Etusivulle
Korkeimman hallinto-oikeuden jäsen, oikeusneuvos Juha Lavapuro aloittaa tammikuun alussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarina. Kuva: Mika Ranta / HS
Huipputuomari varoittaa: Perustuslakivaliokunta on ryhtynyt politikoimaan
Juha Lavapuro aloittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarina vuoden alussa.
Tilaajille
Kuuntele juttu
Joona Aaltonen HS, Petri Sajari HS
30.12. 2:00
Lue tiivistelmä
Korkeimman hallinto-oikeuden jäsen Juha Lavapuro pitää mahdollisena, että perustuslakivaliokunta on politisoitunut.
Lavapuro arvostelee poikkeuslakia, jonka nojalla voidaan estää turvapaikan hakeminen rajalla.
Näytä lisää
Suomessa on merkkejä eduskunnan perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta, arvioi tammikuun alussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarina aloittava
Juha Lavapuro.
”Jos kuullaan riippumattomia asiantuntijoita ja viis veisataan heidän oikeudellisista näkemyksistään vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen, voidaan ihan perustellusti sanoa, että perustuslakivaliokunta on astunut ulos valtiosääntöoikeudellisesta tehtävästään ja siirtynyt politikoinnin puolelle”, Lavapuro sanoo.
Hän viittaa viime kesänä eduskunnan säätämään
poikkeuslakiin, jota kutsutaan myös ”käännytyslaiksi”.
Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa sen käsittelyyn tulevien lakiehdotusten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.
Valiokunnan jäsenet ovat kansanedustajia, joiden tehtävänä on keskittyä ainoastaan oikeudelliseen arviointiin eikä hallituksen poliittisten päämäärien toteuttamiseen.
Poikkeuslain nojalla turvapaikan hakeminen voidaan väliaikaisesti keskeyttää Suomen rajalla ja palauttaa ihmisiä Venäjälle ilman oikeutta valittaa päätöksestä kotimaiseen tuomioistuimeen.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen nykyinen suomalainen tuomari
Pauliine Koskelo on
ihmetellyt julkisuudessa, eikö välineellistetyn maantulon välineeksi joutuneella ole mitään omaa vastuuta.
Lavapuro korostaa, että kaikilla ihmisillä on oikeus hakea turvapaikkaa ja saada turvapaikkahakemuksensa yksilöllisesti tutkituksi viime kädessä tuomioistuimessa.
”Minun on vaikea ymmärtää, mikä olisi ihmisen oma vastuu, jos hän on kotimaassaan vainon takia turvapaikan tarpeessa ja on tullut Venäjälle ihmissalakuljettajan avustuksella. Voidaanko näillä perusteilla tosiaan katsoa, että tällaisella ihmisellä ei olisi oikeutta turvapaikkaan tai palautuskieltoa ei voida soveltaa?”