Suomen sisäinen turvallisuus

Mortti

Kenraali
Vastenmielistä miten tuo Raninen on otettu vastaan Helsingin suvakkipiireissä, oksettavaa.
Kaippa se on päässyt "piireihin", kun seurustelee vasemmistolaisen räppäri-naisen Mercedes Bentson kanssa. Tai kumpi lienee tullut ensin; piireihin pääsy vai seurustelu...

Ehkä näissä piireissä murhat ei tunnu missään, kun tuon Bentson suureksi innoittajaksi ja nyky-tuottajaksi mainitaan räppäri Steen1, joka on jostain kummasta syystä nimennyt itsensä Steen Christensenin mukaan.

http://instagr.am/p/BnOOZ8XnJB4/
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Nuo kelpaavat niille joille Hakkarainen on liian juntti ja Huhtasaari liian hihhuli.
Tai kokevat, että kaitsu ja bentso ovat sosiaalisesti läheisempiä vaan....:oops:

Tuo neuvostotermi -sosiaalisesti läheinen- ei ole tyhjäke, kyllä siinä on tiettyä tarkkaa käsitepintaa.
 

Loyd

Majuri
Lahjoittaja
Tai kokevat, että kaitsu ja bentso ovat sosiaalisesti läheisempiä vaan....:oops:

Tuo neuvostotermi -sosiaalisesti läheinen- ei ole tyhjäke, kyllä siinä on tiettyä tarkkaa käsitepintaa.
Solženitsyn kuvaa tätä hyvin gulag -kirjassaan. Työleirien valtaosa oli vaarallisia poliittisia vankeja.
Vankien joukossa oli myös rikollisia , murhaajia yms. Nämä olivat vaarattomia, sosiaalisesti läheisiä ja siksi etuoikeutettuja. Olivat vankien pomojen asemassa tai muissa erikoistehtävissä.

Ehkä sama idea toimii nykyisinkin. Poliittiset vastustajat hieman varovat, kun on noita sosiaalisesti läheisiä kavereina.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Solženitsyn kuvaa tätä hyvin gulag -kirjassaan. Työleirien valtaosa oli vaarallisia poliittisia vankeja.
Vankien joukossa oli myös rikollisia , murhaajia yms. Nämä olivat vaarattomia, sosiaalisesti läheisiä ja siksi etuoikeutettuja. Olivat vankien pomojen asemassa tai muissa erikoistehtävissä.
Muun muassa Solzenitsyn tätä kuvaa, muutkin kyllä, mm. olen lukenut virolaiskarkotettujen kertomuksia, joissa sama toistuu, suomalaisleiritetyt ovat kertoneet samaa eli tuskin se on kuvittelua.
Tosin en nyt tiedä miten -laajaa- tämä kaitsun ja bentson fanittaminen on ja eiväthän he kuitenkaan ole vallanpitäjiä missään yhteisössä, kuten NLssa tosiaan tietyt ryhmät olivat joissain puitteissa.

Sosiaalisesti läheinen - terminologia ei kuitenkaan ole mielestäni puppua.
 

Tex

Kapteeni
Just tuollasia kehareita vassaripiirit kerää ympärilleen. Valmiita tappamaan mistä tahansa syystä ja kovia ruikuttamaan. Päähän koskee ku mietinki näitä räppäreitä, pankkiirin poika valkonaama lespaaja ja automerkki nimenä voi sibeelius! Siis Raninen sai tapettua muutaman ihmisen, vau sentään. Kyllä nyt kelpaa hymyillä. Mersukin saa pataan aika helpolla tuollasella mielenlaadulla varustetun paviaanin kanssa.

Oikeesti asiat on aika viturallaan, jos heilaamisesta tulee paskamyrsky, mutta moninkertainen rahasta tappaja on hiano mies. Nyt taitaa tulla jo verensyöksy päähän.
 

Viljami

Luutnantti
Onko toin Bentsokin noin kaheli. En ole hänen yksityiselämäänsä perehtynyt kun ei pahemmin kiinnosta semmoinen, mutta en nyt olis tommosta uskonut sentään. Mulla on nimittäin sillain huono huumorintaju, että jotkut neidin lyriikat on huvittaneet aika tavalla. Samaan syssyyn voi tässä nyt sitten tunnustaa että myös jotkut Steen1:n lyriikat hihityttää vaikka tyyppi lieneekin henkilönä aika lailla epäilyttävä. Tokihan tietysti ainoa todellinen räppäri Suomessa on Eevil Stöö.

Mutta toi rikollisten suosiminen Neuvostoliiton vankileireillä ja siinä järjestelmässä yleisemminkin on mielenkiintoista. Sinälläänhän mikään ei ole muuttunut noista ajoista nyky-Venäjälläkään. Ja Vory v zakone- laillistetut varkaat käsite lienee peräisin jo tsaarien ajoilta.
 

