Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittäminen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja TomTom
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tuosta Ruotsin määrärahojensa nostosta ja lisä-JAS:ien hankinnoista tuli mieleen että yhteityökuvio taitaa olla melkoisen hyvällä pohjalla.
Voipi olla hyvinkin kaukoviisasta ja jopa läheltä :cool: Suomi hoitaa maan ja Ruotsi tukee ilmaa (ja vettä) :D
Vielä kun tiivistetään sopimuksia muun lännen kanssa ja lisätään omia panostuksia maa-alueen puolustukseen, alkaakin puolustus olla mallillaan.
 
Etenkin pariinkin kertaan foorumilla postaamieni eduskunnan sivulta löytyvien sopimisten kanssa, joissa tiedustelutietoa ja ilma-/merialuekuvaa jaetaan kylmästi Suomen toimesta NATO:n operaatioesikunnalle plus Itämeren NATO-maille ja Ruotsille. Eikä tässä kaikki.

Joten voi täysin nauraa ajatukselle, että NATO:a koskettava kriisi ei vaikuttaisi millään tavalla Suomeen. Tällä sivustolla postaavat tietyt henkilöt jättävät moiset kommentoimatta, kun se ei sovi "puolueettomuuteen ja YYA-aikaan". :D Pistetään pää pensaaseen ja hoetaan "oma uskottava puolustus", kun siitä ei ole enää kysymys. Suomi ei voi enää 99% todennäköisyydellä välttää joutumasta osalliseksi Venäjän ja NATO:n väliseen konfliktiin, kun puoli on jo valittu. Ne sopimukset on jo tehty aikoja sitten ja sillä on elettävä.
 
Mielestäni ilmaukset kuten "pakkasukon perskarva" jne. kertovat tyypillisestä suomalaisesta alemmuudentunnosta. :D Ja jotenkin tyypillisestä slaavilaiseta myötäilymentaliteetista. :D

No, rankasti sanottu eikä syyttävällä sormella, mutta ajattelemisen aihetta.

Suomella on aina mahdollisuus valita oma tiensä, mikä sitten valintana on. Toivottavasti se ei ole Venäjän vasallivaltio, kuten 1946-1991.

Ensin tykkäsin kaikkien edellä olleitten viestejä ja sitten tuli vastaan tämä.

Hankala kyllä kiistellä, yksi kulkusuunta tämäkin, mitä se olisi merkinnyt kansantaloudenkehitykselle ja muutenkin yhteiskunnan kehitykselle? EU:hun ei olisi menty ollenkaan tai vähintääkin joka asiasta nostetaan valtava älämölö ja joka asiassa harataan vastaan, Venäjälle vittuillaan takaisin sen minkä voidaan ja ehditään. Kyllä kova linja etenkin neukkulan kaatumisen jälkeen olisi ollut täysin mahdollinen vaihtoehto. Ei riitä minulla asiantuntemus vastaamaan että mihin tuo olisi johtanut. Oma slaavilais-lammasmainen bää-bää-asenne kaivautuu kiven alta sanomaan että: "Hyi kauhea mitä tuostakin tulisi, parempi vaan työntää se kieli sinne bryssän ja ryssän ahteriin ja syvälle. Bää-bää" :D

En usko että nykyinen brysselin ahterin nuoleminen oli paras vaihtoehto, mutta mitäs minä tiedän? No äärimmäisen vähän.
 
Ensin tykkäsin kaikkien edellä olleitten viestejä ja sitten tuli vastaan tämä.

Hankala kyllä kiistellä, yksi kulkusuunta tämäkin, mitä se olisi merkinnyt kansantaloudenkehitykselle ja muutenkin yhteiskunnan kehitykselle? EU:hun ei olisi menty ollenkaan tai vähintääkin joka asiasta nostetaan valtava älämölö ja joka asiassa harataan vastaan. Kyllä kova linja etenkin neukkulan kaatumisen jälkeen olisi ollut täysin mahdollinen vaihtoehto. Ei riitä minulla asiantuntemus vastaamaan että mihin tuo olisi johtanut.

En usko että nykyinen brysselin ahterin nuoleminen oli paras vaihtoehto, mutta mitäs minä tiedän? No äärimmäisen vähän.

