Suomalainen talouspropaganda

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Talous 7.9.2016 klo 18:32
"Meitä piinaa ajatus, että kunhan tuote on hyvä, kyllä se myy itse itsensä" – Nämä kolme myyttiä suomalaisesta laadusta joutavat roskakoriin
Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisyritykset ovat jääneet kansainvälisestä kärjestä työn laadussa. Onko se totta?


Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomalaisyritykset ovat lisänneet viime vuosina panoksiaan laadun parantamiseksi entisestään, mutta tästä huolimatta suomalainen laatu ei pärjää enää entiseen malliin kilpailussa. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisyritykset ovat jääneet kansainvälisestä kärjestä työn laadussa.

Listasimme kolme laatuun liittyvää myyttiä, jotka joutavat roskakoriin.

1) Tärkeintä on, että tuote on hyvälaatuinen
Suomessa ollaan yhä 70-luvun ajattelussa ja laatu-uskossa. Meitä piinaa ajatus, että riittää, kunhan tuote on hyvä. Kyllä se sitten myy itse itsensä. Ei auta, vaikka tuote olisi maailman paras tuote, jos kukaan ei sitä tiedä.

Suomessa laatu myös ajatellaan liian kapeasti. Kun puhutaan laadusta, kyseessä ei ole vain itse tuotteen laatu. Laatu on laaja kokonaisuus, johon liittyy myös esimerkiksi hinta, palvelu sekä asiakaskokemus ja kymmenet muut asiat.

Tuotteiden ja palveluiden pitää ensiksi olla haluttuja. Haluttavuus ei tule pelkästään laadusta. Laatu ei myöskään yksin ratkaise menestymistä, vaan tuotteen brändi, joka tarkoittaa vastaanottajan saamaa kokonaiskuvaa siitä tuotteesta tai palvelusta. Laadulla ei myydä mitään, vaan nimenomaan brändillä. Tuotteen brändi on laatuakin merkittävämpi ja tärkeämpi.

2) "Made in Finland" on aina huippulaatua
Suomalainen laatu on osa kansallista saagaa, joka syntyi idänkaupasta. Suomalaiset tuotteet koettiin Neuvostoliitossa tehtyjä tuotteita laadukkaimmiksi ja paremmiksi. Tämä käsitys on juurtunut syvälle ajatteluumme.

Suomalaisille on siis syntynyt vahva mielikuva, että suomalaisten tavaroiden, tuotteiden ja palveluiden laatu olisi jotenkin selkeästi parempi kuin vastaavasti ulkomaalaisten. Laatu yksistään ei kuitenkaan ratkaise sitä, mitä tuotteet lopulta menestyvät kansainvälisessä kilpailussa.

"Suomalaisuus on laadun tae" on mantra, jota suomalaiset itse ovat hokeneet niin paljon, että moni perusasia on päässyt unohtumaan. Yksi unohdettu asia on, että laatu ei synny itsestään, vaan vaatii toimenpiteitä ja jatkuvaa kehittämistä.

Keskiviikkona julkistetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaisyrityksillä on paljon parantamisen varaa esimerkiksi asiakastiedon hyödyntämisessä ja laadun taloudellisten vaikutusten mittaamisessa.

3) Kiinalainen on huonolaatuista?
Suomalainen pitää usein kotimaista tuotetta laadukkaana, mutta esimerkiksi Aasiassa tehtyä tuotetta ei niin laadukkaana. Ei voida kuitenkaan sanoa, että esimerkiksi Kiinassa tehdään huonompi laatuisia tuotteita kuin meillä Suomessa.

Osaksi kyse on kansallisesta itsetunnosta. Suomalaisia tuotteita ja palveluita pidetään hyvinä verrattuna kansainvälisiin toimijoihin. Tänä päivänä kaikki teolliset prosessit ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia kaikissa eri maissa ja laatuerot ovat tasoittuneet maiden välillä.

Jos katsotaan esimerkiksi matkapuhelinmarkkinoita, Suomi oli siinä ennen huippumaa. Nyt 90 prosenttia matkapuhelimista valmistetaan Kiinassa tai Koreassa. Tästä huolimatta puhelut saadaan hoidettua hyvin. Esimerkiksi matkapuhelimarkkinoiden arvojohtaja Applella lukee paketeissa "Designed in California Assembled in China". Tästä huolimatta puhelimet menevät kovalla hinnalla hyvin kaupaksi.