Vääpeli

Ylipäällikkö
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809052201182970_u0.shtml
Syyttäjä: Poliisi toimi oikein Mäntyharjun turmassa - jopa 200 km/h ajanut pakenija aiheutti kolmen ihmisen kuoleman
Tänään klo 16:31
Pakenija törmäsi autoon, jossa ollut pariskunta kuoli.Autot romuttuivat kolarissa täysin. KARI KAUPPINEN
Poliisin toiminnalla ei ollut syy-yhteyttä Mäntyharjulla heinäkuussa tapahtuneeseen kuolonkolariin. Syyttäjä Heikki Steniuksen tekemän esiselvityksen mukana poliisit eivät voineet vaikuttaa tapahtumiin tai miehen liikennekäyttäytymiseen.
- Tilanteessa on toimittu asianmukaisesti, eikä asiassa ole syytä epäillä rikosta, tiedotteessa kerrotaan.
Poliisipartio lähti epäillyn rattijuopon perään Mäntyharjun keskustassa. Mies pakeni ensin pyöröteitä pitkin, minkä jälkeen hän siirtyi seututie 368:lle.Poliisipartio menetti näköyhteyden mieheen, kun tämä kiihdytti niin kovaa.Rikoskomisario Harri Kääpä arvioi miehen nopeudeksi noin 200 kilometriä tunnissa. Hän törmäsi nyppylän jälkeen autoon, jonka kyydissä ollut pariskunta kuoli. Myös mies itse kuoli kolarissa.
Tällaisessa tilanteessa perinteinen käytäntö on, että valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii poliisin oman toiminnan tapauksessa.
SAMPPA RAUTIO
 

VanhaPate

Eversti
Veli pahoinpiteli siskonsa Espoossa, koska tämä pukeutui ”liian paljastavasti”, sanoi syyttäjä – Oikeus tuomitsi yhdestä pahoinpitelystä
Oikeuden mukaan veljen jatkuvasta, siskon pukeutumiseen liittyvästä väkivallasta ei ollut näyttöä.
Susanna Reinboth HS
6.9. 20:07
Espoon käräjäoikeus on käsitellyt perheen sisäistä pahoinpitelytapausta, johon epäiltiin liittyvän niin sanottua kunniaväkivaltaa.

Syyttäjä vaati nuorelle miehelle rangaistusta siitä, että tämä oli kohdistanut väkivaltaa 13–14 vuoden ikäiseen siskoonsa. Väkivallan syyksi epäiltiin muun muassa sitä, ettei sisko suostunut pukeutumaan isoveljen vaatimalla tavalla.

Riitaa tuli muun muassa hijabin eli päähuivin käyttämisestä. Tyttö ei halunnut käyttää sitä. Veli piti siskon vaatteita muutenkin liian paljastavina.

Veli kiisti väkivallan ja sanoi, että sisko päätti itse pukeutumisestaan. Hän myönsi kuitenkin silloin tällöin neuvoneensa siskoa asianmukaisesta pukeutumisesta.

Mies kiistää, että kyse olisi ollut kunniaväkivallasta.

”Kyse on enemmänkin kulttuurisesta seikasta ja asiallisesta pukeutumisesta”, sanoo miehen asianajaja Juha-Pekka Hippi.

Perhe oli kotoisin Palestiinan alueelta. Heillä ei ole minkään maan kansalaisuutta.

Syyttäjän mukaan 17-vuotias veli oli lyönyt ja potkinut siskoaan pari kolme kertaa viikossa ainakin puolen vuoden ajan vuonna 2016. Pukeutumisen lisäksi väkivalta oli syyttäjän mukaan liittynyt siihen, ettei sisko halunnut lainata pyöräänsä.

Siskon mukaan hän ei uskaltanut asua kotonaan jatkuvan väkivallan takia. Tyttö muutti muualle.

Tilanne kärjistyi, kun veli pahoinpiteli siskon pari vuotta sitten erään koulun lähistöllä Espoossa. Juuri 18 vuotta täyttänyt veli oli tarttunut siskonsa käsiin, retuuttanut tätä ja yrittänyt repiä tätä mukaansa. Sisko yritti paeta, ja lopulta veli tönäisi siskon maahan ja potki tätä.

Väkivalta päättyi, kun ulkopuoliset puuttuivat siihen.

Käräjäoikeuden mielestä ulkona tapahtuneelle väkivallalle oli näyttöä veljen kiistämisestä huolimatta. Esimerkiksi kaksi ohi ajanutta todistajaa oli nähnyt retuutuksen. Molemmat sanoivat, että nuori nainen oli ollut hätääntynyt.

Tyttö oli ehtinyt huutaa toiselle autoilijalle, että tämä soittaisi poliisille. Todistaja soitti hätäkeskukseen, ja poliisipartio tuli paikalle.

Siskon kertomusta tukivat valokuvat ja lääkärinlausunto vammoista.

Esitutkinnassa veli myönsi mahdollisesti lyöneensä siskoaan kerran.

Sen sijaan kotona tapahtuneelle väkivallalle ei oikeuden mukaan löytynyt näyttöä. Ainoa näyttö siitä oli esitutkinnassa videoitu tytön kertomus, eikä veljeä voida tuomita pelkästään sen nojalla.

