Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittäminen

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja TomTom, 02.05.2014.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  18,803
  Tykkäykset:
  31,217
  Pisteet:
  1,286
  Tämä ei varsinaisesti ole puolustusyhteistyötä, mutta kiinnostuneena odottelen, tuleeko tästä tarkkailulennosta mitään vai onko ruotsalaisilla taas masu pipi, kun pitäisi lentää.

  Suomalainen tarkkailuryhmä koostuu seitsemästä henkilöstä, minkä lisäksi mukana on tarkkailija Latviasta. Koneessa on kuuden hengen ruotsalaismiehistö.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016041121399797_ul.shtml
   
 2. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,483
  Tykkäykset:
  7,537
  Pisteet:
  1,286
  Hankala sanoa, odottaako päässä alttari, mutta aika vakain askelin tässä astellaan.

  Hyvä homma ilmavoimien näkökulmasta. Päästään tiivistämään yhteistyötä myös taistelunjohdon ja tukeutumisen saralla. Toiminta ei ole enää pelkästään ilmojen veikkojen veljellistä kisailua taivaan sinessä, vaan tässä rakennetaan nyt tosissaan yhteistä operatiivista ilmapuolustuskykyä.

  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Suomi Ruotsi ilamvoimat-50545

  KSML: Hornetit ja Gripenit kohtaavat uudenlaisissa yhteisharjoituksissa

  Suomen ja Ruotsin ilmavoimat aloittavat uudenlaiset yhteisharjoitukset syksyllä.

  [​IMG]

  Suomen ja Ruotsin ilmavoimien yhteisharjoittelua on suunniteltu jatkettavan tulevina vuosina. (Ilmavoimat)

  Suomen ja Ruotsin ilmavoimat aloittavat tiiviimmän yhteistyön. Suomen ilmavoimat osallistuu syyskuussa Horneteillaan ensi kertaa Ruotsissa maan kansalliseen ilmaoperaatioharjoitukseen, kertoo Keskisuomalainen.

  Ruotsin Gripen-hävittäjät osallistuvat puolestaan Suomessa lokakuussa järjestettävään ilmaoperaatioharjoitukseen. Harjoitus on aiemmin operoitu kansallisesti.

  Toiminta perustuu puolustusministeriöiden viime vuonna julkaisemaan raporttiin Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämisestä.

  Ilmaharjoittelun lisäksi pyritään sovittamaan yhteen naapurimaiden johtamis- ja operaatiomenetelmiä. Yhteisharjoittelua on suunniteltu jatkettavan tulevina vuosina.
   
  Tähystäjä, PSB 5500 ja Panssari Salama tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Laitoin oheisen jo Ruotsi-uutisten puolelle, mutta miten mahtaa vaikuttaa omaan yhteistyöhömme Ruotsin kanssa? Vastaako tämä kenties joitain omia sopimuksiamme?

  http://www.svd.se/avtal-om-forsvarssamarbete-med-storbritannien/om/det-skarpta-sakerhetslaget
  Sverige skriver försvarsavtal med Storbritannien
  Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer inom kort att skriva under ett avtal om fördjupat försvarssamarbete med sin brittiske kollega Michael Fallon, kan SvD rapportera.

  Undertecknandet innebär att Sverige har bilaterala försvarsöverenskommelser med Natos två tyngsta medlemsländer, USA och Storbritannien.
   
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,208
  Tykkäykset:
  21,958
  Pisteet:
  1,286
  Ruotsin tv4:lla eilen veret seisauttava uutinen Gripenien taistelukunnosta, etsikäähän. Vähän väliä kuuluu kummia ruotsinmaalta.
   
 6. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,571
  Tykkäykset:
  4,299
  Pisteet:
  1,286
  Kun toinen kotimainen ei taivu, haluatko referoida?

  EDIT: Ei tarvetta, löysin mtv:ltä suomenkielisen uutisen.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2016
 7. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,312
  Tykkäykset:
  11,912
  Pisteet:
  1,286
  Asiat etenevät.

  http://yle.fi/uutiset/mahdollisuus_...minen_sukellusvenejahdissa_onnistuisi/8926090
  Mahdollisuus lähettää sotilaita ulkomaille laajenee – Ruotsin auttaminen sukellusvenejahdissa onnistuisi
  Hallituksen esityksen mukaan puolustusvoimilla olisi edellytykset osallistua nykyistä laajemmin kansainvälisen avun antamiseen ja muuhun kansainväliseen toimintaan.
  Hallitus esittää puolustusvoimien tehtävien muuttamista niin, että Suomella olisi jatkossa edellytykset osallistua nykyistä laajemmin kansainvälisen avun antamiseen ja muuhun kansainväliseen toimintaan. Lakiin lisättäisiin samalla säännökset kansainvälisen avun vastaanottamisesta.

