tietyissä viiteryhmissä, esim. EU-maat, pohjoismaat, OECD jne. Suomen sijoitus on tuossa linkissä ihan jees, ei silti erinomainen. Hälyttävää on tulevaisuus; katsotaanko peruutuspeiliin, kiristetään verotusta aina vaan lisää ja lisää eli levätään laakereilla muuttamatta rakenteita. Talous on muuttunut peruuttamattomasti.

Wikipedia kertoo Ruotsin ostovoimakorjatun asukaskohtaisen bruttokansantuotteen ostovoimapariteetilla korjattuna olevan 45 986 dollaria ja Suomen 40 347. Suomen lukema on pohjoismaiden huonoin, Islanti mukaan luettuna. Merkillepantavaa on tuossa ainakin se, että suomalaisella on tuossa linkkisi diagrammissa korkeampi pylväs kuin ruotsalaisella. Jopa kruunun kehnosta kurssista huolimatta kun käyn ostoksilla Ruotsissa saan mielestäni samalla rahalla enemmän, myös tarjonta on merkittävällä tavalla parempaa ja mm. autoilu onkin jo sitten ihan selkeästi edullisempaa. Hiukan outoa IMHO.

Jep, se lainaamani Tilastokeskuksen tilasto sisälsi kaikki tulonsaajat, myös esim. eläkeläiset, jotka luonnnollisesti yleensä ansaitsevat vähemmän kuin palkkatyöläiset.

No, tuo on tietenkin eräänlainen rajaus, mutta jos puhutaan käsitteistä "pienituloinen", "keskituloinen" ja "suurituloinen", niin minusta on hieman keinotekoista se, että sieltä tuloasteikon peräpäästä pudotetaan porukkaa pois. No, suomalaisten kokopäivätyöntekijöiden mediaanipalkka on jotain hieman vajaat 3000€/kk. Tuosta tulee siis jotain 35000€ vuodessa. Miten paljon tuota enemmän pitäisi hankkia, jotta henkilön voisi laskea suurituloiseksi? Jos käytettäisiin samanlaista määritelmää kuin se mainitsemasi köyhyysraja, eli 60% alle mediaanitulon, niin olisiko suuripalkkainen sellainen, joka on 60% yli tuon mediaanipalkan, eli siitä tulee suunnilleen se 50 000€.

En tarkoittanut, että ketään pudotetaan pois mistään. Määreet suuri- tai pienituloinen ovat sanoja jotka haluat pysyvän sidottuina desiileihin. Mielestäni alimmissa desiileissä olevat ovat kaikki pienituloisia.

Esim. tuplasti? Sanoisin, että noin tuplasti pitäisi tienata ainakin, että käsite suurituloinen vastaisi käsitettä sisällöllisesti. Esim. 65000-70000 olisi mielestäni sellainen tulo yhdelle tulonsaajalle, että vuonna 2015 voisi puhua suurituloisesta. 70000 vuodessa tienaava olisi myös Tarja Filatovin mukaan "rikas ja hyvin ansaitseva". Sitä vähemmän saava voisi olla "hyvätuloinen", esim. 50-70 k€ välillä. Ihan subjektiivisena esityksenä jotenkin näin:

24000- ultrarikkaat
2000-24000 rikkaat (joiden ei ole pakko työskennellä hetkeäkään jos ei huvita)
1000-2000 rikkaat (joiden ei ole pakko työskennellä kuin vuosi, ehkä pari)
300-999 rikkaat (joiden ei ole pakko työskennellä kuin joitakin vuosia)
130-300 erittäin suurituloiset (10*köyhä-tulot joiden turvin voisi jäädä selvästi ennen tavanomaista eläkeikää pois työelämästä)
70-130 suurituloiset ("Filatovin raja"-10xköyhä)
52-70 hyvätuloinen (Platonin 4*köyhä-"Filatovin raja")

40-52 ylempi keskitulo (3*köyhä-4*köyhä eli "Platonin ideaalin" rikas)
29-40 keskituloinen (2,2*köyhä-3*köyhä)
21-29 alempi keskitulo (harmoninen luku*köyhäraja-2,2*köyhäraja)
13-21 pienituloinen (köyhyysraja-harmoninen luku 1,618*köyhäraja)
0-13 köyhät (köyhyysrajan alapuoliset)

Noita rajojen arvoja voi mielestäni lähestyä esim. virallisesta köyhyydestä aloittaen, koska se on määritetty. Aloitetaan siitä, että Platonin hengessä hyvätuloinen saa neljä kertaa köyhän verran. Harmonisesti 1,618 kertaa köyhän verran tienaava on "pienituloinen" ja väliin jää keskitulot.

Platonin ideaalin rajan alle eli 52 donaa, alle neljä kertaa köyhän tienaava kuuluu "tulokeskiluokkaan". Yli sen on hyvätuloinen.

Ylin tulodesiili ei kuitenkaan riitä kuvaamaan ryhmän sisäisiä eroja, sillä hyvä- ja suurituloiset ovat edelleen keskiluokkaa. 130 on rajana koska se on 10 kertaa köyhän tulo. Samoin esim. verotilastoissa, mitä lehdet esittelevät verotuksen valmistumisen yhteydessä vuosittain, useinkaan alle 120 tai 150 tuhannen euron vuosituloja ei edes listata. Se kertoo siitä, että alle tuon rajan tienaavia ei lukijoiden keskuudessa pidetä niin suurituloisina, että tuloissa olisi aihetta taivasteluun.

130 k€ vuodessa ei kuitenkaan tee vielä ihmisestä rikasta. 130 vuosituloilla ei voi esim. lopettaa päivätöitään. Tulot, joilla joku toinen voisi elää lähes koko elämänsä, on sellainen tulotaso jolla mielestäni ollaan sit jo "rikkaita". Muutaman vuoden tekemällä töitä joista saa yli 300 k€ vuodessa on sellainen tulotaso jolla periaatteessa voisi hankkia "kaiken tarvittavan" ja lopettaa kokonaan työnteon ennen eläkeikää. Silloin on mielestäni oikeutettu kuulumaan "rikas"-kategoriaan jos voi valita tekeekö töitä vai eikö ja toimeentulo ei ole kiinni siitä.

Tällöin kukin ryhmä on sidottu johonkin konkreettiseen kuten köyhyysrajaan, köyhyysrajan kertalukemiin, Platonin ideaaliin tai siihen voiko ryhtyä oloneuvokseksi missä aikataulussa. Tällainen jaottelu on selvästi informatiivisempi kuin desiilit ja vastaa myös jotenkin sanojen sisältöä mielestäni paljon paremmin.

Sanoisin myös, että sellainen efekti missä työ ei enää kiinnosta, ei todellakaan tule vielä 70 k€ vuosituloissa. Silloin ei vielä ole varaa lyödä ranttaliksi.

Mitä tulee verotuksen ankaruuteen, sanoisin siihen taas niin, että niitä joiden on pakko tehdä töitä ei ole oikein myöskään verottaa erityisen ankarasti. Vasta sellaista jolle työnteko on optio, siis oma valinta, ei pakko, voisi jotenkin oikeuttaa verotuksen mikä on "ankara".

Tulotaso tuonne noin sataan tonniin ja vähän päällekin on saavutettavissa keskiluokkaiselle ahkeruudella ja pienellä onnella. Näkisin, että tuo olisi hyvä porkkana ja täysin oikeutettu palkinto, jos kohta monikin tuon saava on uhrannut jo todella, todella paljon aikaa, sosiaalista elämää ja monta muuta tuonne päästäkseen. Silti ei ole rikas. Please, kohdeltakoon häntä edes kuten kohtuudella kuuluu, ei siis ökyrikkaana, vaan henkilönä joka on tilipussinsa ansainnut työllä. Jos tämä nyt voi vihdoin hankki ajotakin suhteellisen siistiä mistä on unelmoinut, niin ei se edelleen ole ökyelämää...

Niin, toistaiseksi sinä et ole antanut määritelmää sille, mitä suurituloinen sitten oikein on. Enkä ymmärrä, mikä tuossa on retoriikkaa. Kysyn uudestaan, onko suurituloisuudessa jokin negatiivinen konnotaatio, vai miksi siihen ryhmään kuulumisessa olisi jotai pahaa?

Määrittelin tuossa yllä sen, koska pyysit sitä. On silti ihan ok kritisoida sanavalintoja vaikka omaa vaihtoehtoa ei esittäisikään. Retoriikkaa on puhua esim. Neuvostoliiton aseista rauhan aseina. En minä noidenkaan retoristen ilmaisujen kritisoijia edellytä esittämään vaihtoehtoisia sanontoja retoristen tilalle. Tulonjaosta puhuminen on tietenkin hyvin politisoitunutta ja noilla sanavalinnoilla halutaan antaa tarkoituksellisesti tiettyä kuvaa. Ja tuo kuva ei mielestäni vastaa reaalitodellisuutta. Poliitikkojen, esim. Filatovin tai Urpilaisen (3.9.2009 Urpilaisen mukaan suurituloinen on 3000 kuussa tienaava, Heli Paasio täsmensi jälkikäteen suurituloisen rajan olevan vuodessa 36000€) retoriikan mukainen suurituloinen ei ole tosiasiallisesti niin hyvin ansaitseva, että tätä voisi sanoa varakkaaksi, suurituloiseksi tai jopa rikkaaksi. Esim. tuossa uutisessa Tarja Filatovin mukaan rikkaat ja hyvin ansaitsevat (Yli 70 000 euroa vuodessa) voisivat maksaa enemmän veroja, koska raha ei ole niin suuri motivaattori tehdä töitä kuin luullaan.

Väitänpä silti, että suurin osa henkilöistä jotka esim. ansaitsevat tuon 70k€ vuodessa ovat sellaisia, joita palkka motivoi ihan yhtä paljon kuin niitäkin, jotka tienaavat esim. 30k€, 40k€, 50k€ tai 60k€ vuodessa. Mielestäni 70k€ on jo todella hyvä palkka, hands down. Mutta ei nyt sentään niin hyvä, että sillä jo voisi hellittää työmotivaatiotaan koska rahaa on jo niin hurjasti. Tuo oli yksi esimerkki tästä diskurssista. Tuossa annetaan sellainen käsitys, että 70k€ on jo niin hyvin toimeentuleva, että työllä ja palkalla ei ole enää pahemmin merkitystä. Jos lukua 70000 ei olisi mainittu, niin voisi luulla Filatovin puhuvan miljonääreistä, F1-tähdistä tai huippujohtajista. Diskurssissa ulotetaan puhetapa ja sanasto jolla kuvataan miljonäärejä sellaisiin henkilöihin, jotka ovat keskiluokkaisia. Se on sumutusta ja sinä tuet sitä.

Muutenkin haluan korostaa, että alunperin kritisoin enemmänkin julkisen puheen sanontoja, kuten mainitut Urpilainen&Filatov. Myös noita taulukkoja, mutta niitä nyt vain osittain. Nyt keskustelu pyörii vain noiden tulorajojen ja desiilien ympärillä. Voi olla, että olenkin väärässä ja aina kun olen, voin jopa myöntää sen täydellisesti. Koska en ole täällä ensisijaisesti sotimassa sanallisesti.

Mielestäni ongelma sivuaa epäsuorasti myöskin noita desiilejä, koska se niputtaa 55 k€ vuodessa saavan, miljonäärin ja miljardöörin samaan ylimpään desiiliin. Eli kategoriaan "suurituloinen". Sitten heistä (suurituloisista) puhutaan julkisuudessa, mm. SuomiAreenassa niin rikkaina, ettei enää edes palkkakaan motivoi töihin. Koska ovat niin helvetin rikkaita. Tässä on siis se pointti ja ärsytys ja tämä on tässä sitä pahaa. Koska siinä siis käydään aivan normaalia palkkatyötä tekevän keskiluokkaisen ahkeran kansalaisen kimppuun samalla retoriikalla kuin puhuttaisiin joistakin ihan oikeasti rikkaista. Vaikka kyse on kahdesta täysin eri asiasta. Jos 70000 vuodessa tienaava tulisi jonnekin rehentelemään ja kertoisi olevansa niin rikas, että palkan merkitys on jo olematon, koska tienaa bruttona 70k€ vuodessa, hänelle luultavasti naurettaisiin. Mutta Tarja Filatov esittää tuota vakavissaan.

Ja nyt oletan sitten, että sinusta 50 000€ ansaitsevaa ei siis ole oikein verottaa ankarasti. Onko jotain ryhmää (vaikkapa yli 100 000€ ansaitsevia, joita on 1.5% tulonsaajista) sitten oikein verottaa ankarasti? Jos ei, niin sitten sanoisin, ettei kyse ole arvolatauksien erossa sen suhteen, että mihin suurituloisen raja vedetään, vaan ylipäänsä sen suhteen, onko ankarasti verottaminen koskaan oikein.

Suomessa verotetaan ankarasti ja vaikka yläpään progressiota lievennettäisiin muutama pinna, se olisi edelleen ankaraa. Pitääkö nyt jo sekin määritellä, mikä on ankaraa jotta voidaan edes keskustella? Lähtökohtaisesti ketään ei tule verottaa "ankarasti", vaan vain niin vähän kuin mahdollista. Ongelma on tässäkin, ei tuloissa, vaan menoissa. Suurituloisen verotuksen kiristys ei ratkaise ongelmaa.

Mitä verotuken ankaruuteen tulee, niin minun omat arvoni ovat sellaiset, että minusta on oikein, että "rikkaita" verotetaan ankarasti, jotta kaikille voidaan taata tietyt peruspalvelut, kuten turvallisuus, perutoimeentulo, terveydenhoito ja koulutus. Ja kuten jo kirjotin, rikas voi minusta tässä kontekstissa olla 50 000€ ansaitseva yksinasuja, muttei mitenkään välttämättä yksin koko lapsiperhettä elättävä 50 000€ ansaitseva. Perusongelma on minusta siis koko tuloveron ajatus. Pelkästään se, että siirryttäisiin kulutuksen verottamiseen ja tehtäisiin tämä progressiivisesti (perustuloa käyttäen tämä olisi mahdollista), olisi tilannetta mahdollista parantaa suhteellisen helposti. Ongelmana olisi tietenkin se, että kulutusverojen kiertäminen on yleensä helpompaa kuin tuloverojen, minkä vuoksi touhu pitäisi toteuttaa vähintään EU:n tasolla. Joka tapauksessa tämä korjaisi jossain määrin esim. sen ongelman, että yksin 50 000€:n palkalla perhettä elättävää verotetaan nykyisin rankemmin kuin kahta 25 000€ ansaitsijaa, vaikka siis kummankin kotitalouden bruttotulot ovat samat. Jos tuo kulutusveron toteuttaminen olisi mahdotonta, niin jo se tekisi minusta touhusta reilumman, että verotusyksikkö olisi kotitalous, ei yksilö (kuten se on tukisysteemeissä).

Niin minunkin arvoni ovat. Voinen pitää itseäni yhtä hyvänä ja moraalisena ylevänä, sillä sellainenhan tuosta paistaa läpi.

Kuten jos useasti todettu, verotus on ankaraa, sitä on kiristetty 11 kertaa viimeisen 4 vuoden aikana, vasta äskettäin erityinen raippavero asetettiin yli 100000 vuodessa tienaaville. Silti nyt jo sama laulu on alkanut. Huolimatta siitä, että SDP:n Filatovin, vero-oikeuden proffan, verohallinnon johdon, asiantuntijoiden ja pankkien ekonomistien mielestä työn verotus on liian ankaraa. Käytännössä kaikki "viisaat" ovat samaa mieltä. Olen 100% johdonmukaisuudella tukenut progression ajatusta, kuten nuo asiantuntijatkin. Kanta on selkeä: progression yläpää on liian jyrkkä. Verokiila on ongelma. Se on väärin. Se ei ole väärin, että on progressio. Progressio on oikein.

http://www.eva.fi/blog/2015/07/18/pienituloisimmat-vapaaksi-veroista-ja-holmolaisverot-pois/
"Rikkaiden verotusta on nostettu 11 kertaa neljän viimeisen vuoden aikana."

silti:

"On aika paradoksaalista, että Suomessa julkiset menot suhteessa BKT:hen ovat maailman huippua, 60 prosenttia – ja meillä on leipäjonoja. OECD:n tilastojen mukaan terveydenhuollon eriarvoisuus on sijalla 130, Lepomäki huomauttaa."

Työn verotuksen alentamisen puolesta olen tässä yrittänyt kampanjoida. Jopa SDP myöntää työn verotuksen olevan liian kireää ja:

"Filatovin mukaan veroaste on suhteutettava siihen, mitä verorahoilla halutaan; halutaanko enemmän vai vähemmän palveluita, vähemmän tuloeroja, vai mitä. Mutta hänenkin mukaan verotus on osin liian kireää.