Oikeus huomautti, että tytön kertomus videolla oli jäänyt ylimalkaiseksi. Tämä saattoi johtua siskon nuoresta iästä ja tulkkauksesta.

Veli tuomittiin siis ainoastaan ulkona tapahtuneesta pahoinpitelystä. Hänet määrättiin maksamaan 45 päiväsakkoa eli yhteensä 270 euroa sakkoa.

Hänet velvoitettiin myös maksamaan siskolle 500 euron korvaus kivusta ja särystä.

Kihlakunnansyyttäjä Heli Posti ei aio valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Hänen mukaan nykyisen oikeuskäytännön mukaan pelkästään uhrin kertomus ei riitä tuomioon.

Näillä näkymin myöskään mies ei valita tuomiosta, kertoo asianajaja Hippi.

Niin sanottua kunniaväkivaltaa on käsitelty tuomioistuimissa hyvin harvoin. Heinäkuussa 2017 korkein oikeus (KKO) hylkäsi syytteen irakilaistaustaista miestä vastaan ”kunniamurhan” valmistelusta Helsingissä.

Mies oli toistuvasti uhannut sisartaan tappamisella tai väkivallalla. KKO:n mukaan miehen uhkausviesteistä ei voitu riittävän luotettavasti päätellä, että mies olisi tehnyt yksityiskohtaisen suunnitelman sisarensa tappamiseksi.

Mies tuomittiin kuitenkin sisarensa pahoinpitelyistä ehdolliseen vankeuteen.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksellä mies karkotettiin Suomessa. KHO:n mukaan perheen sisäinen, kulttuurisiin syihin perustuva väkivaltainen käytös osoitti piittaamattomuutta sellaisia arvoja kohtaan, joita turvataan sekä Suomen perustuslaissa että Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005817929.html
 

VanhaPate

Eversti
Aika hurjaksi on mennyt junnujen touhu.

Poliisi: Nuorisoporukka rääkkäsi alaikäistä uhria – "Laitettiin käsirautoihin, hakattiin vasaralla ja vesikidutettiin"
7.9.2018 09.51

Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmä on tutkinut poikkeuksellista rikosta, jossa useamman nuoren henkilön epäillään syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn, törkeään vapaudenriistoon ja ryöstöön.

Poliisi epäilee, että alaikäinen poika on houkuteltu asuntoon, jossa häneltä on alettu periä velkaa uhkaillen ja väkivaltaa käyttäen. Pojalta on myös anastettu omaisuutta.

– Esitutkinnassa selvisi, että poikaa on uhkailtu, laitettu käsirautoihin sekä potkittu ja hakattu käsin ja vasaralla eri puolille kehoa. Lisäksi hänen kaulallaan on pidetty veistä ja häntä on vesikidutettu siten, että hänen kasvoilleen on laitettu pyyhe ja sen jälkeen hänen kasvoilleen on laskettu suihkutiloissa hanasta vettä, kertoo nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Esitutkinnan aikana on ollut pidätettynä viisi ihmistä, joista kahden asema on muutettu myöhemmin todistajiksi. Rikoksesta epäiltyjen joukossa on henkilöitä alle 15-vuotiaasta täysi-ikäiseen. Yli 15-vuotiaita epäiltyjä on määrätty matkustuskieltoon. Lisäksi yksi on vangittu.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan, eikä poliisi voi sen vuoksi pidättää tai vaatia heitä vangittaviksi.

Asiaan ei Forssin mukaan vaikuta epäillyn rikoksen vakavuus tai nuoren aiempi rikoshistoria.

– Poliisin tietojen mukaan kaikki osalliset olivat samaa kaveriporukkaa tai ainakin tunsivat toisensa jollain tasolla. Epäselvää kuitenkin on, miksi vähäinen velkasumma johti näin vakaviin rikosepäilyihin, Forss toteaa tiedotteessa.

Noin kuukauden kestänyt esitutkinta valmistuu Forssin mukaan lähiaikoina, ja asia siirtyy syyttäjälle.
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/701130-poliisi-nuorisoporukka-raakkasi-alaikaista-uhria-laitettiin-kasirautoihin-hakattiin

Osa vesikidutuksesta epäillyistä ei joudu rikosvastuuseen – "Lastenkodeissa heikot mahdollisuudet puuttua"
Helsingin poliisi kertoi aiemmin perjantaina rajusta väkivallasta, johon on syyllistynyt nuorten porukka.

Useamman nuoren henkilön epäillään syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn, törkeään vapaudenriistoon ja ryöstöön.

Esitutkinnassa on selvinnyt, etttä alaikäistä poikaa on uhkailtu, laitettu käsirautoihin sekä potkittu ja hakattu käsin ja vasaralla eri puolille kehoa. Lisäksi hänen kaulallaan on pidetty veistä ja häntä on vesikidutettu.

Taustalla on vähäisen velkasumman perintä. Lisäksi uhrilta on anastettu omaisuutta.