Suomessa ei ole otettu vakavasti kansainvälistä hinta edellä -kilpailua. Meillä ei ymmärretä, että hinta on liian kova laatuun nähden.

4) Miten suomalaiset tuotteet maailmankartalle?
Suomi on hyvin insinöörihenkinen maa, ja moni yritys onkin insinöörijohtoinen. Suomalaisen johdon on helppo tarttua laatuun, koska se on jotain konkreettista ja sitä voidaan mitata. Sen sijaan brändikysymykset, joissa mietitään miten Suomi saisi tuotteistaan ja palveluistaan kansainväliisesti halutumpia, eivät ole suomalaisille johtajille kovin helppoja.

Suomen yritysjohdossa pitäisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota markkinointiin. Suomessa on paljon osaamista, mutta se pitäisi saada myytyä paremmin rajojemme ulkopuolelle. Jotta tämä onnistuisi, pitäisi palkata rohkeammin kansainvälistä henkilöstöä ulkomailta. Pitäisi myös ymmärtää, että markkinointia ja myyntiä pitäisi kehittää aktiivisemmin.

On myös hyvä miettiä, pitäisikö panoksia laittaa keskitetymmin niihin tuotteisiin ja aloihin, joilla jo menestymme. Kun markkinat ovat kapeammat, on mahdollisuus keskittyä kasvattamaan erityisesti tuotteiden ja palveluiden haluttavuutta pelkän laadun sijaan.


Lähteet: American Society of Quality -laatuyhdistyksen tutkimus: ASQ Global State of Quality Research 2016 sekä Suomen Laatuyhdistyksen toimitusjohtaja Tani Järvisen, Aalto-yliopiston johtamiskoulun Aalto EE:n toimitusjohtaja ja markkinoinnin professori Pekka Mattilan ja markkinointitoimisto N2:n toimitusjohtaja Alex Niemisen haastattelut.

http://yle.fi/uutiset/meita_piinaa_...dusta_joutavat_roskakoriin/9149775?origin=rss

Lue myös
Laatututkimus: Suomalaisyritykset eivät yllä kärkisijoille

klo 14:36
 
Suomessa on tapana kun raha on vaihtanut omistajaa niin asiakasunohtuu. Sama verkkokaupassa. Joslaitan ulkomaiseen verkkokauppaan viestiä niin siihen vastataan todella nopeasti ja Jotkut jopa soittavat jos on sellainen ollut johon numeron voi laittaa. Takuu asiat en edes viitsi sanoa miten hyvin on toiminut.
 
Talous 14.9.2016 klo 9:10
Onko palkkakilpailu lähtenyt lapasesta? – Harkimo: "En tiedä yhtään toimitusjohtajaa, joka olisi lähtenyt ulkomaille"
Johtajien palkkaus erityisesti julkisomisteisissa yhtiöissä herättää tunteita, kun samaan aikaan työntekijöiden palkkoja halutaan laskea. Ylen aamu-tv:ssä keskusteltiin siitä, paljonko toimitusjohtajalle kannattaa maksaa ja ovatko palkat enää kohtuullisia.

Ovatko johtajien palkat karanneet käsistä?

Yritysten toimitusjohtajat tienaavat jopa useita miljoonia euroja vuodessa. Onko palkkojen taso oikea, siitä aamu-tv:ssä keskustelivat palkitsemiskonsultti Samuli Sistonen, professori Seppo Ikäheimo ja kansanedustaja, liikemies Hjallis Harkimo. Katso Yle Areenassa

13-1-3716554.jpg

Uuden Veikkauksen toimitusjohtajan 32 000 euron kuukausipalkka herätti jälleen keskustelun johtajien palkkamaltista.

Ylen aamu-tv:ssä keskustelleiden asiantuntijoiden mukaan tämänsuuruiset palkat voivat olla perusteltuja, mutta toisaalta he ovat yhtä mieltä siitä, että jos firmalla menee huonosti, summa voi olla myös liian suuri.

– Joillekin yrityksille kohtuutonta, mutta jos yrityksellä menee oikein hyvin, niin voi olla, että toimitusjohtaja on alipalkattu, arvioi Aalto-yliopiston laskentatoimen professori Seppo Ikäheimo palkan tasoa.

Myös konsultointiyritys Reward Agencyn perustaja ja omistaja Samuli Sistonen puolustaa johtajien palkkatasoa yleisesti.