Työn verotus meillä on suhteessa liian kovaa, jos ajattelemme globaalia kilpailuympäristöä, jossa elämme, hän myöntää."


@s91 päättelee ilmeisesti, että näin ei ole. Koska s91 on henkilö jolla on ylevät arvot. Ilmeisesti toisin kuin muilla?

Koska mistä muusta syystä sitä noin pitäisi korostaa?

Hypoteettisesti ajatellen, vaikka rikkailta ja suurituloisilta verotettaisiin 100% tuloista niin julkisten tulojen ja menojen epäsuhdan ongelma ei poistuisi. Niinpä menopuoleen on puututtava joka tapauksessa. Tästä päästäänkin toiseen asiaan mitä peräänkuulutan ja se on johdonmukaisuus. Palkansaajan osalta tässä keskustelussa nostat relevantiksi "ei ne suuret tulot, vaan pienet menot"- lausahduksen perusajatuksen, sama ei ilmeisesti päde valtioon? Suomen sijoitusta vauraudessa katsotaan globaalisti, mutta Suomen (asevelvollisuuden aiheuttamaa) ihmisoikeuskysymystä ei liene globaalisti. Argumentoijana mielestäsi et vakuuta jos selektiivisesti valikoit Suomen aseman maailmanhistoriaan nähden/globaalissa vertailussa vs. viiteryhmään nähden tai "pienet menot" -lausahduksen perusajatuksen sen mukaan kun se pätee yksilöön mutta valtion tuleekin saada aina maksimaalinen määrä tuloja. Yksilön ei. Riippuen mitä asiaa kulloinkin vastaan väität, valikoit epäkoherentisti perusteluja sen mukaan mikä kulloinkin sopii oman näkemyksen tueksi.

Hyvätuloisten ankarakaan verotus ei tuota fiskaalisesti hääppöisesti ja sillä on talouden dynaamisia tekijöitä heikentävä vaikutus. Kuten hyvin tiedät. Miksi olisi perusteltua verottaa keski- ja hyvätuloisia (=suurituloisia) ankarammin kuin mitä muut Suomen viiteryhmän valtiot verottavat? Tai vaikka globaalisti tai maailmanhistorian kautta katsottuna, uskoisin Suomen verotuksen olevan suhteellisen ankaraa missä ja mihin tahansa verrattuna. Miksi se on oikein Suomessa? Tai miksi se on ollenkaan järkevää? Tai kääntäen: toimivatko muut valtiot epäoikeudenmukaisesti ja vain Suomi oikein?

Tästä on esitetty seuraavaa:

https://www.veronmaksajat.fi/ajanko...verovertailu-2014-Suomessa-jyrkka-progressio/
https://www.veronmaksajat.fi/ajanko...tailu-2011-Jyrkka-progressio-tuntuu-Suomessa/

Samaa aihetta sivuaa myös tämä radiolähetys:
http://areena.yle.fi/1-2656717
Haastattelussa suomalaisia verotuksen asiantuntijoita, valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti, verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen ja vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas. Heidän mukaansa Suomen verotus on kokonaisuudessa ankaraa. Piste. Lisäksi tulojen yläpäässä progressio on jyrkkä. Työn verokiila on aito ongelma.

Nordean ekonomisti Pasi Sorjosen blogiteksti on kanssani aiheesta todella samanmielinen, olen täysin samaa mieltä.
http://www.nordea.com/fi/media/uuti...5-07-17-maailman-kilteimmat-hyvatuloiset.html
"Vain hieman keskitulot ylittävillä 45 000 euron vuosiansioilla joutuu lisätuloistaan maksamaan puolet veroa, vajaan 80 000 tuloilla 58 prosenttia. Ei siis ole ihme, että merkittävä osa kaikista veroista kerätään hyvätuloisilta. Ne 11 prosenttia suomalaisista, joiden veronalaiset tulot olivat vuonna 2013 vähintään 50 000 euroa, maksoivat 45 prosenttia kaikista kotitalouksien veroista ja peräti 75 prosenttia valtion keräämistä ansiotuloveroista.

Tuloprogression ohella Suomessa toimii tulonsiirtojen regressio. Esimerkiksi ansiosidonnainen päiväraha ja äitiysraha ovat suhteellisesti sitä pienempiä, mitä korkeampi henkilön aiempi tulotaso on."


e: Samaa myös kertoo Penna Urrila:
http://ek.fi/blogi/2015/07/24/penna-urrila-bloggaa-hyvinvointiyhteiskunta-kaipaa-lisaa-maksajia/

Ja myös sitra. Sitra ainakin on pannut sanan kovapalkkainen sitaatteihin ja käyttänyt ilmaisua "näin määriteltyjä suurituloisia", eli aivan varauksetta 50k€ tuloja ei pidetä kovina:
http://www.sitra.fi/blogi/talous/ketka-maksavat-suomessa-veroja
"Entä keitä ovat Suomen ’kovapalkkaiset’? Suurituloisimman 11 prosentin ryhmään ylsi toissa vuonna 50 000 euron bruttomääräisillä vuosituloilla. Näin määriteltyjä suurituloisia on runsaat puoli miljoonaa suomalaista."

EVA:n kertoman mukaan hyvätuloiset osallistuvat talkoisiin:
http://www.talouselama.fi/uutiset/e...+osallistuneet+talkoisiin+jo+pitkaan/a2311209
"Viime vuosina on tehty ainakin 11 erillistä hyvätuloisten verotusta kiristävää päätöstä, joista viimeisimmät astuivat voimaan tämän vuoden alusta.
Suurituloisten verotusta on nostettu, progressiota on kiristetty ja veropohjaa on laajennettu. Tämä selviää tänään julkaistusta arviosta Pitkät talkoot. Sen on kirjoittanut EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto."


Vaikka verotusta on kiristetty hyvin toimeentulevilta viime vuosina 11 kertaa ja progressio on maailman kovinta, se ei estä uusia veronkirityspuheita ja diskurssia jonka mukaan "hyväosaiset eivät osallistu talkoisiin". Kuinka paljon voi valehdella, että se mahtuu vielä eri näkemykseen ja poliittisten arvojen eroon?

Hiilamo, (omistaa osan Voima-lehden kustantamosta, Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Hiilamo oli vihreiden ehdokkaana Uudellamaalla) kannatta kiristämistä suuremmista tuloista. Hän luonnollisesti jättää mainitsematta mikä tulo on ns. "suurempi". Kuitenkin voi yhtyä Hiilamon näkemykseen, että verotus on joiltakin osin myös idioottimaista:

http://yle.fi/uutiset/professori_ih...unnallisverot_ovat_holmolaisen_hommaa/8162770
"Kaikkein vahingollisimpia veroja ovat työmarkkinatuesta maksettavat kunnallisverot, joita maksetaan toimeentulotuella. Ihmisten pitää siis hakea tukia, jotta he saisivat verot maksettua. Se on ihan hölmöläisen hommaa, Hiilamo sivaltaa."


On fakta, että mainitsemasi tietyt peruspalvelut, kuten turvallisuus, perustoimeentulo, terveydenhoito ja koulutus ei tule hoidetuksi ilman valtion lisävelkaa vaikka ns. rikkaita verotettaisiin 100%. Verotuksen kiristys ei siis ole ratkaisu ongelmaan.

Siten, isotuloisen verotuksen kireyden kannattamisella on oltava joku muu motiivi
.

Mikähän se voisi olla? Esim. tietämättömyys, ideologia, kateus, silkka pahansuopaisuus? Sinun tapauksessasi myös eri mieltä oleminen, jolla näyttäisi olevan ihan itseisarvo, on aivan varteenotettava mahdollisuus. Faktatietoon pohjautuva ongelmanratkaisu se ei ainakaan voi olla.

Niin, minä olen koittanut tässä tehdä sanoille eroa. Eikö parempi olisi koittaa saada tätä sanojen eron merkitystä lyötyä läpi sen sijaan, että hakkaa päätä tuohon suurituloisen määritelmän seinään?

Varmasti noin ideaalissa maailmassa.

