Piirsin tuohon kuvaajaan pörssisähkön kuukauden keskihinnat vuodesta 2020 alkaen:Kuten totesin, niin jos on hyvä kiinteähintainen niin siitä varmaan kannattaa pitää kiinni. Mutta pitkässä juoksussa pörssisähkö on edullisempi. Tästä luin tänään jostain iltapäivälehdestä (ehkä Iltalehti) asiantuntijan mielipiteen. Mutta toki jos jatkuvasti saa aina uuden kiinteähintainen sopimuksen sellaiseen hetkeen jolloin hinta on halpa, niin...
Itselläni oli n. 5 c/kWh sopimus kevääseen 2022 asti. Tämän jälkeen tarjottiin n. 8 c/kWh 2 v sopimusta jota en fiksusti ottanut. Viime syksynä tein sitten n. 8 c/kWh määräaikaisen sopimuksen.
Huomattava on näissä pörssihinnoissa, että normaalin vuorokausirytmin omaavalla ihmisellä toteutunut keskihinta on kalliimpi kuin ajallinen keskihinta ellei jollakin tavalla aktiivisesti ajoita kulutusta. Esim itselläni lokakuun (tai syyskuun) 2023 pörssisähkön toteutunut hinta oli n. 9 c/kWh vaikka oli ajastuksiakin. Lisäksi sähkölämmittäjällä kylmät kuukaudet ovat merkityksellisiä ja lämpimät lähes merkityksettömiä.
Jos pörssisähköllä toteutunut hinta olisi keskihinta, vuonna 2020 olisi saanut pari c/kWh etua kiinteähintaiseen sopimukseen. Tämän jälkeen olisi tullut rajusti takkiin. Itsekukin voi miettiä, että pyrkiikö saamaan max pari c/kWh etua ottaen samalla riskin s**tanallisesta hinnasta silloin, kun sähköä oikeasti tarvitaan. Tuulivoiman takia tasaisempiin pörssisähkön hintoihin ei liene paluuta ellei järjestelmää uudisteta. Sähkön ostamisesta on tullut uhkapeliä muistuttavaa toimintaa muutaman vuoden sisällä.