Suomalainen talouspropaganda

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Olipa räväkkä esitys. Ja Lontoon New Economics Foundationissa on havaittu, että valtion menojen kasvattaminen vähentääkin valtion velkaantumista ja päinvastoin. Jumpe. Tämähän on niinkuin yhtäkkiä julistettaisiin että evoluutio on huijausta ja mahdotonta ja kreationismi on totta. Mikä oli tarinan opetus? Älä usko kaikkea mitä kioskilla kerrotaan. Pitääpä alkaa lukemaan tuota pahaa maata.
Juu. Mutta kuka talousviisas selittää sen miksi Suomi on nykyisessä tilanteessa? Eiköhän täällä menoja ole lisätty siihen tahtiin että valtiontalouden pitäisi olla jo reilusti plussalla. OTnä todettakoon, että Kreikka yrittää selvitä ongelmistaan jatkamalla entistä menoa.
 
Juu. Mutta kuka talousviisas selittää sen miksi Suomi on nykyisessä tilanteessa? Eiköhän täällä menoja ole lisätty siihen tahtiin että valtiontalouden pitäisi olla jo reilusti plussalla. OTnä todettakoon, että Kreikka yrittää selvitä ongelmistaan jatkamalla entistä menoa.

Mutta mikä on Suomen tilanne? Minulle on kerottu, että kasvua ei ole, alijäämää on: velan kasvuvauhti 10 mrd vuodessa. Huolestuttavinta velan kasvuvauhti, ei velan määrä (meillä paljon vähemmän bkt:sta kuin Saksalla, Ranskalla, Ruotsilla jne.).

Siksi toimissa on periaatteessa pelivaraa. Mutta velkaantua ei saisi, jos ei ole kasvua eli prognoosia lisätuloista. Se on aritmetiikkaa.
 
En ole talousviisas mutta yritän tunnistaa propagandaa.

Jos otetaan jatkuvasti syömävelkaa ja myydään tuottavaa omaisuutta, luottoluokitus putoaa ja sitä myöten velan hoitokulut kasvavat, ei se mielestäni täytä poikkeuksellisen hyvän taloudenpidon merkkejä. Jos velan kasvu ja sopeuttaminen alkoivat samaan aikaan, onko automaattisesti niin että sopeuttaminen oli syynä velankasvuun.

Pahamaa piti Suomen velkaa mitättömänä verrattuna vaikkapa Kreikan velkaan. Niinpä.
 
Siksi toimissa on periaatteessa pelivaraa. Mutta velkaantua ei saisi, jos ei ole kasvua eli prognoosia lisätuloista. Se on aritmetiikkaa.
Lisävelka pitäisi siis suunnata sellaiseen joka tuo lisää kasvua eikä olemassa olevien rakenteiden ylläpitoon. Hyvä muistaa, että nykyisellä menolla velka on kääntynyt kasvu-uralle. Vasemmisto tarjoaa lääkkeeksi nykymenon, jota hienosti kutsutaan hyvinvointivaltioksi, jatkamista. AY-liike käyttää slogania työelämän laatukysymykset ja perustelee suu vaahdossa että työn tekeminen ei auta mitään.

Ajatellaan tuotannon, vaikkapa rakentaminen, kannalta kevättä. Kuinka monta risaa viikkoa siinä on perä perää. Yksi vapaa torstai ta sopivasti sattuva vappu leikkaa viikosta lähes puolet koska pekkaset. Pääsiäistä nyt ei tarvitse perua mutta ne pari turhaa tynkäviikkoa voisi oikeasti ottaa hyötykäyttöön. Pian on itse kullakin laatuaikaa kuin paperimiehillä konsanaan.
 
Itse en ymmärrä taloudesta muuta kuin sen, että ilman kauppakoulutetun kotihallitukseni järkeä meillä olisi paljon vähemmän mitään vaikka suurituloisempi olenkin.

Mutta en voi olla kiinnitämättä huomiota siihen, että Suomessa marsitetaan mediaan aina samat tyypit puolustamaan kiristyksiä - ja elvytystä - kiristyksiä usein Nordean pääekonomisti Kangasharju, joka toistaa EK:n mantraa ja sitten Vartiainen. Jonkinlaista elvytystä talouskasvun yllyttäjänä taas puolustavat Haaparanta, Korkman ja Markus Jäntti - jotka taas ovat taloustieteilijöitä yliopistoista. Korkman on ollut valtiovarainministeriössä joskus. Nämä ovat aika älykkäitä miehiä, varmaan tietysti Vartiainen ja Kangasharjukin... Mutta tässä on vähän hämmennyksissä. Sen tiedän, että kriisitietoisuutta suomalaisiin on lyöty aika huolella talouspropagandassa.