Silti, taas sitä mennään eli jälleen tänään tämä sama taas alkoi:
Keskustakonkari vaatii: Raippavero rikkaille
http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1226174

Tietenkään taaskaan ei ole sanottu kuka on "rikas". No kukapa muukaan kuin "suurituloinen kymmenys"... Siis oikeasti keski- tai hyvätuloinen keskiluokka, joista kelpo osa on lujilla perheidensä ja asumiskustannustensa kanssa. Ja kansa taputtaa käsiään: "rikkailta rahat pois!", kuten voinemme lukea jahka kommentteja tulee lisää... Juuri tätä tarkoitan.

Vaikka verotusta on kiristetty toistuvasti, näitä vaan tulee jatkuvasti. Vaikka nyt taas kiristettäisiin, pian taas joku muu vaatii kiristystä, "koska hyvätuloiset eivät kanna vastuutaan...". Mielestäni on erittäin hyvä, että muutama ulostulo on tullut joissa kerrotaan kuinka paljon vastuuta hyvätuloiset kantavat.

Niin, avainsanana tuo perheen koko ja asuinpaikka. Vanha sanonta rikastumiseen liittyen on "ei ne suuret tulot, vaan pienet menot", joka pätee tähänkin ihan hyvin. Hyvätuloisella voi olla rahat tiukalla, jos on sovittanut kulutuksensa liian korkealle. Yleensä tämä tapahtuu ottamalla liian suuri asuntolaina. Ja siis vielä kerran, jos perheessä on vain yksi ansaitsija, niin hän voi olla henkilönä suurituloinen, vaikka perhe kokonaisuutena ei sitä olekaan. Jos on kyse kahden 50 000€ ansaitsevan perheestä, niin silloin sanoisin, että taloudenpidossa on jotain vialla, jos on edelleen ahtaalla. Eikö sinusta?

Ja tämä liian suuri asuntolainan nosto on usein sen sortin akti, joka on, jos nyt ei pakollista niin kuitenkin melko pakollista. Ainakin jos haluaa asua työnsä äärellä (eli siellä missä Suomessa on tilastollisesti eniten työpaikkoja). Ja tämä taas toimii epäsuorasti työvoiman liikkumista ja kaupungistumista vastaan. On omiaan heikentämään muuttohalukkuutta, jos "suurituloinenkin" joutuu asumaan asunnossa missä muualla asuu "pienituloinen". Verotus osaltaan on haittaamassa tätä liikettä, mikä tapahtuu lähes kaikissa kehittyneissä maissa, tiivistää yhteiskuntarakennetta jne. Suomessa asutaan ahtaasti. Mielestäni Uudellamaalla voisi olettaa 100000 pariskunnan voivan asua hieman väljemmin. Asia on pohjattoman mutkikas ja siihen liittyy sata muutakin asiaa. Tuloveron lisäksi tässä varsinkin on vielä leimavero, mikä on jo ihan helvetisti ok-taloissa.

Vero, vero vero. Se Suomessa osataan. Rikkaita 50k€ vuodessa tienaavia porvariporsaita verottamaan vaan ja äkkiä niin loppuu se sikailu siellä 46000 euron arvoisen 118i -mallisen öky-bemarin ratissa.

Jos kahden 50k€ eli yhteensä 100k€ huusholli ei pärjää, joku on tosiaan viturallaan. Kyllä, näin on. Silti, progression jyrkkyys on fakta. Noilla tuloilla kuuluisi saada enemmän käteen. Työllisyys, dynaamiset vaikutukset, oikeudenmukaisuus vs. silkka populistinen vaade kiristää veroja "rikkailta".

Samaa mieltä. Mutta pidä mielessä, että suuret henkilökohtaiset tulot eivät vielä tarkoita suuria kotitalouden tuloja, eikä etenkään suurta määrää vapaasti kulutettavissa olevaa rahaa.

Jos normaalin asumisen ja normaalin perheen elatuksen jälkeen ei ole edes kohtalaista määrää vapaasti kulutettavaa raha, ei millään voi olla suurituloinenkaan. Suurituloinen mutta silti vain keskiluokkainen (jos nyt Bourdieun hengen mukainen henkinen ja kulttuurillinen pääoma jätetään laskuista tältä erää). Joku tuossa itselleni vaan mättää...

No, voi voi, maailma on täynnä miljonäärejäkin, jotka ovat panneet kaiken menemään ja jääneet pennittömiksi. Tulojen suuruus ei takaa sitä, ettei joudu persaukiseksi.

Ei takaa. Verotuksen progression vääryys on ja pysyy silti.

Puolustelet muuten vallitsevaa tilannetta tarmokkaasti. Et ilmeisesti näe mitään syytä yhtyä oikeastaan mihinkään esittämääni kritiikkiin jota kuitenkin ihan vilpittömästi pidän jo aika objektiivisena (koska sitä tukee käytännössä kaikki verotuksen asiantuntijat, poislukien vasemmistolaiset). Etkö näe parannettavaa tai ns. yhteistä maaperää todellakaan missään?

Sellaiset esineet ja kulutustavarat mitkä muissa länsimaissa nähdään ns. tavanomaisena kulutuksena nähdään Suomessa luksus- ja ylellisyystuotteina. Mielestäni tuossa on muutoksen paikka.

Suurituloinen tarkoittaa suuria tuloja. Siinähän nuo kaksi sanaa on yhdessä. Tietenkään tuolle ei ole absoluuttista määritelmää, mutta kyllä minusta suhteellinen suurituloisuus nyt jostain kertoo jotain. Eikö sinusta?

Kyllä vain, mutta mielestäni 50000 vuodessa ei siis ole kovin suuri tulo. Se on hyvä tulo, missään nimessä se ei ole huono. Tämä on siis mielipide. Tämä suurituloisuus kuvastaa Suomen ongelmaa: meillä on liian vähän palkansaajia. Siis ihmisiä, jotka saavat ns. "oikeaa" palkkaa ja liian paljon niitä, jotka eivät saa "oikeaa" palkkaa, vaan saavat avustuksia. Valtiontalouden ongelmat ja rahoituksen kestävyys ja siinä sivussa niin moni muukin ongelma lieveilmiönä paranisi jos työllisten määrä lisääntyisi. Siten: yrittäjyyden jyrkkien ja työelämän jäykkien sääntöjen takia työllisten astetta ei saada nostettua.

Mitä noihin juttuihin tulee, myös tuossa linkittämässäni YLE:n Mikä maksaa Suuri verokeskustelu lähetyksessä sivutaan aihetta.

Toinen ulostulo esim. yrittämiseen on tässä:
http://askorantala.puheenvuoro.uusi...nkuoppa-jos-ansio-odotukset-ovat-liian-pienet

Ok, miten määrittelet "tavalliset" palkkatulot? Jos kokopäivätyöntekijöiden mediaanipalkka on jotain 35000€ vuodessa, niin kyllä tuo aika selvästi on sen yläpuolella. Lisäksi sanoisin sen, että osa ihmisten välttämättömistä kuluista on sellaisia, että ne ovat kaikilla samat, minkä vuoksi lisätulot siellä tuloasteikon yläpäässä menevät suunnilleen kokonaan vapaasti käytettävissä oleviin tuloihin. Näin voin ainakin omalta osaltani sanoa. Jos tuloni nousisivat vaikkapa 10 000€:lla, niin tuosta tuskin menisi lainkaan asumiseen, ruokaan ja vaatteisiin, vaan suunnilleen kaikki olisi käytettävissä kaikenlaiseen "kivaan".

Siinäpä se onkin. Paha sitä on määritellä, se kun rippuu täysin missä ympyröissä kukakin liikkuu. Kaikki sen silti tietää, mutta sehän riippuu missä asuu, kenen seurassa liikkuu ja mihin on tottunut. Kuitenkin menin nyt tekaisemaan yrjön määritelmän.

http://yle.fi/uutiset/kuinka_rikas_olet_eurooppalaisessa_mittakaavassa/6675664
"Monessa muussa Euroopan maassa samoilla tuloilla elelisi herroiksi. Keskituloinen, kaksilapsinen suomalainen perhe kuuluisi kaikkein rikkaimman kymmenyksen joukkoon puolessa Euroopan maista." Suomessa ei elellä herroiksi noilla tuloilla.

YLE:n mukaan keskituloinen suomalainen perhe tienaa vuodessa verojen jälkeen yhteensä noin 55 000 euroa. 55000 tuhatta vuodessa nettona on valtiollisen YLE:n käsityksen mukaan keskituloinen perhe. Siinä on esim. yksi määritelmä. Keskituloinen perhe saa 55000 donaa nettona.