  Nykyisen lain kanssa ongelmia on viime aikoina aiheuttanut esimerkiksi se, että Suomen sotilaallinen avunanto Ranskalle sen esitettyä EU:n turvatakuiden aktivointia ei ollut mahdollista. Myöskään Suomen osallistuminen sukellusvene-etsintään Ruotsin aluevesillä ei ole nykyisen lain mukaan onnistunut.

  Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan lakimuutos lisäisi puolustusvoimille uuden lakisääteisen tehtävän oman maan puolustamisen, virka-avun antamisen ja kansainvälisen kriisinhallinnan lisäksi. Mikäli laki hyväksytään, on puolustusvoimien yhtenä tehtävänä jatkossa kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen.

  – Jos Ruotsissa tehdään sukellusvenehavainto voitaisiin siihen liittyvässä etsintätyössä pyytää meiltä apua. Ruotsissa on myös vastaava prosessi parhaillaan käynnissä, Niinistö sanoo.

  Suomen avunpyyntö olisi vakava paikka
  Tilanne jossa Suomi lähtisi pyytämään sotilaallista apua, tarkoittaisi käytännössä vakavaa kriisiä tai konfliktia. Niinistö toivoo, että apua ei koskaan jouduta pyytämään. Jos siihen kuitenkin päädytään, pyytäisi Suomi apua käytännössä muilta EU-mailta, ja saatavan avun luonne riippuisi avunantajamaasta.

  – Voisin kuvitella, että silloin pyydettäisiin ilmavoimien ja merivoimien apua. Maavoimien apu tulisi aina hitaammin, Niinistö arvioi.

  Avunannon ja vastaanottamisen velvoite koskee ensisijaisesti ammattisotilaita, mutta reserviläisten suostumuksella myös heitä voitaisiin käyttää kansainvälisissä tehtävissä.

  Hallitus antoi esityksen eduskunnalle tänään torstaina. Hallitus ehdottaa lakien tulevan voimaan mahdollisimman pian.
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 8. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Mielenkiintoista! Tässä se "pieni" ero, Ruotsi ilmoittaa suoraan laskevansa Naton lentokoneita ja sota-aluksia alueelleen jos Venäjä uhkaa sitä sotilaallisesti, Suomi vaikenee. Onneksi ei kuitenkaan mantrattu, että puolustuksemme perustuu "uskottavaan itsenäiseen puolustuskykyyn". Veikenemiseen on varmasti syynsä, mutta on vaikea uskoa, että meillä tositilanteessa kieltäydyttäisiin avusta jos sitä tarjottaisiin. Tässä on kuitenkin erotettava toisistaan ennakoiva apu ja apu tilanteen jo ollessa päällä. Naton jäsenyys poistaisi tämän eron!


  http://www.elisa.net/dn-ruotsi-mobilisoi-koko-armeijansa-sotaharjoituksessa/
  DN: Ruotsi mobilisoi koko armeijansa sotaharjoituksessa
  02.06.2016 09:20 STT |
  Ruotsi mobilisoi nopeasti koko armeijansa maaliskuussa sotilasliitto Naton CMX-karttaharjoituksessa. Harjoituksessa reagoitiin Venäjältä tulevaan sotilaalliseen uhkaan, kertoo Dagens Nyheter.

  Ruotsi päästi myös Naton lentokoneet ja sota-alukset alueelleen.

  CMX-harjoitukseen ei osallistu sotilaita, vaan Naton jäsenmaat ja kumppanit harjoittelevat yhdessä päätöksentekoa erilaisissa kriisitilanteissa.  http://www.ilkka.fi/uutiset/ulkomaa...ien-kohtelusta-karttaharjoituksessa-1.2060838
  Suomi vaikenee Nato-hävittäjien kohtelusta karttaharjoituksessa
  02.06.2016 16:02

  [​IMG] Toukokuussa Ruotsin ja Suomen merivoimilla oli yhteinen harjoitus Gotlannin merialueilla. LEHTIKUVA / HANDOUT / MICHAELA LINGE / FÖRVARSMAKTEN
  TUKHOLMA

  Ruotsi mobilisoi nopeasti koko 60  000 sotilaan armeijansa sotilasliitto Naton CMX-karttaharjoituksessa maaliskuussa, uutisoi Dagens Nyheter.

  Lehden mukaan harjoituksessa Naton jäsenmaat joutuivat hybridisodan kohteeksi. Niihin kohdistui koko joukko sotilaallisia, puolisotilaallisia ja siviiliuhkia, joita kehittyi samaan aikaan Pohjois- ja Etelä-Euroopassa. Itämeren alueen valtiota uhkasi itäinen suurvalta, jota ei diplomaattisista syistä harjoituksessa kuitenkaan kutsuttu Venäjäksi.