Esitutkinnan aikana on ollut pidätettynä viisi henkilöä, joista kahden asema on muutettu myöhemmin todistajiksi. Rikoksesta epäiltyjen joukossa on henkilöitä alle 15-vuotiaasta täysi-ikäiseen. Yli 15-vuotiaita epäiltyjä on määrätty matkustuskieltoon. Lisäksi yksi henkilö on vangittu.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan, eikä poliisi voi sen vuoksi pidättää tai vaatia heitä vangittaviksi. Asiaan ei vaikuta epäillyn rikoksen vakavuus tai nuoren aiempi rikoshistoria.

– Poliisin tietojen mukaan kaikki osalliset olivat samaa kaveriporukkaa tai ainakin tunsivat toisensa jollain tasolla. Epäselvää kuitenkin on, miksi vähäinen velkasumma johti näin vakaviin rikosepäilyihin, sanoo nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Noin kuukauden kestänyt esitutkinta valmistuu lähiaikoina, ja asia siirtyy syyttäjälle.

Yli 15-vuotiaille epäillyille voidaan käyttää esimerkiksi matkustuskieltoa, joka velvoittaa pysymään tietyllä alueella tai vaihtoehtoisesti poissa tietyltä alueelta. Matkustuskiellolla voidaan myös määrätä nuori pysymään kotona tai lastenkodissa esimerkiksi kello 21–07.

Matkustuskiellon rikkomisesta voi seurata sanktioita kuten kiellon tiukentaminen, pidätys tai jopa vangitseminen.

Alle 15-vuotiaiden, rikoksilla oirehtivien nuorten kohdalla keinot ovat huomattavasti vähäisemmät.

Poliisin mukaan lastenkotien henkilökunta on todennut, että matkustuskielto on tehokkaampi kuin lastensuojelulain mukaiset rajoitustoimenpiteet.

Lastensuojelulain mukaisilla toimenpiteillä ei ylipäänsä ole mahdollista korvata esitutkintalain mukaisia pakkokeinoja rikoksilla oirehtivien nuorten kohdalla.

Vaikka lapsen oikeudet tulee ottaa huomioon lastenkodeissa ja kohdella heitä perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittavalla tavalla, tulisi lastenkodin työntekijöillä olla riittävät työkalut erityisesti ääritapausten kanssa pärjäämiseen. Näin ei tällä hetkellä tunnu olevan, poliisin tiedotteessa todetaan.

– Nuorisoryhmän tutkimissa rikoksissa on melko usein epäiltynä nuori, joka on karannut lastensuojelulaitoksesta. Tätä selittää osaltaan se, että lastensuojelulaitoksilla on nykyisen lainsäädännön mukaan heikot mahdollisuudet estää väkivalloin pois pyrkivää henkilöä. Poliisi ei aktiivisesti etsi "hatkassa" olevia nuoria, ellei siihen ole mitään erityistä syytä, sanoo

Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön rikostorjunta-toiminnon johtaja, rikostarkastaja Jari Illukka.

Poliisin näkökulmasta on myös ongelmallista, että samaan lastensuojelulaitokseen sijoitetaan nuoria, jotka oireilevat rikoksilla ja nuoria, jotka eivät oireile rikoksilla.

Käytännössä tämä voi johtaa siihen, että aikaisemmin rikoksilla oirehtimattomat nuoret ajautuvat tekemään rikoksia muiden mukana.

Puoli vuotta toiminut nuorisoryhmä on tutkinut jo satoja rikoksia. Mukana on usein lastensuojelulta karussa olevia lapsia

Kuluvan vuoden maaliskuussa aloittanut nuorisoryhmä tutkii keskitetysti kaikki Helsingissä tapahtuneet rikokset, joihin liittyy alaikäinen rikoksesta epäilty.

Nuorisoryhmälle on kirjattu ensimmäisen reilun puolen vuoden aikana kuukausittain reilut sata rikosilmoitusta hyvin erilaisista rikoksista, muun muassa näpistyksistä, huumausainerikoksista, ryöstöistä ja koulukiusaamiseen liittyvistä rikoksista. Vakavimmissa tapauksissa on usein epäiltynä jo pitkään lastensuojelun asiakkaana ollut nuori.
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/701146-osa-vesikidutuksesta-epaillyista-ei-joudu-rikosvastuuseen-lastenkodeissa-heikot
 

Merkava

Eversti
Ehkä voisi karkeasti sanoa,että yhä suuremmalla osalla nuorista menee hyvin tai ainakin keskinkertaisesti mutta sillä huonosti menevällä osalla menee sitten todella huonosti. Aineet ja väkivalta tulee hyvin nuorena mukaan. Näitä 18-vuotiaana loppuunkuluneita näkee aina välillä työssä,onneksi ei joka päivä.
 

Huhta

Ylipäällikkö
ELSO 2.0
Nyt ei pätenyt se sanonta, että "puukkotappelussa ei ole voittajia - toinen kuolee paikanpäälle, toinen ambulanssiin".

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809072201186678_u0.shtml

Kokit hyökkäsivät veitsin toistensa kimppuun, taposta epäilty tunnustanut teon - helsinkiläisravintola: ”Emme ymmärrä, mitä oikein tapahtui”
Tänään klo 14:13
Kalevankadun henkirikoksen tutkinta on loppusuoralla, Helsingin poliisi kertoo.
  • Kokit puukottivat toisensa sairaalakuntoon 8. elokuuta Kampissa.
  • Toinen kuoli vammoihinsa, ja henkiin jäänyttä alettiin epäillä taposta.
  • Epäilty on tunnustanut teon, muttei välttämättä tahallista henkirikosta.


Japanilaisravintolassa tapahtui henkirikos elokuussa. SOLMU SALMINEN
Kampissa sijaitsevan Domo-ravintolan kokin epäillään tappaneen työkaverinsa elokuun 8. päivänä. Helsingin poliisi kertoo tiedotteessa, että tapauksen esitutkinta on valmistumassa ja juttu on siirtymässä syyteharkintaan.
Riita kärjistyi ravintolan keittiössä kahden kokin välillä. Miehet olivat alkaneet painia, ja lopulta he ottivat keittiöveitset käsiinsä. Kumpikin miehistä pahoinpiteli toista puukolla, ja osapuolet joutuivat sairaalaan.
Vaikeammin loukkaantunut mies kuoli vammoihinsa sairaalassa. Toinen toipui kuulustelukuntoon, ja poliisi epäilee häntä henkirikoksesta. Hänet on vangittu todennäköisin syin epäiltynä.
Ravintolassa ei ollut tapahtuma-aikaan asiakkaita. Liike sulki ovensa tilapäisesti tapahtuneen jälkeen.
Perjantaina poliisi kertoi, että tarvittavat kuulustelut ja tekninen tutkinta ovat pääosin takanapäin.
- Taposta epäilty on myöntänyt tutkinnassa lyöneensä ravintolan keittiössä toista kokkia veitsellä riidan yhteydessä siten, että uhri menehtyi saamiinsa vammoihin, tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf sanoo tiedotteessa.
Teon myöntäminen ei kuitenkaan tarkoita, että epäilty myöntäisi syyllistyneensä tappoon.
Japanilaisravintola kertoi itsekin tapahtuneesta elokuussa. Domon yrittäjäpariskunta kiitti asiakkaita tuesta ja sanoi, että pyrkii avaamaan ravintolan mahdollisimman pian.
- Olemme tapauksesta järkyttyneitä emmekä täysin ymmärrä, mitä oikein tapahtui. Teemme täysin yhteistyötä paikallisen poliisin kanssa auttaaksemme tutkinnassa, ravintola kirjoitti.
- Pyydämme vilpittömästi anteeksi asiakkaillemme koitunutta haittaa.


Ravintola teippasi oveensa sulkemisesta ilmoittaneen kyltin. SOLMU SALMINEN
SOLMU SALMINEN solmu.salminen@iltalehti.fi
 

Huhta

Ylipäällikkö
ELSO 2.0
Olisiko tullut lisääkin? Poliisilta meni niin pitkään selvittää juttu, että en usko. Tekijällä oli hyvin aikaa tuhota etukäteen tarkkailemansa kohteet ensimmäisen teon jälkeisinä tunteina ja päivinä, eikä kaikkien kohteiden tiedustelu etukäteen ole loogista, jos tarkoituksena on toteuttaa teot pidemmällä aikavälillä, koska tällöin tiedustelutieto ehtii vanheta.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809062201184325_u0.shtml

IL paljastaa: Sipoon epäilty murhaaja seurasi uhrinsa lisäksi myös muita henkilöitä - ”Varmuudella yhtä, mahdollisesti useampaa”
Eilen klo 13:09 (muokattu eilen klo 14:42)
On täysin mahdollista, että Sipoon murhaaja olisi surmannut useampia ihmisiä, ellei poliisi olisi ehtinyt väliin. Iltalehden tietojen mukaan miehellä oli myös muita henkilöitä seurannassa.