En tiedä, mistä kontekstista nyt puhut. Suurituloinen ei ainakaan minun kontekstissani tarkoita vain Björn Wahlroosia, vaan hänen kaltaisilleen oikeampi sana on juuri tuo "superrikas" tai se top 1%. Perheestä vs. yksineläjä kirjoitin jo.

Kuitenkin perheellinen, yksineläjä ja Wahlroos kuuluvat kaikki samaan kategoriaan nimeltä "suurituloinen". Mielestäsi tämä antaa oikean kuvan jota ei ole syytä kritisoida. Tämän kritisoijaan tulee sinun mielestäsi kohdistaa kritiikki...

Onko nyt uudella saksalaisella autolla ajaminen sitten se suurituloisen määritelmä? Paljonkos se Golf nyt maksaakaan?

Elämässä tehdään tyypillisesti kahdesta asiasta suuria rahallisia kauppoja: kodista ja autosta. Asuminen ja autoilu ovat siten keskiössä verotuksesta ja tuloista puhuttaessa. Asuminen on pakollista kaikille, autoilu useille ja riippuen missä asuu monelle käytännössä pakollista sekin.

Enkä tarkoittanut Golfia tai Opelia. Pidän myös vähän merkillisenä tapaasi keskustella, kaikki pitää oikein tahallaan vääntää ja ymmärtää jonkun porsaanreiän kautta väärin jos vähäinenkin väärintulkitsemisen mahdollisuus on. Tämä väärinymmärtämisen halu on jostain syystä tosi voimakas sinulla, miksiköhän? Ihmetelen motiiviasi käydä keskustella täällä. Koetko jotenkin velvollisuudeksesi vastustaa kaikkea ja olla joku ns. yleinen opponentti kaikissa aiheissa?

No, ehkä meissä on eroa. Minulle uudella autolla ajaminen ei ole mikään erityinen tavoite elintasoni suhteen.

Itsestäänselvyys, koska meissä kaikissa on eroja. Kyse on tuloista ja verotuksesta. Oma kantasi autoiluun ei ole mitenkään validi pointti asian kannalta. Haiskahtaa itsekorostukselta. En minäkään ole solmimassa homoliittoa, mutta kannatan silti avio-oikeutta homoille.
 
Viimeksi muokattu:
Suomen suurimpia ongelmia on korkea verotus..se vähentää maamme kilpailukykyä monin tavoin. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa EU:ssa yhtenäistetään verotusta ja mieluummin niin että pyritään jonkinlaiseen siedettävään keskiarvoon. Siis ei tavoitella mahdollisimman korkea verotusta sillä sellainen tappaa motivaation työntekoon ja yrittämiseen.

Toinen ikävä piirre on siinä että meillä kadehditaan typerällä tavalla taloudellisesti menestyneitä. Erityisesti omalla yrittämisellään rikastuneita. Hiemankin muita paremmin menestyneistä (korostan taloudellisesti menestyneistä) tehdään ikäänkuin tämän yhteiskunnan suuria ongelmia..ja usein tuntuu että heistä haluttaisiin päästä kokonaan eroon.

Totuus on kuitenkin se että heistä (siis ns. rahallisesti rikkaista) jokainen maksaa monin verroin enemmän veroja kuin keskimääräinen palkansaaja. Kaiken lisäksi oman menestyksensä ohella yrittäjät luovat työpaikkoja kymmenille, sadoille ja jotkut jopa tuhansillekin työntekijöille. Heiltä (siis työntekijöiltä) tämä meidän yhteinen yhteiskuntamme ottaa melkoisen määrän verotuloja. Ne jäisivät saamatta jollei olisi sitä kovalla työllä ja henkilökohtaisella riskillä menestynyttä yrittäjää.

Meidän pitäisi toimia aivan päinvastoin. Mitä enemmän annamme (luomme mahdollisuuksia) yrittäjille rikastua (taloudellisesti) - sitä enemmän siitä hyötyy koko yhteiskunta.
 
Keskustan Sirkka-Liisa Anttila haluaa lisää verotusta. Ilmeisesti fantasioinnin kohteena on kovempi ansiotuloverotus. Niinpä niin.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/anttila_hyvatuloiset-38860

Sirkka-Liisa Anttila väläyttää raippaveroa hyvätuloisille
PERTTU KOISTINEN
eilen klo 10:16(päivitetty eilen klo 17:04)
Keskustan kansanedustajan mukaan hyvätuloisten ihmisten sitoutuminen yhteisiin taloustalkoisiin pitää toteuttaa verotuksen keinoin.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mukaan Suomen taloustilanne vaatii julkiseen talouteen merkittäviä sopeutustoimia. Kansalaiset ovat hänen mielestään valmiita koviinkin päätöksiin, kunhan ne tehdään ehdottoman oikeudenmukaisesti.

– Hyvätuloisten ihmisten sitoutuminen yhteisiin taloustalkoisiin pitää toteuttaa verotuksen keinoin, Anttila sanoo tiedotteessaan.

Muuta tietä ei hänen mielestään ole. Yksinomaan vapaaehtoiset toimet eivät hänen mukaansa riitä, koska se sallii vapaamatkustajat. Anttila kertoo olevansa varma, että hyvätuloisten vastuunkanto luo samalla vastuullista ilmapiiriä yhteiskuntasopimuspöytään. Hänen mielestään yhteiskuntasopimuksenkin syntymistä helpottaisi, kun kaikki olisivat mukana talkoissa.

– Suurituloisten verotuksen kiristäminen esim. ns. väliaikaisella raippaverolla tai vastaavalla edistää merkittävästi oikeudenmukaisuuden toteutumista yhteiskunnassamme.
 
Sirkka-Liisa Anttilan kuoroon yhtyy lisää väkeä:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/100...-itselleen-lisaveron-se-sopii-kuului-radiosta
"...vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen vaati, että hyvätuloisten verotusta olisi kiristettävä ja sitä kautta saatava heidät osallistumaan suomalaisen yhteiskunnan taloustalkoisiin. Hän korosti, että leikkaukset osuvat vain pienituloisiin.

– Tällä hetkellä hyvätuloiset eivät ole tässä millään tavalla mukana, Pekonen paukautti."

http://www.hs.fi/politiikka/a1439259174716
"Antti Lindtman lähetti tiistaina valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok) kolme pointtia tuleviin budjettineuvotteluihin. Hän puhui Sdp:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokouksessa Jyväskylässä.

"Perukaa työllisyysmäärärahojen leikkaukset. Kun työttömyys kasvaa, on tuhoisaa leikata töllisyysmäärärahoista", Lindtman sanoi.

Lisäksi hän vaati perumaan koulutukseen kohdistuvat leikkaukset ja vaati, että myös hyvätuloiset laitetaan maksumiehiksi taloustalkoissa.
...
Suurituloisten osallistuminen taloustalkoisiin ei Lindtmanin mukaan voi perustua vapaaehtoisuuteen. Hän vaati veropolitiikan muutosta, mutta jätti sanomatta, miten suurituloisten verotusta pitäisi kiristää."
 
Suomen suurimpia ongelmia on korkea verotus..se vähentää maamme kilpailukykyä monin tavoin. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa EU:ssa yhtenäistetään verotusta ja mieluummin niin että pyritään jonkinlaiseen siedettävään keskiarvoon. Siis ei tavoitella mahdollisimman korkea verotusta sillä sellainen tappaa motivaation työntekoon ja yrittämiseen.

Tappaako? Siis en nyt puhu mistään 100%:n veroista, vaan vaikkapa siitä, mitä Suomessa maksetaan ylimmässä tuloluokassa. Kuinka moni siellä oleva ei paiski töitä ja yritä täyspäiväisesti verotuksen vuoksi?

Itse voisin ajatella, että ylimmissä tuloluokissa oman käteen jäävän rahamäärän lisääntyminen voisi jopa vähentää työhaluja. Sanotaan, että itselleen mukavan elintason saavuttaminen vaatii X määrän euroja. Tuon päälle eivät lisätulot tietenkään haittaa, mutta ne menevät ennemminkin säästöön (palaan tähän kohta uudestaan) kuin kulutukseen. Pienellä veroprosentilla tuohon X:än pääsee luonnollisesti pienemmällä huhkimisella kuin suurella. Sen päälle menevä työnteko ei juurikaan paranna omaan elämänlaatua (koska sille suuremmalle kulutukselle ei ole juuri käyttöä), mutta syö vapaa-aikaa ja siten vähentää hyvinvointia sitä kautta. Ja siis jos säätöön jaa paljon rahaa, niin tämä puolestaan nopeuttaa ns. taloudellisen itsenäisyyden saavuttamista, eli korko- ym. pääomatuloja on niin paljon, ettei tarvitse enää tehdä töitä lainkaan itsensä elättämiseksi.