– Mielestäni palkat ovat markkinoiden edellyttämällä tasolla. Osa palkoista on kohtuullisia – vastaa työtä ja henkilöiden suoritusta – ja osa palkoista alle tai yli, Sistonen sanoo.

Kansanedustaja ja liikemies Harry "Hjallis" Harkimolta (kok.) sen sijaan ei riitä ymmärrystä sille, että palkat nousevat myös silloin, kun työntekijäpuolella palkkoja alennetaan.

– Tällaisena aikana, kun vaaditaan, että työntekijöiden pitäisi laskea palkkaa, niin samaan aikaan 20 suurinta pörssiyritystä nostaa palkkaa yhtä paljon kuin näiden työntekijöiden kokonaispalkka on. Mielestäni pitäisi olla vähän solidaarisuutta siinä mukana, ettei lähdettäisi siihen kilpajuoksuun, kritisoi Harkimo.

Kilpailu vaikuttaa palkkoihin
Johtajien palkkaus määräytyy Sistosen mukaan työn sisällön ja tehtävän vaativuuden, henkilön osaamisen ja suorituksen ja palkkamarkkinoiden perusteella. Palkkavertailua tehdään hänen mukaansa tapauskohtaisesti.

– Suurimmalle osalle suomalaisia johtajia relevantein palkkamarkkina on Suomi, ja sieltä voidaan ottaa tietty sektori, ryhmä yrityksiä tai vaikkapa pörssiyhtiöt, mutta moni yritys – vaikkapa Kone, UPM ynnä muut – toimii hyvin kansainvälisessä ympäristössä, jolloin se Suomi ei ole ainoa oikea vertailumarkkina, vaan pitää katsoa laajemmin.

Esimerkiksi Veikkauksen tapauksessa ongelmana onkin osaltaan se, että julkisomisteiset yritykset joutuvat kilpailemaan samoilla palkkamarkkinoilla kuin yksityiset yritykset.

Bonukset kasvaneet
Harkimo kritisoi ajatusta siitä, että suomalaisjohtajat karkaisivat ulkomaille parempien palkkojen perässä.

– En tiedä yhtään toimitusjohtajaa, joka olisi lähtenyt ulkomaille, ja en tiedä yhtään ulkomaalaista toimitusjohtajaa, joka olisi tullut tänne, paitsi Stephen Elop, tai niitä on hyvin harvoja.

Harkimo kyseenalaistaa myös suurten bonusten tarpeellisuuden.

– Sitä en ymmärrä, jos saa millin palkkaa, ja sitten pitää maksaa vielä bonukset päälle. Eikö se palkka muka motivoi tarpeeksi? Harkimo kuittaa.

Proferssori Ikäheimon mukaan bonusten ja osakekannustinten osuus palkitsemisesta onkin noussut selvästi. Samaan aikaan kiinteät palkat eivät kuitenkaan ole pudonneet.

– Ja se onkin se oleellinen asia, että niiden olisi pitänyt pudota, Ikäheimo sanoo.

http://yle.fi/uutiset/onko_palkkaki..._olisi_lahtenyt_ulkomaille/9165597?origin=rss

Lue myös
Ylen aamu-tv: Ovatko johtajien palkat karanneet käsistä?

Yle Areena

 
Jep jep. Kymppi tunnilta brutto on jo niin helkkarin kova liksa että kyllä siinä on reilusti tinkivaraa. Ja Nallella on autotallissa pressun alla vissiin se taikaseinä, josta perustuloon tarvittavat rahat saadaan. Itse asiassa eihän palkkaa tarvitsisi maksaa lainkaan kunhan perustulo on tarpeeksi korkealla tasolla. Ei mikään win-win vaan peräti all-win-situation :D

Perustulo kehiin ja minimipalkat alas - tässä Nalle Wahlroosin resepti Suomen pelastamiseksi
Kaisa Saario 13.9. 19:11päivitetty 13.9. 20:13

Bj%C3%B6rn%20Wahlroos.jpg
Arttu Laitala

Vähemmän valtaa ammattijärjestöille, pienemmät minimipalkat ja perustulo. Siinä Nordean, Sampo-konsernin ja UPM:n hallitusten puheenjohtajan Björn Wahlroosin resepti Suomen kukoistukselle globalisoituvassa ja digitalisoituvassa maailmassa.