Korkmanin ja Jäntinkin idea oli se, ettei syömävelkaa vaan infran rakentamista ym. = työpaikkoja, kilpailukykyä (huono infra - tietoliikenne mukaan luettuna - esimerkiksi karkottaa investoijia parempaan infraan, esim. Ruotsiin). Mutta Vartiaisella ei ole muuta mantraa kuin palkat alas, eläkkeet ylös. Eli että työn tarjonta lisääntyisi.

Mutta kun ongelma voikin taloustieteilijöiden mukaan olla se, että työlle ei synny kysyntää kurjistamisessa.

Pelkään siis sitä, että Vartiainen on keskinkertaisuus.

Jäntti on Tukholmassa talousprofessorina ja hän tietysti miettii Ruotsin esimerkistä sitä pärjäämistä. Ruotsihan valitsi jo edellisessä lamassa eri tien kuin Suomi, mutta nyt on jo matkalla velattomaksi ja viiden prosentin kasvu-uralla. Kiinnostavaa sikäli, että Ruotsin muskeli nousi, kun meillä oli vuosia jarru päällä. Euroopan unionin komissio sanoo, että Ruotsissa odotettavissa voi olla jopa investointipiikki, kun pitkään lykätyt hankkeet alkavat purkautua. Kotimainen kulutus tukee kasvua, toisin kuin Suomessa. Suomen vientiteollisuus kärsii myös vahvasta eurosta ja Ruotsin vientiteollisuudelle taas kruunun jokainen heikkeneminen on siunaus. Euro on ollut viime aikoina liian vahva Suomelle. Ongelma on, että euron kurssi määräytyy pitkälti Saksasta.

Jäntin ajatukset:

1) Ruotsissa on opittu, että hyvinvointivaltio tehostaa markkinoiden toimintaa. Se tekee niin tarjoamalla vakuutuksia ihmisille, jotka tarvitsevat suojaa riskeiltä, alueilla, joissa yksityiset vakuutusmarkkinat eivät oikein periaatteessakaan toimi hyvin. Tämä oivallus on suoraan seurausta taloustieteellisestä tutkimuksesta.

2) Koko talous ei ole kuin yksityinen kotitalous. Kun on taloustaantuma, valtion ei pidä elää suu säkkiä myöten vaan päinvastoin sen on harjoitettava ekspansiivista talouspolitiikkaa.

Eli nämä analogiat yksityisen talouden ja kansantalouden kohdalla ovat vahingollisia. Tämä ajatus on 1930-luvulta.

3) Kaikki maat eivät voi olla ylijäämämaita, eivät kauppataseen tai julkisen sektorin vajeiden kannalta. Jokaista ylijäämää vastaa yksi alijäämä.

Tästä seuraa se, että jos esimerkiksi kaikki maailman maat pyrkisivät harjoittamaan samaa politiikkaa kuin Saksa, mistään ei tulisi mitään. Se taas on pitkälti seurausta kansantalouden tilinpidosta.

4) Koulutus on taloudellinen investointi.

5) Eriarvoisuuden kasvu on haitallista taloudelle. Eriarvoisuutta sekä voi että on syytä vähentää erilaisin keinoin, mukaan lukien tulonsiirrot ja verotus.
 
On selitetty:

Suomen valtion rajua velkaantumista selitettäessä on ensimmäiseksi mietittävä mistä valtion tulot muodostuvat. Valtion tulot ovat verotuloja, jotka käytännössä syntyvät taloudellisen aktiviteetin pohjalta. Mikäli talous pyörii ja raha kiertää, niin valtio saa verotuloja. Vastaavasti jos NGDP niiaa, niin verotulot tipahtavat ja valtio alkaa velkaantua.


suomiruotsivelkaatuminen1.png



NGDP:n muutokset... Kummankin maan Ruotsin ja Suomen, talous niiasi aika ikävästi 2008/2009. Suomen niiasi syvemmälle koska meillä ei ollut omaa rahapolitiikkaa, jolla tilannetta kompensoida. Lisäksi Suomen talous ei ole vieläkään toipunut kriisistä vastaavasti kun Ruotsin talous on lähes palannut ennen kriisiä olleelle trendille.