Yllä kirjoitettu ei päde juurikaan alempiin tuloluokkiin, koska siellä ollaan yleensä niin paljon X:n alapuolella, että lisärahalle on aina käyttöä ja siksi työntekoa ei ryhdytä vähentämään omasta tahdostaan.

Ainakin minusta tuo malli ihmisen psykologiasta on teoreettiselta kannalta ihan yhtä perusteltu (tai minusta perustellumpi) kuin sinunkin. Tietenkin tarvitsisimme empiiristä dataa sen näkemiseen, kumpi on oikeasti oikeassa. En tiedä, onko tätä saatavilla. Miten paljon esim. suomalaiset hyvätuloiset paiskivat töitä suhteessa muihin verrattuna siihen, mitä tuo suhde on alemman progression maissa, kuten vaikkapa USA:ssa?

Toinen ikävä piirre on siinä että meillä kadehditaan typerällä tavalla taloudellisesti menestyneitä. Erityisesti omalla yrittämisellään rikastuneita. Hiemankin muita paremmin menestyneistä (korostan taloudellisesti menestyneistä) tehdään ikäänkuin tämän yhteiskunnan suuria ongelmia..ja usein tuntuu että heistä haluttaisiin päästä kokonaan eroon.

Kapitalismin idea perustuu tuohon kateuteen. Tällä hetkellä hyvin iso osa tuottamastamme hyvinvoinnista perustuu sosiaalisen statuksen nostamiseen, ei niinkään siihen, että täyttäisimme jotain perustarpeitamme. Ja tuo taloudellisesta rikkaudesta kumpuava status perustuu juuri ihmisen kateellisuuteen. Jos kateellisuutta ei olisi, ei olisi mahdollista hankkia statusta taloudellista rikkauttaan esittelemällä, koska kukaan ei siitä välittäisi tuon taivaallista.

Totuus on kuitenkin se että heistä (siis ns. rahallisesti rikkaista) jokainen maksaa monin verroin enemmän veroja kuin keskimääräinen palkansaaja. Kaiken lisäksi oman menestyksensä ohella yrittäjät luovat työpaikkoja kymmenille, sadoille ja jotkut jopa tuhansillekin työntekijöille. Heiltä (siis työntekijöiltä) tämä meidän yhteinen yhteiskuntamme ottaa melkoisen määrän verotuloja. Ne jäisivät saamatta jollei olisi sitä kovalla työllä ja henkilökohtaisella riskillä menestynyttä yrittäjää.

Meidän pitäisi toimia aivan päinvastoin. Mitä enemmän annamme (luomme mahdollisuuksia) yrittäjille rikastua (taloudellisesti) - sitä enemmän siitä hyötyy koko yhteiskunta.

Jaa, että tuo on "totuus". Yleensä tuota ajatusta on tupattu kutsumaan ns. trickle-down taloudeksi, eikä sen ole osoitettu käytännössä toimivan. Ennen kaikkea yhdistettynä poliittiseen järjestelmään, jossa poliitikot ovat avoimia vaalirahoituksen saamiselle, tuosta systeemistä seuraavat tuloerojen kasvut uhkaavat jopa järjestelmän demokraattisuutta. Suomessa tästä on saatu vaalirahasotkujen muodossa vasta esimakua, mutta USA:ssa koko poliittinen järjestelmä on pahan kerran kurallaan siksi, että se pyörii niin pitkälti rahan ympärillä.
 
Vääntö siitä, kuka on suurituloinen ja kuka ei, ei ole erityisen hedelmällistä keskustelua, joten puutun tässä vanhassa keskustelussa vain tähän yhteen kohtaan.

Ei takaa. Verotuksen progression vääryys on ja pysyy silti.

Puolustelet muuten vallitsevaa tilannetta tarmokkaasti. Et ilmeisesti näe mitään syytä yhtyä oikeastaan mihinkään esittämääni kritiikkiin jota kuitenkin ihan vilpittömästi pidän jo aika objektiivisena (koska sitä tukee käytännössä kaikki verotuksen asiantuntijat, poislukien vasemmistolaiset). Etkö näe parannettavaa tai ns. yhteistä maaperää todellakaan missään?

Kyllä näen, ja mielestäni joitain ajatuksia toin jo aiemmin esiin. Tässä hieman kootummin.

Ensinnäkin olen eri mieltä tuon verotuksen progression moraalisesta oikeutuksesta. Progressiolle ei ollut samanlaista moraalista oikeutusta silloin, kun tehdyn työn määrä ja siitä saatu rahallinen palkkio olivat jossain määrin suhteessa toisiinsa. Mitä enemmän työelämä menee kuitenkin siihen, että tuloerot perustuvat ennen kaikkea työntekijöiden tuottavuuseroihin, tämä moraalinen oikeutus tulee kyseenalaisemmaksi, koska silloin systeemi palkitsee entistä enemmän vain hyvästä onnesta, kun vanha systeemi palkitsi siitä, että oli valmis uhraamaan vapaa-aikaansa hyvinvoinnin tuottamiseen. Tämä näin moraalisena pohjustuksena.

Sitten itse asiaan. Minusta verotuksen painopistettä pitäisi siirtää kulutukseen tuotannosta. Tämä siksi, että tuotanto (=työn teko ja investointi) ovat asioita, joihin ihmisiä pitäisi kannustaa, kun taas suunnilleen kaikki negatiivisia asioita ihmisille itselleen ja muille tuottava liittyy kulutukseen (ympäristön tuhoaminen, muiden ihmisten häirintä jne.) Kulutukseen progressiivisen verotuksen tekeminen näyttää tietenkin alkuun mahdottomalta tehtävältä, mutta jonkinlainen systeemi on suht helppo luoda, kun otetaan käyttöön perustulo. Perustuloa voi jokainen ajatella negatiivisena kulutusverona, eli jos kulutat nolla, niin sinulle jää käteen positiivinen määrä euroja. Jos kulutat paljon, niin maksamasi kulutusverot ylittävät saamasi perustulon ja siten olet nettomääräisesti maksajapuolella. Kulutusverojen suurin ongelma ovat rajat, eli kulutus on paljon helpompaa viedä ulkomaille kuin tulot. Niinpä tällainen verotus pitäisi junailla jotenkin harmonisoiden koko EU:n taasolla mahdollisesti globaalisti. Etenkin jos kulutusvero sidotaan entistä enemmän globaalien haittojen tuotantoon (esim. CO2-päästöihin), niin globaali taso on muutenkin se ainoa taso, jolla touhua on järkevää pyörittää.

Kulutusvero poistaisi useita nykymallin ongelmia. Esim. se mainitsemani asia, että nykyisin perhettä, jossa on yksi 50 000€ ansaitseva verotetaan raskaammin kuin jos siinä on kaksi 25 000€ ansaitsevaa, on minusta melko lailla moraalisesti täysin kestämätön. Jos verotus siirretään kulutukseen, tämä ongelma katoaa automaattisesti. Toinen ongelma nykysysteemissä on se, että pääomatuloja verotetaan, vaikka ne investoitaisiin uudelleen. Verokohtelun kannalta on siis eri asia, että firma ei jaa voittojaan osinkoja, vaan investoi saamansa voitot itseensä kuin jos se jakaisi osingot ja osakkeenomistajat investoisivat ne sinne, missä näkevät saavansa parhaan tuoton. Tässä ei ole mitään järkeä, vaan jälkimmäinen on todennäköisesti kansantalouden kannalta tehokkaampi tapa investoida voitot uudelleen. Jos verotus siirtyy kulutukseen, nuo tavat muuttuvat samanarvoisiksi ja vain niitä osakkeenomistajia oikeasti verotetaan, jotka uudelleeninvestoinnin sijaan panevat osinkonsa kulutukseen. Samoin kulutusveroon on triviaalia sisällyttää nuo haittaverot, eli haitallista kulutusta on helppo verottaa rankemmalla kädellä kuin haitatonta. Ja lopuksi, kulutuksen verotus on hyvä keino vähentää paperisotaa, joka liittyy työn verotukseen. Jos työssä olisi tasavero tai ei veroa lainkaan, ja perustoimeentulon takaaminen ja veroprogressio hoidettaisiin tuolla kulutusveropuolella, niin töihin meno ei vaatisi keneltäkään mitään kikkailuja.
 