Suomen Liikemiesyhdistyksen 120-vuotisjuhlassa puhuneen Wahlroosin mielestä Suomen tulevaisuutta tulee tukea kahdesta suunnasta: Suomen tulee olla houkutteleva ja hyvä paikka vientisektorin tukijalalle eli tuotantokehityksen yläpäässä innovoiville digiosaajille, mutta samalla työmarkkinoiden tulee pystyä joustamaan siten, että näiden osaajien tukeminen matalapalkkatyöllä on mahdollista.

"Samanaikaisesti kun me edistämme tätä yläpäätä, meidän täytyy rakentaa sosiaalinen ratkaisu, joka tekee mahdolliseksi luoda työpaikkoja jos osittain juuri tätä porukkaa ja tämän porukan innovatiivisuutta edelleenkin edistämään – tavalla, joka on sosiaalisesti oikeudenmukainen", Wahlroos sanoi.

Ainoa ratkaisu tähän on Wahlroosin mukaan jonkinlainen perustulomalli. Hän ei tarkentanut, miten perustulo tulisi käytännössä järjestää, joskin tulevan perustulokokeilun hän tuomitsi "huonosti designatuksi".

Perustulo tekisi mahdolliseksi laskea nykyisiä minimipalkkoja, jotka eivät digitalisoituneessa maailmassa riitä ylläpitämään täystyöllisyyttä, Wahlroos sanoi.

"Ainoa vaihtoehto tälle on alati kasvava työttömyys ja yhteiskunnallinen kriisi."

"Työmarkkinajärjestöillä ei voi olla veto-oikeutta kaikkeen"
Mistään piikomisesta – tai ainakaan pelkästä sellaisesta – ei Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennuksen juhlasalissa jylisseen Wahlroosin mukaan ole kyse. Pienempien ja suurempien yritysten tulisi tuottaa palveluksia "niille kotitalouksille, jotka joutuvat panostamaan täysillä ja menestyvät panostuksessa uudessa digitalisoituvassa yhteiskunnassa".

Monet näistä töistä ovat Wahlroosin mukaan "helkkarin hyviä" työpaikkoja, jotka on turhaan leimattu toimistotyötä vähäpätöisemmiksi.

"Meidän täytyy päästä ympäristöön, jossa yksittäinen kotitalous rinnastetaan yritykseen siinä, että sen ostamat palvelukset ovat samalla tavalla verotuksessa vähennyskelpoisia kuin mitä ne ovat yrityksissä", hän sanoi.

Ammattiyhdistyliikettä Wahlroos hutki kokeneella otteella realismin puutteesta. Liittojen ajatus siitä, että työn palkalla täytyy tulla toimeen, ei hänen mukaansa ole kestävä.

"Olen sanonut monelle SAK:n puheenjohtajalle, että se on kaunis ajatus, mutta ikävä kyllä se ei tule olemaan tulevaisuudessa realistinen – ainakaan, jos SAK haluaa aidosti puolustaa jäsentensä etuja."

Työmarkkinoiden kankeudesta puhuessaan Wahlroosin kädet alkoivat heilua kiihtyvään tahtiin. Hän haki vauhtia 1950-luvulta asti verraten Suomen ja naapuri-Ruotsin väestöön suhteutetun bruttokansantuotteen kehitystä: Suomi kuroi eron lähes umpeen vuoteen 2006 mennessä, mutta sen jälkeen ero on levinnyt 20 prosenttiin. Ruotsi on onnistunut uudistamaan työmarkkinoitaan, Suomi ei, hän tiivisti.

"Työmarkkinajärjestöillä ei voi olla veto-oikeutta kaikkeen tässä maassa."

Aivan ensimmäiseksi Wahlroos poistaisikin työehtosopimusten yleissitovuuden, joka hänen mukaansa mahdollistaa ammattiliitoille epäoikeudenmukaisen tes-monopolin.

"Tämä on määräys ja työmarkkinarakenne, jota ei ole olemassa missään muualla maailmassa."

Vuoden liikemieheksi valittiin Teknoksen Paula Salastie. Lisäksi yhdistys jakoi stipendit kahdelle Aalto-yliopiston opiskelijalle: Slushin toimitusjohtajalle Marianne Vikkulalle ja Antti Mikkoselle.

Wahlroosinkaan ei tarvinnut lähteä tilaisuudesta tyhjin käsin: kiitokseksi puheestaan hän sai yhdistykseltä design-samppanjacoolerin.

Suomen Liikemiesyhdistys tekee valinnat yhteistyössä Kauppalehden ja Aalto-yliopiston kanssa. Talouselämä kuuluu samaan konserniin Kauppalehden kanssa.