Mitä suurempi on julkisen sektorin kasvutrendin ja NGDP:n kasvutrendin välinen ero kuvassa, niin sitä nopeampaa on velkaantuminen. Suomen taloudessa ero on pysynyt vuoden 2009 jälkeen käytännössä vakiona kun Ruotsissa se on selkeästi pienentynyt pahimmista ajoista. Kiitos oman valuutan ja oman rahapolitiikan.

Suomen kaltaiselle pienelle avoimelle taloudelle jäsenyys Euroalueessa on ollut vahingollista jo vuoden 2008 kriisistä toipumista ajatellen. Rahapoliittisia keinoja NGDP:n tipahtamisen pysäyttämiseksi ja NGDP:n palauttamiseksi trendille ei ole ollut käytettävissä, toisin kuin Ruotsilla. Vastaavalla tavoin meiltä puuttuvat sekä rahapoliittisen elvytyksen että toimivan keynesiläisen elvytyksen välineet oman valuutan ja keskuspankin puuttuessa.

Myöskään rajut julkisen sektorin leikkaukset eivät ole toimiva ratkaisu, sillä sen enempää Portugali kuin Irlantikaan eivät ole päässeet takaisin kasvutrendille rajuista leikkauksista huolimatta. Molemmat ovat itse asiassa ajautuneet entistä kauemmas trendiltä. Suomen, Ruotsin, Irlannin ja Portugalin NGDP:t indeksoituina kuvassa (en jaksanut piirtää trendejä, mutta ne ovat helposti nähtävillä kuvasta).

suomiruotsivelkaatuminen2.png
 
Olipa räväkkä esitys. Ja Lontoon New Economics Foundationissa on havaittu, että valtion menojen kasvattaminen vähentääkin valtion velkaantumista ja päinvastoin. Jumpe. Tämähän on niinkuin yhtäkkiä julistettaisiin että evoluutio on huijausta ja mahdotonta ja kreationismi on totta. Mikä oli tarinan opetus? Älä usko kaikkea mitä kioskilla kerrotaan. Pitääpä alkaa lukemaan tuota pahaa maata.

Ei, vaan tarinan opetus on se, että valtiontalous on eri asia kuin yksityistalous. Tämä asia unohtuu ihmisiltä aina. Valtiontalouden tulot riippuvat ennen kaikkea kansantaloudesta, kun taas yksityistalouden tulot riippuvat ennen kaikkea yksityishenkilön omista tuloista. Yksityistalouden menojen kasvattamisen vaikutus yksityistalouden tuloihin on hyvin vähäinen, mutta tämä ei päde valtiontalouden kohdalla. Oikealla elvytyksellä valtio pystyy kasvattamaan kansantaloutta enemmän kuin siihen kuluttaa, minkä ansiosta velkaantuminen (valtion velan suhde kansantalouteen) vähenee. Tämä tosiaan vaikuttaa parooni Muenchausenilta, mutta näin se vaan toimii. Tietenkin tuohon elvytykseen tulee yhdistää sitten ylijäämäisten budjettien tekeminen nousukaudella.

Toinen juttu on sitten se, että valtio joutuu joka tapauksessa huolehtimaan työttömien elättämisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos valtion menojen kasvattaminen tuottaa työpaikan, niin sen nettohinta valtiolle ei ole se meno, vaan bruttomenosta vähennetään työttömän sosiaaliturvameno ja häneltä työstä kerättävä vero. Nettomääräisesti siis tällainen ihmisten työllistäminen on paljon halvempaa kuin mitä menoja katsoen suoraan näyttäisi.

Valtion velaksi kulutus ei auta kaikissa tilanteissa. Se toimii silloin, kun yksityinen puoli on ylijäämäistä (yleensä laskukaudella, kun ihmiset eivät uskalla kuluttaa), minkä vuoksi se ei pidä yhteiskunnan rattaita pyörimässä tarpeeksi. Toisaalta, jos yksityinen puoli on alijäämäistä (yleensä nousukaudella), tulee julkisen puolen olla ylijäämäistä.
 