  Suomen merkittävin sotilaallinen panos karttaharjoituksessa oli vastata oman alueensa puolustamisesta, sanoo ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Timo Kantola.

  Harjoitukseen osallistuttiin virkamiesten voimin ulko- ja puolustusministeriöstä ja Puolustusvoimista. Siitä millaisella voimalla Suomi osallistui, Kantola on vaitonainen.

  –  Karttaharjoituksessa Naton puolelta kysytään, mitä Suomi on valmis tekemään, ja Suomen puolelta kerrotaan, mihin ollaan valmiita.

  Kantola ei kerro, päästikö Suomi karttaharjoituksessa Naton lentokoneita ja sota-aluksia alueelleen Ruotsin tavoin. Hän ei myöskään tarkenna, mistä uhka tuli tai oltiinko harjoituksen aikana yhteydessä Suomen poliittiseen johtoon.

  –  Normaaliin tapaan poliittinen johto on tietoinen merkittävistä kysymyksistä. Poliittista johtoa tietenkin informoitiin ennen harjoitusta.

  Oppia tositilanteen varalta

  Ruotsi ja Suomi olivat ainoat Natoon kuulumattomat maat, jotka osallistuivat harjoitukseen. Sotilasliiton ennen harjoitusta antaman tiedotteen mukaan kaksikko toimi harjoituksessa "jäsenmaiden rinnalla".

  Kantola pitää harjoitusta menestyksenä: kumppanimaiden osallistumista testattiin aivan uudella tavalla. Oppia saatiin muun muassa tiedonkulusta ja kommunikoinnista.

  CMX-harjoitukseen ei osallistu sotilaallisia joukkoja, vaan Naton jäsenmaat ja kumppanit harjoittelevat yhdessä päätöksentekoa erilaisissa kriisitilanteissa.

  Presidentti Sauli Niinistö on todennut, että karttaharjoituksissa linjataan ja roolitetaan Suomen asema Nato-kumppanina.

  STT
   
  tulikomento ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 9. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,533
  Tykkäykset:
  21,142
  Pisteet:
  1,286

  Toiminta on varmaan noissa harjoituksissa ollut saman myös Suomenkin kohdalla..sitä ei vaan "haluta = uskalleta" kertoa...:facepalm:
   
  sotaylijumala, tulikomento ja Taitolaji tykkäsivät tästä.
 10. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Taidatpa olla oikeassa, "isäntämaasopimuksen" tarkoituksena lienee helpottaa myös näitä toimenpiteitä? On se herkkää täällä jälki-YYA-maassa!
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 11. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,533
  Tykkäykset:
  21,142
  Pisteet:
  1,286
  "hys hys vaan" ettei Idän- karhu kuule ? :confused:
   
 12. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,412
  Tykkäykset:
  1,211
  Pisteet:
  156
 13. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,412
  Tykkäykset:
  1,211
  Pisteet:
  156
  Tosiaan Ruotsalainen panssarijalkaväki ollut vauhdissa METSO16-harjoituksessa Vuosangassa, tuoden varmasti arvokasta kokemusta Kainuun ja Jääkäriprikaatien sotilaille jotka eivät normaalisti tuollaisia vastustajia saa (tähän ei lasketa T-55+XA komboja).

  Koskakohan Ruotsalaiset uskaltaisivat tuoda ihan vaikka kokonaisen komppaniallisen Suomeen?
   
  ctg ja Fremen tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Rajajääkäri

  Rajajääkäri Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  2,226
  Tykkäykset:
  3,651
  Pisteet:
  636
  Yhtään halveeraamatta ruotsalaisia, kuinkahan arvokasta kokemusta Suomalaiset voivat saada ruotsalaisilta? enemmän arvostan kokemusta harjoittelusta maan kanssa, joka on ollut joskus tositoimissaVaikka toisaalta, onhan ruotsalainen luonteeltaan tunnontarkka, täsmällinen ja kehityksen kärjessä...CV9030 osaisi varmaa kertoa jotain.
   
 16. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,266
  Tykkäykset:
  5,052
  Pisteet:
  1,286
  Komppanian tuonti on vaikeata, kun pitää saada lomat ja ylityökiintiöt sovitettua ja kaiken lisäksi maavoimista puuttuu 5 000 sopimusreserviläistä, tai kuten he sanovat osa-aikaista sotilasta.

  No tuo on kyllä suunta että ensin kompania vieraassa pataljoonassa ja myöhemmin pataljoona prikaatissa.