"Yleissitovuus oli erehdys"
Suomen Liikemiesyhdistyksen 120-vuotisseminaarissa puhunut Björn Wahlroos ei jättänyt epäselväksi, mitä mieltä hän on työehtosopimusten yleissitovuudesta: käsittämätön suomalainen erikoisuus, joka säädettiin erehdyksessä SAK:n vastustuksesta huolimatta, hän tiivisti.

Yleissitovuuden ujuttamista työehtosopimuslakiin tuki vuonna 1970 ennen kaikkea metsäteollisuus, Wahlroos muistutti.

"Metsäteollisuutta otti ihan jumalattomasti päähän, että aina kun sahatavaralle oli hyvä kysyntä, hyvä konjunktuuri, tuonne tienvartiin lyötiin sirkkeli ja mies pyörittämään sitä sirkkeliä. Eivätkä ne mitään työehtosopimuksen mukaisia palkkoja maksaneet, niitä kutsuttiin villeiksi työnantajiksi, jotka piti saada kuriin", Wahlroos jatkoi.

Yleissitovuus tuli voimaan, vaikka SAK sitä vastusti, Wahlroos totesi, ikään kuin lohduksi kritiikille, jota oli juuri ammattiyhdistysliikettä kohtaan esittänyt.

"Myös elinkeinoelämä on myötävaikuttanut korporatismin ja epäterveiden markkinakäytäntöjen syntymiseen."

http://www.talouselama.fi/uutiset/p...lroosin-resepti-suomen-pelastamiseksi-6582358
 
Jollain tavalla ns. halpatöitä pitää tukea. Muuten ne jäävät kokonaan tekemättä, koska kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Ajatellaanpa, että sille, joka ei mennyt töihin siihen huonoon työpaikkaan, pitää joka tapauksessa maksaa työttömyyskorvausta. Jos työttömyyskorvaus osoitettaisiinkin tukena työnantajalle, joka maksaisi tuen päälle vielä pientä palkkaa, en näe tilannetta kokonaisuutena ainakaan huonompana kansantalouden kannalta. Kunhan systeemi saadaan tarpeeksi joustavaksi ja eliminoidaan väliinputoamiset yms. Lisäksi systeemin pitää perustua vapaaehtoisuuteen, toisin sanoen ne 10 senttiä tunnilta tuen päälle maksajat jäävät edelleenkin ilman työntekijää.
 
Viimeksi muokattu:
Onko nyt kyseessä Suomen vienti ylipäätänsä vai nimen omaan Suomen vienti Venäjälle? Mielestäni se ei suoraan tekstistä selviä.

Karu arvio: Suomen menetykset Venäjä-pakotteista nousseet jo miljardeihin

http://www.talouselama.fi/uutiset/k...-pakotteista-nousseet-jo-miljardeihin-6582444

Meidän näkökulmasta tässä ei ole järjen hiventäkään. Aikaakin on kulunut jo niin paljon, ettei kauppa kulje enää vanhaan malliin kun pakotteet joskus poistuu. Ja ne poistuu sitten kun USA:lle sopii eli USA saa vastalahjaksi jotain. On se sitten kauppaa/tilauksia, poliittista pelitilaa lähi-idässä tms. Saksa ja Ranskakin saa varmaan osansa. Krimin palauttamiseen ne pakotteet ei lopu koska Krimiä ei tulla palauttamaan.

Me vaan maksetaan ja päälle tuhottiin Venäjä-kauppa vuosiksi. Siellä yritykset on joutunut jo korvaamaan suomalaiset muilla toimittajilla.

Mikäli vanhat merkit pitää paikkansa niin Suomi on vielä ainoa, joka näitä pakotteita noudattaa.
 
Meidän näkökulmasta tässä ei ole järjen hiventäkään. Aikaakin on kulunut jo niin paljon, ettei kauppa kulje enää vanhaan malliin kun pakotteet joskus poistuu. Ja ne poistuu sitten kun USA:lle sopii eli USA saa vastalahjaksi jotain. On se sitten kauppaa/tilauksia, poliittista pelitilaa lähi-idässä tms. Saksa ja Ranskakin saa varmaan osansa. Krimin palauttamiseen ne pakotteet ei lopu koska Krimiä ei tulla palauttamaan.

Me vaan maksetaan ja päälle tuhottiin Venäjä-kauppa vuosiksi. Siellä yritykset on joutunut jo korvaamaan suomalaiset muilla toimittajilla.