Jotkut haluavat nuolla Venäjää, jotkut Brysseliä. Siitä voi olla montaa mieltä, kumpi on parempi vaihtoehto. Valitettavasti nykymaailmassa ei ole paljon tilaa puolueettomuudelle, poisluettuna toisten maiden kainalossa olevat valtiot, joihin ei kohdistu edes teoreettista uhkaa.
 
Haittaisiko se, jos "Euroopan Unionissa oltaisiin ihmeissään"? Pitääkö meidän kysyä Brysselistä ohjeita, miten hoitaa suhteemme naapureihin? Takaako tuo Brysselin ääni sen, että valitsemme ratkaisumme oikein? Vai teemmekö päin helvettiä, kun kerran Brysselissä niin käskettiin? Ehkä olemme liiankin arkoja suhteessa sekä Brysseliin että Moskovaan? Saman asian kääntöpuolet: aina pitää olla häntä koipien välissä, "jotta kukaan ei vaan olisi ihmeissään". Aika hirveä asenne itseasiassa.

Ei tarvitse, mutta vastakaikua ei kannatta odotella hengitystä pidätellen. Jos taas haluaa liittoutua, tarvitaan siihen halukas kaveri.
Nato on länsieuroopan puolustusratkaisu, siksi he ihmettelevät miksi emme liity siihen, tai jatka "Pohjolan Sveitsi" linjaa. Heillä ei ole tarvetta muihin ratkaisuihin, siksi EU,n yhteinen puolustus ei oikein ota tuulta purjeisiin. Jotain kertoo suomalaisten kentsujen pääsy niin helposti noihin korkeisiin asemiin.
Toki voidaan mennä ja puhua pehmeitä, mutta ei se meidän turvallisuustilannettamme muuta mihinkään.
 
Kyllähänse niin on että Norjaa kannattaa nuolla ja suojata, heidän öljynsä kun on lähimpänä :)
 
Brysseliä ei tarvitse nuolla, mutta ei kai kukaan usko oikeasti usko mihinkään länsimaiden "ei-nato" puolustusliittoon.
Se on kyllä totta, että Brysseliä käytetään ostettuna syyllisenä asiassa jos toisessa. Samaa tapahtui varmasti Moskovan aikana.
 
Koska Viro kuitenkin on Nato-maa, niin olisin kyllä skeptinen sen suhteen että me pystyisimme pysyttelemään ulkona suurvaltojen pahimmista taisteluista. Viron puolustusratkaisut vaikuttavat meidän turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen - haluamme sitä tai ei.

Ajattelen niin, että jos tällä suunnalla Venäjä höökii (tai vaikka Nato, mutta en jaksa uskoa tähän) niin suomenlahden kummatkin rannat on lähes välttämättä mukana taisteluissa.
Vai uskooko JOKO siihen, että Naton ja Venäjän välillä käytäisiin Viron rajamailla sotaa mutta me onnistuisimme puolueettomana pysymään tästä konfliktista irti?

Tietty jos sotiminen tapahtuu vaikkapa Turkin ja Georgian välimaastossa tai Puolan ja Valko-venäjän rajoilla, niin sitten tilanne on eri. Jos kuvitellaan että konflikti pysyy alkuun rajallisena tuolla alueella niin onko todennäköisempää että Venäjä avaa uuden pohjoisen rintaman Suomenlahden suunnalla (tai pohjois-Lapissa) silloin kun olemme Natoon kuulumaton vai Naton jäsen?

Eli olisiko Venäjän intresseissä Leningradin turvaus (tai Lapin tapauksessa Kuolan Pohjoisen Laivaston tukialueiden turvaus) silloin kun turvattavan alueen naapurissa on a) yksi pieni Nato-maa sekä yksi pieni puolueeton maan vai b) kaksi pientä Nato-maata?

En osaa sanoa, mutta perstuntumalta sanoisin että ei tuo puolueettomuus ole ennenkään mitään auttanut kun reaalipolitiikka jyrää...