Videolla kooste Kasarminkadun poliisioperaatiosta.
Iltalehden saamien tietojen mukaan Sipoon järkyttävästä henkirikoksesta epäillyllä oli myös muita kohteita kuin eläkevakuutusyhtiö Ilmarisessa työskennellyt sijoitusjohtaja.
Poliisi on kertonut aiemmin, että epäilty tekijä seurasi uhriaan pitkään. IL:n tietojen mukaan tutkinnassa on herännyt epäily, että epäilty murhaaja suunnitteli mahdollisesti myös useamman henkilön surmaamista.
- Hän on seurannut varmuudella yhtä, mahdollisesti useampaa henkilöä, vahvistaa tutkintaa johtava rikoskomisario Mikko Minkkinen.
Samassa työpaikassa
Epäilty murhaaja oli lähtenyt pari vuotta aiemmin Ilmarisesta. Hän oli työskennellyt sijoitusjohtajan alaisuudessa. Tutkinnassa on paljastunut, että mies oli tyytymätön 100 000 euron vuosipalkkaansa.
Rikoskomisario Minkkinen on aiemmin kertonut, että poliisin tietoon on tullut sähköpostiviesti, josta on tullut ilmi lievä pettymys.
- Se viesti ei ollut mitenkään merkittävän katkera. Tällainen lievä pettymys kävi viestistä ilmi ja sen takia otimme tämän henkilön tutkintalinjaksi. Ei pelkästään tämän viestin takia vaan myös sen jälkeen tehtyjen lukuisten tarkistusten kautta, Minkkinen kertoi Iltalehdelle elokuun alussa.
Rikoskomisario Minkkinen ei halua kommentoida tarkemmin muita seurattuja uhreja eikä suostu kertomaan, ovatko hekin samasta työpaikasta.
Väliintulo esti?
Sijoitusjohtaja murhattiin 23. heinäkuuta kotonaan teloitustyylisesti ampumalla. Puolentoista viikon tiiviit tutkimukset johtivat epäillyn tekijän tavoittamiseen Helsingin Kasarmikadulla sijaitsevasta asunnosta. Poliisien yrittäessä ottaa miestä kiinni tämä ampui heitä kohti oven läpi. Ennen kuin poliisit pääsivät sisään, mies ampui itsensä.
Poliisi on kertonut, että tutkinnassa esiin tulleesta on pääteltävissä, että murhaaja oli liikkeellä nimenomaan surmaamistarkoituksessa. On mahdollista, että mikäli tekijää ei olisi tavoitettu, sama kohtalo olisi odottanut myös muita seurattuja henkilöitä.
Rikoskomisario Minkkisen mukaan esitutkinta valmistuu, kun kaikki lausunnot valmistuvat. Hän arvelee, että siinä kestää kaksi, kolme kuukautta.
Juttua oikaistu 6.9.2018 kello 14:03. Tarkennettu, että kyseessä on murhaepäilty, ei murhaaja.
Juttua oikaistu 6.9.kello 14.33: Epäilty lähti Ilmariselta omasta aloitteestaan.Poliisi löysi murhaajan torstaina 2. elokuuta Helsingin Kasarmikadulla sijaitsevasta asunnosta. RIIKKA NYMAN
MARI JULKU mari.julku@iltalehti.fi RISTO KUNNAS risto.kunnas@iltalehti.fi
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Siinä meni ääni PS:lta.

https://www.facebook.com/juho.eerola.52?fref=nf&__xts__%5B0%5D=68.ARCxwL1DooEgUvG8LCUT7i_PFD48TNlLjza9TU_zNYMhbPZFPhEsFnqkrobeKEGM9kioWAVaKt6cJXQ-Pa2zWkbA-EzF_MMd5S79G7zwUUUlBKUvqnFTMONnp7m3qnQnfkSpjLYKAfDKYPTP3G0k3WTt5XAmonjUjpJ1yIG63GDo_lASyPz5GLRusTgtK6kgcTN4Yh-2yN5DAiNfH_Q6EP5rbUjuSFEnIyd7lb9tBYY&__tn__=m-R
Juho Eerola

1 hr ·

leikki tänään sankaria, mutta minkäs teet kun poliisit on vähissä.
Ennen bänditreenejä piipahdin lähikaupassa, ja kappas, jullikka yritti samaan aikaan juoksukaljoja. Noin 200 metriä se jaksoi, kunnes luovutti.
Myyjätär kiitti kahvipaketilla. Toisen kaverin sikspäkeistä ostin orkesterimme janoisiin suihin.
Ps. Huomenna kahdeksalta keikka Tampsalla. Mukana myös Donner ja Mannerheim.
 