Mikäli vanhat merkit pitää paikkansa niin Suomi on vielä ainoa, joka näitä pakotteita noudattaa.


Ei voi mitään. Yhtenäisestä rintamasta ei nyt pääse kuin ryssän syliin tai takataskuun ja siitä ei meille ole mitään etua, joskin jotkut henkilöt siitä epäilemättä hyötyisivätkin. Ja on ihan varmaa, että me emme tule olemaan viimeisiä jotka noudattavat noita pakotteita, ellei sitten homma hajoa käsiin todella nopeasti, mihin en usko.

Nämä pakotteet eivät tule jatkumaan loputtomiin, joskin on hieman epäselvää missä kunnossa ryssien talous on jälkeenpäin.
 
Ei voi mitään. Yhtenäisestä rintamasta ei nyt pääse kuin ryssän syliin tai takataskuun ja siitä ei meille ole mitään etua, joskin jotkut henkilöt siitä epäilemättä hyötyisivätkin. Ja on ihan varmaa, että me emme tule olemaan viimeisiä jotka noudattavat noita pakotteita, ellei sitten homma hajoa käsiin todella nopeasti, mihin en usko.

Nämä pakotteet eivät tule jatkumaan loputtomiin, joskin on hieman epäselvää missä kunnossa ryssien talous on jälkeenpäin.

Ettei nyt olisi nämä pakotteet Suomen osalta sattuneet enemmän meihin itseemme kuin Venäjään.
 
Ettei nyt olisi nämä pakotteet Suomen osalta sattuneet enemmän meihin itseemme kuin Venäjään.

Monet ovat valmiita lopettamaan pakotteet, koska vienti kärsii. Samalla on kyllä unohtunut öljynhinnan-ja Venäläisten ostovoiman lasku.

Selvää on että pakotteista on kärsitty Suomessakin, mutta varmasti ei niin paljoa kuin tietyt tahot haluavat uskotella.
 
Talousarvioesitys ulkona, miinuksella mennään: "Valtion talousarvioesitys vuodelle 2017 on 5,5 mrd. euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Alijäämä pienenee hieman verrattuna vuodelle 2016 budjetoituun (huomioiden jo hyväksytyt lisätalousarviot). Kansantalouden tilinpidon käsittein valtiontalouden alijäämän arvioidaan olevan v. 2017 n. 2,8 % suhteessa bruttokansantuotteeseen."
Täältä lisää:
http://budjetti.vm.fi/indox/tae//2017/hallituksenEsitys_tae_2017.jsp
Edit: 2015 tilipäätösalijäämä oli 6.6MRD€.
 
Ei siinä, kyllä suomi tulee maksamaan vielä itsensä niin kipeäksi että kumarretaan pankkiherroja lopun elämää. Kreikan lopettaessa uudistukset on seuraavaksi Italia(Goldman) vaatimassa tavallisten suomalaistenkin veronmaksajien rahoja solidaarisuutta huutaen ja pelotellen maailmanloppua jos rahaa ei tule. Nykyiset meidän päättäjät eivät uskalla sanoa ei lisävelkaantumiselle, koska silloin joutuvat kansan ja herrojen listalle.

youtu.be/l1dEENvRyl8?t=1m18s
 
Suomen taloudessa on vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen ollut kohta vuosikymmen pelkkää itkua ja hammastenkiristystä. Poliitikot ovat puolueisiin katsomatta kaivelleet nenäänsä ja takamustaan sekä keskittyneet kaikkeen ihan muuhun kuin maan saamiseen takaisin raiteilleen.

Hesari kirjoittaa: (http://www.hs.fi/kotimaa/a1473906723703)
Vielä vuonna 2018 bruttokansantuotteen arvioidaan olevan yhä kolme prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2008, teollisuustuotanto on jopa yli viidenneksen jäljessä finanssikriisiä edeltävistä lukemista

Eli käytännössä vuosikymmen 2008 - 2018 tulee olemaan negatiivisen kasvun vuosikymmen, talouden koko on itseasiassa supistunut vuosikymmenen aikana vaikka samalla on ulkomailtakin lappanut kymmenin tuhansin uutta väkeä maahan.