Mielenkiintoista juttua verotuksen mahdollisesta tulevaisuudesta:
 
Kotrolla hyvät pointit!

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200083-ihmeellinen-vaarinkasitys
"Ihmeellinen väärinkäsitys
12.8.2015 09:53 Arno Kotro

Kuinkahan älykkäältä kuulostaisi seuraava:

– Kumpi on väkiluvultaan isompi kaupunki, Vaasa vai Lahti?

– Vaasa aivan selvästi. Sen väkiluku kasvoi viime vuonna 644 asukkaalla, Lahden vain 390:llä.

Vastaus on tietysti älytön. On toisarvoista, mikä oli väkiluvun kasvu. Kysymys on siitä, paljonko kaupungissa on asukkaita. Vaikea kuvitella, että kukaan oikeasti antaisi näin höhlän vastauksen.

Vaan kuinka ollakaan, heti kun aletaan puhua rikkaista ja köyhistä, logiikka on juuri näin päätöntä. Ministereitä ja isoimpia lehtiä myöten ”rikas” ja ”köyhä” määrittyvät sen mukaan, mitkä ovat tietyn hetken tulot. Siis se muuttovoitto. Kun poliitikko sanoo, että rikkaiden verotusta voi kiristää, rikkaana pidetään ehkä sitä, joka ansaitsee bruttona 5000 kuukaudessa, kenties 7000 ansaitsevaa, mutta yhtä kaikki: tulot kuulemma tekevät ihmisestä rikkaan tai köyhän.

Ei se niin mene. Rikkaus ja köyhyys on tietenkin varallisuuskysymys. Jos vuokralla asuva opintovelkainen pätkätyöläinen ansaitsee väliaikaisesti 5000 euroa bruttona kuussa, on irvokasta pitää häntä rikkaana. Ja vakituisempikin hyväpalkkainen työ lähtee ketterästi alta seuraavissa yt-neuvotteluissa. Vasta omaisuus tuo vakaata taloudellista turvaa ja puskuria.

Vastaavasti on outoa pitää köyhänä sellaista pienipalkkaista, joka asuu velattomassa asunnossa tai jolla on kymmeniä tuhansia sijoitusvarallisuutta tai muuta omaisuutta.

Koska keskustelu taloudellisesta eriarvoisuudesta jumittaa tuloeroissa, niihin kiinnitetään myös poliittisessa päätöksenteossa jatkuvasti huomiota ja nettotuloerot onkin pidetty kurissa. Sen sijaan varallisuuserot ovat päässeet repeämään tolkuttomiksi. Niiden kasvu on vieläpä ollut nopeaa, ja sitä ovat vauhdittaneet 1990-luvulta lähtien tehdyt veroratkaisut. Tieto tästä vain ei ilmeisesti ole tavoittanut poliitikkoja.

On siis paikallaan tarjota vähän faktaa. Nykyään varakkain viisi prosenttia omistaa melkein kolmanneksen suomalaisten nettovarallisuudesta. Rikkaamman puolikkaan hallussa on peräti 94 prosenttia kaikesta suomalaisten omaisuudesta. Asian kääntöpuoli on kylmäävä: köyhempi puolikas kansasta omistaa yhteensä vain noin kuusi prosenttia kaikesta varallisuudesta. Vielä parikymmentä vuotta sitten luvut olivat selvästi tolkullisemmat.

Pörssissä prosentit ovat erityisen pysäyttäviä. Rikkain sadasosa suomalaisista omistaa peräti 77 prosenttia yksityissijoittajien osakevarallisuudesta. Monia saattaa yllättää tieto, että osakevarallisuus jakautuu Suomessa epätasaisemmin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Osakevarat voi vieläpä parilla klikkauksella realisoida pankkitililleen, ne eivät ole mitään teoreettisia pelimerkkejä.

Suomestakin on siis tehty todellinen luokkayhteiskunta. Ja taustalla ovat nimenomaan varallisuuserot, eivät niitä paljon pienemmät tuloerot. Omaisuus sanelee taloudellisen luokka-aseman.

Siispä pieni toive Sinulle, parahin poliitikko, oikealta tai vasemmalta. Kun seuraavan kerran mielesi tekee sanoa, että otetaan lapsilisät pois rikkailta tai rikkaatkin pitää saada mukaan lamatalkoisiin, voisitko please kerrankin määritellä rikkaan ja köyhän varallisuuden mukaan. Tunnen itseni hölmöksi joutuessani kertomaan, että rikas on se, jolla on paljon omaisuutta, köyhä se, jolla ei ole omaisuutta lainkaan. Tämän verran analyyttisyyttä odottaisi myös aihepiiristä kirjoittavilta toimittajilta.

Ja niin, Lahti on paljon suurempi kaupunki kuin Vaasa, vaikka se ei tällä kertaa niin paljon uusia asukkaita saanutkaan."
 
Kotrolla hyvät pointit!

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200083-ihmeellinen-vaarinkasitys
"Ihmeellinen väärinkäsitys
12.8.2015 09:53 Arno Kotro

Kuinkahan älykkäältä kuulostaisi seuraava:

– Kumpi on väkiluvultaan isompi kaupunki, Vaasa vai Lahti?

– Vaasa aivan selvästi. Sen väkiluku kasvoi viime vuonna 644 asukkaalla, Lahden vain 390:llä.

Vastaus on tietysti älytön. On toisarvoista, mikä oli väkiluvun kasvu. Kysymys on siitä, paljonko kaupungissa on asukkaita. Vaikea kuvitella, että kukaan oikeasti antaisi näin höhlän vastauksen.

Vaan kuinka ollakaan, heti kun aletaan puhua rikkaista ja köyhistä, logiikka on juuri näin päätöntä. Ministereitä ja isoimpia lehtiä myöten ”rikas” ja ”köyhä” määrittyvät sen mukaan, mitkä ovat tietyn hetken tulot. Siis se muuttovoitto. Kun poliitikko sanoo, että rikkaiden verotusta voi kiristää, rikkaana pidetään ehkä sitä, joka ansaitsee bruttona 5000 kuukaudessa, kenties 7000 ansaitsevaa, mutta yhtä kaikki: tulot kuulemma tekevät ihmisestä rikkaan tai köyhän.

Ei se niin mene. Rikkaus ja köyhyys on tietenkin varallisuuskysymys. Jos vuokralla asuva opintovelkainen pätkätyöläinen ansaitsee väliaikaisesti 5000 euroa bruttona kuussa, on irvokasta pitää häntä rikkaana. Ja vakituisempikin hyväpalkkainen työ lähtee ketterästi alta seuraavissa yt-neuvotteluissa. Vasta omaisuus tuo vakaata taloudellista turvaa ja puskuria.

Vaikka tuossa jonkun verran onkin pointtia, niin ei se nyt minusta myöskään ihan noinkaan mene. Minusta termiin "rikas" liittyy mahdollisuus korkeaan kulutustasoon, kun taas tuota Kotron asiaa kuvaa minusta paremmin termi varakas (eli siis nettovarallisuus on korkea). Eli vastaesimerkkinä tuolle pätkätyöläiselle voisi ajatella omassa velattomassa omistusasunnossa asuva kansaneläkeläinen. Hänellä on korkea nettovarallisuus, mutta käytännössä hän joutuu elämään mahdollisesti niukemmalla kulutuksella kuin se pätkätyöläinen. Korkeaa kulutustasoa voi tietenkin jonkun aikaa pitää yllä vain syömällä omaa pääomaansa (ja näin tietenkin moni miljoonaperijä toimii), mutta yleensä tälle tulee jossain vaiheessa loppu ja kulutus pitää sovittaa tuloihin.

Vastaavasti on outoa pitää köyhänä sellaista pienipalkkaista, joka asuu velattomassa asunnossa tai jolla on kymmeniä tuhansia sijoitusvarallisuutta tai muuta omaisuutta.

Sijoitusvarallisuuden suhteen olen samaa mieltä, asunnon suhteen taas asia ei ole minusta mitenkään yksinkertainen. Toimeentulotukea jaettaessa nuo irtaimet varallisuudet otetaan huomioon, mutta käsittääkseni asuntoa ei, eli omaa velatonta asuntoa ei pakoteta myymään, jos tulot eivät riitä elämiseen, ennen kuin alkaa saada toimeentulotukea.

