Suomen kehittämät erikoisjoukot pidetään piilossa julkisuudelta

Ranskan operaatiot on perustunut aika paljon jenkkien tiedusteluun. Kyllä Ranskalla on paljon kontakteja alueille, mutta esim Libanonissa tarvittiin Suomalaiset väliin, kun Ranskalaiset otti vastuun ja meni hommat heti ristiin Libanonin porukan kanssa ihan perusasioissa.
Onneksi kukaan ei muista jenkeiltä tällästä mitätöntä operaatiota kuten Osama... ja jenkit tekee paljon muitakin. Navy Seals kokoonpano taitaa olla n. 6tuhatta tällä hetkellä, ja Navy Seals on paljon muutakin kuin Team 1-> . Tähän päälle vanhalta nimeltään Deltan porukat, joiden operaatioista ehkä kuullaan joskus 15-20vuoden päästä, Rangerit, Force Recon, Heko poppoista yms jotka ovat monesti mukana näissä kun tarvitaan enemmän miesvoimaa.
Tähän verrattuna, Saksan, Brittien SBS,SAS, Fransmannit yms on ihan mitätöntä nappikauppaa.
Mitäs tuolla lipskeissä tapahtui? Jotain siitä oli muualla mutta nyt jo unohtunut. Näistä niin harvoin saa mitään ruohonjuuritason tietoa.
 
SAS miehiä ei ole kuutta tuhatta mutta jokainen heistä on huippuja. He ovat myös sydämeltään kuningattaren palveluksessa. Eivät keikkojen jälkeen ole otsikoissa jossa rikollisjengeille ollaan myyty konetuliaseita.
Tuo on aika huolestuttavaa. Kuningatar saattaa olla aika debiili silloin tällöin Brittien historiassa. Sama kuin täällä erikoisjäkstereille tulisi toimintaohjeet Kekkosen haamulta ministeri Väyrysen tulkitsemana.
 
Fransmannit tuli A-maa moodi päällä sinne ja meinasi hommat ruveta kärjistymään paikallisten kanssa ja sitä myös Hessujen.
Onko tuosta yksityiskohtaisempaa repsaa olemassa? Aina nuo taktiset ja muut kuviot kiinnostaa. Yleensä on finskeillä "job well done" mutta jää hämäräksi mikä kaikki siihen johti ja siitä lukisi mielellään lisää.
 
Vaikutti jonkun fanipojan tekeleeltä. Pätkiä ainakin tulikasteesta.

Fanipojan tekele se oli, niin kuin kaikki tuon tyyppiset. Ihan kohtuullisen laadukas kuitenkin.

Video oli kokoelma muiden tekemistä videoista, suurin osa PVn tuotantoa, joka tietysti on monesti vähän turhaa ja osittain kyseenalaistakin. Materiaalin omistajat oli toki videon selosteessa mainittu. Suurimmaksi osaksi oikeasta joukosta tai ainakin lähelle. Alun kohta taisi olla RK62M esittelytilanteesta joka saattoi kyllä tietysti olla UTJR alueelta ja jotain muutakin vastaavaa sieltä löytyi. Taistelukenttä (Tulikaste on eri) videosta oli pätkiä, mutta nehän käsittelivätkin kyseistä joukkoa. Video on ollut täällä mielestäni aikaisemminkin.
 
Fransmannit tuli A-maa moodi päällä sinne ja meinasi hommat ruveta kärjistymään paikallisten kanssa ja sitä myös Hessujen.
Toki oli siinä muutakin takana mm historiasta juontavia seikkoja mitkä painaa kovasti.
Myös yleinen käytös ranuilla ei ollut sitä parasta mahdollista silloin tai nykyäänkään
 

Raivaamisen erikoisosasto REO purkaa räjähteet​


Kaartin Jääkärirykmentin kaupunkijääkärit olivat törmänneet räjähteeseen rakennuksen sisällä. Kaupunkijääkärit ja sotilaspoliisit on koulutettu oman toimintansa lisäksi myös tunnistamaan ansat ja räjähteet.
Usein he pystyvät ne itse hoitamaan, esimerkiksi räjäyttämällä epäilyttävät esineet taivaan tuuliin. Nyt ilmeinen räjähde sijaitsi rakennuksen sisällä, joten se oli purettava.
Apuun kutsuttiin Maavoimien REO eli Raivaamisen erikoisosasto.

Tämän pioneerien eliittijoukon on kouluttanut Karjalan prikaati. Osasto koostuu ammattisotilaista, joilla on tehtäviinsä vähintään 10 vuoden koulutus ja kokemus.
Sitä on kerrytetty myös oikeiden ”kovien” uhkien kanssa toimimalla kriisinhallintaoperaatioissa. Tukitehtävissä voi toimia myös reserviläisiä, mutta varusmiehiä ei tähän osastoon kuulu.
REO on valtakunnallinen vaativien räjähdeuhkien ratkaisemiseen tarkoitettu osasto, joka päätehtävänsä sotilaallisten uhkien torjunnan lisäksi toimii kriisinhallintaoperaatioissa sekä antaa virka-apua muille viranomaisille, useimmiten poliisille.
Viimemainittua tehtävää on harjoiteltu tälläkin viikolla monissa kohteissa eri puolilla Suomea, pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle.

Kun toiminta-alueena on koko valtakunta, on joukkoa kyettävä siirtämään tarvittaessa nopeastikin. Sapeli-harjoituksen tehtävään se saapui NH-90 helikopterilla.
Tavallisesti kulkuneuvona ovat autot, joskus venekin, kertoo puhemiehenä toiminut nimettömäksi jättäytyvä vääpeli Suomen Sotilaalle.
Joukon vahvuudesta ei ole julkisia tietoja, mutta sen on kuitenkin riitettävä useamman partion lähettämiseen samanaikaisesti eri toimintasuunnille.

Suomen Sotilaan saapuessa harjoitusalueelle Kalkkipetterin käytöstä poistuneelle teollisuusalueelle oli avunpyyntö jo lähtenyt ylemmälle johtoportaalle.
Jonkun ajan kuluttua helikopteri laskeutui ja sen uumenista purkautui kourallinen näitä erikoispioneereja.
Heiltä ei kannattanut pyytää henkilöhaastattelua ja kasvot olisivat luultavasti peitettyjä ilman koronaakin.
Joukon mukana oli räjähdekoira, 10-vuotias labradorinnoutajauros Kurko, jonka tarkka nenä auttaa räjähteiden etsimisessä.

Ryhmä siirtyi varustereppuja sekä -laukkuja kantaen epäillyn räjähteen läheisyyteen.
Sitä ei menty suoraan tarkastelemaan vaan uhka-arvion mukainen turvallinen valmistautumispaikka löytyi rakennuksen vankan seinän vierestä.
Täällä valmisteltiin kalusto toimintakuntoon, tärkeimpänä pieni tela-alustainen räjähderobotti.
Siinä on erilaisia sensoreita sekä vesipainetykki. Viimemainittu ei ole sotasalaisuus; samanlaista käytetään siviilissä betonin purkutöissä.

Valmistautumisessa ei sanoja tarvittu; partio toimi rauhallisen ammattimaisesti.
Pian robotti lähti tiedustelumatkalle. Pimeydessä sen vilkkuvalot toivat mieleen Tähtien Sota -elokuvan laitteet.
Epäilty räjähde löytyi nopeasti. Robotin kameralla sitä saattoi rauhassa tarkastella eri puolilta. Tiedustelua tehtiin perusteellisesti; tässä tehtävässä hyvä suunnittelu on enemmän, kun puoliksi tehty!
Kameran kuvassa näkyi matkapuhelin, josta lähti johdot epäiltyyn räjähteeseen. Joukon johtaja tekee päätöksen, miten varsinainen purkutyö suoritetaan.
Ensimmäiseksi mieleen tuleva tapa: katkaista yksinkertaisesti robotin pihdeillä puhelimen johdot, ei näihin kuulu.
Partionjohtajalla on kymmenkunta erilaista toimintavaihtoehtoa, meille kerrotaan.
On myös mahdollista saada tukea ylempää, jos kohdataan jotain erityistä, esimerkiksi vaarallisia kaasuja.

Kun robotti palasi takaisin ja ryhmä aloitti neuvonpidon purkutehtävän yksityiskohdista, ohjataan media pois paikalta. Pomminpurkajien temppukirja ei tietysti julkisuuteen kuulu.
Maavoimat on tällä harjoitusviikolla esitellyt näkyvästi tätä suorituskykyään.
Se ei ole sattuma, sillä viime vuosina on julkisuudessa keskusteltu haavoittuvasta infrastamme; esimerkiksi voimansiirtoverkoista talvipakkasilla.

Onpa Länsi-Euroopassa tapahtunut räjähdyksiä syvän rauhankin aikana. Puolustuspaletistamme löytyy siis tällaisiinkin uhkiin työkaluja.

REO.jpg
REO_II.jpg
REO_III.jpg

 

Puolustusvoimat kaipaa lisää naisia erikoisjoukkoreserviin.​

Erikoisjoukkojen koulutukseen Uttiin halutaan nyt vain naisia – miehet joutuneet rauhanturvaajina tilanteisiin, joissa naiset eivät ole saaneet puhua heille​

Naisten koulutus alkaa heti huhtikuussa pidettävän valintatilaisuuden yhteydessä.


Puolustusvoimat kaipaa lisää naisia erikoisjoukkoreserviin.

Suomen erikoisjoukoista pääosin vastaava Utin jääkärirykmentti etsii varusmiespalveluksen suorittaneita naisia erikoisjoukkojen reservin tehtäviin.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun erikoisjoukkoreserviin haetaan naisia täsmähaulla.

Naisia haetaan reserviin erillisessä haussa, koska perinteisen laskuvarjojääkäri- ja erikoisjoukkokurssin rekrytoinnin kautta naisia on päätynyt reserviin vain vähän.

Erikoisjoukkoja käytetään Suomen sotilaalliseen puolustamiseen ja muiden viranomaisten tukemiseen.
Lisäksi erikoisjoukot osallistuvat tarvittaessa kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan ja kansainvälisen avun antamiseen.

Suomi pyrkii lisäämään naisten osallistumista esimerkiksi kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan.
Naisia tarvitaan kriisinhallintatehtäviin esimerkiksi sen takia, että joissakin kulttuureissa ainoastaan naisten on mahdollista keskustella naisten kanssa.
Jos kaikki rauhanturvaajat ovat miehiä, naisten ääni ei välttämättä pääse kuuluviin.

–Yleisellä tasolla voi sanoa, että suomalaisetkin rauhanturvaajat joutuvat tällaisiin tilanteisiin kriisinhallintaoperaatioissa.
Kulttuuri pitää huomioida, ja sen takia on jossain tilanteissa kriittisen tärkeää, että yhteyttä kyetään pitämään koko paikallisväestön kanssa, Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jussi Kosonen sanoo.

Koulutus kertausharjoituksissa​

Erikoisjoukkoreserviinvalittavien naisten osaaminen perustuu varusmiespalveluksessa ja siviilissä hankittuihin taitoihin, joita täydennetään erikoisjoukkoreservin koulutuksella.

Koulutus alkaa huhtikuussa pidettävän valintatilaisuuden yhteydessä.
Myöhemmin tarkoituksena on järjestää säännöllisesti kertausharjoituksia, jotta uusien reserviläisten osaamistaso nousee ja vastaa erikoisjoukkoreservin tarpeita.

Koulutus aloitetaan sotilaan perustaidoista, kuten ampumisesta, liikkumisesta, kommunikoinnista ja lääkinnästä.

– Itsensä ja oman varustuksen, kuten aseen käsittely ja siihen liittyvä varmuus ovat perusta sille, että myös ryhmässä ja osastossa pystyy toimimaan tehokkaasti, Jussi Kosonen sanoo.

Kun riittävä taitotaso on varmistettu, naiset jatkavat harjoittelua osastona jalkaisin, ajoneuvoilla, maastossa ja rakennetulla alueella – kaikissa niissä toimintaympäristöissä, joissa erikoisjoukot muutenkin toimivat.

Haku alkaa helmikuussa​

Nykyisin erikoisjoukkoreservin sukupuolijakauma on hyvin miespainotteinen.
Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö Jussi Kosonen ei kerro tarkempia lukuja, mutta hänen mukaansa erikoisjoukkoreserviin on tällä hetkellä sijoitettu vain vähän naisia.

– Toivottavasti tällainen uusi mahdollisuus kiinnostaa, ja ihmiset rohkaistuisivat hakemaan tähän palvelukseen.
Erikoisjoukkopalveluksessa olleet ovat olleet tyytyväisiä kokemuksiinsa myöhemminkin.
Uskon, että pystyisimme tarjoamaan positiivisia elämyksiä myös näille potentiaalisille hakijoille, Jussi Kosonen sanoo.

Haku erikoisjoukkojen reserviin alkaa helmikuun alussa ja päättyy 21. helmikuuta.
 

Puolustusvoimat kaipaa lisää naisia erikoisjoukkoreserviin.​

Erikoisjoukkojen koulutukseen Uttiin halutaan nyt vain naisia – miehet joutuneet rauhanturvaajina tilanteisiin, joissa naiset eivät ole saaneet puhua heille​

Naisten koulutus alkaa heti huhtikuussa pidettävän valintatilaisuuden yhteydessä.


Puolustusvoimat kaipaa lisää naisia erikoisjoukkoreserviin.

Suomen erikoisjoukoista pääosin vastaava Utin jääkärirykmentti etsii varusmiespalveluksen suorittaneita naisia erikoisjoukkojen reservin tehtäviin.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun erikoisjoukkoreserviin haetaan naisia täsmähaulla.

Naisia haetaan reserviin erillisessä haussa, koska perinteisen laskuvarjojääkäri- ja erikoisjoukkokurssin rekrytoinnin kautta naisia on päätynyt reserviin vain vähän.

Erikoisjoukkoja käytetään Suomen sotilaalliseen puolustamiseen ja muiden viranomaisten tukemiseen.
Lisäksi erikoisjoukot osallistuvat tarvittaessa kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan ja kansainvälisen avun antamiseen.

Suomi pyrkii lisäämään naisten osallistumista esimerkiksi kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan.
Naisia tarvitaan kriisinhallintatehtäviin esimerkiksi sen takia, että joissakin kulttuureissa ainoastaan naisten on mahdollista keskustella naisten kanssa.
Jos kaikki rauhanturvaajat ovat miehiä, naisten ääni ei välttämättä pääse kuuluviin.

–Yleisellä tasolla voi sanoa, että suomalaisetkin rauhanturvaajat joutuvat tällaisiin tilanteisiin kriisinhallintaoperaatioissa.
Kulttuuri pitää huomioida, ja sen takia on jossain tilanteissa kriittisen tärkeää, että yhteyttä kyetään pitämään koko paikallisväestön kanssa, Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jussi Kosonen sanoo.

Koulutus kertausharjoituksissa​

Erikoisjoukkoreserviinvalittavien naisten osaaminen perustuu varusmiespalveluksessa ja siviilissä hankittuihin taitoihin, joita täydennetään erikoisjoukkoreservin koulutuksella.

Koulutus alkaa huhtikuussa pidettävän valintatilaisuuden yhteydessä.
Myöhemmin tarkoituksena on järjestää säännöllisesti kertausharjoituksia, jotta uusien reserviläisten osaamistaso nousee ja vastaa erikoisjoukkoreservin tarpeita.

Koulutus aloitetaan sotilaan perustaidoista, kuten ampumisesta, liikkumisesta, kommunikoinnista ja lääkinnästä.

– Itsensä ja oman varustuksen, kuten aseen käsittely ja siihen liittyvä varmuus ovat perusta sille, että myös ryhmässä ja osastossa pystyy toimimaan tehokkaasti, Jussi Kosonen sanoo.

Kun riittävä taitotaso on varmistettu, naiset jatkavat harjoittelua osastona jalkaisin, ajoneuvoilla, maastossa ja rakennetulla alueella – kaikissa niissä toimintaympäristöissä, joissa erikoisjoukot muutenkin toimivat.

Haku alkaa helmikuussa​

Nykyisin erikoisjoukkoreservin sukupuolijakauma on hyvin miespainotteinen.
Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö Jussi Kosonen ei kerro tarkempia lukuja, mutta hänen mukaansa erikoisjoukkoreserviin on tällä hetkellä sijoitettu vain vähän naisia.

– Toivottavasti tällainen uusi mahdollisuus kiinnostaa, ja ihmiset rohkaistuisivat hakemaan tähän palvelukseen.
Erikoisjoukkopalveluksessa olleet ovat olleet tyytyväisiä kokemuksiinsa myöhemminkin.
Uskon, että pystyisimme tarjoamaan positiivisia elämyksiä myös näille potentiaalisille hakijoille, Jussi Kosonen sanoo.

Haku erikoisjoukkojen reserviin alkaa helmikuun alussa ja päättyy 21. helmikuuta.
Jos erikoisjoukkoja koulutetaan maanpuolustusta ajatellen, niin tuskin tulee tilanteita vastaan jossa alistettuja musliminaisia kohdattaisiin taistelualueella.
 
Jos erikoisjoukkoja koulutetaan maanpuolustusta ajatellen, niin tuskin tulee tilanteita vastaan jossa alistettuja musliminaisia kohdattaisiin taistelualueella.

No eihän sekään mahdotonta ole, kyllähän sitä kulttuuria, jonka nimeä tässäkään yhteydessä ei voi lausua ääneen, on täälläkin ja muualla Euroopassa. Jos erikoisjoukkojen tehtäviin kuuluu myös kansanvälinen kriisienhallinta ja kansainvälinen apu niin pitäähän valmiudet sellaiseen olla.

Ei tässä kannata lukkiutua ajatukseen siitä, että erikoisjoukkomme ovat selvästi hyökkäämässä Iraniin vaan kyse voi olla kansainvälisestä kriisienhallinnasta tai avun tarjoamisesta vaikkapa Malmössä.
 
No eihän sekään mahdotonta ole, kyllähän sitä kulttuuria, jonka nimeä tässäkään yhteydessä ei voi lausua ääneen, on täälläkin ja muualla Euroopassa. Jos erikoisjoukkojen tehtäviin kuuluu myös kansanvälinen kriisienhallinta ja kansainvälinen apu niin pitäähän valmiudet sellaiseen olla.

Ei tässä kannata lukkiutua ajatukseen siitä, että erikoisjoukkomme ovat selvästi hyökkäämässä Iraniin vaan kyse voi olla kansainvälisestä kriisienhallinnasta tai avun tarjoamisesta vaikkapa Malmössä.
Hmm, suunnitteilla operaatioita itäiseen Helsinkiin? :alien:
 
Ruotsin ja monen muun maan erikoisjoukoilla on tehtävänä valmistautua pelastamaan kansalaisia ulkomailta. Meillä ei sitä tehtävää ole
Tähän Hannu Karpon naama ja teksti: "Yllätyitkö? Minä en."
 
Back
Top