Väitän itsenäiselle linjalle olevan tilaa. Jonkun Puolan, Belgian tai Unkarin asema on melkoisen toivoton suurvaltojen ristiriitoja ajetellen. Heidän sijaintinsa on huono ja maasto vielä huonompi. Ovat olleet ja tulevat olemaan kulkuväylinä suurvaltojen asevoimille. Meidän tilanteemme ei ole yhtä huono. Laajassa mitassa Suomi on edelleen läpäistävissä vain muutamia pääväyliä pitkin ja ne taas on laitettavissa poikki. Jos me vain olemme valmiita taistelemaan ja meillä on valmius siihen taisteluun, on Suomi toivoton rintama mille tahansa suurvallalle. Hyökkääjä joutuu sitomaan tänne valtavasti voimia pelkän uran avaamiseen ja kauttakulun varmistamiseen. Se jo vaatii hirveästi ja sen päälle sitten pitää vielä laittaa ukkoja, jotta jotain saavuttaisi varsinaista vihollista vastaan. Neukut tämän oppivat sodissa. Saksa ei näkemänsä perusteella ruvennut edes yrittämään, mitä nyt Suursaaressa vähän sutaisi ja vituralleen meni sekin. Miehiä ja kalustoahan heillä olisi ollut pelipaikalla syksyllä -44. Heidän sodankäyntiään ajatellen Etelä-Suomen miehittäminen olisi ollut erittäin kannattava operaatio ja siihen olisi ollut käytettävissä luokkaa 100.000-300.000 miestä sekä meriherruus Itämerellä. Eivätpä vaan yrittäneet. Unkarissa yrittivät ja onnistuivat. Yhtään vähemmällä se ei Suomessa onnistu nykyäänkään, jos me vain valmistaudumme laittamaan vastaan.

Baltian mahdollista kriisiä ajatellen me olemme edullisesti meren takana. Tilanteemme on jopa edullisempi, kuin Ruotsilla edellisessä maailmansodassa. Suomen ja Ruotsin ei kannata liittyä Natoon juuri Baltian takia, kun taas Naton muille jäsenille olisi hyvin edullista saada meidät Natoon juuri Baltian takia. Varsinkin meidät suomalaiset haluttaisiin saada Natoon puolibaltteina. Meidän miehet olisivat arvokas saman heimon voimavara ajatellen mahdollista Baltian sisäistä hajaannusta nykyisen Ukrainan tapaan.

Sijaintimme ja vähäinen väkimäärämme huomioiden meidän pitää olla röyhkeän itsekkäitä ulkopolitiikan ja puolustuksen saralla tai muutoin meille käy huonosti. Minkäänlaiseen toiveajatteluun meillä ei ole varaa, ja kuvitelma Naton turvatakuista edustaa toiveajattelun pahinta astetta. Kansainliittoon uskoneille suotakoon jotenkin anteeksi, kun edellistä esimerkkiä ei itsenäisyyden ajalta ollut. Nyt on, joten Natoon uskoville heidän typeryytensä ei ole anteeksi annettavissa. Joka ei historiasta opi, on tuomittu toistamaan menneisyyden virheet.
 
kun liittouman ulkopuolella pysyminen tarjoaa sentään kohtuullisen mahdollisuuden pysytellä ulkona suurvaltojen pahimmista taisteluista.
Tarjoaako tosiaan?

Jos Euroopassa/itämeren alueella on suurempi sota, soditaan myös Suomessa. Näin on ollut ainakin nuijasodasta alkaen ja historialla on ikävä tapa toistaa itseään.
 
Kokeillaan onnistuuko multa useampi lainaus, koska haluaisin ottaa postauksesi eri osiin erilailla kantaa...

Väitän itsenäiselle linjalle olevan tilaa. Jonkun Puolan, Belgian tai Unkarin asema on melkoisen toivoton suurvaltojen ristiriitoja ajetellen. Heidän sijaintinsa on huono ja maasto vielä huonompi. Ovat olleet ja tulevat olemaan kulkuväylinä suurvaltojen asevoimille. Meidän tilanteemme ei ole yhtä huono. Laajassa mitassa Suomi on edelleen läpäistävissä vain muutamia pääväyliä pitkin ja ne taas on laitettavissa poikki. Jos me vain olemme valmiita taistelemaan ja meillä on valmius siihen taisteluun, on Suomi toivoton rintama mille tahansa suurvallalle. Hyökkääjä joutuu sitomaan tänne valtavasti voimia pelkän uran avaamiseen ja kauttakulun varmistamiseen. Se jo vaatii hirveästi ja sen päälle sitten pitää vielä laittaa ukkoja, jotta jotain saavuttaisi varsinaista vihollista vastaan. Neukut tämän oppivat sodissa. Saksa ei näkemänsä perusteella ruvennut edes yrittämään, mitä nyt Suursaaressa vähän sutaisi ja vituralleen meni sekin. Miehiä ja kalustoahan heillä olisi ollut pelipaikalla syksyllä -44. Heidän sodankäyntiään ajatellen Etelä-Suomen miehittäminen olisi ollut erittäin kannattava operaatio ja siihen olisi ollut käytettävissä luokkaa 100.000-300.000 miestä sekä meriherruus Itämerellä. Eivätpä vaan yrittäneet. Unkarissa yrittivät ja onnistuivat. Yhtään vähemmällä se ei Suomessa onnistu nykyäänkään, jos me vain valmistaudumme laittamaan vastaan.
Suomen miehittäminen tosiaan on hankalampaa kuin monet Suomalaiset kuvittelevat. Tästä ollaan ihan samoilla aatoksilla, historia tosin mulla ei oo vahva ala, joten otan kantaa ihan vaan tähän että suomi pystyy pistämään halutessaa vahvasti hanttiin tehden näin hyökkäyksen kannattavuuslaskemista meidän kannalta mukavammat.

