Toimiihan se markkina, mutta millä tavalla? Puhtaan markkinaehtoinen toiminta saattaa tarkoittaa ajoittaisia sähkökatkoksia maksukyvyttömille. Päästöjäkin pitäisi vähentää vauhdilla.
Tämä syö myös aurinkosähkön kannattavuuden. Silloin kun aurinkosähköä saadaan, on sähkö ilmaista. Silloin kuin aurinkosähköä ei saada, on sähkö kallista. Kenen kannattaa tässä tilanteessa investoida aurinkovoimaan? Kun tätä yritetään korjata syöttötariffeilla, ei kenenkään kannata enää investoida mihinkään muuhun energiantuotantoon.
Olen tullut vuosi vuodelta skeptisemmäksi uusiutuvien energianlähteiden kyvystä tuottaa systeemitasolla energiaa. Kun uusiutuvien osuus ja niiden kulutuksesta riippumaton sähköntuotanto saavuttaa riittävän korkean osuuden, ajautuu sähköverkko ja ennen kaikkea sähkömarkkina vaikeuksiin. Ylitarjonta ja tehopula vuorottelevat, eikä investointeja tapahdu kuin julkisella tuella. Ongelmat ovat samanlaisia niin Saksassa kuin Kaliforniassa. Ongelma huutaa varastointia, mutta sähkön teollisen mittakaavan taloudellisesti kilpailukykyinen varastointi ei ole käytännössä sen lähempänä kuin se oli 10, 20 tai 50 vuotta sitten.
Ydinvoima tuottaisi riittävästi päästötöntä tehoa aina kun sitä tarvitaan, mutta ydinvoima ei ole poliittisesti kosher.