Juu. Mutta kuka talousviisas selittää sen miksi Suomi on nykyisessä tilanteessa? Eiköhän täällä menoja ole lisätty siihen tahtiin että valtiontalouden pitäisi olla jo reilusti plussalla. OTnä todettakoon, että Kreikka yrittää selvitä ongelmistaan jatkamalla entistä menoa.
Ei. Menoja juuri ei ole lisätty, vaan kuten siinä esityksessä sanottiin, Suomen velkaantuminen on hyvin alhaisella tasolla muihin maihin nähden. Ja tao tämä päähäsi: Valtiontalouden ei kuulu olla plussalla huonoina aikoina! Jos se on, niin tämä tarkoittaa sitä, että sen lisäksi, että taloutta kuristaa yksityisen kulutuksen väheneminen, niin sitä kuristaisi tämän lisäksi julkisen kulutuksen väheneminen. Valtiontalouden tärkein tehtävä laskukaudella on saada kansantalous kasvamaan. USA:ssa ja Britanniassa tässä onnistuttiin hyvin. Niiden talous kasvaa tällä hetkellä kohtuullisesti. Alijäämäisten valtion budjettien lisäksi niissä keskuspankki pumppasi talouteen rahaa paljon rajummin kuin EKP. Molemmat nopeuttivat sitä, että talouden pyörät lähtivät pyörimään uudestaan. Tämän ansiosta molemmissa on nyt mahdollista alkaa painaa alijäämiä alaspäin, kun taas jopa Suomessa suunta on toiseen suuntaan.

Yksi syy, miksi Kreikka on niin persiillään kuin on, on juuri siinä, ettei siellä harrastettu oikeaa suhdannepolitiikkaa. Siellä valtio velkaantui nousukaudella. Ja sitten laskukauden iskiessä sille lyötiin kahleet jalkoihin ja pakotettiin leikkaamaan valtion kulutusta. Tämä pahensi entisestään tilannetta ja syvensi lamaa ja sitä kautta teki nousuun lähtemisen vielä entistäkin vaikeammaksi. Ensimmäinen ongelma oli Kreikan itsensä aiheuttama (tosin Saksan pankit olivat huolettomina sitä rahoittamassa). Toinen oli ulkopuolelta siihen kohdistettu toimi. Pelastusoperaatioiden tarkoitus ei ollut saada pelastettua Kreikan taloutta, vaan varmistaa se, että velkojat saavat rahansa takaisin. Jos Kreikan talous olisi haluttu pelastaa, ei sitä olisi pakotettu laskukaudella panemaan täytäntöön rankkoja säästötoimia.
 
Mutta mikä on Suomen tilanne? Minulle on kerottu, että kasvua ei ole, alijäämää on: velan kasvuvauhti 10 mrd vuodessa. Huolestuttavinta velan kasvuvauhti, ei velan määrä (meillä paljon vähemmän bkt:sta kuin Saksalla, Ranskalla, Ruotsilla jne.).

Siksi toimissa on periaatteessa pelivaraa. Mutta velkaantua ei saisi, jos ei ole kasvua eli prognoosia lisätuloista. Se on aritmetiikkaa.

Itse sanoisin niin päin, että jos ei ole kasvua, niin ei ole varaa olla elvyttämättä, jotta kasvu saataisiin käyntiin.

Valtio voisi saada lisätuloja vaikka huomenna kiristämällä veroja, mutta pidemmällä tähtäimellä tämä johtaisi vain tilanteen pahenemiseen.
 
Juu. Mutta kuka talousviisas selittää sen miksi Suomi on nykyisessä tilanteessa? Eiköhän täällä menoja ole lisätty siihen tahtiin että valtiontalouden pitäisi olla jo reilusti plussalla. OTnä todettakoon, että Kreikka yrittää selvitä ongelmistaan jatkamalla entistä menoa.
Suomen jamaan on syynä Euroopan talouskehityksen ongelmat ja elinkeinoelämän rakennemuutos (=Nokian romahdus). Vastoin yleistä jargonia julkisen talouden vaje on näiden seuraus, ei syy.

Eikä sitä voi enää sivuuttaa, että Euroopan perifeeristen ongelmatalouksien yhteinen nimittäjä on euro.
 
Laaja-alainen ajattelu ei taida olla ainakaan suomalainen piirre. On aina vain ne kaksi totuutta. Joko on "paha troikka" tai "laiskat krekut". Talousasioissakin tuntuu olevan joko kriisi, josta selvitään vain "rajusti säästämällä" tai sitten on "fasistista oikeistopolitiikkaa".

Poliittisen filosofian tutkija Petri Räsänen ihmetteli, miten tieteellisesti hyvin oikeutetun talouspoliittisen, elvytystä painottavan näkemyksen läpisaaminen suomalaisessa kontekstissa on niin hirvittävän vaikeata. Sen sijaan tukeudutaan niukkuuspolitiikkaan, joka on tieteellisesti taas huonosti perusteltu. Niukkuuspolitiikalla on ilmiselvästi jotain sellaista vaikuttavuutta ja painoarvoa, joka näiden oikeistolaisten poliitikkojen mielessä nostaa sen ylittämättömäksi valinnaksi.