Baltian mahdollista kriisiä ajatellen me olemme edullisesti meren takana. Tilanteemme on jopa edullisempi, kuin Ruotsilla edellisessä maailmansodassa. Suomen ja Ruotsin ei kannata liittyä Natoon juuri Baltian takia, kun taas Naton muille jäsenille olisi hyvin edullista saada meidät Natoon juuri Baltian takia. Varsinkin meidät suomalaiset haluttaisiin saada Natoon puolibaltteina. Meidän miehet olisivat arvokas saman heimon voimavara ajatellen mahdollista Baltian sisäistä hajaannusta nykyisen Ukrainan tapaan.
Minä taas väitän että emme ole "tarpeeksi kaukana" meren takana. Jos suomenlahden eteläosan haluaa valloittaa idästä käsin, niin koska pohjoisosa on niin lähellä - tykinkantaman päässä Tallinnasta - muodostaa se sellaisen sivustauhkan että oksat pois. Ensinnäkin Suomen raja on vieläkin niin lähellä Pietaria että ihan sekin saattaa pelottaa. Toisekseen on pelättävä että pohjoisrannalta käsin joku voi häiritä joukkojen keskityksiä, tehdä maahanlaskuja, suorittaa lentosuorituksia, signaali- ja lennokkitiedustelua jne. Ei siellä varmaan suuresti pelätä että puolueeton Suomi niitä tekisi, mutta voidaan hyvinkin laskeskella että jos Nato pyytää lupaa moisiin operaatioihin, niin se saatetaan hyvinkin antaa. Tai että vaikka ei annettaisikaan, niin jos väkisin otetaan niin ei puolueeton Suomi pysty/halua pistää hanttiin. Siinä määrin "puolueeton" Suomikin on jo Naton/lännen leirissä.

Sijaintimme ja vähäinen väkimäärämme huomioiden meidän pitää olla röyhkeän itsekkäitä ulkopolitiikan ja puolustuksen saralla tai muutoin meille käy huonosti. Minkäänlaiseen toiveajatteluun meillä ei ole varaa, ja kuvitelma Naton turvatakuista edustaa toiveajattelun pahinta astetta. Kansainliittoon uskoneille suotakoon jotenkin anteeksi, kun edellistä esimerkkiä ei itsenäisyyden ajalta ollut. Nyt on, joten Natoon uskoville heidän typeryytensä ei ole anteeksi annettavissa. Joka ei historiasta opi, on tuomittu toistamaan menneisyyden virheet.
Osittain samoilla linjoilla. Luen tuosta rivien välistä, että uskot Nato-jäsenyyden johtavan siihen että oma puolustus ajetaan alas ja jäljelle jää johonkin hommaan erikoistunut poppoo jolla ei yksinään tee oikein mitään. Tämä onkin oikeastaan ainoa peruste, joka mielestäni painaa vaakakuppia Nato-jäsenyyttä vastaan.
Muistettava kuitenkin on, että vaikka näin mahdollisessa Nato-suomessa saattaa käydä, niin mitenkään pakollista se ei ole. Itse näkisin että jos homma hoidetaan hyvin, on suomella samanlaiset puolustuspoliittiset ratkaisut vaikka Natossa oltaisiinkin. Myönnän kyllä että kansalaismielipide saattaa muodostua sellaiseksi että "ei meidän mitään tartte puolustukseen satsata, kun on kerran nää turvatakuut.."