Alla BKT (vuoden 2010 valuutassa) vuosittain:

Code:
2008        198,0    0,7
2009        181,7    -8,3
2010        187,1    3,0
2011        191,9    2,6
2012        189,2    -1,4
2013        187,7    -0,8
2014        186,4    -0,7
2015        186,8    0,2

Noista voidaan laskea että jos tuon romahduksen jälkeen vuoden 2009 aikana olisi päästy jatkuvaan vuosittaiseen 3% kasvuun niin vuonna 2015 olisi BKT:n koko ollut n. 223 Miljardia, ylittäen tuon huippuvuoden 2008 BKT:n reilusti. Sen sijaan se on edelleenkin tuon huippuvuoden 2008 BKT:n alapuolella.

Vuoden 2008 romahduksen jälkeen täällä ei ole oikeasti tehty yhtään mitään toimia talouden tervehdyttämiseen ja uuden talouskasvun luomiseen. Tuona ajanjaksona on tainnut kaikki eduskuntapuolueet olla vuorollaan mukana hallituksessa, ja kaikki ihan yhtä saamattomina. Alkuvuosina hallituksen mantra oli että mitään ei tarvitse tehdä, kyllä tilanne paranee itsestään.

Ja ei tämä talouden surkea tilanne ole kyllä nykyäänkään mikään iso uutisaihe täällä Suomessa, ehkä kansa on vaan niin saatanan tyhmää että se ei ymmärrä että mitä talouskasvu on ja että mitä korkoa-korolle tarkoittaa käytännössä. Luulisi että normaali kansa vaatisi poliitikkojen päitä vadille tällaisessa tilanteessa ,mutta ehei, ei täällä Suomessa, Hottikset ja Vain Elämää kiinnostaa enemmän.

Säälittää vain noi lapset jotka ovat joutuneet kasvamaan lapsista aikuisiksi tällaisen nollakasvun aikana; ei töitä, ei rahaa eikä mahdollisuuksia.
 
Viimeksi muokattu:
Vanhasen hallituksen aikana valtio alkoi velkaantua. Katainen yritti korjausliikettä laajalla hallituspohjalla. Demarit esittivät omia tutkimustuloksiaan, joiden mukaan tilanne korjaantuu itsestään. Ei korjaantunut, mistään korjaustoimenpiteistä ei päästy yksimielisyyteen. Hallitus olisi pitänyt hajottaa Kataisen lähtöön, Stubbille käytännössä annettiin uppoavan laivan ruori. Sitten Kepu voitti ja aloitti härskin kotiinpäinvedon. Jokohan viimein ensi vaaleissa päästäisiin yksimielisyyteen siitä, mitä kannattaisi oikeasti tehdä?
 
Viimeksi muokattu:
http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222868-suomi-on-eun-ykkonen

Suomi on EU:n ykkönen!
16.9.2016 11:32 Juha Hämäläinen


  • Lähde blogissa.
Suomi on saavuttanut jälleen EU:n piikkipaikan. Sarjassa „Euro-19“ taakse jäi niin Ranska, kuin Kreikka, joten edellisten hallitusten saamattomuus ei ollut turhaa!

Me olemme parhaita lypsämään valtiota myös yleisessä sarjassa (EU-28) ja jätämme taaksemme kaikki Euro-ansan ulkopuoliset „douppaamattomat“ kansat!

Kiitoksena huippusuorituksesta Oy Suomi Ab lahjoittaa nykyisen ja kahden edellisen hallituksen ministereille omakotitontin kuusta ?

Kolminkertainen hurraa Jykälle, Alexille, Jutalle ja monelle muulle kupparille...

Kiitos

Hämis

 
Käppyrän mukaan Saksalla, Norjalla ja Luxemburgilla menee hyvin, valtiolla tuloja enemmän kuin menoja, Norjalla jopa tosi paljon enemmän (öljy). Ruotsikin on tasapainossa, menot samanverran kuin tulot.

Tietysti vaikka Suomesta löytyisi Saudi-Arabian verran öljyä, niin kyllä suomalaiset poliitikot ja "liikemiehet" senkin mokaisivat...jotenkin tuntuu vaan siltä.. :P
 
Eli käytännössä vuosikymmen 2008 - 2018 tulee olemaan negatiivisen kasvun vuosikymmen, talouden koko on itseasiassa supistunut vuosikymmenen aikana vaikka samalla on ulkomailtakin lappanut kymmenin tuhansin uutta väkeä maahan.
...
Ja ei tämä talouden surkea tilanne ole kyllä nykyäänkään mikään iso uutisaihe täällä Suomessa, ehkä kansa on vaan niin saatanan tyhmää että se ei ymmärrä että mitä talouskasvu on ja että mitä korkoa-korolle tarkoittaa käytännössä. Luulisi että normaali kansa vaatisi poliitikkojen päitä vadille tällaisessa tilanteessa ,mutta ehei, ei täällä Suomessa, Hottikset ja Vain Elämää kiinnostaa enemmän.

