Arttu Laitala
Vähemmän valtaa ammattijärjestöille, pienemmät minimipalkat ja perustulo. Siinä Nordean, Sampo-konsernin ja UPM:n hallitusten puheenjohtajan Björn Wahlroosin resepti Suomen kukoistukselle globalisoituvassa ja digitalisoituvassa maailmassa.
Suomen Liikemiesyhdistyksen 120-vuotisjuhlassa puhuneen Wahlroosin mielestä Suomen tulevaisuutta tulee tukea kahdesta suunnasta: Suomen tulee olla houkutteleva ja hyvä paikka vientisektorin tukijalalle eli tuotantokehityksen yläpäässä innovoiville digiosaajille, mutta samalla työmarkkinoiden tulee pystyä joustamaan siten, että näiden osaajien tukeminen matalapalkkatyöllä on mahdollista.
"Samanaikaisesti kun me edistämme tätä yläpäätä, meidän täytyy rakentaa sosiaalinen ratkaisu, joka tekee mahdolliseksi luoda työpaikkoja jos osittain juuri tätä porukkaa ja tämän porukan innovatiivisuutta edelleenkin edistämään – tavalla, joka on sosiaalisesti oikeudenmukainen", Wahlroos sanoi.
Ainoa ratkaisu tähän on Wahlroosin mukaan jonkinlainen perustulomalli. Hän ei tarkentanut, miten perustulo tulisi käytännössä järjestää, joskin tulevan perustulokokeilun hän tuomitsi "huonosti designatuksi".
Perustulo tekisi mahdolliseksi laskea nykyisiä minimipalkkoja, jotka eivät digitalisoituneessa maailmassa riitä ylläpitämään täystyöllisyyttä, Wahlroos sanoi.
"Ainoa vaihtoehto tälle on alati kasvava työttömyys ja yhteiskunnallinen kriisi."
"Työmarkkinajärjestöillä ei voi olla veto-oikeutta kaikkeen"
Mistään piikomisesta – tai ainakaan pelkästä sellaisesta – ei Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennuksen juhlasalissa jylisseen Wahlroosin mukaan ole kyse. Pienempien ja suurempien yritysten tulisi tuottaa palveluksia "niille kotitalouksille, jotka joutuvat panostamaan täysillä ja menestyvät panostuksessa uudessa digitalisoituvassa yhteiskunnassa".
Monet näistä töistä ovat Wahlroosin mukaan "helkkarin hyviä" työpaikkoja, jotka on turhaan leimattu toimistotyötä vähäpätöisemmiksi.
"Meidän täytyy päästä ympäristöön, jossa yksittäinen kotitalous rinnastetaan yritykseen siinä, että sen ostamat palvelukset ovat samalla tavalla verotuksessa vähennyskelpoisia kuin mitä ne ovat yrityksissä", hän sanoi.
Ammattiyhdistyliikettä Wahlroos hutki kokeneella otteella realismin puutteesta. Liittojen ajatus siitä, että työn palkalla täytyy tulla toimeen, ei hänen mukaansa ole kestävä.
"Olen sanonut monelle SAK:n puheenjohtajalle, että se on kaunis ajatus, mutta ikävä kyllä se ei tule olemaan tulevaisuudessa realistinen – ainakaan, jos SAK haluaa aidosti puolustaa jäsentensä etuja."
Työmarkkinoiden kankeudesta puhuessaan Wahlroosin kädet alkoivat heilua kiihtyvään tahtiin. Hän haki vauhtia 1950-luvulta asti verraten Suomen ja naapuri-Ruotsin väestöön suhteutetun bruttokansantuotteen kehitystä: Suomi kuroi eron lähes umpeen vuoteen 2006 mennessä, mutta sen jälkeen ero on levinnyt 20 prosenttiin. Ruotsi on onnistunut uudistamaan työmarkkinoitaan, Suomi ei, hän tiivisti.
"Työmarkkinajärjestöillä ei voi olla veto-oikeutta kaikkeen tässä maassa."
Aivan ensimmäiseksi Wahlroos poistaisikin työehtosopimusten yleissitovuuden, joka hänen mukaansa mahdollistaa ammattiliitoille epäoikeudenmukaisen tes-monopolin.
"Tämä on määräys ja työmarkkinarakenne, jota ei ole olemassa missään muualla maailmassa."
Vuoden liikemieheksi valittiin Teknoksen Paula Salastie. Lisäksi yhdistys jakoi stipendit kahdelle Aalto-yliopiston opiskelijalle: Slushin toimitusjohtajalle Marianne Vikkulalle ja Antti Mikkoselle.
Wahlroosinkaan ei tarvinnut lähteä tilaisuudesta tyhjin käsin: kiitokseksi puheestaan hän sai yhdistykseltä design-samppanjacoolerin.
Suomen Liikemiesyhdistys tekee valinnat yhteistyössä Kauppalehden ja Aalto-yliopiston kanssa. Talouselämä kuuluu samaan konserniin Kauppalehden kanssa.
"Yleissitovuus oli erehdys"
Suomen Liikemiesyhdistyksen 120-vuotisseminaarissa puhunut Björn Wahlroos ei jättänyt epäselväksi, mitä mieltä hän on työehtosopimusten yleissitovuudesta: käsittämätön suomalainen erikoisuus, joka säädettiin erehdyksessä SAK:n vastustuksesta huolimatta, hän tiivisti.
Yleissitovuuden ujuttamista työehtosopimuslakiin tuki vuonna 1970 ennen kaikkea metsäteollisuus, Wahlroos muistutti.
"Metsäteollisuutta otti ihan jumalattomasti päähän, että aina kun sahatavaralle oli hyvä kysyntä, hyvä konjunktuuri, tuonne tienvartiin lyötiin sirkkeli ja mies pyörittämään sitä sirkkeliä. Eivätkä ne mitään työehtosopimuksen mukaisia palkkoja maksaneet, niitä kutsuttiin villeiksi työnantajiksi, jotka piti saada kuriin", Wahlroos jatkoi.
Yleissitovuus tuli voimaan, vaikka SAK sitä vastusti, Wahlroos totesi, ikään kuin lohduksi kritiikille, jota oli juuri ammattiyhdistysliikettä kohtaan esittänyt.
"Myös elinkeinoelämä on myötävaikuttanut korporatismin ja epäterveiden markkinakäytäntöjen syntymiseen."
http://www.talouselama.fi/uutiset/p...lroosin-resepti-suomen-pelastamiseksi-6582358