Täytyy muistaa että Venäjän doktriiniin kuuluu (varsinkin silloin rajat on lähellä strategisia kohteita) viedä nopeasti taistelu vihollisen maaperälle. Heidän ajattelussa isänmaata puolustetaan hyökkäämäällä ja aina vihollisen maaperällä. Sikälimikäli heille mielestään tulisi tarve puolustaa Pietaria, tarkoittaisi se siis sitä, että Viro pitäisi vallata. Saatan olla väärässä sen suhteen, mutta nojatuolistrategina en usko että Viron valtauksen yhteydessä jätettäisiin missään tapauksessa Suomea muodostamaan tuota mainitsemaani sivustauhkaa. Jos tämä ajatus ei täsmää Frunzen akatemian poikien ajatelmiin niin sitten koko ajatusketjuni romahtaa. Mutta jos täsmää, niin venäjän ja Naton yhteenotossa Suomenlahden alueella olemme karkeloissa pakosti mukana. Siinä tapauksessa mielestäni kannattaa suosiolla olla Nato-maa, kun kerran puolueettomuudesta ei saada tässä skenaariossa mitään hyötyä.

Sitäpaitsi Nato-jäsenyys todennäköisesti samanaikaisesti a) lisäisi Nato-maista tulevaa painostusta Suomen sisä-, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kohtaan että b) vähentäisi Venäjältä vastaavaa painostusta. Olen sitä mieltä että kun laskee yhteen nuo painostuksen suunnan ja suuruuden muutokset niin plussalle jäädään.
 
Sitten takaisin Suomen ja Ruotsin väliseen yhteistyöhön..... Miltäs kuulostaisi teistä, jos pistettäisiin suuruusluokkaa tusinan verran upseereja sekä meri- että ilmavoimista harjoittelemaan ns pysyvästi Ruotsiin? Sieltä vastaava määrä ukkoja tänne meille ja ilmavoimien tapauksessa ainakin yksi, mielellään muutama Hornetti mukaan, Gripeneitä sama määrä ruotsalaisten mukana tänne härmään.

Nämä miehet olisivat "ulkomaankomennuksella" vaikkapa 6 kk kerrallaan. Näin saataisiin harjoitusta yhteistyöstä käytännön tasolla ja mikä tärkeintä saataisiin meille ruotsin kalustoa sekä ukkoja.

Varsinaisesti ei mikään pahasti vielä sotke puolueettomuutta (onhan noita kansainvälisiä harjoituksia muutenkin) mutta tänne tehty ennaltaehkäisevä isku tod näk koskettaisi myös Ruotsalaisia, joka luonnollisesti täytyisi ottaa huomioon kun suuria, punaisia, länteenmeneviä nuolia kartoille piirretään.

Näettekö ideassa mitään järkeä, onko jotain käytännön/lainsäädännöllisiä ongelmia ja mitä veikkaatte että iltasanomien lukijat olisivat mieltä?
 
Mitä konkreettista hyötyä tuolla "upseerivaihdolla" sitten saavutetaisiin.
Plussa puolella olisi toki mahdollisten uusien ajatusten siirtyminen meille, mutta ruotsalaiset eivät ole nyt ehkä se paras kumppani tässä mielessä. Toki meillä olisi hyvä käsitys napurin kalusto kyvyistä, mutta eipä juuri muusta. Yhteistyö olisi jonkun ajanjakson jälkeen helppoa ja ongelmatonta.
Mutta...
Se iso mutta, mitä ruotsi sitten tarjoaisi meille jos venäjä päättäisi uhata meitä?
Ruotsin maavoimat on ruunattu melko tehokaasti, siltä suunnalta ei suurta apua kannata odottaa.
Ilmavoimat ovat vahvat, mutta koska oma maata pitää suojata, kuinka paljon olisi realistista toivoa apua?
Merivoimat, joo ruotsilla on sukellusveneitä ja muutenkin vahvempi laivasto, mutta sillä on paljon rannikkoa suojattavaksi, eli paljonko meille jäisi?

Ja tärkeintä jos Nato pettää, kuten monet uskovat, miksi ruotsi olisi sen parempi?
 
Se iso mutta, mitä ruotsi sitten tarjoaisi meille jos venäjä päättäisi uhata meitä?