Vääpeli

Ylipäällikkö
Kun kutsumus ei riitä enään.... luisutaan kohti Ruotsin mallia.
http://www.loviisansanomat.net/kymmenien-poliisien-joukkopako/
Kymmenien poliisien joukkopako
Toimittaja
Janne Kallio
-
8.9.2018, 07:00
Järkyttävä poistuma. Toissa perjantaina viimeisen työpäivänsä Itä-Uudenmaan poliisissa tehnyt vanhempi konstaapeli Samuli Sibakoff luonnehtii kuluvan vuoden aikana poliisilaitoksen jättäneiden kollegoiden määrää järkyttäväksi. Kuva: Arto Henriksson
Kova muutostahti, resurssipula ja liian suuri työssäkäyntialue rasittavat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen henkilöstöä. Kymmenet poliisin työntekijät ovat jättäneet työnsä laitoksella kuluvan vuoden aikana.
LOVIISA/ITÄ-UUSIMAA Runsaat seitsemänkymmentä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen työntekijää on jättänyt työpaikkansa laitoksella kuluvan vuoden aikana. Työpaikkansa jättäneiden määrä on noin kymmenen prosenttia koko laitoksen poliisivahvuudesta. Suurin osa paikkansa jättäneistä on siirtynyt töihin muihin poliisilaitoksiin.
– Noin puolet lähteneistä on siirtynyt töihin pääkaupunkiseudulle, kymmenisen prosenttia jäänyt eläkkeelle ja loput muihin laitoksiin, vahvistaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen.
– Tämä on ollut meille haasteellinen vuosi. Vaihtuvuus on suurempi kuin aikaisempina vuosina, hän sanoo.
– Merkittävä osa lähteneistä on perustellut ratkaisuaan omalla urakehityksellä.
Vaikea alue
Karvonen näkee yhdeksi syyksi poikkeuksellisen suureen vaihtuvuuteen Itä-Uudenmaan haasteellisen sijainnin pääkaupunkiseudun vieressä.
– Pääkaupunkiseudulla on useampia laitoksia, jotka kilpailevat kanssamme samoista ammattilaisista, hän toteaa.
– Vieressä on Helsingin poliisilaitos, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, keskusrikospoliisi, suojelupoliisi ja poliisihallitus, Karvonen luettelee.
– Voi sanoa, että alueella ja alalla on tällä hetkellä työntekijän markkinat. Työpaikan voi melkeinpä valita, sillä työvoimaa ei ole tarjolla riittävästi. Yksi haastavimpia yksittäisiä osa-alueita on saada rekrytoitua väkeä rikostutkintaan.
Apulaispoliisipäällikkö kertoo, että Itä-Uudenmaan laitoksen poikkeuksellisen suurta vaihtuvuutta ja poistumaa on saatu paikattua rekrytoinneilla.
– Olemme tehneet vuoden kuluessa runsaat viisikymmentä rekrytointia. Kesän aikana oli avoinna parikymmentä virkaa, joista osaan on päästy jo tekemään virkanimityksiä, Karvonen kertoo.
– Myös Porvooseen ja Loviisaan on haettu töihin, hän korostaa.
Kuluttava muutostahti
Itä-Uudenmaan poliisilaitokseen kuuluvalla Loviisan poliisiasemalla työskennellyt vanhempi konstaapeli Samuli Sibakoff näkee ”joukkopakoon” useampia syitä. Sibakoff teki ainakin toistaiseksi viimeisen työvuoronsa poliisina viime viikon perjantaina.
– Pidän loppuvuoden aikana pitämättömät lomat, sitten siirryn näillä näkymin vuorotteluvapaalle ja siitä opintovapaalle, hän sanoo.
– Itä-Uudenmaan poliisiin en näillä näkymin aio palata.
Sibakoffin mukaan suurin tekijä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen suuressa poistumassa on laitokseen kohdistunut liian kova muutostahti ja poliisia yleisemmin vaivaava resurssipula.
– Omalla kohdallani pääsyynä on liian pitkäksi käyvä työmatka Kotkasta Porvooseen.
Loviisan asemalla työskennelleiden kenttämiesten työvuoron aloituspaikka siirtyi syyskuun alussa Porvooseen. Kesällä toteutettu poliisiasemien porrastus Porvoon kanssa jäi odotetusti ja loviisalaisittain pelätysti pysyväksi. Kotkassa asuvan Sibakoffin tapauksessa yhdeksäänkymmeneen kilometriin kasvanut työmatka oli viimeinen pisara.
– Työssäkäymisalue on Itä-Uudellamaalla kasvanut liian suureksi ja tuntuu kasvavan vain. Yhdellä partiolla saattaa tulla yhden vuoron aikana neljäsataa kilometriä partioajoa. Henkilökohtainen ennätykseni on yhden vuoron aikana 460 kilometriä. Siihen vielä lähes kahdensadan kilometrin työmatkat päälle. Eihän siinä ole enää mitään järkeä, eikä sellaista kestä pidemmän päälle kenenkään niska tai selkä, Sibakoff kuvailee.
– Erityisen huolestuttava asia on mielestäni se, että nuoret, muutamia vuosia virassa olleet ”tytöt ja pojat” puhuvat lähtemisestä ja alan vaihtamisesta. Siinä on sellaisessa tapauksessa mennyt kallis kolmen vuoden koulutus hukkaan heiltä ja yhteiskunnalta.
Turhauttava kutsumusammatti
Monessakin mielessä raskas, kuormittava ja vaativa työ poliisina on monelle alalle lähteneelle kutsumusammatti. Sibakoff kertoo usean kollegansa kärsivän resurssipulan ja jatkuvien muutosten vuoksi turhautumisesta. Jopa masennuksesta ja ”burn outista”.
– Väki turhautuu, kun tehtäviä ei yksinkertaisesti ennätetä hoitaa kunnolla. Väkeä ei ole riittävästi tutkimaan rikoksia, kun ”ei keretä”. Mikäli rikoksen tekijä ei ole suoraan tiedossa, jää rikos usein tutkimatta ja selvittämättä. Se, jos mikä, on huolestuttavaa ja omiaan aiheuttamaan poliisien keskuudessa turhautumista ja kyllästymistä koko työhön.
Sibakoff korostaa, että hän ei halua syyttää tai arvostella Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen johtoa tilanteesta.
– Kyse on resursseista ja rahasta. Eihän se ole laitoksen päälliköiden syy, jos rahaa ei ole. Mielestäni syyttävän sormen voi kyselemättä osoittaa valtiovallan suuntaan. Jatkuva säästäminen ja tehostaminen on tuonut mukanaan jatkuvia muutoksia ja epävarmuutta, mikä puolestaan on johtanut tähän tilanteeseen, jossa laitoksen työntekijät väsyvät, turhautuvat ja vaihtavat joko työpaikkaa tai jopa alaa.
Lisää virkoja
Maan hallituksen ensi vuoden valtionbudjettiin lupaamat uudet poliisivirat ovat Sibakoffin näkemyksen mukaan pelkkää tekohengitystä nykytilanteessa. Talousarvioon on korvamerkitty kuusikymmentä uutta poliisivirkaa nimenomaan haja-asutusalueille, joilla poliisin resurssipuute näkyy jo kansalaisten kokemana turvattomuutena.
– Tähän maahan tarvitaan kolmetuhatta poliisia lisää, Sibakoff toteaa.
– Valtiolla on kyllä rahaa, mutta se kanavoidaan ja jyvitetään nykyisen kaltaisessa tilanteessa aivan vääriin paikkoihin.
 

