Yksinkertaisia (mutta kalliita) ratkaisuja koulujen ongelmiin opettajan näkökulmasta:
- Ryhmäkoot pienemmiksi. Max 16 oppilasta alaluokille ja max 20 oppilasta yläluokille. Tuon kokoisilla ryhmillä opettaja ehtii oikeasti (halutessaan) tutustua (vähän) oppilaaseen ja auttaa sitä oppimaan itselle sopivalla tavalla.
- Back to basics, eli MOK, aivoton digitalisaatio (järkevä digitalisaatio on jees), yms. muotivirtaukset hiuksista vittuun peruskoulusta. Palataan perusasioihin, eli oppitunti alkaa hiljaisuudella, opettaja antaa ohjeet, oppilaat työskentelevät, viittaamisen jälkeen saa puhua ja oppitunti päättyy opettajan yhteenvetoon. Opiskellaan pääasiassa kirjasta ja kirjoitetaan käsin, mutta tietokoneita käytetään, kun on tarvis.
- Kännykät parkkiin tuntien (mieluummin koulupäivän) ajaksi.
- Pienryhmät takaisin. Ne oikeasti auttavat sekä oppimisen että käyttäytymisen ongelmista kärsiviä oppilaita. Mutta molemmat tarvitsevat omat pienryhmänsä.
- Lisää kouluavustajia ja niiden palkkaus kuntoon ja koulutus sekä pääsyvaatimukset. Ei tarvitse olla mikään opetusalan ammattilainen, mutta pitää olla motivoitunut.
- Ei yhtenäisiä peruskouluja (eli ala- ja yläkoulu samassa yksikössä). Kunnat käyttävät näitä säästöihin, koska luokanopettaja (alakoulunopettaja), jolla on sivuainepätevyys johonkin aineeseen, saa 80% palkan pitämästään tunnista verrattuna pätevään aineopettajaan. Eikä millään pahalla, mutta yleensä luokanopettajan ja aineopettajan eron huomaa ERITTÄIN selkeästi. Tietysti monet aineopettajat ovat tärkeileviä ja turhantärkeitä persereikiä, mutta silti ne yleensä tietävät, mikä niiden aineessa on tärkeää ja mikä ei.
Vaikea ratkaisu koulujen ongelmiin:
- Lopettakaa kaverivanhemmuus. Jos koulusta ilmoitetaan, että oppilas huutaa ja vittuilee opettajalle, niin ehkä se ensimmäinen ja tärkein asia ei ole ilmoittaa koululle, että "lapselleni on merkitty kasvatuskeskustelu vaikka se on kurinpidollinen toimenpide jota ennen pitäisi olla kehoituksia joita näköjään ei ole yhtään!"
- Katsokaa, mitä lapset tekevät kännyköillään ja minkä verran ne niitä käyttävät. Jos maksat puhelinlaskun, voit päättää, mitä puhelimella tehdään! Esim. Googlen Family Linkillä pystyy blokkaamaan TikTok-sovelluksen ja koko vitun nettisivun selaimesta. Lisäksi voi laittaa rajoitukset, milloin ja minkä verran puhelinta voi käyttää.
- Rajoittakaa omaa kännykänkäyttöä. Teiltä ne lapset oppii. Ja jos te ette ole kanssakäymisissä lastenne kanssa, niin mistä ne sen sitten oppii?
- Lapselta saa vaatia ja sen saa laittaa epämukavuusalueelleen. Älä nyt vittu nakkaa uimataidotonta altaaseen ja sano, että "Huku tai ui", mutta saa siltä vaikkapa läksyjen tekoa tai kotitöitä vaatia.
- Rakasta. Aina ja ehdoitta, mutta aseta silti rajat. Niitä molempia ne tarvitsee ja haluaa. Ne ovat vasta kasvavia ihmisen taimia. Eivät ne ole vielä valmiita aikuisia.
Edit.
Ai niin. Myös reitittimeen voi tehdä blokkeja ihan puhtaasti tiktok.com -pohjalta.