Ja tärkeintä jos Nato pettää, kuten monet uskovat, miksi ruotsi olisi sen parempi?
Idea tässä oli, että näin saisimme llänsinaapurimme automaattisesti mukaan jos meitä vastaan hyökättäisiin - tai ainakin olisi parempi sauma siihen kun ensi iskussakin olisi kuollut tai haavoittunut pari ruotsalaista. Vaikka ruotsin puolustusvoimat onkin suurelta osin ruunattu niin on niillä vielä ilmavoimissa ja merivoimissakin hiukka potkua.

Natoa en sotke tähän ollenkaan - tän oli tarkoitus olla idea joka parantaisi meidän kriisinajan avunsaantivalmiuksia sekä -mahdollisuuksia ilman että liitytään Natoon ja voidaan tehdä se tavalla joka on poliittisesti hyväksyttävä eikä edes kovin kallis. Hiukan siis samalla tavalla kuin jenkkilän sotilaat virossa: ei niitä niin paljon ole että niillä taisteluiden kulkuun vaikutetaan mutta nostaa silti hyökkäyskynnystä koska kuolleet jenkit on hyvä tapa hankkia sisäpoliittinen hyväksyntä lisäjoukkojen lähettämiselle Viroon ja siksipä laskelmissa tarttee ottaa jenkit huomioon enenmmän kuin silloin jos niitä sotilaita ei Viron kamaralla olisi.

Eihän ruotsi toki mikään USA ole, mutta every little bit helps vai kuinka?
 
Idea tässä oli, että näin saisimme llänsinaapurimme automaattisesti mukaan jos meitä vastaan hyökättäisiin - tai ainakin olisi parempi sauma siihen kun ensi iskussakin olisi kuollut tai haavoittunut pari ruotsalaista. Vaikka ruotsin puolustusvoimat onkin suurelta osin ruunattu niin on niillä vielä ilmavoimissa ja merivoimissakin hiukka potkua.

Natoa en sotke tähän ollenkaan - tän oli tarkoitus olla idea joka parantaisi meidän kriisinajan avunsaantivalmiuksia sekä -mahdollisuuksia ilman että liitytään Natoon ja voidaan tehdä se tavalla joka on poliittisesti hyväksyttävä eikä edes kovin kallis. Hiukan siis samalla tavalla kuin jenkkilän sotilaat virossa: ei niitä niin paljon ole että niillä taisteluiden kulkuun vaikutetaan mutta nostaa silti hyökkäyskynnystä koska kuolleet jenkit on hyvä tapa hankkia sisäpoliittinen hyväksyntä lisäjoukkojen lähettämiselle Viroon ja siksipä laskelmissa tarttee ottaa jenkit huomioon enenmmän kuin silloin jos niitä sotilaita ei Viron kamaralla olisi.

Eihän ruotsi toki mikään USA ole, mutta every little bit helps vai kuinka?

No tuosta viimeisestä lauseesta ollaan täysin samaa mieltä.

Periaatteessa ollaan aika lailla samoissa ajatuksissa, mutta epäilykseni kohdistuu Venäjän Ruotsin rannikkolle tekemiin harjoitussyöksyihin johon ruotsalaisen vastasivat virka-ajan alettua tekemällä kirjallisen valituksen.
Eli onko Ruotsilla nopeantoiminnan valmiutta senkään verran kuin meillä? No yhdessä voi tietysti olla enemmän, mutta koska Ruotsi ei ole mikään sotilasmahti, en oikein jaksa uskoa toveri Putinin pelkäävän paria ruotsalaisuhria jos päättää hyökätä Suomeen. Ruotsin tuki on toki tärkeä jos käymme sotaa Venäjää vastaan.

Edelleen miksi se Ruotsi olisi luotettavampi kumppani kuin Nato?
Itse toivon sekä Ruotsin, että Suomen menevän Natoon.
 
No tuosta viimeisestä lauseesta ollaan täysin samaa mieltä.

Periaatteessa ollaan aika lailla samoissa ajatuksissa, mutta epäilykseni kohdistuu Venäjän Ruotsin rannikkolle tekemiin harjoitussyöksyihin johon ruotsalaisen vastasivat virka-ajan alettua tekemällä kirjallisen valituksen.
Eli onko Ruotsilla nopeantoiminnan valmiutta senkään verran kuin meillä? No yhdessä voi tietysti olla enemmän, mutta koska Ruotsi ei ole mikään sotilasmahti, en oikein jaksa uskoa toveri Putinin pelkäävän paria ruotsalaisuhria jos päättää hyökätä Suomeen. Ruotsin tuki on toki tärkeä jos käymme sotaa Venäjää vastaan.

Edelleen miksi se Ruotsi olisi luotettavampi kumppani kuin Nato?
Itse toivon sekä Ruotsin, että Suomen menevän Natoon.
Ruotsilla on pysyvä intressi lähialueilleen, joten voidaan olettaa sen tekevän kaikkensa, ettei Venäjä asettuisi Ahvenanmaalle. Ruotsin ilmoitusta naapureidensa sotilaallisesta tukemisesta kriisitilanteessa on meillä naureskeltu, vaikka sen voi nähdä myös puhtaasti pragmaattisena näkökulmana.

Mutta. Ruotsi on myös Venäjään verrattuna sotilaallinen pikkuvaltio jota voidaan painostaa viime kädessä vaikka ydinasein. En oikein ymmärrä monien Nato-vastustajien todisteluja siitä, miten kriisin tullen Natosta ei kuitenkaan olisi meille apua, kun samalla vannotaan Pohjoismaisen yhteistyön nimiin. Itse pidän Ruotsin apua paljon epäluotettavampana ja mahdollisesti riittämättömänä.
 
Mielestäni ilmaukset kuten "pakkasukon perskarva" jne. kertovat tyypillisestä suomalaisesta alemmuudentunnosta. :D Ja jotenkin tyypillisestä slaavilaiseta myötäilymentaliteetista. :D

No, rankasti sanottu eikä syyttävällä sormella, mutta ajattelemisen aihetta.

Suomella on aina mahdollisuus valita oma tiensä, mikä sitten valintana on. Toivottavasti se ei ole Venäjän vasallivaltio, kuten 1946-1991.

Täytynee opetella kirjoittamaan ymmärrettävästi.

Isojen poikien pelissä Suomi on merkityksetön, paitsi mahdollisen välinearvonsa kautta. Sen sijaan suomalaisille Suomi on mitä elintärkein, ja koska se on tutkalla lähinnä kohinan asemassa, on täällä pakko toimia itse päättäväisesti ja taitavasti jos aikoo saada mitään aikaiseksi. Mitään ei tule ilmaiseksi, ketään ei kiinnosta sponssata tai kehittää. Näin pienellä kansalla ja historiallisista syistä pääomaköyhällä kansantaloudella on pakko painaa niin peevelisti jos haluaa että ihmisillä on hyvä olla. Aika hyvin on pärjätty tässä pelissä tähän asti. Muutamassa vuosikymmenessä on harpottu nälänhätäisestä maatalousmaasta ihan aidoksi verkottuneeksi osaamistaloudeksi. Toki muutos laahaa vielä monessa asiassa, mutta temppu hämmästyttää syystä monta lähtökuoppiin jäänyttä verrokkivaltiota siellä sun täällä.

Itse pyrin toimimaan yhä johdonmukaisemmin taloudellisen hyvän luomiseksi Suomeen, koska jakopoliitikkoja aina löytyy, mutta jaettavan tekijöitä huomattavasti harvemmassa. Ostan suomalaista, hankin "vientituloja" (hassu ilmaus kun osa on aineetonta hyödykettä, luonnostaan globaalia), maksan verot kaikesta henkilökohtaisesta ja yritystoiminnasta Suomeen. Samaan syssyyn koitan vielä potkia verkostosta löytyviä päättäjiä muistamaan, että välillä on vähemmän kivat ajat taloudessa, ulkopolitiikassa ja pahimmassa tapauksessa sotilaallisestikin. Huoltovarmuus, kansalaistaidot ja sotilaallinen ehkäisyvaikutus ovat korkealla keskustelujeni agendalla. Tepsii miten tepsii, seksikkyys päivänpoliittisesti puuttuu eikä virkamiehiä poikkeustilanne kiinnosta. Toki poikkeuksiakin löytyy, onneksi.

Leninin pistinvertausta on usein lainattu, mutta ei se ihminen siitään ole muuttunut.
 
Kaivelin oman viestin edellisestä puolustusyhteistyöstä. Onko kenelläkään tästä enempää tietoa?