  Saa nähdä mikä on Suomalainen osallistuminen kun Aurora 2017 käynnistyy Ruotsissa. Osanottajamäärän ilmoitetaan olevan 16 000 josta neljäsosa makkaranpaiston erikoismiehiä, eli kodinturvahenkilöitä. Kaikki aselajit ovat mukana harjoituksessa.
   
 17. Perde

  Perde Luutnantti

  Liittynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  383
  Tykkäykset:
  236
  Pisteet:
  36
  Ministeri Niinistö: Naton vahvistuva läsnäolo rauhoittanee Itämerta
  [​IMG]
  Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioi, että päätös vähentää epäselvyyttä Baltian maiden asemasta. KUVA: Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia
  Kotimaa 14.6.2016 23:38
  STT
  Mainos
  Sotilasliitto Naton vahvistuva läsnäolo Itä-Euroopassa todennäköisesti rauhoittaa Itämeren tilannetta, arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

  Nato-maat päättivät tiistaina, että Baltian maihin ja Puolaan lähetetään kuhunkin pataljoonan verran joukkoja. Se tarkoittaa noin tuhatta sotilasta maata kohti.

  Niinistö arvioi, että päätös vähentää epäselvyyttä Baltian maiden asemasta.


  – Ei jää ainakaan kenellekään epäselvää, että näitä maita Naton puitteissa puolustetaan, Niinistö sanoi Brysselissä, jossa hän osallistui Naton kokoukseen.

  Suomi ja Ruotsi oli kutsuttu työillalliselle, jonka aiheena oli EU:n ja Naton yhteistyön tiivistäminen. Pyrkimyksenä on lisätä yhteistyötä muun muassa hybridiuhkiin vastaamisessa ja ihmissalakuljetuksen vastaisissa operaatioissa Välimerellä.

  Niinistö sanoi korostaneensa omassa puheenvuorossaan yhteisen harjoittelun ja tietojenvaihdon merkitystä.

  – Yhteisissä harjoituksissa päästäisiin parhaiten näkemään, minkälaisia toimia Naton ja EU:n kannattaa tehdä, kun halutaan hybridisodankäyntiin vastata.

  Yhteisharjoituksia on vaikea käytännössä toteuttaa Kyproksen ja Turkin sitkeän kiistan takia. EU-maa Kypros estää yhteistyötä EU-pöydissä kun taas Nato-maa Turkki toimii jarruna Naton puolella.

  Perde sanoo, että ei todellakaan rauhoita! Nyt olisi aika puolustusministerin tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa!!!
   
 18. Coffee Man

  Coffee Man Kenraali

  Liittynyt:
  25.11.2014
  Viestejä:
  2,468
  Tykkäykset:
  4,323
  Pisteet:
  636
  Viimeksi muokattu: 15.06.2016
 19. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,193
  Tykkäykset:
  6,383
  Pisteet:
  1,286
  Käsittääkseni juttuhan on niin, että maastokuvion ei suinkaan tarvitse olla kaikilla sama, se ei ole iso homma vaihtaa koneeseen uusi materiaali ja jatkaa siitä. Mutta tuossa lienee se hyvä puoli, että jatkossa maastopukua ei olla suunniteltu paraatikäyttöä varten.

  Ehkä ne voisi myös tilata lomapuvut yhdessä. Jälleen materiaalin värejä voisi vaihdella tarpeen mukaan.
   
 20. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,800
  Tykkäykset:
  1,992
  Pisteet:
  1,286
  Maastokuviot on sen oman toimintaympäristön mukaisia. Suomessa ja Ruotsissa varmaan eniten yhtäläisyyksiä sen suhteen. Onkohan Ruotsissa jotain uutta tai lainattua tältä osin luvassa vai menevätkö vanhalla? Ulkomaanoperaatioihin ja muihin erikoisempiin olosuhteisiin sitten yhteinen kuvio.

  Mitään lomapukuja (paraatipukuja) ei tarvita. Paraateissa ei kuulu näyttää hyvältä vaan esitellä realistisesti toimintaa, soittokunnat ym. edustusporukat on sitten eri juttu. Moderni maastopuku on ihan kelpo myös lomille, kuhan se on puhdas ja ehjä.
   
  Sarek1 ja jak tykkäsivät tästä.
 21. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,839
  Tykkäykset:
  5,464
  Pisteet:
  636
  Maastokuvio on omansa kaikilla, vain leikkaus, koko yms on sama. Tosin epäilen ton kokosysteemin toimivuutta.
   
 22. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,354
  Tykkäykset:
  2,233
  Pisteet:
  636
  Ehkä kuitenkin huomaa, lentääkö vastaan Gripen vaiko joku muu ;)
  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/suomiruotsi-51869
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu