Beerfect
Eversti
Vain jos suomalaisesta työttömästä tulee kansainvälinen toimija, ja hän saa työllään tuloja ulkomailta, ja jos hän käyttää rahansa Suomessa kotimaisiin tuotteisiin, vasta silloin saavutetaan rahan sisäänvirtaus. Toinen vaihtoehto on, että työtön työllistyy suomalaiselle firmalle, joka myy paljon (tuotteitaan tai palveluitaan) ulkomaille. Kolmas vaihtoehto on työllistyä siten, että jollekin muulle avautuu tilaisuus astua kansainväliseksi toimijaksi. Suomalaisen työttömän työllistymisellä suomalaisille markkinoille on vain työttömyyttä neutraloiva vaikutus... Eikä työttömän työllistymisen taloudellinen kokonaisvaikutus ole aina positiivinen, vaan se voi olla ihan yhtä vahingollinen kuin työttömyydenkin, tai vahingollisempi.Juuri näin asiat ovat, lisäksi tarkentaisin samalla työlliyyden merkitystä. Yhdenkin henkilön työllistyminen auttaa yhteiskuntaa kaksivaikutteisesti = "ns. kaksi kärpästä yhdellä iskulla". Kun työtön saadaan työllistymään hän a) ryhtyy tienaamaan raha yhteiskunnalle ja b) lakkaa tarvitsemasta/käyttämästä suoraista sosiaalitukea. Työtulon verotuksella on merkitystä työvaimakustannuksiin ja yritysten kilpailukykyyn. Siksi juuri tätä verotusta tulisi ensisijaisesti alentaa.
Maailmassa on kahdenlaisia töitä - tarvittuja ja tarpeettomia. Se, että työttömästä tulee kahvilamyyjä, ei tarkoita sitä että hänen työpanoksellaan olisi positiivinen vaikutus. Kahvilamyyjiä tai torimyyjiä ei tarvita. Jokainen voi keittää kupillisen kotonaan. Asia olisi eri jos kahvinkeittimet olisivat harvinaisuuksia. Torimyyjät voitaisiin korvata kahvinkeittimellä ja munkkiautomaatilla. Asia on myös eri jos 500 ihmistä sattuu pitämään torikahvihetkestään, ja heitä yhteisesti harmittaa ettei myyjää löydy. Silloin torikahvilan myyjä on haluttu ja tarpeellinen ihminen. Oikeuttaako se siihen, että joku työtön pitäisi vastentahtoisesti tuupata torikahvinkeittimen sijaiseksi? Ei helvetissä. Ei ikinä. Silloin on niiden 500:n ihmisen katsottava peiliin ja kysyttävä josko olisi aika jättäytyä nykyisestä työstä ja omaksua torikahvilamyyjän toimi, tai vaikka yhteisesti jakaa se työ 500:n ihmisen kesken.
Itse asiassa 'työtön' on sanana vinoutunut ja aikansa elänyt. Sanana se on lyhyt, ja siten tehokas, mikä on ainoa syy miksi itse suostun käyttämään sitä. Tunnen itseni siten ruojaksi, sillä en tiedä olenko laiska vai tehokas. Työllisyyden ja taloudellisen voitonteon välinen yhteys on määritelty väärin kaiken länsimaisen liiketalouden tasolla, osittain tarkoituksellakin (mutta se on toinen oma kirjansa). Yhteys on kuitenkin silti vahva mutta se on siis määritelty väärin. Talouden maksimointia ei saavuteta täystyöllisyydellä. Pitää myös miettiä miten kunkin ihmisen energia käytetään, eli päädytään ikivanhaan sanontaan "ei se määrä vaan se laatu". 100%:n työllisyys on utopiaa. 100%:n työllisyys siten, että jokaisen työllä on tärkeä merkitys, on vielä epärealistisempi utopia. 100%:n työllisyyteen pyrkiminen on väkisintyöllistämiseen pyrkimistä, mikä lähentelee dystopiaa ja orjuutta. Jos puhutaan 10% työttömyydestä, tarkoittaa se sitä, että meillä on 90% työllisyys, mikä on minusta vähän vielä hivenen suuri luku ollakseen optimaalinen. Jokainen voi pohtia hiljaa mielessään kenen etu se olisi, jos 100% ihmisistä olisi palkkatöissä. Maailmassa raha virtaa ylöspäin, ja jokainen rikastuttaa työpanoksellaan ylempiään useiden askelien kautta, ainakin jos sitä ei osaa varoa. Venäläismäisiä ja suomalaisina itseään pitäviä hyväksikäyttäjiä on kaikkialla. Jokainen voi myös miettiä mikä on ihanteellinen työllisyysprosentti, jos siis on liian hullua miettiä mikä olisi ihanteellinen työttömyysprosentti.
Ei pidä siis ajatella kuinka paljon työllistetään mutta myös että millä tavalla työllistetään, ja kenen alaisuuteen työllistetään.