Säälittää vain noi lapset jotka ovat joutuneet kasvamaan lapsista aikuisiksi tällaisen nollakasvun aikana; ei töitä, ei rahaa eikä mahdollisuuksia.
Onneksi sentään on jokin, joka kasvaa: asumisen kustannukset. Eli suomalaisia kuristetaan nyt toisaalta heikolla taloustilanteella ja toisaalta nousevilla asumiskustannuksilla. Ja joku siitä käärii rahat taskuihinsa.

Tavallaan ihan loogista. Pääomaa kasannut väestönosa haluaa tileillään notkuville rahoille tuottoa, ja jos korkotaso on alhainen eikä osakemarkkinoiden kehitykseen luoteta, niin raha ohjautuu etenevissä määrin asuntomarkkinoille.
 
Suomen taloudessa on vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen ollut kohta vuosikymmen pelkkää itkua ja hammastenkiristystä. Poliitikot ovat puolueisiin katsomatta kaivelleet nenäänsä ja takamustaan sekä keskittyneet kaikkeen ihan muuhun kuin maan saamiseen takaisin raiteilleen.

Hesari kirjoittaa: (http://www.hs.fi/kotimaa/a1473906723703)


Eli käytännössä vuosikymmen 2008 - 2018 tulee olemaan negatiivisen kasvun vuosikymmen, talouden koko on itseasiassa supistunut vuosikymmenen aikana vaikka samalla on ulkomailtakin lappanut kymmenin tuhansin uutta väkeä maahan.

Alla BKT (vuoden 2010 valuutassa) vuosittain:

Code:
2008        198,0    0,7
2009        181,7    -8,3
2010        187,1    3,0
2011        191,9    2,6
2012        189,2    -1,4
2013        187,7    -0,8
2014        186,4    -0,7
2015        186,8    0,2

Noista voidaan laskea että jos tuon romahduksen jälkeen vuoden 2009 aikana olisi päästy jatkuvaan vuosittaiseen 3% kasvuun niin vuonna 2015 olisi BKT:n koko ollut n. 223 Miljardia, ylittäen tuon huippuvuoden 2008 BKT:n reilusti. Sen sijaan se on edelleenkin tuon huippuvuoden 2008 BKT:n alapuolella.

Vuoden 2008 romahduksen jälkeen täällä ei ole oikeasti tehty yhtään mitään toimia talouden tervehdyttämiseen ja uuden talouskasvun luomiseen. Tuona ajanjaksona on tainnut kaikki eduskuntapuolueet olla vuorollaan mukana hallituksessa, ja kaikki ihan yhtä saamattomina. Alkuvuosina hallituksen mantra oli että mitään ei tarvitse tehdä, kyllä tilanne paranee itsestään.

Ja ei tämä talouden surkea tilanne ole kyllä nykyäänkään mikään iso uutisaihe täällä Suomessa, ehkä kansa on vaan niin saatanan tyhmää että se ei ymmärrä että mitä talouskasvu on ja että mitä korkoa-korolle tarkoittaa käytännössä. Luulisi että normaali kansa vaatisi poliitikkojen päitä vadille tällaisessa tilanteessa ,mutta ehei, ei täällä Suomessa, Hottikset ja Vain Elämää kiinnostaa enemmän.

Säälittää vain noi lapset jotka ovat joutuneet kasvamaan lapsista aikuisiksi tällaisen nollakasvun aikana; ei töitä, ei rahaa eikä mahdollisuuksia.

Minusta tilanne on myöskin todella surullinen. Siksi Suomen kannattaisikin erota Eurosta.

Ihmettelen myös, miten vähän asiasta keskustellaan. Kai se yleisesti tunnustetaan, mutta ei ole rohkeutta pohtia asiaa ja miettiä vaihtoehtoja. Olisihan se melkoinen pommi jos Orpo asettaisi työryhmän selvittämään euro-eroa.

Toinen vaihtoehto olisi sitten maailman joustavimmat työmarkkinat ja yritteliäin kansa. Yeah right.
 
Back
Top