Pihatonttu
Respected Leader
Olet väärässä. Kotirauhan suojaamalla alueella saa kuvata tarttuu kuvaan sitten vaikka viranomainen
Olette molemmat sekä oikeassa että väärässä.
Kotirauhan piiriin kuuluvan henkilön kuvaaminen sen kotirauhan ulkopuolelta on lain kieltämää salakatselua. Eli en voi esim. laittaa pihalle riistakameraa niin, että se kuvaa kotirauhan piirissä olevaa naapuria. Se voi kuvata naapurin tonttia, mutta vain jos naapuri ei näy kuvissa.
Jos taas päästän jonkun kotirauhan piiriin kuuluvalle alueelle, niin tällä henkilöllä on sillä alueella oikeus kuvata. Mutta minulla ei ole velvollisuutta sallia kyseisen henkilön läsnäoloa kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella jos en halua hänen kuvaavan. Ja jos hänet käsketään pois kotirauhan piiriin kuuluvalta alueelta, niin jos hän jatkaa kuvaamista entiseen malliin, niin se on salakatselua.
Jonkun muun henkilön kotirauhan piirissä työtään tekevä viranomainen nauttii matalampaa yksityisyyden suojaa kuin samassa paikassa oleva yksityishenkilö. Aivan erityisesti näin on jos kuvaaminen - ja mahdollinen julkaiseminen - on perusteltua yhteiskunnallisesti tärkeän asian esille tuomiseksi. Ja esim. vähänkin kyseenalaistettavissa oleva viranomaistoiminta menee heti tuohon laatikkoon.
Jos kotirauhan suojaama alue on automaattisen kameravalvonnan piirissä, niin siitä on tietenkin hyvä ilmoittaa kyltillä. Luontevin paikka kyltille on pääasiallinen saapumisväylä. Jos joku saapuu alueelle jotain muuta kautta ja ei sen takia näe kylttiä niin asiaan suhtaudutaan ymmärtääkseni esim. oikeudessa aivan kuin hän olisi nähnyt kyltin.
Eli kotirauhan piirissä tapahtuvaa kuvaamista käsitellään aivan eri tavoin silloin kun se tapahtuu kotirauhan sisällä oikeutetusti olevan henkilön tai järjestelmän tekemänä tai silloin kun siinä on mukana informatiivisen tai jopa fyysisen tunkeutumisen elementti.
Valkeakosken keissistä sen verran, että kuvista tuohtuneet poliisit eivät tainneet miettiä asian eteenpäin viemistä ihan loppuun asti.
Viranomaisia koskeva julkaisukynnys on todella matala silloin kun kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta. Ja jos poliisi yrittää laajentaa joko oman kotirauhansa koskemaan työtään tai epäillyn kotirauhan koskevan itseään, niin silloin poliisi on käytännössä yrittänyt napata lainsäädäntövallan tai siihen verrattavan tulkintavallan itselleen. Se taas tarkoittaa, että käytännössä miten laaja julkaiseminen tahansa on luvallista.
Käytännönläheisen asiantuntemus ton asian suhteen taitaa löytyä journalistiliiton juristeilta.