Raportti Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistämisedellytyksistä
Puolustusministeri Carl Haglund ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist osallistuivat tänään 17.2.2015 Tukholmassa Folk & Försvar:n ja Suomen instituutin (Finlandsinstitutet) järjestämään tilaisuuteen, jossa julkistettiin Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistämisedellytyksiä käsittelevän raportin pääkohdat.
Molempien maiden puolustusministeriöiden ja puolustusvoimien laatimassa selvityksessä on keskitytty rauhan ajan yhteistyöhön ja tarkasteltu perusteellisesti yhteistyömahdollisuuksia niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Asiantuntijat ovat myös selvittäneet, voitaisiinko esimerkiksi samanlaisia helikoptereita tai panssarivaunuja huoltaa yhdessä sen sijaan, että ne huollettaisiin yksin. Lisäksi on pohdittu, voitaisiinko tulevaisuudessa tehdä isompia hankintoja yhdessä.
Raportin mukaan yksi ensimmäisistä kuntoon laitettavista asioita on Suomen ja Ruotsin väliset suojatut viestiyhteydet. Tämä muodostaa syvemmän yhteistyön edellytyksen. Viestiyhteyksien tulisi olla kunnossa kaikilla tasoilla, niin puolustusministeriöiden kuin puolustusvoimienkin välillä, eli Pääesikuntien, maavoimien joukkojen sekä merivoimien ja ilmavoimien tukikohtien ja alusten tasalla.
Toinen merkittävä yhteistyön muoto on koulutus ja harjoittelu. Jo lähiaikoina voisi olla mahdollisuus kouluttaa ja harjoittaa sotilaitamme enemmän yhdessä sekä nykyistä tehokkaammin käyttää esimerkiksi toistemme harjoitusalueita. Myös lentokoneemme ja laivamme voisivat nykyistä joustavammin tarvittaessa tukeutua toistensa tukikohtiin ja satamiin.
Raportissa todetaan myös, että, maa-, meri- ja ilmavoimissa tulisi muodostaa nimettyjä joukkoja, jotka voisivat kouluttaa ja harjoitella yhdessä. Tämä ei tarkoita sitä, että yhdistäisimme esimerkiksi merivoimamme tai ilmavoimamme. Mutta muodostamalla yhteisiä joukkoja (maavoimissa esimerkiksi yhteisen prikaatin tai merivoimissa yhteisen laivasto-osaston) voisimme säännöllisesti harjoitella arkipäivän toimintoja ja oppia toisiltamme.
Pidemmällä aikavälillä yhteistyötä maittemme merialueiden ja ilmatilojen valvonnassa voisi kehittää entisestään. Jo nyt tehdään tiivistä yhteistyötä merivalvonnassa ja tulevaisuudessa vastaavaa yhteistyötä voisi tehdä myös ilmavalvonnan saralla.
Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön tiivistäminen tulee edellyttämään lisätöitä ja paljon aikaa. Puolustusministereille luovutettu raportti sisältää selkeitä odotuksia ministeriöiden linjauksista. Seuraavassa vaiheessa puolustusministeriöt tulevat tarkastelemaan raportin ehdotuksia, jonka jälkeen poliittinen johto molemmissa maissa linjaa, kuinka yhteistyötä kehitetään.
On tärkeä korostaa, että emme ole Ruotsin kanssa muodostamassa puolustusliittoa tai sopimassa keskinäisistä turvatakuista. Pitää myös muistaa, että Ruotsin kanssa tehtävä yhteistyö ei korvaa muuta kansainvälistä yhteistyötämme, se täydentää sitä. Kansainvälinen yhteistyö tukee jatkossa yhä enemmän omaa puolustustamme ja Ruotsin kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeä osa tätä kokonaisuutta.
http://www.defmin.fi/ajankohtaista/...hteistyon_tiivistamisedellytyksista.6124.news