Ehkä asia ei ole niin vaikea. Hallituksen pitää pärjätä globaalin kilpailun ehdoin. Siinä se. Se on vain keinoton.

Yksi keino sillä on. Uutena keinona on oikeistolainen hallituspolitiikka, joka puuttuu kilpailutalouden tiellä oleviin rakenteisiin. Globaalissa kilpailutaloudessa valittu linja on täysin perusteltu, mutta ei ehkä loppuun saakka. Tarvitsemme laajempaa taloudellista ajattelua, sillä yhteiskunnassa tarvitaan kaikkea siihen ympärille: hyvinvointivaltion sivistysrakenteita, kapeampia tuloeroja, toisenlaista kannustavuutta ja yhteiskunnallista luottamusta.
 
Joillain tahoilla on kova halu poistaa perintövero. Miten se vaikuttaa tuloeroihin ja kuinka hyväksyttävä perintövero on moraalisesti ajateltuna verrattuna muihin verotuksen muotoihin? (Minusta hyvin hyväksyttävä)

Mutta propagandaa. :)

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/s...ttelut-huvittavat-sosiaalista-mediaa/TXC8BugA

Suomalaisten päättäjien suruvalittelut huvittavat sosiaalista mediaa
53 16
9.7.2015 14:42 | Päivitetty 9.7.2015 15:11
2015073659237.jpg

Päättäjät kommentoivat Microsoftin irtisanomisia laitteilla, joiden vuoksi Nokia aikoinaan lähti laskuun.

Ainakin kansanedustaja Li Andersson, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ovat ilmaisseet pahoittelunsa Microsoftin irtisanomisista laitteilla, jotka olivat aikoinaan Nokian pääkilpailijoita.

Esimerkiksi Paavo Arhinmäki on kommentoinut Twitter-päivityksessään: "Nyt pitää ennen muuta pitää huolta irtisanottavista ihmisistä. Tuska on varmasti sekä irtisanottaville että läheisillä suuri. Kaikki tuki."

Valtiovarainministeri Alexander Stubb puolestaan päivitteli iPadiltaan Microsoftin "huonoja uutisia".

Päivityksen alta voidaan kuitenkin nähdä, että Arhinmäki on kirjoittanut suruvalittelunsa Applen iPhonella, josta muodostui Nokialle aikoinaan ylittämätön kilpailija.

Tapaukset twiittasi esiin nimimerkki "Johtava Analyytikko".
 
Laaja-alainen ajattelu ei taida olla ainakaan suomalainen piirre. On aina vain ne kaksi totuutta. Joko on "paha troikka" tai "laiskat krekut". Talousasioissakin tuntuu olevan joko kriisi, josta selvitään vain "rajusti säästämällä" tai sitten on "fasistista oikeistopolitiikkaa".

Poliittisen filosofian tutkija Petri Räsänen ihmetteli, miten tieteellisesti hyvin oikeutetun talouspoliittisen, elvytystä painottavan näkemyksen läpisaaminen suomalaisessa kontekstissa on niin hirvittävän vaikeata. Sen sijaan tukeudutaan niukkuuspolitiikkaan, joka on tieteellisesti taas huonosti perusteltu. Niukkuuspolitiikalla on ilmiselvästi jotain sellaista vaikuttavuutta ja painoarvoa, joka näiden oikeistolaisten poliitikkojen mielessä nostaa sen ylittämättömäksi valinnaksi.

Ehkä asia ei ole niin vaikea. Hallituksen pitää pärjätä globaalin kilpailun ehdoin. Siinä se. Se on vain keinoton.

Yksi keino sillä on. Uutena keinona on oikeistolainen hallituspolitiikka, joka puuttuu kilpailutalouden tiellä oleviin rakenteisiin. Globaalissa kilpailutaloudessa valittu linja on täysin perusteltu, mutta ei ehkä loppuun saakka. Tarvitsemme laajempaa taloudellista ajattelua, sillä yhteiskunnassa tarvitaan kaikkea siihen ympärille: hyvinvointivaltion sivistysrakenteita, kapeampia tuloeroja, toisenlaista kannustavuutta ja yhteiskunnallista luottamusta.

Ongelma tässä on, että kukaan ei ole varsinaisesti väärässä.