Suomen sotilaassa Kari Kuusela kertoi, että ennen Talvisotaa ruottalaisten sotilasjohdon suunitelmissa oli tuoda useampi divisioona Suomea puolustamaan. Kaikki oli suunniteltu valmiiksi ryhmitysalueita myöten. Sitten kun tuli kova paikka, niin poliittinen johto ei antanut lupaa sotilaalliseen apuun. Ei ollut kansakunnan etujen mukaista.
Minä uskon sotilaallisen liittoutumiseen sitten, kun rauhan aikana liittolaisten joukko-osastoja sijoitetaan rajan pintaan.
http://maanpuolustus.net/threads/ha...ta-pataljoonaa-käytettäisiin.2627/#post-86359
 
Mielestäni Ruotsin ilma- ja merivoimat ovat niiden saamaan hehkutukseen nähden yllättävän surkeita esityksiä. Visbyt, sukellusveneet ja muutama pirun vanha ohjusvene. Meriraja sekä leikkaus- ja tilausmäärien vähentämisten lista sen sijaan on aika pitkä. Visbyt ovat edelleen puutteellisesti aseistettuja, tulivoima jopa Haminoita surkeampi. Ilmavoimat koostuu harjoitushävittäjistä (=kärjistys) mitkä ovat kelvanneet vain heille itselleen.

Kun Suomen ja Ruotsin merilueen pinta-alaa ja mahdollisia uhkakuvia miettii ei nuo niiden 5 Visbyä nyt niin kovinkaan kummoinenkaan voima ole.
 
Kun Suomen ja Ruotsin merilueen pinta-alaa ja mahdollisia uhkakuvia miettii ei nuo niiden 5 Visbyä nyt niin kovinkaan kummoinenkaan voima ole.

Saisinko kysyä että miten pinta-ala tähän liittyy? Pitäisikö hyökätä aina siten, että miehitetään koko pinta-ala? Vai miten?

Sääliksi käy Chilen merivoimia, jos näin on.
 
Kaivelin oman viestin edellisestä puolustusyhteistyöstä. Onko kenelläkään tästä enempää tietoa?


http://maanpuolustus.net/threads/haglund-mihin-pohjoismaista-pataljoonaa-käytettäisiin.2627/#post-86359

Virallinen Ruotsi? Sille tuli kakkendaalit housuun.

Ei pelkästään talvisodan alku, vaan myös loppu askaruttaa.

16.2. 1940 Ruotsi antoi peloissaan julkilausuman, ettei tule auttamaan Suomea vakinaisin joukoin. Julkilausuma oli aivan tarpeton Ruotsille, mutta Neuvostoliitolle tärkeä, koska se mietti luonnollisesti, millaisia rauhanehtoja mahdollsiesti voisi tehdä. Ruotsin kuningas antoi vielä Hanssonia tukevan julkilausuman kolme päivää myöhemmin.

3.3.1940 Valtioneuvoston istunnossa pääministeri Risto Ryti: ”Olen välillä keskustellut sotamarsalkan kanssa, jolla oli eräitä ajatuksia — ei ehdotuksia. 1. Ruotsi on nykyoloissa jäävi välittäjäksi, koska sen pääintressinä on säilyttää oma nahka. Siksi on pyrittävä saamaan siihen joku toinen. Sotamarsalkka puolestaan oli ajatellut Amerikan Yhdysvaltoja.

Marsalkka Mannerheimin kanta oli, että Ruotsi ajaa vain omaa etuaan ja esitti, että Ruotsin painostamiseksi Ahvenanmaata tarjottaisiin Venäjälle Hangon ja Karjalan sijasta.

Tähän ei hallituksemme valitettavasti lähtenyt. Mannerheim oli aina liian viisas näpertelijöille.

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunta päätti hyväksyä kovat rauhanehdot - samaan aikaan Suomen valtuuskunta oli Moskovassa saamaisillaan ehtoihin sen verran lievennystä, että Enson tehtaat olisivat jääneet Suomelle.

Ruotsalainen ”vakooja” pääsi kuitenkin selville eduskunnan kahvilassa siitä, että ulkoasiainvaliokunta oli hyväksynyt rauhanehdot. Ruotsissa julkaistiin tämä tärkeä tieto, joten Venäjän ei sitten tarvinnutkaan myöntyä Enson tehtaiden jäämiseen Suomelle. Voidaan tulkita, että ne erittäin arvokkaat ja tärkeät tehtaat menetettiin ruotsalaisten törkeän menettelyn vuoksi.
 
Back
Top