Suomen kehittämät erikoisjoukot pidetään piilossa julkisuudelta

TT

Eversti
Ranskan operaatiot on perustunut aika paljon jenkkien tiedusteluun. Kyllä Ranskalla on paljon kontakteja alueille, mutta esim Libanonissa tarvittiin Suomalaiset väliin, kun Ranskalaiset otti vastuun ja meni hommat heti ristiin Libanonin porukan kanssa ihan perusasioissa.
Onneksi kukaan ei muista jenkeiltä tällästä mitätöntä operaatiota kuten Osama... ja jenkit tekee paljon muitakin. Navy Seals kokoonpano taitaa olla n. 6tuhatta tällä hetkellä, ja Navy Seals on paljon muutakin kuin Team 1-> . Tähän päälle vanhalta nimeltään Deltan porukat, joiden operaatioista ehkä kuullaan joskus 15-20vuoden päästä, Rangerit, Force Recon, Heko poppoista yms jotka ovat monesti mukana näissä kun tarvitaan enemmän miesvoimaa.
Tähän verrattuna, Saksan, Brittien SBS,SAS, Fransmannit yms on ihan mitätöntä nappikauppaa.
Mitäs tuolla lipskeissä tapahtui? Jotain siitä oli muualla mutta nyt jo unohtunut. Näistä niin harvoin saa mitään ruohonjuuritason tietoa.
 

TT

Eversti
SAS miehiä ei ole kuutta tuhatta mutta jokainen heistä on huippuja. He ovat myös sydämeltään kuningattaren palveluksessa. Eivät keikkojen jälkeen ole otsikoissa jossa rikollisjengeille ollaan myyty konetuliaseita.
Tuo on aika huolestuttavaa. Kuningatar saattaa olla aika debiili silloin tällöin Brittien historiassa. Sama kuin täällä erikoisjäkstereille tulisi toimintaohjeet Kekkosen haamulta ministeri Väyrysen tulkitsemana.
 

TT

Eversti
Fransmannit tuli A-maa moodi päällä sinne ja meinasi hommat ruveta kärjistymään paikallisten kanssa ja sitä myös Hessujen.
Onko tuosta yksityiskohtaisempaa repsaa olemassa? Aina nuo taktiset ja muut kuviot kiinnostaa. Yleensä on finskeillä "job well done" mutta jää hämäräksi mikä kaikki siihen johti ja siitä lukisi mielellään lisää.
 

peelo

Ylipäällikkö
Vaikutti jonkun fanipojan tekeleeltä. Pätkiä ainakin tulikasteesta.

Fanipojan tekele se oli, niin kuin kaikki tuon tyyppiset. Ihan kohtuullisen laadukas kuitenkin.

Video oli kokoelma muiden tekemistä videoista, suurin osa PVn tuotantoa, joka tietysti on monesti vähän turhaa ja osittain kyseenalaistakin. Materiaalin omistajat oli toki videon selosteessa mainittu. Suurimmaksi osaksi oikeasta joukosta tai ainakin lähelle. Alun kohta taisi olla RK62M esittelytilanteesta joka saattoi kyllä tietysti olla UTJR alueelta ja jotain muutakin vastaavaa sieltä löytyi. Taistelukenttä (Tulikaste on eri) videosta oli pätkiä, mutta nehän käsittelivätkin kyseistä joukkoa. Video on ollut täällä mielestäni aikaisemminkin.
 

aj77

Respected Leader
Olis se vaan komeaa kun pääsisi hyppäämään Nh90 kopterista. Voi voi.
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Fransmannit tuli A-maa moodi päällä sinne ja meinasi hommat ruveta kärjistymään paikallisten kanssa ja sitä myös Hessujen.
Toki oli siinä muutakin takana mm historiasta juontavia seikkoja mitkä painaa kovasti.
Myös yleinen käytös ranuilla ei ollut sitä parasta mahdollista silloin tai nykyäänkään
 

Kustaanmiekka

Kenraali

Raivaamisen erikoisosasto REO purkaa räjähteet​


Kaartin Jääkärirykmentin kaupunkijääkärit olivat törmänneet räjähteeseen rakennuksen sisällä. Kaupunkijääkärit ja sotilaspoliisit on koulutettu oman toimintansa lisäksi myös tunnistamaan ansat ja räjähteet.
Usein he pystyvät ne itse hoitamaan, esimerkiksi räjäyttämällä epäilyttävät esineet taivaan tuuliin. Nyt ilmeinen räjähde sijaitsi rakennuksen sisällä, joten se oli purettava.
Apuun kutsuttiin Maavoimien REO eli Raivaamisen erikoisosasto.

Tämän pioneerien eliittijoukon on kouluttanut Karjalan prikaati. Osasto koostuu ammattisotilaista, joilla on tehtäviinsä vähintään 10 vuoden koulutus ja kokemus.
Sitä on kerrytetty myös oikeiden ”kovien” uhkien kanssa toimimalla kriisinhallintaoperaatioissa. Tukitehtävissä voi toimia myös reserviläisiä, mutta varusmiehiä ei tähän osastoon kuulu.
REO on valtakunnallinen vaativien räjähdeuhkien ratkaisemiseen tarkoitettu osasto, joka päätehtävänsä sotilaallisten uhkien torjunnan lisäksi toimii kriisinhallintaoperaatioissa sekä antaa virka-apua muille viranomaisille, useimmiten poliisille.
Viimemainittua tehtävää on harjoiteltu tälläkin viikolla monissa kohteissa eri puolilla Suomea, pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle.

Kun toiminta-alueena on koko valtakunta, on joukkoa kyettävä siirtämään tarvittaessa nopeastikin. Sapeli-harjoituksen tehtävään se saapui NH-90 helikopterilla.
Tavallisesti kulkuneuvona ovat autot, joskus venekin, kertoo puhemiehenä toiminut nimettömäksi jättäytyvä vääpeli Suomen Sotilaalle.
Joukon vahvuudesta ei ole julkisia tietoja, mutta sen on kuitenkin riitettävä useamman partion lähettämiseen samanaikaisesti eri toimintasuunnille.

Suomen Sotilaan saapuessa harjoitusalueelle Kalkkipetterin käytöstä poistuneelle teollisuusalueelle oli avunpyyntö jo lähtenyt ylemmälle johtoportaalle.
Jonkun ajan kuluttua helikopteri laskeutui ja sen uumenista purkautui kourallinen näitä erikoispioneereja.
Heiltä ei kannattanut pyytää henkilöhaastattelua ja kasvot olisivat luultavasti peitettyjä ilman koronaakin.
Joukon mukana oli räjähdekoira, 10-vuotias labradorinnoutajauros Kurko, jonka tarkka nenä auttaa räjähteiden etsimisessä.

Ryhmä siirtyi varustereppuja sekä -laukkuja kantaen epäillyn räjähteen läheisyyteen.
Sitä ei menty suoraan tarkastelemaan vaan uhka-arvion mukainen turvallinen valmistautumispaikka löytyi rakennuksen vankan seinän vierestä.
Täällä valmisteltiin kalusto toimintakuntoon, tärkeimpänä pieni tela-alustainen räjähderobotti.
Siinä on erilaisia sensoreita sekä vesipainetykki. Viimemainittu ei ole sotasalaisuus; samanlaista käytetään siviilissä betonin purkutöissä.

Valmistautumisessa ei sanoja tarvittu; partio toimi rauhallisen ammattimaisesti.
Pian robotti lähti tiedustelumatkalle. Pimeydessä sen vilkkuvalot toivat mieleen Tähtien Sota -elokuvan laitteet.
Epäilty räjähde löytyi nopeasti. Robotin kameralla sitä saattoi rauhassa tarkastella eri puolilta. Tiedustelua tehtiin perusteellisesti; tässä tehtävässä hyvä suunnittelu on enemmän, kun puoliksi tehty!
Kameran kuvassa näkyi matkapuhelin, josta lähti johdot epäiltyyn räjähteeseen. Joukon johtaja tekee päätöksen, miten varsinainen purkutyö suoritetaan.
Ensimmäiseksi mieleen tuleva tapa: katkaista yksinkertaisesti robotin pihdeillä puhelimen johdot, ei näihin kuulu.
Partionjohtajalla on kymmenkunta erilaista toimintavaihtoehtoa, meille kerrotaan.
On myös mahdollista saada tukea ylempää, jos kohdataan jotain erityistä, esimerkiksi vaarallisia kaasuja.

Kun robotti palasi takaisin ja ryhmä aloitti neuvonpidon purkutehtävän yksityiskohdista, ohjataan media pois paikalta. Pomminpurkajien temppukirja ei tietysti julkisuuteen kuulu.
Maavoimat on tällä harjoitusviikolla esitellyt näkyvästi tätä suorituskykyään.
Se ei ole sattuma, sillä viime vuosina on julkisuudessa keskusteltu haavoittuvasta infrastamme; esimerkiksi voimansiirtoverkoista talvipakkasilla.

Onpa Länsi-Euroopassa tapahtunut räjähdyksiä syvän rauhankin aikana. Puolustuspaletistamme löytyy siis tällaisiinkin uhkiin työkaluja.

REO.jpg
REO_II.jpg
REO_III.jpg

 
Top