Jos meillä olisi markka, emme olisi tässä lamassa. Mutta, oletetaan, että olisimme tässä lamassa, omalla markalla. Tällöin voisimme elvyttää ja taloustieteen teoriat todennäköisesti toimisivat, Suomi palaisin kasvun uralle.

Mutta, me olemme eurossa. Lamamme johtuu siitä että olemme 1) menettäneet korkeapalkkaiset liiketoiminnat ja 2) korottaneet palkkojamme eli hinnoitelleet itsemme ulos markkinoilta.

Velan otto ja elvyttäminen eivät varsinaisesti toisi uusia korkeapalkkaisia liiketoimintoja, ainakaan lyhyellä aikajänteellä, ja vielä pahempaa, se ei auttaisi parantamaan kustannuskilpailukykyä. Siksi velkaelvytys ei toisi Suomen oloissa kestävää kasvua, koska talouden perusrakenteessa on ongelma.

Kolmen S:n saneleman vyönkiristyksen ja "vapaaehtoisen" yhteiskuntasopimuksen palkkojen alennusten kautta voimme saada kustannuskilpailukykyä parannettua.

Sen lisäksi meidän pitäisi saada myös korkean tuottavuuden ja lisäarvon työpaikkoja. Mutta, se on helpommin sanottu kuin tehty.

Tiivistäen:
  • Markassa emme olisi tässä tilanteessa, ja jos olisimme, pääsisimme helposti irti
  • Eurossa ainoa tiemme parempaan huomiseen on kurjistumisen kautta
P.S. En ollut euroskeptikko 15v sitten, enemmänkin "euro-utelias". Teoreettiset ongelmat olivat tiedossa, mutta kyllä minä silloin uskoin ja toivoin, että homma saataisiin futaamaan. Päinvastoin on käynyt - niin Eurossa yleisesti kuin Suomen kohdalla.
 
Ja sitten ihmetellään miksi hepuilla kuten minä on firma ulkomailla. :D
 
Päättäjät kommentoivat Microsoftin irtisanomisia laitteilla, joiden vuoksi Nokia aikoinaan lähti laskuun.
.

En rakasta saivartelua, vaikka joudunkin siihen vastaamaan monessa ketjussa, mutta nyt haluan minäkin leikkiä jankuttajaa. Eikö tämä ole hiukan vasemmistolainen näkemys... ikään kuin Apple ja Samsung olisivat joku globaali paha... Eikö Nokian alamäki johtunut kuitenkin siitä, että he eivät tehneet puhelimia, jotka olisivat jollekulle kelvanneet? Markkinataloudessa..
 
Eikö tämä ole hiukan vasemmistolainen näkemys... ikään kuin Apple ja Samsung olisivat joku globaali paha... Eikö Nokian alamäki johtunut kuitenkin siitä, että he eivät tehneet puhelimia, jotka olisivat jollekulle kelvanneet? Markkinataloudessa..
Sellaistahan ajattelua juuri vasemmistolaisilta voisi odottaa.
 
P.S. En ollut euroskeptikko 15v sitten, enemmänkin "euro-utelias". Teoreettiset ongelmat olivat tiedossa, mutta kyllä minä silloin uskoin ja toivoin, että homma saataisiin futaamaan. Päinvastoin on käynyt - niin Eurossa yleisesti kuin Suomen kohdalla.
Lähes samoin sanoin, mutta myös laajemmin tässä asiaa pyörittelee professori Markku Kuisma (vaikuttaa viisaalta mieheltä):
http://areena.yle.fi/1-2800527?autoplay=true
 
Ja tao tämä päähäsi: Valtiontalouden ei kuulu olla plussalla huonoina aikoina! Jos se on, niin tämä tarkoittaa sitä, että sen lisäksi, että taloutta kuristaa yksityisen kulutuksen väheneminen, niin sitä kuristaisi tämän lisäksi julkisen kulutuksen väheneminen.
Ota happia. En ole tuota väittänyt enkä väitä. Valtion menoilla ja menoilla on eroa ja jos yhä suurempi osa laitetaan kohteisiin jotka eivät tuota, niin kasvuakaan ei synny. Ja kun menoja aletaan kohdistamaan uudelleen, on jostakin leikattava.

Kritiikkini kärki kohdistuu vanhoissa rakenteissa roikkumiseen ja kaiken jarruttamiseen, paitsi sosiaaliturvan ja palkankorotusten. Kun AY-liikkeelle annetaan sille kuulumatonta valtaa, se kiittää ja käyttää. Vasemmistoliitto hataraan hallitukseen ajaa samaa asiaa.
 
Back
Top