Varallisuuden ottamiseen sen määräämiseen, onko joku rikas vai ei, liittyy se hyvin suuri ongelma, että jos tällä tavoin "köyhäksi" itsensä tekemällä saa jotain yhteiskunnan etuja, niin tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskunta kannustaa panemaan kaiken sileäksi sitä mukaa kuin sitä tulee panematta mitään säästöön.

Ajatellaan kahta henkilöä. Molemmat lähtevät elämään samalta tasolta, nollasta. Siitä he sitten pääsevät kohtuulliseen ammattiin ja alkavat tienata ihan mukavasti. Toinen heistä panee kaiken menemään sitä mukaa kuin sitä tulee, kun taas toinen elää niukemmin ja panee rahaa säästöön. No, sitten eläkkeelle jäädessä edellisellä ei ole kertynyt mitään omaisuutta, kun taas jälkimmäisellä on velaton asunto ja sen päälle vielä rahaa pankissa. Tässä vaiheessa sitten edellinen alkaa valittaa, että kun minä olen niin köyhä, että tarvitsen yhteiskunnan apua pitääkseni itseni elossa. Ja tämän avun maksamiseksi sitten tältä jälkimmäiseltä vaaditaan korkeampia veroja. Kuinka moraalisesti oikealta tämä tuntuu? Henkilön, joka tinki omasta kulutuksestaan pannakseen rahaa säästöön, vaaditaan nyt elättämään se kaveri, joka täysin omalla valinnallaan pani kaiken aikoinaan menemään sitä mukaa kuin sitä sai. Ainakaan minusta ei ole mitenkään itsestäänselvää, että tuo olisi moraalisesti oikein. Kumpikin siis tienasi elinajan yli laskettuna ihan saman verran.

Mikä tässä on se pointti? Se, että tulotaso on asia, johon ihmiset voivat vähemmän vaikuttaa, ainakin jos nyt otetaan nykyisen sosiaaliturvasysteemin perusajatus käyttöön, eli ihmiset ottavat aina vastaan itselleen parasta palkkaa maksavan kokopäivätyön, kun sitä on tarjolla, eikä siksi tämän asian suhteen syntyviä eroja pidetä erityisen oikeudenmukaisina. Tietenkin jossain määrin tulotasoon vaikuttaa ihan raakasti se, paljonko työtä tehdään, mihin voi tietenkin itse vaikuttaa, mutta ei tässä nyt yleensä ihmisten välillä ole lähellekään yhtä suuria eroja kuin on tulotasoissa. Vaikka kaupan kassa painaisi 60 tuntia viikossa, niin hän tuskin pääsee lähellekään toimitusjohtajan palkkatasoa. Sen sijaan omaan kulutukseen pystyy varmasti paremminkin vaikuttamaan. Esim. sinä olet puhunut täällä "saksalaisesta autosta", jolla et viitannut siihen, että perhe sullotaan Golfiin, vaan todennäköisesti tarkoitit jotain paljon kalliimpaa menopeliä. Jos sinä ostat uuden bemarin ja minä ajalen käytetyllä skodalla ja panen rahani osakkeisiin ja kymmenen vuoden päästä sen bemarin arvo on pudonnut kymmenesosaan ostohinnasta, mutta osakkeiden hinta on kaksinkertaistunut, niin sinun määritelmälläsi minä olen rikas ja sinä köyhä. Mutta onko tämä sinusta moraalisesti oikea arvio (ja tarkoitan tässä moraalilla sitä, että minulla on moraalinen valvollisuus nyt osallistua sinun elättämiseen, koska olet köyhä)? Sinulla oli ihan samanlainen mahdollisuus elää niukemmin kuin minulla, mutta itse valitsit sen, että sait bemarista itsellesi elintasoa.
 
Lisäisin tuohon yllä olevaan kirjoitukseeni vielä jotain ajatuksia.

Varallisuuden pitäminen rikkauden mittarina eroaa tulojen käyttämisestä vain tuon kulutuksen suhteen tai silloin, jos mukaan otetaan peritty omaisuus. Jos perintöjä ei lasketa mukaan, niin varakkaaksi voi päästä vain joko korkeilla tuloilla (joiden tasoittaminen onnistuu hyvin progressiivisella tuloverotuksella) tai matalalla kulutuksella, josta rankaisun heikkoa moraalista perustelua kuvasin jo aiemmin.

Jäljelle jää siis perinnön verottaminen ja siinä meillä on erillinen perintövero, jonka korkeudesta voidaan tietenkin myös vääntää. Perintöjen verottamiseen liittyy kuitenkin vähän sama moraalinen ongelma kuin siihen, että säästeliästä verotetaan. Onko oikein, että jos on sen verran epäitsekäs, että haluaa ennemmin omien perillistensä kuluttavan sen, mitä itse on säästänyt sen sijaan, että itse kuluttaisi sen, tästä rangaistaan? Jos perintövero vedetään hyvin korkeaksi, implikoi yhteiskunta tällä sitä, että kaiken elinaikanaan tienaamansa kuluttanut henkilö on parempi kuin sellainen, joka on tinkinyt omasta kulutuksestaan perillisten hyväksi. Omasta mielestäni tämä on väärä viesti, vaikka toisaalta hyväksyn senkin ajatuksen, että kultalusikka suussa syntyneiden moraalinen oikeutus korkeaan elintasoon on kyllä heikommalla pohjalla kuin niiden, jotka ovat tehneet varallisuutensa omalla työllään. Vaikea kysymys.

Sen vielä sanoisin, että tuo varallisuus vs. tulot kysymyskin on sellainen, joka ratkeaisi siirtämällä verotus kulutukseen tuotannosta. Nykysysteemissähän on epäoptimaalista verotuksen kannalta se, että tulot jakautuvat elinaikana hyvin epätasaisesti. Tälle ei ole oikein mitään moraalista perustetta, vaan oikeudenmukainen verotus tietenkin olisi sellainen, joka olisi progressiivinen koko aktiiviuran yli integroitujen tulojen suhteen. Tätä on kuitenkin aika lailla mahdotonta tuottaa normaalia progressiivista tuloveroa käyttämällä, mutta kulutusveroa käyttäen se onnistuu, koska kulutusvero ei ota kantaa siihen, milloin rahoja oikein kuluttaa.
 
Strategiakonsultti piiskaa hallitusta:

Vallankumouksellisesta työelämän uudistamisesta, innostuksesta innovaatioihin tai konkreettisesta työpaikkojen lisäämisestä ei ole pienintäkään lupausta. Neuvottelupöytään ei ole myöskään kutsuttu oikeita tahoja, sillä yrittäjät ja erityisesti pienet yritykset puuttuvat porukasta kokonaan vaikka noin puolet uusista työpaikoista on jo vuosien ajan syntynyt pieniin, 1-9 henkilöä työllistäviin yrityksiin.

En usko, että yhteiskuntasopimusneuvottelujen tuloksena syntyy yhtään uutta työpaikkaa. Yhteisessä sopimisessa ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta tulosta ei synny ilman yhteistä tavoitetta. Yhteistä tavoitetta ei voida aidosti asettaa, jos vanhentunutta neuvotteluasetelmaa ei muuteta.



    • Eikö ole aika koomista, että etsitte ratkaisua työn tuottavuuden parantamiseksi ja itse tarvitsette 17 kuukautta asian selvittelyyn? Voidaan sanoa jo nyt, että maailma tulee olemaan erilainen maaliskuussa 2017, jolloin teillä pitäisi olla esitys valmiina. On toimittava paljon nopeammin, jos aikoo löytää ratkaisun tämän päivän pulmiin.
    • Eikö teitä huolestuta se, että miettiessänne työmarkkinaratkaisuja ette huomioi eri kokoisten yritysten välisiä toiminnallisia eroja?
    • Esimerkiksi 5 %:n tuottavuusloikka työaikaa pidentämällä tarkoittaa käytännössä täysiaikaisen henkilön työpäivässä 21 minuutin lisätyöaikaa. Laskennallisesti se parantaa tuottavuutta, mutta oikeasti ei ole mitään takeita siitä, että tällä systeemillä tuottavuus lisääntyy. Ainakaan asiantuntijatyön tuottavuusruiskeeksi tämä lääke ei sovi. Samaan ajallisen tehokkuuden paranemiseen päästään vaikkapa palaverikäytäntöjä tehostamalla tai paremmalla johtamisella.


http://minnaisoaho.puheenvuoro.uusi...tukselle-yrittajyysloikka-napertelyn-asemesta
 
Back
Top