VanhaPate

Eversti
Mitenkähän tuon valeilmoituksen tehneen naisen mieleen on tullutkin juuri Vermon ravirata?Jotenkin tuntuu, että kanttihousuporukka on parin viimeisen vuoden aikana kunnostautunut oikein urakalla keskinäisessä rähinöinnissä ja aseitten kanssa heilumisessa. En sitten tiedä johtuuko se vaan siitä, että niitä koskevat uutiset ottaa omaan silmään vai onko niillä nyt jonkinlainen isompi välien selvittely menossa.
Tosin varmuuttahan ei nyt ole siitä käyttääkö kyseisen uutisen henkilöt kanttihousuja ja lakerikenkiä.

Seitsemää henkilöä epäillään ampuma-aserikoksista Helsingissä – yksi epäillyistä ilmoitti hätäkeskukseen keksitystä ampumatapauksesta
10.09.2018 klo 14.37Helsinki

Poliisi otti sunnuntai-iltana kiinni seitsemän henkilöä, joiden epäillään syyllistyneen ampuma-aserikoksiin ja muihin rikoksiin Länsi-Helsingissä. Tapahtumat saivat alkunsa, kun sivullinen teki hätäkeskukseen ilmoituksen aggressiivisesti käyttäytyneistä henkilöistä, jotka olivat liikkeellä henkilöautolla. Moottoripyöräpartio pysäytti tuntomerkkeihin sopivan auton. Tehtävälle liittyi myös useita muita poliisipartioita.

Paikalla oli useita henkilöitä, joista yksi kertoi poliisille kahdesti väärät henkilötiedot, kunnes kolmannella kerralla selvisi oikea henkilöllisyys. Lopulta kävi ilmi, että miehellä on useita etsintäkuulutuksia ja vankeustuomio.

– Poliisin selvittäessä tilannetta hätäkeskukseen tuli ilmoitus ampumatapauksesta Vermon raviradalla. Ilmoittaja oli nainen ja puhelu paikantui Länsi-Helsinkiin paikkaan, jossa poliisi oli pysäyttänyt auton. Selvisi, että perättömän ilmoituksen tehnyt nainen oli ollut soittohetkellä kyseisessä henkilöautossa. Hänen hallustaan löytyi käsiase ja huomattava määrä käteistä rahaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisilaitokselta.

Paikalla oli myös muita henkilöautoja, joista yksi poistui ensin paikalta, mutta palasi sitten takaisin. Poliisilla heräsi epäilys, että autossa olleet henkilöt kävivät piilottamassa jotain. Autoon ja autossa olleen henkilön asuntoon tehtiin etsinnät.

– Autosta löytyi käsiase, ja myös asunnosta löytyi käsiase ja kaasusumutin, Seppälä toteaa.

Poliisi otti asiaan liittyen kiinni yhtensä seitsemän henkilöä. Heitä kaikkia epäillään ampuma-aserikoksista. Yhtä henkilöä epäillään lisäksi perättömästä vaarailmoituksesta ja toista väärän henkilötiedon antamisesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.
https://www.poliisi.fi/helsinki/tiedotteet/1/0/seitsemaa_henkiloa_epaillaan_ampuma-aserikoksista_helsingissa_yksi_epaillyista_ilmoitti_hatakeskukseen_keksitysta_ampumatapauksesta_74082
 

skärdis

Ylipäällikkö
Kun kutsumus ei riitä enään.... luisutaan kohti Ruotsin mallia.
http://www.loviisansanomat.net/kymmenien-poliisien-joukkopako/
Mikä Ruotsin malli tuo nyt on, että konstaapelit siirtyvät viereisten poliisilaitosten palvelukseen?

Siitähän tuossa oli pääosin kyse.

Muualla Suomessa ei taida olla tuollaista optiota tarjolla eli jos jyväskyläläistä konstaapelia ei hotsita Siä-Suomen poliisilaitoksen työt niin eipä ole mihin vaihtaa. Edes hätäkeskusta ei ole mailla eikä halmeilla. Okei, jotain valtakunnallisia yksiköitä toimii kai vielä Jyväskylässäkin, mutta vähissä on vaihtoehdot.
 
Top