(Suomen) energiapolitiikka ja energiatuotannon tulevaisuus

Mustaruuti

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 1.0
Minä taas näen asian niin, että mikäli Otaniemessä oli se pikkuruinen ydinreaktori, niin ei se polttoainesauvakaan voi olla mahdoton suojata säteilyltä. Ja että tuo lämmön talteenotto ei taida olla muutenkaan taloudellisesti järkevää, oli se säteilevä tai ei.
Jos se ei säteilisi, niin totta kai esim. jokainen kasvihuoneen omistaja tilaisi pötkylän lämmittämään. Mutta, kun se säteilee, niin jotain suojauksia pitää tehdä, eikä se sitten ole enää taloudellisesti järkevää.
 
Käytettyjä polttoainesauvoja säilytetään vesialtaassa, missä jo pari metriä vettä sauvan ympärillä riittää minimoimaan säteilyn turvalliselle (lue: lähes olemattomalle) tasolle. Otaniemestä en tiedä, mutta oletan, että koereaktorin säteilysuojaus oli tehty paksuilla betoniseinillä. Tässä kaukolämpö-casessa lämmön talteenottoon tuo vaikuttaisi siten, että saastunutta vettä ei taas saisi päästää kosketuksiin varsinaiseen kaukolämpöveteen, ts. pitäisi rakentaa erilliset primääripiiri ja sekundääri- eli kaukolämpöpiiri samalla tavalla kuin painevesireaktoreissa, jotka kulkee yhteisen lämmönvaihtimen kautta... eli hintaa tulisi niin paljon, ettei kannata, varsinkaan kun käytetystä sauvasta ei saisi tehokkaasti lämpötehoa irti kuin parin viikon tai kuukauden ajan, ja käsittelykustannukset olisi poskettomat. Tietty turvallisuusongelmat vielä lisäksi - se on vähän eri asia jos ydinvoimalan sekundääripiiriin vuotaa saastunutta vettä, kun se pysyy laitoksen sisällä kierrossa. Vaan jos kaukolämpöverkkoon pääsisi saastunutta kamaa, olisi otsikot potenssiin kymmenen.

Lauhdeveden käyttämistä kaukolämmön tuotantoon sen sijaan on mietitty, ja kuulopuheiden mukaan Loviisan lauhdevesien piti lämmittää Helsinkiä mutta vihreät pisti kampoihin. Eli tällä hetkellä ne ajetaan kaikissa Suomen laitoksissa mereen, niin kuin Umkhonto sanoikin, mikä huonontaa ydinvoimaloiden hyötysuhteen n. 30-35 prosenttiin. Jos lauhdevesien energiat saataisiin hyötytehoksi, nousisi ydinvoimalat samalla hetkellä hiili- ja kaasuvoimaloiden tasolle hyötysuhteessa.
 
Tuossa näkyy Otaniemen tutkimusreaktorin ydin ylhäältäpäin kuvattuna. Eli sivuilla betonia ym. säteily suojana, päällä viitisen metriä vettä. http://www.vtt.fi/palvelut/vähähiilinen-energia/ydinvoima/tutkimusreaktorin-purku

Loviisa-Helsinki casessa ongelmana oli myös se, että jäähdytyksessä käytetty merivesi lämpenee vain joitakin asteita. Kaukolämpöputkissa tarvittava menoveden lämpötila taas on paukkupakkasilla luokkaa 120 astetta.

Edit: Fennovoiman YVA- dokumentissa kerrotaan 1200 MW laitoksen jäähdytysveden tarpeeksi 40-45 m3/s ja lämpenemäksi 10-12 astetta. Vaatisi ainakin kohtuulliset ellei todella mittavat suunnittelu- ja muutostyöt laitoksessa että päästäisiin kaukolämmön vaatimiin lämpötiloihin ja meno- ja paluupuolen johonkin 40-60 asteen lämpötilaeroon.

Edit 2: Ja tuossa TVO:n lukuja Olkiluodosta
http://www.ydinreaktioita.fi/ydinvo...a-mereen-on-merkittavin-ymparistonakokohtamme

Edit 3: Laitetaan nyt vielä proffan kertomana noita lukuja ja reunaehtoja
https://yle.fi/uutiset/3-7328401
 
Viimeksi muokattu: