En vastusta ulottuvuutta ja mielestäni perustelin hyvin miksi hävittäjiä ei kannattaisi käyttää pommittajatehtävissä. Se vaan on niin, että olemassaoleva resurssi ei riitä molempiin tehtäviin jos halutaan edes jonkun kohdan olevan kunnossa. Jos nykyisten hävittäjien lisäksi saataisiin 30-40 pommitustehtäviin käytettävää konetta en olisi niin huolestunut, mutta eihän niin tietenkään käy.
Anteeksi nyt, mutta niitä JASSM-risteilyohjuksia meillä on lupa ostaa 70. Vertaa tuota siihen, että Amraameja ja Sidewindereitä (ilmataisteluohjukset) meillä on yli kymmenkertainen määrä (
Viittaan tästä viestistä alkavaan keskusteluun niiden määrästä). Jos käytettäisiin samaa suhdelukua (ohjuksia per kone), niin nuo JASSM-ohjukset tarkoittaisivat kolmesta kuuteen koneen lisätarvetta. Kuitenkin huomautan, että
Puola on hankkinut/hankkimassa Yhdysvalloista satoja ilmasta-maahan aseita ilmataisteluohjusten (kts. keskustelu Amraamien määrästä) päälle - vaikka länsikoneita on 48 F-16 monitoimihävittäjää. (Itäkoneisiinkin voi toki olla tarkoitus integroida jotain, mutta tuskin ainakaan modernisoimattomiin.)
Vähäinen määrä ei ole väittämä vaan fakta. Ja olisihan kiva jos vihollisella ei olisi ilmaherruutta mutta siitä valitettavasti joudumme lähtemään koska potentiaalinen vihollinen on suurvalta. Ilmaherruuden kiistäminen on (tai ainakin oli) virallinen käsite ja on eria kuin ilmaherruus. Ilmavoimien kannan mukaan siis 60 konetta riittää vihollisen ilmaherruuden kiistämiseen eli vihollinen joutuu ottamaan huomioon lentämisen Suomen ilmatilassa aiheuttavan sille tappioita. Myös tilapäinen ilmaherruus on keskittämisen avulla mahdollista saavuttaa hetkeksi johonkin rajattuun tilaan. Pääasiassa siis vihollinen tulee hallitsemaan taivasta ainakin nykyisellä Ilmavoimien hävittäjäresurssilla ja muulla it-kalustolla.
Äsken väitit vielä vihollisella olevan varma ilmaherruuden (kts. alla). Nyt kuitenkin sanot meidän kykenevän saavuttamaan sen rajatusti.
Suomen oloissa hävittäjien käyttäminen pommituskoneina on väärä ratkaisu. Perusteluna koneiden vähäinen määrä ja vihollisen varma ilmaherruus.
Oletatko, että saamme koko konfliktin ajan laukoa tykistöohjuksia raketinheittimillä rajan pinnasta? Vihollinen tullee hyökkäämään sellaisella voimalla, että pian ne ovat 50, 100 tai 200 km:n päässä rajasta - siinä missä ilmavoimat voi jopa käytännössä saada ne JASSM-lastissa oleva Hornetit tuolle alueelle ja sieltä takaisin. Tämä on oleellista etenkin, jos haluamme laukoa niitä Pietarin suuntaan. Toki, jos maalit ovat vain 100 km:n päässä, niin sitten tuo vetäytyminen ei tuota ongelmaa kantaman suhteen.
Olen tutustunut tuohonkin blogiin ja rohkenen olla hieman eri mieltä. Hän ei ota laskelmassaan huomioon, että myöskään kaikki Suomen ~60 Hornettia eivät todellakaan ole yhtä aikaa lentokunnossa ja myöskään, että sota kuluttaa ja sitä, että SU-27 ei ole ainoa venäläisten taistelukone.
Kyllä muuten ottaa!
Ammattisotilas kirjoitti:
Aloitetaan tarkastelu omista ilmapuolustusjoukoista. Kuten kaikki tämän blogin lukijat tietänevät, Ilmavoimien pääkalusto muodostuu 62 Hornetista. Koska taistelukoneet ovat järjestelminä monimutkaisia ylläpidettäviä, olettakaamme että niistä on kerrallan hieman alle 80% eli 48 konetta lentokuntoisina. Joillakin alkaa jo leuka väpättämään.
Sota sitä paitsi kuluttaa molempien käytettävissä olevia koneita, ei Venäjällä ole mitään loputonta reserviä, josta kaivaa lentokuntoisia koneita korvaamaan tappioita!
Ehdotit myös, että JASGMDS-ohjukset mennään laukaisemaan vihollisen alueella. Pidän sitä teoreettisena, vihollisen ilmatorjunnan ydin on sen omalla alueella, suomalaiset hävittäjät ovat onnekkaita jos pystyvät menestyksekkäästi taistelemaan vihollisen ilmaherruutta vastaan omalla alueella.
Kyllä, mutta en ajatellut satojen kilometrien tunkeutumista vihollisen alueelle vaan pikemminkin luokkaa kymmeniä kilometrejä - jos se siis on tarpeen ohjuksen saamiseksi kantomatkan päähän maalista.